lördag, februari 26, 2005

Folkpartiet, LAS och mer rasism

Folkpartiet fortsätter att agera spjutspets för att den kommande valrörelsen ska präglas av en rasistisk dagordning. Maurico Rojas – som likt Bo Södersten i början av 90-talet nu har obegränsat tillträde till DN Debatt – skriver tillsammans med några andra tacksamt framplockade högerinvandrare att man bör avskaffa Lagen om anställningsskydd – givetvis till förmån för invandrarna! Det är nyspråk à la 1984 för hela slanten. Arbetsgivarnas våta dröm att få sparka vem dem vill, när de vill (vilket de får redan idag, på nästan vilka grunder som helst, men inte riktigt) ska alltså realiseras på bekostnad av landets invandrare.

Greppet är gammalt men desto mer obehagligt – en mycket utsatt grupp används som spjutspets mot hela arbetstagarkollektivet. Dels möjliggör det en snabbare rasering av välfärd och fackliga rättigheter, vilket naturligtvis drabbar alla, men invandrare, ungdomar och lågavlönade kvinnor hårdast. Dels befästs därigenom ytterligare invandrarnas utsatta position på arbetsmarknaden.

Invandrare spelar en mycket stor roll i de kapitalistiska ekonomierna. De får träda in och ta de sämsta, mest slitsamma arbetena när det behövs, och är redan idag de som får gå först. Det beror naturligtvis inte på Las, utan på den strukturellt rasistiska arbetsmarknaden (se t.ex. [1] och [2]). Det viktigaste man kan göra åt situationen är att föra en politik för full sysselsättning och värdiga arbetsvillkor för alla – den raka motsatsen mot folkpartiets politik.

Att invandrare redan idag är de mest utsatta på arbetsmarknaden är väldokumenterat. Invandrarkvinnor från länder utanför Europa är den grupp som har sämst hälsa och slits ut hårdast på jobbet. Lika tydligt är att ökat tryck på arbetet och ökad osäkerhet är en mycket viktig, för att inte säga avgörande, faktor för den ökade ohälsan. Arbetsrätten måste stärkas. Urholkningar i Las raserar möjligheterna att kollektivt arbeta för bättre arbetsmiljö och tryggare arbeten, och drabbar de mest utsatta allra hårdast. (se t.ex. [3], [4])

Att folkpartiets förslag är såväl djupt arbetarfientliga som fundamentalt rasistiska är närmast övertydligt. Desto viktigare är att kunna dra vidare politiska slutsatser. Öppet rasistiska partiers framgångar är förstås viktiga att ta på allvar. Men de som flyttar dagordningen nu är snarare den etablerade högern, med ”liberalerna” i (fp) längst fram.

Efter framgångarna för Pim Fortuyns främlingsfientliga parti i Holland skrev SvD så här på ledarplats (020517):
”I land efter land i Europa har regeringarna bytt färg, från rödröda eller rödgröna koalitioner till borgerliga allianser som vill liberalisera ekonomin och reformera välfärdssystemen. Efter Spanien, Italien, Österrike, Norge, Danmark och Portugal kom turen till Holland”
Det är talande. Notera länderna som räknas upp. I flertalet finns högerextrema partier i regeringsunderlaget. Målsättningen är att göra sig av med välfärdssystemen i Europa. Om det sker på tack vare högerextremismens framsteg är det ett billigt pris, för den som betalar är ändå invandrarna.

Minns Ny Demokrati i Sverige 1991. Det viktigaste var inte deras röstetal, utan att de satte dagordningen för hela den politiska debatten. I valrörelsen 2002 fick folkpartiet samma funktion, vilket var mycket allvarligare. Bo Lundgren (m) talade på valnatten om att folkpartiets framgångar kunde förklaras med att fört en ”tydlig borgerlig politik”.

Folkpartiets senaste utspel är bara indikationer på en utveckling som antirasister måste förhålla sig till. På vissa plan är naturligtvis nynazister och sverigedemokrater fortfarande huvudproblem om man vill kämpa mot rasism i Sverige. På ett annat – och allt viktigare plan – är det just etablissemanget med (fp) i spetsen som är farligast. Det gäller att begripa det, och agera därefter.

------
[1] Neergaard, Anders (2002) ”Den växande reservarmén”, Clarté 2/2002.
[2] Schierup, Carl-Ulrik (2004) ”Nätverkssamhället ’blodiga outsourcing’ – migration och postfordistisk omvandling”. I Rasismer i Europa – arbetsmarknadens flexibla förtryck. Agora.
[3] LO-kvinnors arbetsrelaterade sjukfrånvaro i privat sektor och inom kommun/landsting (2004), LO.
[4] Ohälsans trappa (2004), LO.

14 kommentarer:

Anonym sa...

Detta evinnerliga tjatandet om rasism.

Anonym sa...

Orkade inte läsa pladdret med flosklerna, kan nån sammafatta?

Ali Esbati sa...

Apropå "tjat":

ooaaaaaa... blåneger... ooaaaaaa...det är Björn Lennartsson...sluta spela den där förbannade negern... ooaaaaaa, ooaaaaaa, ooaaaaaa, förbannade negerjävlar som håller på å rapar å bölar som ena jävla kalvar kan du inte sluta me de där förbannade tramset... du e en jävel på sabotera svenska folket ja vill inte höra sånt där jävla dynga fattar du de för HELVETE.

Björn Lennartsson, kommunfullmäktigeledamot (sd) i Askersund, i ett inspelat telefonsamtal till Radio Örebro. Lennartsson förnekar att SD skulle vara ett rasistiskt parti.

Anonym sa...

Gulligt inlägg, det sista av Ali.

