onsdag, november 16, 2005

Protest mot Connex, fredag

Striden kring Per Johansson och Connex gäller också facklig organisering och yttrandefrihet på jobbet över huvudtaget.

----------
Fredag den 18 november. Klockan 14. Sergels torg i Stockholm.

• För allas säkerhet – garantera fackets rätt att yttra sig
• Återkalla avskedandet av Per Johansson
• Medlemmarna ska välja fackordförande – inte Connex
• Kollektivtrafik i offentlig regi

Seko Klubb 119
----------

Lite bakgrundsinfo

35 kommentarer:

Anonym sa...

ytterligare information.

kurt junesjö har sammanställt ett antal exempel på Per Johanssons beteende och även kommenterat dessa.

http://www.kurt.nu/index_svensk_arbetsratt/svensk_arbetsratt_dokument_text/Avskedandemotivering_connex.htm

det är naturligtvis så att är man från facket har man rätt att bete sig hur som helst mot sina medmänniskor. Det visade sig ju ganska tydligt i Vaxholmsfallet.

i övrigt får jag konstatera att i just detta fall skulle i alla fall jag vilja veta ännu mer fakta innan man bestämmer sig för vem som har rätt.

Helt klart är dock att SEKOs version får betydligt större utrymme i media. Det är sannolikt pga den stora högerkonspirationen i media som vänstern ofta talar om.

Anonym sa...

Det där var ju en OCR-scanning av connex dokument?!

Peter Björkman sa...

Per Johansson verkar ha varit en stridbar fackföreningsman, med ett stort engagemang. Jag tycker att ett hetsigt temperament inte är skälig grund för avsked. Några relevanta sakskäl verkar ju enligt Junesjö inte finnas.

Yttrandefrihet bör förstås införas också för privatanställda.

Anonym sa...

Alltid trevligt att se folk utnyttja sin demokratiska rätt att demonstrera mot fel i samhället.

Men här saknar jag helt sympati. Hr Johansson förtjänade en fet spark där bak som han behandlade sina kollegor. Att vara fackligt aktiv ger dig inte carte blanche att ta till rena maffia metoder för att hålla ordning i egna leden. Det är bara att inse att facken har spelat ut sin roll i dagens Sverige. För att kunna konkurrera i en ökat globaliserad värld måste vi göra villkoren mer attraktiva för arbetsgivarna i Sverige, och det kommer innebära att ta ifrån facket en hel del makt.

Anonym sa...

intressant att tokhögern anser att det 'spelat ut sin roll' att kunna påtala brister i säkerhetsrutiner på företagen. det är 'mer attraktiva villkor för arbetsgivarna'. kul. det är väl en ganska bra illustration till att facket måste stärkas och högern hållas kort om vi ska kunna fortsätta berömma oss med att leva i ett demokratiskt samhälle.

/j

Anonym sa...

Citat

"En av dessa vill inte att vi ska ha ett demokratiskt arbetsliv.

Arbetslivet ska dikteras av arbetsgivarna."

Så mycket värre då att den här killen (fackrepresentanten) ger dom argument som dom sen kan använda som vapen mot denna demokratiska process.

Killen ifråga är uppenbarligen ett pucko och borde inte ha agerat som facklig representant.

Dock....är det ett mycket ett mått på hur bra arbetsgivare Connex är när anställa väljer fackliga representater som har starkt aggresiv framtoning.

Om..Connex varit en arbetsplats där samarbetet med arbetsgivaren rullade bra...så hade en sån personlighet inte blivit vald.

Hela situationen luktar desperation


Citat
"Det där var ju en OCR-scanning av connex dokument?! "


Ja det verkar så och Connnex har med all säkerhet inte haft några som helst problem att läcka det.

Fult som fan ÄVEN om fackrepresentanten ifråga är ett pucko.

Dock helt i linje med med den orkestererade kampanjen mot facken.
Sannolikt har dom också fått rådet att läcka informationen från nån av deras moderorgansiationer.

olydig sa...

Jag kunde inte bry mig mindre om Johansson har varit otrevlig mot människorna på Connex, snarare så ser jag det som en fördel. Hans uppdrag är inte att vara bästis med VD'n på Connex, hans uppdrag är säkerheten för sina medlemmar. Väljer Connex att inte lyssna då han påtalar säkerhetsbrister så hoppas jag att han blir förbannad, för både de anställdas och resenärernas skull.

