måndag, juli 06, 2015

Några spridda länkar om Grekland

Jag har skrivit mycket om Grekland i olika sammanhang. Bland annat var jag med och tog fram den här rapporten på mitt tidigare jobb på norska Manifest Analyse: "Den late greker", med en del "myth busting" som har visat sig vara minst lika nödvändig den här rundan. Kort sammanfattning: grekerna jobbar längre, inte kortare, än alla andra européer. De går inte i pension rekordtidigt (ungefär samma reella pensionsålder som i Tyskland). Det är den grekiska överklassen, inte vanligt folk som har stått för den mest omfattande skatteundandragelsen - samma gäng som har stött de politiska eliter som har haft EU:s backning.

Det som händer nu är att EU-eliten aktivt försöker hota det grekiska folket och krossa den grekiska vänsterregeringen. Det finns ingen ekonomisk saklighet i det EU och ECB håller på med. Precis tvärtom. Därför har också en rad viktiga ekonomer som inte är primärt intresserade av att politiskt stödja EUkratins position, varit tydliga med att det är den grekiska regeringens position som är den mest förnuftiga här, inklusive rekommendationen av nej, OXI i folkomröstningen, som ju slutade med en storartad seger för alla som står på rättvisans, förnuftets och folkstyrets sida i det europeiska dramat.

Läs om detta till exempel denna korta text av Simon Wren-Lewis, skriven före folkomröstnignen: "The ideologues of the eurozone".

Eller denna mycket intressanta intervju med Thomas Piketty i Die Zeit, äntligen översatt från tyska, där han bland annat påpekar att Tyskland är det främsta exemplet på ett land som har fått återkommande skuldavskrivningar.

Denna intervju som Yanis Varoufakis gjorde med Bloomberg före omröstningen, är också oerhört intressant och kommer att vara ett historiskt dokument i framtiden. Varoufakis förklarar pedagogiskt hur den grekiska regeringen har navigerat i förhandlingarna, och orimliga kraven från "institutionerna" har varit, från ett direkt ekonomiskt hållbarhetsperspektiv.

Nu när Varoufakis avgått för att underlätta fortsatta förhandlingar kan det vara intressant att läsa hans egen förklaring ("I shall wear the creditors’ loathing with pride") och Paul Masons kommentar och karaktäristik.

2 kommentarer:

Per sa...

Piketty undviker att nämna vad som hände 1948...

What’s more, there’s a huge event being completely ignored here. In 1948, Germany reformed its currency in a spectacular fashion, giving birth to the Deutsche Mark. The change wiped out “approximately 90 per cent of Germany’s cash holdings and deposits” according to economist H. J. Dernburg, who was writing in 1954.

Piketty's argument about Greece's debt has three massive holes in it

kao sa...

Grekerna är inte lata! Det var bankkapitalisterna och korruptionen som sänkte landet ner i en djup kris. De ansvariga hade redan flyttat sina tillgångar då krisen bröt ut och skrattade hela vägen till skatteparadiset.

Kao