fredag, januari 27, 2006

Bloggtips

En ny blogg som ska följas med intresse. Hanna Löfqvist utlovar skrivande från ett socialistiskt och feministiskt vänsterperspektiv. Den första text hon lagt upp är en äldre, mycket läsvärd, kolumn i Flamman. Läs den. En riktig klippa-ut-och-sätta-upp-på-kylskåpet-krönika.

Ändå i tipsartagen utfärdas även en bestämd uppfattning att läsa Thaher Pelaseyeds text om Hamas valseger. Oerhört bra.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Feminism och socialism i samma andetag. Kan det blir bättre?

Anonym sa...

Fegt av personen i din länk att inte våga säga rakt ut att Hamas drivit terror. Hamas är stämplad som terrorurganisation för att det driver hat och terror. Blunda, blunda,blunda!

Ska något land förhandla med en grupp som har ett mål som Hamas'?

Bollen är på palestiniers sida. Vill de ha fred och en stat?

Får se om detta raderas av radergubben....

Verkar inte så. Faran är att demokratiska metoder har använts - som tidigare i t.ex. Tyskland - för att ge makt till en fascistisk diktatur. Bevare palestinierna. Först korruption och gangsterstyre och nu faran om religiös fanatism. Och ständigt detta terrorkrig.

Anonym sa...

Njae, faran ligger inte i demokratin, även om fascister kommit till makten genom demokrati tidigare.

Det farliga börjar tidigare när man orättfärdigt trampar på ett folk (vilket omvärlden gjorde med 20-talets tyskar). Det är så man skapar grogrund för det farliga. Hade palestinier behndlats väl och levt i en atmosfär av ömseseidig respekt med israeler, ja då hade inte Hamas funnits. Det farliga eskalerar sedan om det bildats en kultur som accepterar hämnd där ny hämnd föds i en ond spiral, där man låter ändamålen helga medlen, eftersom man då inte är ett dugg bättre än de man riktar sitt hat emot. När denna situation råder, ja då skall Hamas (eller Hitler som jämförelse på situationen) komma till makten, annars fungerar inte demokratin. Det måste dock finnas spärrar även inom demokratin, vilket man hade lärt sig efter andra världskriget då FN bildades istället för att "straffa" tyska folket än en gång och bilda en ny ond spiral.

Frågan är, kan Hamas lära av historien och kan Israel det? Det krävs två för att dansa tango.. Kommer Hamas att göra sitt folk en björntjänst eller kommer de att kunna arbeta för fred, detsamma gäller givetvis Israel?

//steelneck