måndag, maj 02, 2005

"Riktiga människor" och 1 maj

Rapporteringen från första maj var ännu mer tröttsamt förutbestämd än vad jag förvarnade om. Jag orkar knappt kommentera det längre. Ett återkommande evenemang är för övrigt att trista medelålders män (ibland kvinnor) talar om att det är viktigt med ”förnyelse”. Stig-Björn Ljunggren var i TV i morse och sa samma sak, förbittrade sossar hade framletats för ändamålet i radio igår. Förnyelse innebär alltid mer jippoisering på bekostnad av politiskt innehåll. Det mesta är som vanligt alltså. Att den allra tydligaste tendensen de senaste 8-10 åren varit att vänsterns tåg dels varit större än sossarnas och dels varit påfallande unga, är något som kommentatorerna helt enkelt inte kan ta till sig, inte heller att många av de större tågen präglas först och främst av att man har väldigt kul, spelar musik i tåget och dansar och festar runt. Det är inte så konstigt, med tanke på att de aldrig är där, kommentatorerna. Första maj är också faktiskt den enda dagen på hela året då man kan samla många tusen människor i Stockholm, utan att ens bli omnämnd i tidningen. Det är helt omöjligt att lyckas med det annars. I år gick ungefär tio tusen personer i vänsterns tåg i Stockholm. Noll spaltmilimeter i de stora tidningarna. När jag talade i Stockholm 2002 minns jag att de sista avdelningarna inte kunnat lämna Medborgarplatsen ännu, när täten nådde Kungsträdgården. Vi fyllde hela marschvägen. Noll spaltmilimeter. Självklart kan detta bli delvis självuppfyllande profetior i längden, men det ställer desto större krav på vänstern att stå upp för arbetarrörelsens dag – arbetarrörelsens festdag. Man får ta med sin kompis, för den som varit där en gång, kommer gärna tillbaka, särskilt om arrangörerna inte hänger läpp. I Aftonbladet Debatts sedvanliga ”förnyar”-artikel ger för övrigt en ”eventkonsult” rådet att man ska ”förnya” eller lägga ner. Bland annat skriver eventkonsulten, ”Det måste vara riktiga människor som demonstrerar, inte ombudsmän”! Well. Jag vet inte var eventkonsulten var igår, men det är rätt givet att han inte kan ha varit på Kungsträdgården. Eller så har han en mycket, mycket märklig idé om hur ombudsmän ser ut, och hur många de kan vara.

.
Bilden: nämnde eventkonsult - en helt vanlig, och riktig, människa, säkert ömmande för arbetarrörelsen bästa

10 kommentarer:

Peter Björkman sa...

Rätt. 1:a maj är inget jippo. Allvar OCH glädje/fest hör däremot ihop. De förstamajfester sossarna haft med oförarglig underhållning -är däremot helt poänglösa.

Första maj - en fest för det allvarligaste som finns och det mest lekfulla och livgivande som finns. För demokrati, för demokrati i samarbete - för demokratisk socialism!

Riktigt allvar och riktigt kul men aldrig oförargligt och blaskigt!

Peter Björkman sa...

Så bör det vara alltså. Ibland blir det så också. Då känns det fint.

Anonym sa...

Skitbra. I City slog man dock upp att UV/V var 3 gånger större än SAP - "3-1 till vänstern" som de uttryckte det.
Sen att inte ett ord förutom ingressen handlade om UV/Vs demonstrationståg var lite speciellt...

Generellt verkar försöket vara att till varje pris beskriva det hela som ett stelt och utdött politikerevenemang, när den genomsnittlige Första Maj-firaren nuförtiden snarare är en person mellan 15 och 25 som utstrålar lika delar ilska, glädje och högtidlighet.

Här i Stockholm bjöds det bl.a. på sambaorkester, visselpipor, konfettiregn och Timbuktuspelning.

Några tips till de socialdemokratiska arrangörerna: sätt upp affischer på anslagstavlor vid centrala punkter, ring ut till åtminstone de aktiva medlemmarna och uppmana de att dyka upp, känn glädjen och högtidligheten.

Om så önskas kan ni få gå ett prao-år i vårt (UV/Vs) tåg, till gemensamt försvar av arbetarrörelsens landvinningar!

Peter Björkman sa...

Du glömmer att sossarna är ett genuint folkrörelseparti och att ledning och rörelse inte alltid går i takt.

Knappast Göran P. som demonsterade mot nedskärningarna. Få sossar som är heltidsavlönade av partiet skulle göra det....

Anonym sa...

http://moderskeppet.blogspot.com/2005/05/esbati-r-en-kul-kille.html

Peter Björkman sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Peter Björkman sa...

Nja. Har bott i Uppsala och har själv gått med i demonstrationstågen där. Ropat slagord i megafon till och med.

1:a maj-broschyren(?!) kanske handhavdes av någon radikal person som stack ut hakan! En engagerad sosse som tog tag i demonstrationsförberedelserna--- Behöver verkligen inte varit ngn av heltidspolitikerna!

De ledande i Uppsala kan mycket väl anse att sossarna centalt i vissa avseenden för en cass politik. Sossarna är nu inte en stalinistisk organisation, folk får tycka olika.

Dock brukar följande gälla - när ett beslut är fattat ställer man lojalt upp bakom det. Har sett få (om några) exempel på proffspolitiker - inom s - som fortsatt att öppet opponera sig mot fattade beslut! Alltså - även om man inte gillar fattade beslut - håller man käft om det.

Anonym sa...

peter björkman skrev:

Dock brukar följande gälla - när ett beslut är fattat ställer man lojalt upp bakom det. Har sett få (om några) exempel på proffspolitiker - inom s - som fortsatt att öppet opponera sig mot fattade beslut! Alltså - även om man inte gillar fattade beslut - håller man käft om det.

Inom demokratiska organisationer gäller förstås att man genomför fatade beslut. Var och en - även proffsen - har dock rätt att fortsatt ha annan uppfattning och att inom organisationen driva densamma. I dagarna har t.ex. ett antal kommunalpolitiker (s) debatterat kärnkraften och fört fram en uppfattning som strider mot den officiella. Alldeles bortsett från att de råkar ha rätt i sak är det ett utmärkt exempel på motsatsen till Björkmans bild av verkligheten.

För övrigt tyckte jag att det var roligt att se att Esbati reagerat på samma sätt som jag på "eventkonsulten", se http://peter.karlberg.org/?q=node/148

Peter Björkman sa...

Visst. Nog finns det folk som går emot linjen, men det är inte så vanligt och inte så uppskattat. I ditt exempel rör det ett 25 år gammalt beslut. Kärnkraftsomröstningen 1980.

Däremot blev sossar mot EU snabbt EU-kritiska sossar efter valet. Säg nån sosse som går ut i en dabattartikel och kräver utsrädse ur EU! Kanske får vi se sossar som officiellt propagerar för ett utträde år 2019?!!

Men, visst finns det exempel på sossar som går emot fattade sossebeslut. Oftast har de dock inga tunga politiska uppdrag.

Peter Björkman sa...

Det finns dock undantag (bra att du påminde mig) kom inte på nåt när jag skrev inlägget bara. Sören Wibe driver ju frågan om folkomröstning om nya EU-fördraget mot partilinjen t.ex.

Det är lojalitet i grunden, men vissa möjligheter att köra egna grejjer!