söndag, maj 28, 2006

Tre från Flamman

Min inrikeskrönika i veckans Flamman handlar om – tada – Lars Danielsson:
Själva skandaleriet har visserligen redan tappat en del av sin udd och borgarna glider nedåt i opinionen. Men icke-diskussion, om effekterna av olika politiska handlingslinjer, reser ändå hinder för vänstern. För att högern ska få igenom sin agenda räcker det som bekant med att folk håller käft, medan det krävs samhällelig debatt och folkligt engagemang för en progressiv samhällsomvandling. Men allt elände kan inte skyllas på borgerligheten. Arbetarrörelsen har bäddat för situationen – inte genom Lars Danielssons minneslucka, utan genom svårartad passivitet.

Aron Etzler skriver ledarkrönika om ”Norska läxan”. Mycket läsvärd.
Norge är det alltför lätt att se hur Fremskrittspartiet, trots att det är ett klart liberalt parti ekonomiskt kan bli partiet för missnöjda, privatanställda män. Om Oslos samlade taxichaufförer inte kan få bättre arbetsvillkor hos Arbeiderpartiet, vilket oftast är alternativet, kan de lika gärna rösta på ett parti som ger dem billigare sprit och bensin. Men läget vore annorlunda om regeringen med Europas mest radikala regeringsförklaring skulle riva upp taxiavregleringen.

Huvudledaren heter ”Det nya arbetarpartiet: bättre än karikatyrer” och handlar om moderaternas kritik mot försöken att göra något åt effekterna av en elavreglering som de hyllade när det begav sig:
Socialdemokraterna har beslutat sig för att med statliga Vattenfalls hjälp försöka få ned priserna på elmarknaden. Efter år av höjda och enorma vinster för elbolagen är det något många har längtat efter, ett bra exempel på att statligt ägande kan användas aktivt i medborgarnas intresse. Det finns bara en logisk reaktion från moderaterna, ”Sveriges nya arbetarparti”. De KU-anmäler regeringen. Inte för att effekten av Vattenfalls prissänkning missgynnar konsumenterna. Utan för att den gynnar konsumenterna. Samt är för miljövänlig.

Prenumerera!

8 kommentarer:

Anonym sa...

"Men allt elände kan inte skyllas på borgerligheten."

Säg NÅGOT av det elände vi ser i dagens Sverige som kan skyllas på borgarna.

Anonym sa...

Kära muffinsfår, nu framgår det ju för varje läskunnig människa att det handlar om att borgarna hellre har en kvasi-debatt om vad Lars Danielsson gjorde klockan 19.34 i torsdags än de diskuterar politik. Även ett muffinsfår kan tänkas gå med på att borgerligheten kan åläggas ansvar för hur den kampanjar och debatterar, no?

Anonym sa...

Förklara gärna hur lägre elpriser skulle vara mer miljövänligt.

Anonym sa...

Är det ingen som reflekterat över alla skatters del i energipriset, eller räknas det inte!

Anonym sa...

shit man, högern har fått grym diarré. esbati för helvete stäng nre kommentarerna eller radera mer!

/j

Anonym sa...

Med torriumreaktorer skulle vårt nuvarande k-avfall som drivmedel räcka till att försörja Sverige med energi i 250 år. Restprodukten har en halveringstid på ca 200 år. Processen är analogt kontinuerlig och kan inte skena. Stannar som när man släcker en glödlampa. Men lyssnar extremvänster, vänstern och miljövänster? Nej, de är för korkade för det. Hoppet står till centern, där brukar i botten alltid finnas bondförnuft.

Anonym sa...

Toriumreaktorer är intressanta, personligen tror jag de kommer utgöra stommen i människans energiproduktion de närmsta 100 åren (eller ännu längre). Men kommmer ta ganska lång tid innan det blir ett alternativ, vi har mer kortsiktiga energiproblem. BWR-reaktorer drivna på uran duger gott inom de närmsta 20 åren eller så.

Fortfarande nyfiken på hur en prissänkning, med den konsumtionsökning som följer på det, ska gynna miljön?

Anonym sa...

Visst tar de tid att utveckla, men det gäller att börja satsa nu. Istället kastas pengar på subentionerad vindkraft och annat fjoll.
Energipolitiken är en alldeles för viktig fråga för att få avgöras av politiker i allmänhet och populistvänstern (extrem, normal, miljö) i synnerhet. Därom kan vi nog vara ense.