söndag, mars 19, 2006

Ut och resa

Soldater har varit ute och skjutit i Stockholm idag. Militärövning. Aktuellt körde ett inslag om det ikväll. Kolla 07:25 och framåt.

Det pågår en omstöpning av det svenska försvaret. Försvarsmakten anpassas till att gå ärenden i den USA-ledda ”nya världsordningen”. ÖB Håkan Syrén talar i inslaget om att se ”vilka krav som ställs”. Det är inte ”utvecklingen” i diffus bemärkelse som ställer de kraven. Det är USA:s intervention, USA:s geopolitiska intressen, och det USA-dominerade ideologiska rättfärdigandemaskineriet i bestämt syfte, som ge upphov till Syréns och hans medtänkares analyser av vad som är ”kraven”.

Och vartåt blickar nu den svenska försvarsmakten? Europa [läs Balkan], Afrika och Centralasien, enligt Sveriges överbefälhavare. Vad uppnås? Känslan av stugvärme och vikt hos några beslutsfattare. Kanske några extra kontrakt, men knappast ens det. Men säkerhet för oss som lever i Sverige? Knappast. Försvar av svenskt oberoende? Det rakt motsatta!

Detta är en del av en ovärdig utrikespolitik. Ovärdig och äventyrlig.


Läs gärna det jag skrivit i ämnet tidigare:
Med stormsteg mot lego-här
Försvaret och surrealismen
Hämta hem soldaterna nu

Och så tipsar jag igen om Mia Sands välskrivna analys utifrån ett tidigare Aktuellt-inslag om svenskt militärt deltagande i Afghanistan. Också light-versioner av nykoloniala äventyr förvrider äventyraren.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Ali föredrar att miljontals människor slaktas av diktatorer medans omvärlden står och tittar på, allt i den heliga folkrättens namn.

Detta är vänsterns vidriga syn på mänskliga rättigheter och demokrati, sådana som Ali är naturligtvis icke värdiga att bli politiker i ett demokratiskt land.

Anonym sa...

Du har rätt vi har en diktator vid namn Bush som sköter skövlandet rätt bra.
Fast han är mer höger tror jag..problemet är att han är ledare i ett icke demokratiskt land. Därför får han husera fritt...

Anonym sa...

Det enda rätta vore att de bytte namn på Försvaret för att sluta ljuga. "Försvar" av Sverige sker väl lämpligast i Sverige och närområdet. Om militärens primära fokus däremot är att befinna sig i Asien eller Afrika, ja då är det inte ett försvar utan Anfall. Byt namn till "Anfallet", för mindre hyckleri! Eller ännu bättre, kämpa för demokrati och frihet i världen med dialog & stöd till oppositioner och inte med bajonetter