Anonym sa...

Nä men hans uppdrag är knappast att leva ut sin egen oförmåga att kommunicera heller.

Vilka resultat har hans fackliga representerande gett?

Anonym sa...

Dom kan inte sparka honom på dom grunder du anger.

Dom kan försöka om dom är korkade men han var bussig och gav dom argument som kanske håller.

Vems fel är det?

Hans eller Connex?

Tobias Lindberg sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Tobias Lindberg sa...

Henrik!

Detta dokument som du hänvisar till är ju Connex version av sådant som hänt. Connex har ett intresse av att framställa Per Johansson som labil och aggressiv. Vad jag vet har Connex hur som helst inga bevis för de saker de anklagar honom för. Vad som är klart är att Per Johansson inte skräder på orden eller försöker vara kompis med Connex. Dessutom säger han vad han och de anställda tycker och viker inte undan för fula påtryckningar från arbetsgivaren. Det kallas mod och klubb 119 kan vara glada att de har honom som fackordförande. En annan sak som också har hänt var att Per Johansson skällde ut en strejkbrytare efter noter, ett agerande som är värt berömm. Är man strejkbrytare är det minsta man förtjänar en rejäl jävla utskällning.

Jag dyker upp vid demonstrationen och hoppas att många fler också gör det. Vi syns på Sergels torg!

Anonym sa...

Kurt Junesjö smular ju sönder Connex argument på de flesta punkter, så jag undrar vad som var din poäng Henrik?

Naturligtvis ligger det i Connex intresse att framställa Johansson som labil, nåt annat vore väl konstigt. Men jag är förvånad över att de inte har mer på fötterna än så där. Om man sammanfattar det hela så ska han avskedas för atthan är hetlevrad? Men uppenbarligen så har han ju sina klubbmedlemmars fulla förtroende, plus att han faktiskt verkar ha ett starkt engagemang för trafiksäkerhet. Låter som en bra fackföreträdare i mina ögon. Och Connex låter, så franskägda de må vara, som ett praktexempel på svensk konflikträdsla.

Anonym sa...

Tobias och Staffan:

håller helt med Tobias om att det är vinklad information från Connexs sida. Det är det från SEKO:s sida också. Du säger också att vad du vet har de inga bevis.

Vilket leder till mina två poänger som jag gärna förtydligar.

Huvudpoängen (anledningen till att jag lade in ett inlägg) var att bidra med ytterligare information i frågan. Inte mer komplicerat än så.

Kopplat till det tycker jag dock det är svårt att ta ställning i den här frågan eftersom informationen från Connex är så bristfällig. (länken ovan var det enda jag kunde hitta, om någon har mer info från relevant verifierbar källa vore det intressant att få se den, ett OCR-scannat läckt dokument är inte direkt en klockren källa)

Det är väldigt många här som drar slutsatsen att bristen på information om vad exakt det är som lett till Johanssons uppsägning betyder att uppsägningen saknar grund. Det kan vara så givetvis, men det kan också vara så att arbetsgivarens sida av historien inte kommit fram alternativt att de inte vill kommunicera allt info de har av diverse korrekt eller inkorrekt bedömda pr/info/integritetsskäl. Konstigare saker har hänt i företagsvärlden, det ser alltid dåligt ut i media när ett stort företag ger sig på en liten anställd oavsett om de gör de av goda och helt lagliga skäl. Ett sådant avvägande behöver inte heller vara direkt kopplat till det det fackliga engagemanget även om det naturligtvis kan vara det. Jag vet inte, och jag har inte läst om någon som vet heller. Jag skulle gärna veta mer innan jag bestämmer mig för vad jag tycker.

Som det ser ut nu så pekar det ju åt att Johanssons metoder för att utöva sin förtroendemannaroll är klart tveksamma till sin karaktär, men det i sig är inte skälig grund för uppsägning.

Junesjö punkterar helt klart argumenten som Staffan påpekar. Det tycker även jag som inte är vänster. Dock som sagt, avsaknad av information behöver inte betyda att skäl inte finns.

Mina övriga ironiseringarna om risigt beteende mot medmänniskor från facket och högerkonspiration i media hörde inte till sakfrågan utan kopplar snarare till andra pågående diskussioner.

vänligen

Uncle Sammy sa...

