torsdag, november 09, 2006

Fri television

Israel begår uppenbara, konkreta, massiva, dagliga övergrepp. Nu. SVT hjälper till att möjliggöra den fortsatta axelryckande hållningen, genom att samtidigt köra en timslång, suggestiv propagandadokumentär om ”kärnvapenhotet” från Iran, mot den kärnvapenbestyckade ockupationsmakten Israel, där bland annat massmordsförespråkande högerextremister som Benjamin Netanyahu oemotsagda får snacka hetsgoja. Mannen som i Israel nyligen utsetts till ansvarig för ”Iran-hotet”, Avigdor Liberman, leder ett fascistiskt parti som öppet propagerar för upptrappad etnisk rensning. Ändå talar företrädare för denna regim gång på gång om problemet med att ”extremister” får tillgång till kärnvapen. Det är denna bild som fyller svenska TV-rum. Det är ”den fria världens” monumentala hyckleri. Det är fruktansvärt frånstötande.

14 kommentarer:

Anonym sa...

Bissart sammanträffande.

Mer eller mindre exakt samtidigt som Esbati postar det här inlägget, postar Johan Norber ett där han ondgör sig över SVT och dess vinklade propaganda.

Anonym sa...

Ja, det var ju ett "intressant" program. Jag orkade ärligt talat inte kolla igenom hela. Det är ju intressant hur mycket man kan tjata om Hezbollahs iranska katjusja-raketer utan att nämna var Israels bomber kommer ifrån, var Israels 250 F-16 plan kommer ifrån och varför Israel får 5,5 miljarder dollar i bistånd från USA (varav 2 miljarder i militärt bistånd).

Anonym sa...

Meh. Sant eller inte, hur skall vi annars acceptera ett oprovocerat anfall mot Iran om ett sånt sker? Iraks oljeproduktion är ju lite hämmad idag så det är ju inte omöjligt att det finns de som anser att man behöver strypa oljeflödet från Iran också. I frihetens namn alltså.

Anonym sa...

Gång på gång undrar jag om vi verkligen lever i samma värld.

Anonym sa...

Visst det ar sant att Israel ar galna och blodtorstiga men det gor val knappast hotet fran Iran mindre?
Jag forstar inte resonemanget.

(For du kan val inte arligt pasta att iran INTE ar ett hot?)

Anonym sa...

Den israeliske förre ÖB:ns och andras snack i filmen visade med all önskvärd tydlighet att de anser det självklart att de har rätt att leka småsheriff i Mellanöstern. Och för personer som Paul Wolfowitz och Norman Podhoretz är det säkert en självklarhet också, men efter senatsvalet i USA finns nog inte det mandatet för att låta israelerna gå in och försöka nita Iran med en serie flygräder. Det är bara att lägga det koloniala tänket åt sidan vid förhandlingsbordet.

Att slå ut Irans atomforskningsprogram är f ö en helt annan sak än räden mot Osirak i börhjan av 80-talet. Säkerheten är bättre,´platserna är fler och forskningen bakom är mera intensiv(ledarskribenter som tar upp Osirakräden 1981 idag uttalar sig alltid som om Saddam hade en i stort sett färdig atombomb; i själva verket var reaktorn inte ens färdigbyggd och det fanns ingen forskning värd namnet. Propaganda nu som då.

Argumentet "alla säkerhetstjänster vet at Iran jobbar på kärnvapen" var ett skruvat eko av "alla vet att Saddam sitter på massförstörelsevapen" från 2002. I senaste numret av Neo blommar islamparanoian oförfärat

Anonym sa...

Jag orkade inte kolla upp vilka som ligger bakom just den här propagandahyllningen av apartheidstaten som "fria" SVT sände mer än att BBC distribuerade skiten.

John Pilger har tidigare skrivit om just dessa "BBC-dokumentärer" och vilka som står bakom dem. Intressant, det visar sig att det är idel fanatiska sionister "israelvänner" och deras produktionsbolag i Israel och USA som står för "informationen"...

Intressant är också reportrarnas ordval och vilka ledord som skall gälla för respektive reportage. Alla vet vid det här laget att i "fria" SVTs värld finns ingenting som heter MUR (Die Mauer)eller rasåtskillnadsmur i dessa sammanhang utan "Barriär". Pilger igen:

"The selective use of language is important. The study found that words such as "murder", "atrocity", "lynching" and "savage, cold-blooded killing" were used only to describe Israeli deaths. "The extent to which some journalism assumes the Israeli perspective," wrote Professor Greg Philo, "can be seen if the statements are 'reversed' and presented as Palestinian actions. [We] did not find any [news] reports stating that 'The Palestinian attacks were in retaliation for the murder of those resisting the illegal Israeli occupation'."

När får vi se en liknande dokumentär där Iranier Libaneser och Palestinier och deras företrädare fick uttala sig lika fritt om hur de ser på kärnvapenhotet de utomrättsliga avrättningarna lönnmorden och terrorn från apartheidstaten Israel?

SVT bemödar sig inte ens att dölja skiten med en "expertpanel" före och efter som man gjorde förr, nu får de "demokratiska" folkmördarna och krigsförbrytarna uttala sig fritt och oavbrutet på bästa sändningstid om nödvändigheten av sina handlingar.

Anonym sa...

Fast om man verkligen hatar USA så borde man kanske önska ett amerikanskt eller israeliskt anfall på Iran:
Third and final act

Anonym sa...

Hej Ali! Är du och mika samma person?

NAH sa...

Jag reagerade också över den där dokumentären. Ett gäng extremister fick oemotsagda häva ur sig stolligheter, varvat med filmklipp från något propagandaministerium som visar jaktflygplan som i frihetens tjänst flyger in i solnedgången...

Det om Osirak-reaktorn. Huga. Många hävdar att regionens enda kärnvapenmakts bombning av reaktorn mer än någonting annat övertygade (den då USA-allierade) Hussein-regimen om att kärnvapen verkligen behövdes. Denna etablerade uppfattning kom inte fram alls i dokumentären.

Är det SVT:s nya strategi att konkurrera med TV8?

Anonym sa...

Johan Persson: Ja, att du inte orkade se programmet märks. USAs militära stöd till Israel togs upp och hölls inte hemligt på något sätt.

Anonym sa...

Man kan ju alltid dra en Waltz och dela ut kärnvapen till samtliga stater. Kanske det Ali förespråkar när han indirekt stödjer spridningen av kärnvapen. Det finns giltiga argument för båda sidor av den debatten.

Anonym sa...

Att kalla Liberman för fascistist är fånigt. Hans pari nischar sig på att stödja invandrare från fd sovjetsfären. Han är en hök när det gäller självförsvar men vill överlåta västbanken och Gaza och mer dätill för att få en arabisk palestinsk stat och fred. Detta sa han i alla fall på FOX.

Anonym sa...

Regimskifte i Iran!
Bort med mullorna och diktaturen