måndag, maj 09, 2005

Bloggkuriosa - iranier

Upptäckte i statistikprogrammet att jag fått massa trafik hit från en för mig okänd blogg. Det visade sig vara en blogg på persiska, skriven av en kille i Kanada (och mycket välbesökt, av anstormningen att döma). Det står ”Och så en weblog som tillhör en svensk med iranska rötter. Jag hittade det av en slump. Vet inte vad det står”. Det finns också en del på engelska. Härifrån klickade jag mig för övrigt till en uppsamling av bloggar som skrivs av iranier, i och utanför Iran. Väldigt många! Man lär sig nåt nytt varje dag.

8 kommentarer:

jinge sa...

Festlig grej!

Du får väl skriva några rader på persiska (det heter väl så?) på en *.jpg så att de som inte kan läsa svenska i.a.f. förstår att påståendet från canadicken är sant..?

Erik Stattin sa...

Bloggar lär vara huge i Iran, vissa uppskattningar säger att farsi är fjärde största språket i "bloggsfären". Hossein "Hoder" Derakhshan är som jag förstått mycket av upphovsman till intresset där och bland exil-iranier.

Ali Esbati sa...

Jag visste att det fanns ett väldigt aktivt bloggande under studentprotesterna, men hade ändå inte riktigt väntat mig den bredden och höjden nu.

jinge sa...

Ja Farsi heter det ja. Men hur är det, är det bloggar skrivna i Iran också? Jo jag vet att det finns, men drivs inte merparten av iranier i exil på ett eller annat sätt?

Amir sa...

Tja Ali
Första gången jag träffade dig så var du inte äldre än 14-15 bast. Snobben som har orsakat ‎trafiken är välkänd på gott och ont. Men det ledde mig till dig. Det var roligt att fylla ett så ‎lång avstånd med en så märklig sammanträffande.‎
‎/amir‎

Anonym sa...

Hej Ali
Kul aatt du bloggar. Här är en Nyhetsblog om mänskliga rättigheter i Iran. Tänkte det kanske kan vara intressant för dig.

Anonym sa...

glömde länken :)Human Rights News from Iran
http://ihrgint.blogspot.com/

Ali Esbati sa...

Mirzamir; jag känner inte igen dig på bilden, och jag är usel på namn. Jag har gått och tänkt jättemycket på vilket sammanhang vi har setts i. Kan jag få lite hjälp?

Jinge: Man ska säga persiska. Farsi är persiska på persiska. Men man säger ju t.ex. inte att folk pratar English i England... Det är många som är i exil, men som det verkar så är det också förvånansvärt många som bloggar inifrån Iran. Och det är uppenbarligen många som besöker sajter inifrån Iran också. Det är just sådana sajter som skrivs på persiska (inklusive bloggar) som man från regimens sida försöker blocka ut med filter.