Eldfängd fackgubbe? Verkar ju vara ett socialt miffo....

Anonym sa...

Helt klart är dock att SEKOs version får betydligt större utrymme i media. Det är sannolikt pga den stora högerkonspirationen i media som vänstern ofta talar om.

så du medger att en högerdriven media reflexmässigt skulle stå på storbolagets sida?

Anonym sa...

Citat


"Jonas N said...
Det är mycket snack i den här frågan här.

Om inte Connex har på fötterna kommer dom inte att kunna focka honom. Då har dom skjutit sig i foten rejält, och inte åstadkommit just något positivt.

Jag vet givetivs heller inte mer än någon annan (inte ens de som uttalar sig tvärsäkert) men jag har svårt att se att man skulle kunna kicka en facklig ombudsman bara för att han gör det jobbet. Att man ens skulle försöka ter sig osannolikt. Jag tror vi kan vara säkra på att utan något utöver sedvanligt fackligt engagemang har Connex inget att komma med i AD.

Och vi lär får reda på det!Ja där är jag överens med dig.

Jag tror inte att Connex har köpt AD.

Anonym sa...

Micke (behemot): "Jag tror inte att Connex har köpt AD."

Med tanke på att de flesta jurister idag har gått vägen via ett socialdemokratiskt regeringskansli, så är det dock ganska troligt att det sitter en massa sossar i AD. Socialdemokratisk partipolitik även i AD alltså.

Anonym sa...

Med tanke på att de flesta jurister idag har gått vägen via ett socialdemokratiskt regeringskansli, så är det dock ganska troligt att det sitter en massa sossar i AD.

Jaså? Vad har du för belägg att "de flesta jurister idag har gått vägen via ett socialdemokratiskt regeringskansli"?

Det låter som om knashögern ser konspirationer i varje buske. På med foliehatten!

Anonym sa...

"Hyckleri i ordets allra mest riktiga bemärkelse, det är vad facket ägnar sig åt. De värnar sina egna intressen, enbart. Precis som Connex."

Självklart värnar facket sina egna intressen, det är liksom det som är dess funktion. Själva poängen med facket är ju att arbetande människor går ihop för sina intressen på arbetsmarknaden, för att stärka sin egen position och inte bli utnyttjade av arbetsgivaren.
Eftersom man som enskild arbetstagare har en väldigt mycket svagare position än arbetsgivaren så är ju själva grunden för ens inflytande att man kan gå ihop med andra, alltså att engegera sig fackligt.
Det är förstås därför det är så oerhört allvarligt när arbetsgivare gör som Connex och kickar folk för att de utnyttjar den rättigheten och blir lite obekväma.
Därför är det också viktigt att alla som kan kommer till Sergels torg och demonstrerar imorgon, innan det blir ännu svårare att hävda sina rättigheter på den svenska arbetsmarknaden.

Anonym sa...

Peter: AD var ett borgerligt initiativ. Skyll dig själv.

Anonym sa...

steven:

jag trodde jag förtydligade mig i och med detta (se ovan).

"Mina övriga ironiseringarna om risigt beteende mot medmänniskor från facket och högerkonspiration i media hörde inte till sakfrågan utan kopplar snarare till andra pågående diskussioner."

men jag förtydligar mig gärna ännu en gång, det skulle ju givetvis ha stått ironiseringar, vilket betyder att jag var lite hafsigt ironisk.

Svaret på frågan om min uppfattning i frågan: NEJ, jag tror inte det finns en högerkonspiration i media och detta ärende skulle eventuellt kunna klassas som ett indicium i den riktningen. Media står inte reflexmässigt på storföretagens sida. (exempel Skandia och DN) Men snälla, låt det stanna vid vår oenighet tills vidare. den frågan är ganska uttjatad, jag tror inte Johansson är offer för en mediekonspiration, vare sig åt höger eller vänster.

Det är ju dessutom nästintill omöjligt att argumentera kring konspirationsteorier eftersom alla argument mot en konspiration kan cirkeldefinieras som att man blivit manipulerad av konspirationen och alla argument för kan motiveras med att eftersom konspiratörerna är så skickliga så döljer de sina spår så väl.. ;9

vänligen

Anonym sa...

Vilket också avfärdar "sossar kontrollerar AD argumentet"

Tack

Anonym sa...

