torsdag, november 10, 2005

Dagens terroranalys

DN:
"Jordaniens vice premiärminister Marwan Moasher sade på onsdagen att han var säker på att al-Qaidaledaren Abu Musab al-Zarqawi låg bakom bombdåden."
Enligt TV-rapporter baserar sig dessa slutsatser på "tillvägagångssättet" - alltså att något har sprängts. Därmed har vi ett stensäkert sätt att förklara samtliga terrordåd bakåt och framtåt i tiden. Särskilt eftersom ingeting över huvudtaget tyder på att al-Qaida existerar som organisation eller Abu Musab al-Zarqawi existerar som person. Däremot har han påfallande ofta "rapporterats" ha befunnit sig på platser som strax därefter ska utsättas för bombanfall som dödar en stor del av befolkning, utom honom, som "rapporteras" ha slunkit undan. Hela morgonen har denna bisarra och numera välkända dramaturgi fullkomligt okrtiskt pumpas runt i medierna. De som dött i terrortåden blir statister. Det är verkligen skrämmande.

11 kommentarer:

Jonas N sa...

Japp, Ali!

Och strängt taget har vi också bara samma medias intyg på att både terrorattentat och bombningar verkligen har skett!

Tur att vi har dig att lita på då ....

;-)

Mr Brown sa...

Enligt Juan Cole, skulle Al-Zarqawis inblanding i Irak, och annorstädes, vara till stora delar en fiktion som underblåses av alla parter i Irak: av de Baathister som han tror står för motståndet, Iraks interimsregering och USA-koalitionen. Om det är så har de verkligen lyckats med media.

Mr Brown sa...

Att "al-quaida i irak" tar på sig ett bombattentat säger ingenting om vem som genomfört det.

Anonym sa...

Jo det säger att det var en eller flera psykopater som utförde det.

Mellan östern är en soppa som kokas av psykopater.

Synd att den enda kraft som skulle kunna göra nåt åt det också är psykopat.

Anonym sa...

Ali,

Du har helt rätt i att Al-Qaeda inte existerar som organisation i sig. Det är snarare en paraply-organisation som många olika grupperingar, individer, och celler identifierar sig med. I daglig media har dock detta felaktigt förenklats till en organisation.

Vad gäller "tillvägagångssätt" så refererar detta till att de tre bomberna var koordinerade så de skulle detonera samtidigt. Detta är ett typiskt kännetecken för grupperingar knytna till nätverket Al-Qaeda och som används vid såväl bombdåd i Indonesien, Irak, och inte minst, Kenya och Tanzania. Olika grupperingar har olika modus operandi såsom koordination, sprängämnen och dylikt. Det syftar alltså inte på att någon enbart "har sprängts" (vilket isåfall skulle knyta såväl FARC som IRA till Al-Qaeda-nätverket).

Nåväl, nu var det ju även så att en grupp som hävdar sig tillhöra nätverket Al-Qaeda tog på sig dådet. Självklart ser många grupperingar Al-Qaeda och dess terrorkampanj som en inspiration som de gärna vill bidra till. Det finns helt enkelt väldigt många små grupper som hävdar att de tillhör Al-Qaeda och ingen kan väl egentligen säga emot dem eftersom det inte finns någon formell lista.

Att al-Zarqawi inte skulle existera finner jag högst otroligt. Konspirationer är alltid spännande men sällan trovärdiga.

Jag, och de flesta med mig, ser de som dog i Amman som otroligt tragiska offer för en hänsynslös terror. En bomb är per definition blind vad gäller sina offer.

/David Åberg

Anonym sa...

Bo-Inge Andersson i text-t.v.:

"...För första gången har al-Qaida mördat ett stort antal oskyldiga arabiska muslimer..."

Stackars vilseledda och vilseledande människa. Al-Oaida har mördat stora antal oskyldiga arabiska muslimer i WTC, Irak, och nu i Amman.

Anonym sa...

"Särskilt eftersom ingeting över huvudtaget tyder på att al-Qaida existerar som organisation eller Abu Musab al-Zarqawi existerar som person."

han har suttit i fängelse i Jordanien. noll poäng till Ali, men en liten våghalspoäng för att han ens försöker snacka bort al-Qaidas existens.

Anonym sa...

Al-Zarqawi var faktiskt dömd till döden i Jordanien. Duktigt gjort av en som inte finns.

Det verkar som om Svarta September återkommit? Kung Hussein slängde ut PLO efter Arafat försökte mörda honom. Nu får hans son handskas med liknande terrorister.

Al-Qaida försöker nu förklara varför de slog till mot Jordanien.
Från Yahoo News:

"Let all know that we have struck only after becoming confident that they are centers for launching war on Islam and support the crusaders' presence in Iraq and the Arab peninsula and the presence of the Jews on the land of Palestine," the group said.

Ingen närvaro av judar i "the land of Palestine" är önskvärd av denna grupp (som inte existerar men som proklamerar). Om någon undrar vad som utgör "The land of Palestine" så är det Israel, Jordanien, Västbanken och Gaza.

Juden 'Raus med andra ord. Och svenska vänstern vänder bort blicken. Ignorans eller simpel rasism?

Anonym sa...

Här lite information om Al-Zarqawi:
http://en.wikipedia.org/wiki/Al-Zarqawi
Han har klart funnits, men i vilken mån han är vid livet är mer oklart. Hans död har rapporterats vid ett flertal tillfällen.

Att bombattentatet genomförs på ett sätt som påminner om Al-Quaeda samtidigt som en hemsida på Internet som påstår sig representera Al-Quaeda tar på sig skulden säger egentligen bara att någon vill att vi skall tro att det är dem. Efter WTC kom det däremot inget meddelande. Att inte bry sig om att ta på sig ansvaret(skulden) är också ett kännetecken för Al-Quaeda.

Som Juan Cole föreslår skulle det istället kunna vara Baathister som vill straffa Jordanien för deras stöd till USA och skrämma de irakier som numera möts i Amman eftersom Irak är för farligt.

Med IRA och ETA var terrorismen rätt enkel. Det fanns i stort sätt bara en grupp att skylla på. I dagens kaos kring Irak vet vi egentligen mycket lite om vad som händer.

Anonym sa...

Dagens terroranalys:

Från SvD:

- Terrorledaren Abu Musab al-Zarqawi ber om ursäkt för att ett muslimskt bröllop i Amman blev föremål för självmordsbombare förra veckan.

"Ynkrygg", skrek upprörda människomassor i en mäktig demonstration i Amman som på fredagen samlade minst 200 000 deltagare. -

Det finns fler an al-Zarqawi som ar ynkryggar!!! Prova ordet pa svenskar till vanster och hoger som bortforklarar terrorism! Man klagar pa en barriar som stoppar terrorister men ignorerar terrorismen!

Våga protestera!

Anonym sa...

Dagens terroranalys:

Från SvD:

- Terrorledaren Abu Musab al-Zarqawi ber om ursäkt för att ett muslimskt bröllop i Amman blev föremål för självmordsbombare förra veckan.

"Ynkrygg", skrek upprörda människomassor i en mäktig demonstration i Amman som på fredagen samlade minst 200 000 deltagare. -

Det finns fler an al-Zarqawi som ar ynkryggar!!! Prova ordet pa svenskar till vanster och hoger som bortforklarar terrorism! Man klagar pa en barriar som stoppar terrorister men ignorerar terrorismen!

Våga protestera!