Den som vill läsa mågot förnuftigt i ämnet kan läsa lördagens (26/2)spalt av Thomas Gürs Svd.

Men man kan höra på tonläget att de som misskött invandrungs- och asylpolitiken under decennier känner sig pressade och hotade. Rätt så!

Anonym sa...

Bästa Bloggen

Anonym sa...

Varför cencureade Ali bort det långa värlformulerade inlägget? Är det för att Ali är för åsiktsdiktatur och motståndare till det fria ordet?

Anonym sa...

Esbati,

Jag ser att du raderat mitt inlägg. Det innehöll inga personangrepp, inga kvädelser, inga påhopp utan endast fakta + personliga åsikter. Är detta vad du kallar debatt? I stället för att komma med sakliga svar och göra ett försök att föra konversationen framåt raderar du inlägget. Inehåll den sanningar du inte tyckte om att höra? Mitt förtroende för dig har sjunkit kraftigt då du uppenbarligen inte är för en fri debatt utan endast vill ha inlägg som vinklar dina egna politiska åsikter. Mycket lågt.

/Nick

Tobias Lindberg sa...

Kan det skyltas tydligare vad folkpartiets enda avsikt med det de skrev i debattartikeln är? Att avsikten skulle vara annan än att försämra anställningstryggheten för arbetarna, öka arbetsgivarnas möjligheter till godtyckliga uppsägningar samt tiodubbla arbetarnas rövslickeri och fjäskande för cheferna är ju bara larvigt!

Anonym sa...

Tobias ... är du folkpartistrategernas anställde 'spin-doctor'?

(Iom att du bla vet att de eg. bara vill 100-faldiga rövslickeriet!?)

Eller är du samma Tobias som i en annan stäng harmset tyckte att de olika sidorna minsann skulle få framlägga sina egan synpunkter och motiv därför?

Inget av dina profetior går att utläsa ur förslaget. Istället redovisar man ett förslag som man tror skulle kunna lösa flera (idag mycket) stora samhällsproblem. Man redovisar också hur och varför.

Det går säkert att kritisera detaljer, eller påpeka avigsidor, eller föreslå bättre alterntvi och argumentera för dem.

Men visst, det går också att bara spy galla över både förslag och de som presenterat det. Och sen kan man ju peka fingret på dem och kalla dem allt möjligt nedsättande. Eller hur?

Your call!

Anonym sa...

Tobias, jag håller med dig om att det var ett taffligt försök av ett gäng folkpartister att försöka dölja sitt syfte med ett annat (som de trodde skulle vara mer politiskt korrekt).
Men, glöm inte att LAS är ett tveeggat svärd. Den gör definitivt att de som har jobb sitter relativt säkert, men samtidigt gör den att de som inte har något jobb får betydligt svårare att skaffa ett eftersom rörligheten på arbetsmarknaden hade blivit större, och att bli arbetslös hade inte varit den katastrof det är idag.

Och hur Esbati kan få folkpartiets förslag till rasism övergår mitt förstånd (trots hans osnygga, totalt osakliga försök att länka samman fp med sd i kommentaren ovan). Men det är väl för att jag inte har de kunskaper i vänsterretorik och de ideologiska skygglappar som uppenbarligen krävs för att ta honom på allvar.

Anonym sa...

Hoppsan, det andra stycket i min kommentar ovan blev totalt obegripligt. Den här formuleringen är bättre.
Förlåt

Men, glöm inte att LAS är ett tveeggat svärd. Den gör definitivt att de som har jobb sitter relativt säkert, men samtidigt gör den att de som inte har något jobb får betydligt svårare att skaffa ett. Utan LAS hade rörligheten på arbetsmarknaden hade blivit större, och att bli arbetslös hade inte varit den katastrof det är idag.

Tobias Lindberg sa...

Jag håller med dig, du anonyme, om att LAS är ett tveeggat svärd av den anledning du påpekar. Jag anser dock att fördelarna med LAS är större än nackdelarna.

Till Jonas N säger jag bara... Jag läste artikeln på DN Debatt så jag vet vad som stod i den och jag är tillräckligt insatt för att se folkpartiets illa dolda motiv bakom den lövtunna fasaden!

Robsten sa...

Ett ärlig menat råd! Som du nog inte kommer att ta till dig Esbati, jag har sett det förr. Det är solklart att arbetsgivarna vill ta bort LAS, det har dom alltid velat, självklart. Men hur i hela friden kan du få det till rasistisk??? Är ursprungssvenskar inte lASade?? Finns det inte en etnisk svensk arbetarklass?? Om du ser rasism i allt kommer du att tappa kraftigt i trovärdighet, du tror mig förstårs inte, jag är ju etnisk svenne, bara ljuger hela dagarna och försvarar min underbara position.

Ali Esbati sa...

Robert,

Jag fiskar inte efter "trovärdighet". Men jag tror att du missförstår det jag skriver.

Jag citerar igen:

"Greppet är gammalt men desto mer obehagligt – en mycket utsatt grupp används som spjutspets mot hela arbetstagarkollektivet. [...] möjliggör det en snabbare rasering av välfärd och fackliga rättigheter, vilket naturligtvis drabbar alla, men invandrare, ungdomar och lågavlönade kvinnor hårdast."

Alltså - det centrala för högern och arbetsgivarna är att avveckla välfärden och trycka ned lönerna. Man *använder sig* av rasistiska strukturer som redan finns, för att göra det, och därmed *återskapas* och *förstärks* dessa strukturer.

Det ligger i alla arbetares långsiktiga intresse att bekämpa etnisk diskriminering på arbetsmarknaden. Grupper av arbetstagare som ställs mot varandra, det vinner bara arbetsgivarna på.