Det är säkerheten för resenärerna och de anställda det gäller! Hundratusentals personer! Saken gäller inte inte om hur odräglig Johansson varit.

SEKO är förresten ett jävla sossefack. SAC går ju i alla fall ut i strejk, och det lär dom få redigt med skit för. Kan tippa på att SEKO står till sidan av och i bästa fall håller käften, i sämsta fall (som är det mest troliga) hjälper Connex i deras strävan att få SAC att framstå som idioter.

Anonym sa...

Jag kan mycket väl skilja på SEKO 119 (som ska ha all respekt!) och själva SEKO, men tyvärr är det så att klubb 119, och alla andra klubbar för den delen, inte har någon lokal makt. De får t.ex. inte gå ut i strejk (om inte det beslutas centralt, och då väldigt bakbundet - d.v.s. några få timmar långa politiska strejker som måste meddelas veckor i förväg och av dessa anledningar knappast påverkar Connex.

Någonting som skulle kunna ha effekt vore naturligtvis en strejk! Strejkvapnet har sossarna bytt bort dock. De som blir lidande är de anställda och resenärerna. De som blir mindre lidande är sosseeliten som tjänar 50 000-300 000 i månaden och kan vänta sig toppjobb inom näringslivet om de någonsin tröttnar på att sitta som en bromskloss på hela "arbetarrörelsen", eller vad man nu fan ska kalla spektaklet.

Ett hundra SAC:are strejkar i dag och vi kan bara hoppas på att SEKO 119:s medlemmar går emot Connex och "sitt eget" förbund igen och går ut i en vild strejk så småningom.

Anonym sa...

Någonting som skulle kunna ha effekt vore naturligtvis en strejk! Strejkvapnet har sossarna bytt bort dock. De som blir lidande är de anställda och resenärerna. De som blir mindre lidande är sosseeliten som tjänar 50 000-300 000 i månaden och kan vänta sig toppjobb inom näringslivet om de någonsin tröttnar på att sitta som en bromskloss på hela "arbetarrörelsen", eller vad man nu fan ska kalla spektaklet.

----------------------------------


Du menar att syndikalisterna är arbetar rörelsen då?

Antar att det är därför ni har så många medlemmar.

Snacka skit om dom som befinner sig på samma sida i en sån här situation har ju alltid varit nåt som gett oerhört fina resultat.

Ni har uppenbarligen inte lärt er nånting dom senaste 30 åren.

M

Anonym sa...

Arbetarrörelsen är den rörelse som aktivt kämpar för arbetarna. Till denna rörelse kan på intet sätt sosseeliten räknas. Ifrågasätter du detta konstaterande? Själv är jag medlem i Metal.

Dagsaktuellt exempel: http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1298&a=489026&previousRenderType=2

SEKO (centralt) går - föga förvånande - ut och varnar sina medlemmar för att stöda syndikalisterna.

All cred till de djärva i klubb 119, som trots hot om repressalier från arbetsgivaren och varningar från sitt eget fack, sympatistrejkat! Vice ordförande i 119, Jannis Konstantis, skriver att mellan 40 till 70 procent av förarna nu gått ut i strejk och trafiken drabbats av stora förseningar. Connex har tvingats sätta in ersättningsbussar.

Om SEKO hade en liknande demokratisk uppbyggnad som SAC, med avsaknad av pampar som helst av allt ser till sin karriär, så hade kollektivtrafiken inte ens privatiserats. Nu får vi i stället höra dynga, riktat mot de personer pamparna säger sig representera, föras fram i massmedia.

Förhoppningsvis går det här hem i alla fall, till de anställdas och trafikanternas fördel. Pampar och annan sosseelit bör dock helst göra framförhopp. Efter rutorna förstärkts.

Tobias Lindberg sa...

Den annonyme metallarbetaren har helt rätt, Per Johansson utgör nästan ett lika stort hot mot eliten inom arbetarrörelsen. Både elitpolitiker inom socialdemokratin och pamparna inom facket blir nog glada om han försvinner eftersom han rättmätigt kritiserar dem nästan lika mycket som Connex. Som den den annonyme metallaren säger så utgör pamparna och elitpolitikerna idag arbetarrörelsens största bromsklossar.

Observera att jag absolut inte är syndikalist.

Anonym sa...

Citat

"Som den den annonyme metallaren säger så utgör pamparna och elitpolitikerna idag arbetarrörelsens största bromsklossar."


