lördag, juni 03, 2006

Piratkopiering, historiskt perspektiv


Om någon till äventyrs missat det, så rekommenderas en liten Wikipedia-post om hur det kunde låta förr (och en bakgrund till The Pirate Bays logga):
"Home Taping is Killing Music" was the slogan of a 1980s anti-piracy campaign by the British Phonographic Industry (BPI), a British music industry trade group. With the rise in cassette recorder popularity, the BPI feared that home taping would cause a decline in record sales. The logo, consisting of a skull and crossbones formed from the silhouette of a cassette, also included the words And it's illegal.

Och en dag som denna måste man ju ändå påminna om en klassiker, apropå produktivkrafternas utveckling:

19 kommentarer:

Anonym sa...

Bläääääääääääääääääääää!!!!!

Anonym sa...

Ja, det intressanta var ju att Bodström öppet agerat på order från sina uppdragsgivare:

Washington Hollywood och den globaliserade amerikanska marknadsdiktaturen.

Historien om CIAs "fria rörlighet" att hämta "terrorister" på Arlanda till osynliga tortyrgulag har väl knappast några andra än pissliberalmupparna glömt och nu detta.

Prekärt för Quisling-Bodström och hans Gestapoarme av poliser i marknadsdiktaturens tjänst.

Anonym sa...

Fsat var det någon annan än jag som förvånades över LUFs anslutning till demon i STHLM?

DE borde ju stå för Sonys Disneys och Warners rätt att profitera?

Anonym sa...

Och här kommer lite mer historia!

Anonym sa...

Ännu mer historia!

Anonym sa...

Den där löjligt naiva propaganda artikeln hamnade längst ner hos Aftontramset när de upptäckte att 95% av läsarna stödde fildelarna....

Anonym sa...

Och vilken fantastisk logik!

Judisk krönika och DN startades av en sionistfascist alltså är alla läsare fascister

Anonym sa...

aftonbladet visar att the pirate bay finansieras av annonser för tonårsporr, och vänstern skyller allt på israel, eller vad då?

Anonym sa...

Där tog du åt dig vad?

Nej, något sådant material existerar inte på The Pirate bay, du skall inte tro allt marknadspravda kör ner i halsen på dig....

Anonym sa...

Robin Hood:

”Att socialister är emot den immaterialla äganderätten är ju inte så förvånande. Vem tror de kommer att plöja ner miljarder i forskning om vem som helst skall kunna kopiera och massproducera slutprodukten?”

1. Immaterialrätt är inte egendom utan ett statligt upprätthållt monopol. Genom monopolet kontrollerar innehavarna hur andra individer får bruka sin egen kropp och egendom. Ur mitt perspektiv är detta direkt anti-frihetligt och en kraftig inskränkning i den enskilda egendomsrätten. Jag förstår inte det påstått frihetliga i att vilja begränsa människors rätt att bruka sin egen kropp och egendom. Men då utgår jag ifrån den suveräne självägande individen som har absolut självbestämmande över sin egen kropp och egendom. Ett föga socialistiskt perspektiv, alltså.

2. Ovanstående citat är en så kallad ”känslomässig sanning” som består av påståendet att utan statliga monopol stannar utvecklingen. Detta påstående står dock inte på så starka ben som folk möjligtvis tror, ta t.ex. det ständigt växande ’open source’-konceptet eller varför inte den föga upphovsrättsskyddade porrindustrin. För en ordentlig genomgång av den empiriska historien se t.ex. Against intellectual monopoly av ekonomerna Boldrin & Levine (finns på nätet).

Anonym sa...

I Svenska Dagbladet 4 juni 2006 och i Göteborgsposten 3 juni 2006 påstår Systembolagets presstalesman att de märkt om viner från norra Israel till: "Israel - ockuperat Syriskt område", efter att kunder hört av sig till Systembolaget med klagomål. Systembolaget har då kontaktat UD och fått råd om den nya kontroversiella texten. Med länkarna nedan och utdrag från webbsidorna vill jag härmed visa att det inte är vanliga kunder som hört av sig, utan en aktion från Palestinagrupperna, med förfabricerade formulär och mejladressen till Systembolagets kundtjänst. Det förekommer även en sedan tidigare påtryckning från Yelah Net där de kontaktat Björn Rydberg om just dessa viner. Nedan följer uppradat 8 olika länkar som tillsammans förklarar Systembolagets politisering:


1. http://www.systembolaget.se/Applikationer/Sok/ResultatLista.htm?Sok=Av&SokKriteria=Vitaviner:0:0::122:1316:0:9999:0:0:::::0:0:0:0:0:0::::::::::::::0:100:2:0:True:::&Butik=0&SidNr=1&SortKol=namn&Asc=1&SokOrdinarieSort=True&SokVarugrupp=Vitaviner&SokStrangar=VITA+VINER:Israel-ockuperat+syriskt+omr%u00e5de:Alla+storlekar:bland+annat:-:S%u00f6tma:Fyllighet:Fruktsyra
2. http://www.riksdagen.se/Webbnav/index.aspx?nid=67&dtyp=f&rm=2005/06&nr=1752
3. http://www.varldenidag.se/?aid=3782
4. http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=913&a=279256
5. http://www.svd.se/dynamiskt/inrikes/did_12842176.asp
6. http://www.palestinagrupperna.se/bojkottnyheter.htm
7. http://www.yelah.net/news/20020412182325
8. http://www.palestinagrupperna.se/bojkottprodukter.htm


Utdrag från sidan: http://www.palestinagrupperna.se/bojkottnyheter.htm

"Skriv brev!

Skriv till din närbutik, Systembolaget, Konsum eller någon annan som säljer eller marknadsför israeliska produkter. Här publicerar vi brev som skrivits av Palestinagruppernas medlemmar och andra. Gör om dem så att det passar det som du vill påpeka. Du kan också ladda hem vårt standardbrev som Word-dokument.

Om du e-postar, använd ”Försvara folkrätten – bojkotta Israel” i ämnesfältet. Vår plattform är Israels brott mot fjärde Genèvekonventionen, ignorerandet av FN:s resolutioner och svindlandet av handelsavtalet EU-Israel."

och en bit ner följande adresser:

" Kooperativa Förbundet info@kf.se

Systembolaget kundtjanst@systembolaget.se

Svenskt Näringsliv info@svensktnaringsliv.se

Skicka gärna en kopia på ditt brev till PGS så att vi kan lägga upp det på hemsidan. info@palestinagrupperna.se"

Ännu längre ner på samma sida står om Systembolagets presstalesman Björn Rydberg som uttalar sig til Yelah Net och som citeras på Palestinagruppernas hemsida:

Utdrag från sidorna: http://www.palestinagrupperna.se/bojkottnyheter.htm
http://www.yelah.net/news/20020412182325

"Fusk och mygel med israeliska varor
http://www.yelah.net/news/20020412182325

Sverige erkänner inte de av Israel ockuperade områdena. Ändå finns mängder av varor i Sverige från dessa områden som förs in som israeliska och därmed får ta del av Israels generösa handelsavtal med EU.
Några av de mest uppenbara är Systembolagets sortiment av israeliska viner - från Golanhöjden. Björn Rydberg, pressansvarig på Systembolaget, anser inte att det är speciellt kontroversiellt.

- Det står klart och tydligt var dessa viner kommer ifrån. Sen är det upp till tullen att se till att handelsavtalet efterlevs, säger han till Yelah.net och tilläger att det är svårt för tulltjänstemännen att göra skillnad på varorna, speciellt när Israel har andra åsikter än EU om vad som ingår i handelsavtalet.

Enligt Björn Rydberg är det inte aktuellt att lyfta bort varorna från de ockuperade områdena så länge regeringen tillåter dem.

- Vi bedriver ingen egen utrikespolitik. Det var lika för ett tag sedan, då ville man ha bort de franska vinerna, säger han till Yelah.net."

På en annan sida hos Palestinagrupperna står exakt vilka produkter som man bör biojkotta, och som Palestinagrupperna på sin andra sida uppmanat sina medlemmar skriva förformulerade e-postbrev till Systembolaget om:

Utdrag från den sidan: http://www.palestinagrupperna.se/bojkottprodukter.htm

"Israeliska produkter i Sverige

Ett sätt att hålla utkik efter israeliska varor är att kolla på varans streckkodsnummer, det s.k. EAN-numret. Israels landsprefix är 729.




Bosättarprodukter enligt Gush shalolm

VITA VINER , Israel
Sauvignon Blanc Wineyards Selected (2526) ISR 750 ml (Carmel)

Yarden Chardonnay (2517) ISR 750 ml (Golan Heights Winery)

RÖDA VINER , Israel
Adom Atic (12532) ISR 750 ml (Carmel)

Yarden Mount Hermon Red (2518) ISR 750 ml (Golan Heights Winery)

Starkviner, Israel
Old Treasure Chateau Richon (8425) 750ml (Carmel)

Lättdrycker, Israel
Carmel Rosé (1922) 1000ml (Carmel)"


http://www.palestinagrupperna.se/bojkottnyheter.htm
http://www.yelah.net/news/20020412182325
http://www.palestinagrupperna.se/bojkottprodukter.htm

Anonym sa...

