tisdag, oktober 24, 2006

Regeringsombildning

Att Israel är en rasistisk Apartheid-stat har inte undgått så många. För den som till äventyrs inte varseblivit detta förr, erbjuds då och då särskilt belysande exempel. Likheterna mellan Israel och det sydafrikanska system som många så småningom kom att avsky, isolera och hjälpa till att fälla, är större än skillnaderna.

Och på samma sätt som det i Sydafrika vid sidan av det traditionella rasistiska politiska etablissemanget fanns än mer öppet deklarerade högerextrema radikaler (till exempel i militären – de som efter sammanbrottet i stor utsträckning började ägna sig åt militär ”rådgivning” i andra länder); så finns det också i Israel rörelser i utkanten av ”mainstream-rasismen”.

Nu har ett sådant utpräglat fascistiskt parti, Israel Beitenu, inkluderats i Israels regeringskoalition. Det säger mest något om de "vanliga" partier som styr Israel. Israel Beitenu vill fullt ut annektera de illegala israeliska bosättningarna och driva ut de araber som lever inom de – av Israel självt ännu ej definierade – gränserna för Israel. Partiledaren har krävt att Knesset-ledamöter med arabisk bakgrund avrättas. Cordelia Edvardson skriver i SvD att partiet är ”ivrig anhängare av vad som brukar kallas för ’etnisk rensning’”. Man kan ju i och för sig undra vad som annars ska kallas för etnisk rensning, utan citattecken. Och man kan också undra varför Ekot väljer Avigdor Liebermans uttalande om att man borde ”jämna bostadskvarter i Gaza med marken”, som särskilt kontroversiellt. Det är ju vardaglig israelisk politik redan idag.

Den israeliska statens inbyggda rasism i förhållningssättet till araberna, spiller paradoxalt nog (eller egentligen inte så paradoxalt alls) över i samhällslivets inre liv. De judiska israeler som kommer från Afrika eller Ryssland upplever en väldig diskriminering i det israeliska samhället. Som i andra samhällen kan en sådan frustration ta vägen åt olika håll. Här har ett fascistiskt parti som Israel Beitenu varit framme och utnyttjat situationen. Det finns en radikalisering högerut bland grupper av nyinflyttade bosättare från exempelvis Ryssland. Klassmässigt skiljer sig de här grupperna från exempelvis de sydafrikaner som hade asiatiskt ursprung (”färgade” till skillnad från ”svarta”), så jämförelsen håller inte hela vägen. Men det finns en pervers logik i skapade rashierarkier, som påminner om hur en hel del ”färgade” kunde inta en skarpt positiv syn på Apartheid (inte minst i samband med sönderfallsprocessen).

Nåväl. Avigdor Lieberman förväntas bli vice statsminister, och ska då ansvara särskilt för ”hoten från Iran”. Men detta är alltså inte ett hot mot världsfreden eller mot mänskliga rättigheter. Istället körs den tusende versionen av knäppa-klipp-betonade ”hot” från ”ledande al-Qaidamän” som alla nyhetsmedier okritiskt kablar vidare. Den förruttnade falskheten i västvärldens papegojpropaganda har sällan luktat fränare.

23 kommentarer:

vildvuxet sa...

Det sjuka med allt detta är att det inte ens är i närheten av att förvåna. Inte i Israel, inte i västerländsk mediabevakning, inte i svensk mediabevakning.

Det är vardagsmat och ett smakprov på västvärldens avgrundshyckleri.

Anonym sa...

var kan man läsa mer om detta parti?

Jonas Ryberg sa...

Wikipedia har en ganska så bra, faktabetonad, artikel:

http://en.wikipedia.org/wiki/Israel_Beitenu

polhem sa...

Det finns extremister och manniskor som stodjer dem i varje demokrati. I Osterike har man Joerg Haider.

Det sager ingenting om invanarna i det landet forutom att en minoritet ar rejalt forvirrade, men det ar deras ratt i en demokrati att tycka precis som de vill hur fel vi an kan tycka att det ar.

Och i Israel finns det verkligen ett reelt hot fran Iran, aven om ni inte vill medge det. irans president sade ju sjalv forra veckan att "Israel kommer snart upphora att existera", det blir val inte sa mycket klarare an sa?

Det du sager om Israel ar ofta delvis sant, de ar aldeles for aggreessiva och de berhandlar manga araber som skit.
Men a andra sidan - "it takes two to tango".

Mika sa...

"Hotet från Iran" kan möjligen uppfattas som ett hot från hårdföra sionister bland judiska och kristna fanatiker i USA-regimen och i den sionistiska apartheidstaten.


Exemplet ovan från en av alla dessa hysteriska liberalmuppar som tutar vidare med de förvrängda lögner som spys ut från papegojmedia och sionistlobbyn är särskilt intressant:

När Ahmadinejad talar om att Israel skall upphöra att existera så filtreras detta i Murdoch & Bonniermedia och tolkas av dessa hysteriker i media och bloggosfären som att "alla judar skall kastas ut i havet blodet skall rinna och världen måste göra något åt "terrorismen"...

Att "Israel skall upphöra att existera" betyder i direktöversättning och för alla med sunt förnuft att den den sionistiska apartheidstaten och massmördarregimen skall upphöra att existera.