Det tycker högern också fast dom byter ordet "arbetarrörelsen mot" Sverige.

Jag tycker att om dom är skit så väljer man nya och det kan man ju faktiskt göra.

Citat
"Per Johansson utgör nästan ett lika stort hot mot eliten inom arbetarrörelsen. "

Knappast om han inte klarar att kontrollera sig vilket är vad han anklagas för.

Själv ska jag inte ta ställning till hur det är med det för det kan jag inte trots att mina tidigare poster indikerar att jag gör det.Ibland går det för fort när man skriver.

Anonym sa...

Kamrater!

Klubbordförande Per Johansson har agerat som alla fackliga förtroendemän i Sverige borde agera. Han har varit tuff i förhandlingar och inte backat för arbetsgivarnas krav. Hans arbete har gett resultat. Lönerna har höjts och arbetsmiljöproblem har lyfts upp på dagordningen. Connex har troligen bara väntat på ett bra tillfälle att kunna sparka Johansson - en facklig förtroendeman som på allvar tar strid för sina medlemmars intressen utgör ett stort hot mot arbetsgivaren.

Till er som i detta forum framställt Johansson som ett "pucko": Har ni hört honom tala längre än några sekunder i TV/radio? Troligen inte. Ni har bara en anti-facklig grundinställning och väljer därför att framställa honom som ett miffo, precis som viss media gjort/gör. Har ni själva arbetat i en bransch eller i ett företag med dåliga villkor? Troligen inte. Om ni hade sådan erfarenhet skulle ni inte ha en sån nedlåtande attityd gentemot en stridbar fackföreningsman i synnerhet och facket i allmänhet.

Anonym sa...

Mitt "omdöme" där jag skrev "pucko" var väldigt dumt och ordvalet helt förkastligt.

Sagt utan tanke.Eller rättare sagt jag ansåg och anser fortfarande att man som facklig ledare har allt att vinna på att ha så mycket kontroll att ingen kan knäcka en med det som argument.

Hur det är med det i detta fall vet jag inte heller men bara det att dom vågar försöka kicka honom på dom grunderna är inte bra.

Tobias Lindberg sa...

Behemot!

"Knappast om han inte klarar att kontrollera sig vilket är vad han anklagas för."

Per Johansson anklagas inte för att inte kunna kontrollera sig, han anklagas för att ha varit illojal mot Connex då han gick till media med uppgifterna att Connex inte åtgärdar brister i säkerheten. Detta gjorde han efter att facket flera gånger påpekat detta för Connex utan att något hände.

Anonym sa...

Är det dom skäl dom anger för uppsägning så kommer dom väl troligen ingenstans med det.
Jag har i.o.f.s sett exemplet en gång förut.Arbetsgivare förklarar att ihärdig fackrepresentant är "våldsam" när det inte handlat om annat än ihärdighet.

Så..som sagt.Jag hade inget på fötterna när jag skrev om detta i mitt första svar.

M

Tobias Lindberg sa...

Behemot!

Precis som du säger så kommer Connex med största sannolikhet förlora i AD. Tyvärr kommer de trots detta inte återanställa Per Johansson utan istället betala honom två årslöner för att slippa honom. De köper bort en besvärlig fackordförande vilket gör att andra fackordförande i framtiden kanske kommer att bli försiktigare och välja att inte kritisera fast de egentligen borde göra det. Detta är den nya tidens melodi från arbetsgivarna och det sker allt oftare, man köper ut fackligt aktiva som blir för besvärliga.

Jonas N sa...

Men Tobias, var inte du för den här typen av kamp.

Det har du ju sagt många ggr! Eller menar du att denna sorts kamp är helt legitim på ena sidan men inte alls på andra sidan?

Du kan inte sitta på båda stolar samtidigt!

Jag har dessutom en annan fråga till dig:

Skriver du under annan flagg här, och till mig? Eller är det bara någon som lånat exakt dina fraser?
(Det är en ja-eller-nej fråga, ifall du skulle komma på tanken att slingra dig. Och det skulle iofs också vara ett svar)

Mvh

Tobias Lindberg sa...

Nej du, Jonas lelle, jag skriver aldrig under annat namn än mitt eget och jag skriver aldrig annonymt heller. Dessutom skriver jag ut hela mitt namn till skillnad mot andra... ;)