Historien upprepar sig ja! :)

finns en bra länksamling om "piratkriget" på http://piratkriget.omfg.se/

Anonym sa...

Robin Hood:

Det jag säger är precis tvärtom, att om inte den immateriella äganderätten fanns så skulle utvecklingen stanna. Ingen skulle satsa på utveckling om de inte ägde resultatet av detsamma.

1. Den så kallade ”immateriella äganderätten” är ett statligt monopol som hindrar individer från att bruka sin egen kropp och egendom, dvs. en kraftig begränsning av den enskilda egendomsrätten (precis som t.ex. tullmurar).

2. Som jag skrev ovan är ditt påstående att utveckling skulle stanna en "känslomässig sanning" och inte empiriska fakta.

3. Ditt resonemang är utilitaristiskt. Jag är inte utilitarist och köper inte sådana resonemang (påståendet kan iofs ifrågasättas även ur ett utilitaristiskt perspektiv).

4. Även utan 'immateriell äganderätt' äger individer resultatet av t.ex. sin forskning. De har däremot ingen rätt att med bruk av våld (statlig lagstiftning) kontrollera hur andra individer brukar sina egna kroppar och egendom.

Anonym sa...

Robin,

jag måste sekondera Ulf. Läs Against intellectual monopoly av ekonomerna Boldrin & Levine (finns på nätet). De reder ut logiken runt äganderätter.

mvh,
Garm

Anonym sa...

1. Den så kallade ”immateriella äganderätten” är ett statligt monopol som hindrar individer från att bruka sin egen kropp och egendom, dvs. en kraftig begränsning av den enskilda egendomsrätten (precis som t.ex. tullmurar).

Du ska bara kunna skydda sådant som du iaf. inte skulle kunnat ha skapat. Upphovsskyddet hindrar bara kopiering, inte skapande. Om du nu anser att man ska få använda sin kropp hur man vill så måste du också vara för att man får trycka sedelkopior, förfalska kontrakt etc. Är du det?

2. Som jag skrev ovan är ditt påstående att utveckling skulle stanna en "känslomässig sanning" och inte empiriska fakta.

Säg att vi skulle avskaffa upphovsrätten imorgon. Då skulle man inom en månad kunna köpa Doom, Star Wars och senaste versionen av Windows XP för 10:- kronor på OnOff. Därefter skulle det inte komma några uppföljare till dessa produkter eftersom företagen skulle konka. Detta förlorar både konsument och producent på. Inte ens dagens pirater kommer ha någon nästa version att kopiera. Finns det någon vinnare öht med att avskaffa upphovsrätten?

Anonym sa...

Rättelse:

Du ska bara kunna skydda sådant som ingen annan iaf. skulle kunnat ha skapat.

Anonym sa...

http://levine.sscnet.ucla.edu/general/intellectual/coffee.htm

Länken till Levine's hemsida. Rekommenderas till Robin och Neoliberal Agenda och alla andra som tror att det är oproblematisk att prata om "ägande" av abstrakta ideer.

mvh,
Garm

Anonym sa...

Neoliberal agenda:

Om du nu anser att man ska få använda sin kropp hur man vill så måste du också vara för att man får trycka sedelkopior, förfalska kontrakt etc. Är du det?

Åh, där fick du mig allt! Fan! Alla vet ju att människor skyddas från bedrägeri, förfalskning et cetera genom den 'intellektuella egendomsrätten'. Öh, knappast. Bedrägeri är bedrägeri och har inte med 'intellektuell egendomsrätt' att göra, utan skyddas av andra lagar.

Sedan fortsätter du med argument baserade på "känslomässiga sanningar" och inte empiriska fakta. Varför inte testa länken Garm gav er? Kanske kan vidga vyerna litegranna...

Esbati:

Jag vet att detta inte är ett forum för inomliberal diskussion. Sådant bör ske på andra ställen, men det har möjligen visat att upphovsrättens vara eller inte vara, är inte en tradititionell vänster-högerfråga.

Anonym sa...

Home cooking is killing restaurants

- and it's tasty!