måndag, maj 01, 2006

Reklammakarnas rapportering

Mellanlandar bara snabbt mellan en superglad, mycket välbesökt demonstration, och Flammans fest på la Habana. Man lär sig fan aldrig att man inte ska titta på rapporteringen från 1 maj, om man vill behålla humöret. Ekot meddelar i alla fall någonting om vad som sades på demonstrationerna (Uppdatering: njae, jag tar tillbaka det efter att ha tittat på ingångsvinkeln under rubrikerna)

Men just nu så toppar både SvD och DN med ”Krav på Anna Sjödins avgång”. I Tyresö har sex personer från Muf gjort ett plakat där det står att Anna Sjödin ska avgå. Det är redan där helt galet att högerns politiska kampanjande ska sjunka till nya bottennivåer. Men att detta blir toppnyhet – presenterat som att det var vad demonstrationen gick ut på – det är i ärlighetens namn billigt bortom alla anständighetsgränser.

För övrigt är SvD:s nyhetsrubriker angående 1 maj följande:
- Avgångskrav på SSU:s Anna Sjödin
- Stort ras för s i opinionen
- Nuder erkänner missade löften
- Stökiga demonstranter
- Stora trafikomläggningar

Och DN kör rubriken ”Opinionsmätning: LO-medlemmar stödjer m-argument”.

Men det är bluff rakt igenom. Det finns inget argument. Det finns blajpåståenden som alla människor håller med om, och det finns en oärlig fantasisiffra som moderaterna fortsatt får hjälp av medierna att sprida.
På samma sätt svarar 96 procent ja på frågan: Anser du att det är ett stort problem för Sverige att uppemot 1,5 miljoner vuxna inte arbetar eller arbetar mindre än vad skulle vilja?
Jaha? ”Vitamininstitutet i Schweiz” är mer ärlig i sitt reklammakeri än Analysmannen.

Vi de tusentals som gick i demonstrationstågen gjorde det med glädje och beslutsamhet. Rapporteringen från tågen är ännu ett argument för att hetsen mot arbetarrörelsen måste mötas av organiserad kamp – inför och efter valdagen. Det var en bra startdag för nästa fas i en valrörelse där mycket, mycket mer än parlamentsplatser står på spel. För som Lars Ohly uttryckte det i sitt också i övrigt utmärkta tal (som man kan lyssna på här – gör det):
”Moderaternas extreme political make-over verkar begränsa sig till att man bytt ut Kalle Stropp mot Grodan Boll”.


PS. Förra året skrev jag så här efter 1 maj. Det är helt sjukt att man kan veta i förväg att det kommer att vara likadant i år igen.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Kan det inte ses som ett tecken på den slutgiltiga segern när före detta högern börjar demonstrera på samma dag?

Anonym sa...

Citat:

"Det var en bra startdag för nästa fas i en valrörelse där mycket, mycket mer än parlamentsplatser står på spel."

Ditt jobb eller?

Vore rätt skoj om herr Esbati tvingades ut i verkligheten. Den verklighet som inte innebär att man sitter tryggt på partikansliet i riksdagen. Du borde pröva att jobba inom vården exempelvis. Men det är klart. Du skulle nog inte gilla det. Det ställer krav och är slitsamt.

Anonym sa...

Det finns ju inte mycket att rapportera från första maj:

"Till minne av den tid då 1:a maj betydde något tågade idag en samling vänsteraktivister mellan Medborgarplatsen och Kungsträdgården för att demonstrera för en brokig skara av olika vänsterkrav."

Så skulle jag beskriva dagen, och den meningen skulle jag också kunnat skriva för ett år sedan. Hela första maj är helt enkelt förutsägbart.

För oss som råkade vara i Kungsträdgården utan att vara där för att demonstrera var det nog det faktum att bussarna var indragna som berörde mest.

Jonas N sa...

Ja, Ali är uppbragd för att media INTE rapporterar om 'demonstrationerna' som arrangerars politiskt på den politiskt beslutade 'helgdagen' vars syfte är att högtidiglighålla en viss politisk hållning.

Vilket förtryck! *smile*

Som sagt, vänsterligsiterna har iaf fattat vad som ger uppmärksamhet, dvs krossa lite rutor, tillgreppsbrott och vandalism och våld. Fast det finns inte så mycket positiv samhällsutveckling längs det spåret heller.

Den parlamentariska vänsterns signum är väl annars mest populistiska utspel som de (i bästa fall) vet aldrig kommer sättas i verket pga att de är ett 5% parti, och i vidare meninging är väl vänsterns retorik just en massa blajpåståenden.

Jag ogillar också dessa, och det även om medierna levererar dem. Men var kommer substansen? Om 96% anser att 1.5 milj ej arbetande är ett problem, vem verkar för att fler skall kunna och vilja anställa?

'Blaj' egentligen en ganska bra beskrivning för väldigt mycket. Inte bara några MUFare som vill att Anna Sjödin skall avgå.

Anonym sa...

"Demonstrationer tappar som lite av sin poäng när det är orkestrerade av de som har suttit vid makten de senaste hundra åren."

Anordnade Wallenbergsfären också demonstrationer idag..?

Anonym sa...

1 maj skall avskaffas som högtidsdag. Den ger bara en bittersur eftersmak och är endast en friluftsdag/söndagsutflykt för en förvirrad och efterbliven vänster.
Vadå arbetare? Det finns ju snart inga kvar dessutom.

Anonym sa...

"Vadå arbetare? Det finns ju snart inga kvar dessutom."

Hahaha! Botnia, du är obetalbar för din ofrivilliga komik!

Jodå, det finns arbetare i Sverige och Världen över, i förrgår demonstrerade vi i miljontal. Det är bara olyckligt att de samlade borgerliga medierna lyckats tysta ner arbetarrörelsen så effektivt att vissa verkar tro att den inte finns.