måndag, juli 24, 2006

Som om vi skulle ha missat det

Nej, nu har det nog inte undgått så många människor att folkpartiets nya profil är en öppen flört med rasism. Därför kan man tycka att Mauricio Rojas vanvettiga artikel i Expressen idag var lite onödig. Men, men. Nyamko Sabunis stigmatiseringsartikel förra veckan var tydligen inte tillräckligt tydlig i sitt uppsåt att skapa misstro och hetsstämning. (Jag kommenterade artikeln i en krönika i Flamman). Nu understryker Rojas att det ska bli mer kulturfokus och att övergrepp mot unga flickors integritet även formellt bör genomföras efter etniska linjer.

Artikeln är kort sagt helt sjuk. Hanna Löfqvist skriver det mesta som behöver sägas i ett utmärkt inlägg. Läs det.

Bara ett tillägg. Rojas tar upp Masoud Kamalis diskussion om hedersbegreppet – som han inte förstår – och jämför med ett uttalande av Gudrun Schyman – som han också missuppfattat. Rojas skriver att Kamalis påstående, som ska vara ”makalöst”, ”liknar Gudrun Schymans tal om att alla män är talibaner”.

Nu är det så att Gudrun Schyman inte alls sa att ”alla män är talibaner”. Hennes tal på vänsterpartiets kongress 2002 går att läsa i sin helhet här. (Jag skrev om det i oktober förra året). Däremot sa hon följande självklara och viktiga:
"[Kvinnoförtrycket] tar sig många uttryck. Diskrimineringen och kränkningarna ser olika ut beroende på var vi befinner oss. Men det är samma norm, samma struktur, samma mönster, som upprepas så väl i talibanernas Afghanistan som här i Sverige".
Att högerpopulister som Rojas och Sabuni inte förstår dessa feministiska fundamenta, är inte direkt överraskande det heller.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Rojas försöker antagligen gör lite damage control men det finns inget liberalt öht med statliga gynundersökningar. Skolplikten ska avskaffas för övrigt. Skolan ska inte vara en lekstuga för politiker, oavsett om det handlar om att utbilda Ohly-jugends, införa statliga slöjförbud eller tvångsundersökningar i underlivet

Anonym sa...

Nej skolplikten ska inte avskaffas och Ayn Rand kommer inte att läsas i svenska skolor nånsin.
Det kan du glömma för gott.

Anonym sa...

"[Kvinnoförtrycket] tar sig många uttryck. Diskrimineringen och kränkningarna ser olika ut beroende på var vi befinner oss. Men det är samma norm, samma struktur, samma mönster, som upprepas så väl i talibanernas Afghanistan som här i Sverige"."

-Jag tycker personligen att det ar stor skinad pa att fa mindre betalt av sin arbetsgivare an att bli nedgravd i marken sa bara huvudet sticker upp och sen fa huvudet krossat av stora stenar som straff for att man varit oforskamd nog att bli valdtagen.

Sa jag forstar dessa hogerpopulisters bestortning over hennes uttalande. Det ar ungefar som att saga att Vansterpartister ar likadana som Roda Khmeerna.

Anonym sa...

Högermuppar på led... en två tre marsch!!!!

Ulf sa...

Det är väl precis det hon säger, polhem. "Diskrimineringen och kränkningarna ser olika ut beroende på var vi befinner oss."

Sedan vet jag inte om det är sakligt korrekt att hävda att det är "samma struktur" i ett avancerat borgerligt-demokratiskt kapitalistiskt samhälle som i ett underutvecklat halvfeodalt som Afghanistan. Men det är ju ingen anledning att fortsätta förvanska hennes citat som Rojas och de andra neandertalarna gör.

Anonym sa...

Sweet jesus. Rojas är ju för bra. Undrar hur han ska "kultur"-registrera tonårstjejerna? ett härligt rasregister över alla 13-15åriga tjejer kanske? Folkpartiet är nu, bortom alla tvivel, ett mycket sjukt parti.

Robsten sa...

Så det existerar ingen hederskultur, är det vad du försöker söga Esbati?