Landet finns alltså kvar precis som sydafrika ligger där det ligger men det rasistiska kolonialväldet byts ut mot en demokratisk konstitution för alla etniciteter.

Märk väl att Ahmadinejad aldrig heller talar om "judar" i den kontexten utan om den fascistiska parasitära gren som styr landet och gör anspråk på att representera dem, Sionimen.

Gemensamt för dessa hysteriska fanatiker är att de ser den judiska apartheidkonstruktionen som en mönstersamhälle för den globaliserade marknadsdiktaturen och den kommande "världsregering" terroristen och landets första premiärminister Ben Gurion talade sig så varm för.

brtkrbzhnv sa...

polhem: Nu handlade det ju inte om att en liten minoritet stödde partiet, utan om att det fått vara med om att bilda regering. Det säger något någorlunda alarmerande om den majoritet som röstat på partier som stöttar en sådan regering och om den politiska kultur som finner ett dylikt partis regeringsmedverkan acceptabel.

Och du vet säkert mycket väl att det inte krävs "two to tango" när det gäller att behandla någon som träck. Eljest kan du väl testa påståendet på den berömda tyska behandlingen av judarna; då bör du snabbt nå insikt om att generaliseringen är felaktig (därmed intet sagt om arabernas dansande).

Anonym sa...

På sin plats att påminna om denna artikel i DN från i september: Ett land på steroider

Anonym sa...

Kommentar på Andreas Malms artikel:

Öööö?? Ser judar i Mellan Östern sig som Européer??? Knappast. Varje år i diasporan inleddes den judiska påsken med frasen "N'sta år i Israel" Malm försöker göra judar till synonym med den vita, kristna mannen.

Anonym sa...

Europeiska judar är européer. En (amerikansk-)judisk familj i New York är lika mycket asiatisk som en (amerikansk-)irländsk familj i New York. Israel är en västlig koloni befolkad av företrädesvis New York- och London-bor och så vidare.

Christian BK Aasvestad sa...

"Anonymous 2:17 PM",

du har fel.

Israel är inte befolkad av företrädesvis New York-och London-bor och så vidare.

Av Israels judiska invånare härstammar 55 procent från serfardiska eller "orientaliska" judar, såkallade Mizrahim, altså judar från Mellanöstern och Nordafrika.

68 procent av Israels judar är dessutom såkallade Sabras, alltså födda i Israel.

Israel är knappast någon koloni!

Anonym sa...

Judar ser sig som européer? Är det därför de i Europa talde jiddisch? Är det därför de återuppväckte hebreiskan? Många judar ser snarare Europa som sin forna kyrkogård.

Dessutom, många av er verkar inte ha varit i Israel. Ni verkar tro att alla judar är vita. Åk till Haifa och försök se skillnaden på araber och judar! Finns judar av alla raser.

alandalus sa...

Christian BK Aasvestad

Att 68 procent av dagens israeliska judar är födda i Israel är inget argument för att landet inte är en koloni. I slutet av 1800-talet (när den sionistiska ideologin föddes) utgjorde judarna endast 5 procent av Palestinas befolkning. Ytterst få av dagens israeliska judar har alltså rötter i landet, utan de är barn till folk som använt sig av Law of return. Folk från europa, USA och arabiska grannländer.

Denna "Law of return" är som sprungen ur själva definitionen av kolonialism och den innefattar endast judar. Israel uppmanar till judisk invandring från länder som Ryssland och Frankrike samtidigt som den palestinska ursprungsbefolkningen får sitta och ruttna i flyktingläger år ut och år in bara för att de inte tillhör "de utvalda".

Anonym sa...

Definitionen på kolonialism är att ett imperium tar över den politiska makten i ett avskilt landområde och styr detta utifrån sin metropol. Eftersom Israel styrs från Israel, så menar ni alltså att judarna har koloniserat sig själva. En uppenbar paradox.

Christian BK Aasvestad sa...

alandalus,

Hur många generationer ska israeliska judar bo I landet innan du erkänner att dom hör hemma där och inte är “kolonisatörer”?

Och om de israeliska judarna är ”kolonisatörer” så måste det då innebära att Israel är en arabisk koloni i och med att majoriteten av den israeliska befolkningen har sina rötter i Mellanöstern och Nordafrika.

Och orsaken till att de palestinska flyktingarna och deras barn och barnbarn ruttnar i flyktingläger år ut och år in är därför att förutom Jordanien (det ”andra” Palestina) har de arabiska staterna vägrat att integrera palestinierna i sina samhällen. Det arabiska ledarskapet har inte varit intresserat av att lösa det palestinska flyktingproblemet

alandalus sa...

Christian BK Aasvestad

Du glömmer att law of return fortfarande gäller och alltid kommer att gälla så länge Israel definierar sig självt som en judisk stat. Än i dag är en hög andel (32 procent) av de israeliska judarna födda i andra länder. Jag anser att judisk invandring bör prövas precis som all annan invandring.

Jag förstår inte varför du hänger upp dig på att många judiska invandrare kommer från arabiska länder. De rankas inte som araber, utan som judar enligt Israels apartheidsystem och får därmed tillgång till Law of Return de med.

Att du sedan lägger ansvaret för de palestinska flyktingarna på de arabiska grannländer som tagit emot dem är absurt. Det var Israel som fördrev dem och Israel ska enligt FN resolution 194 låta dem återvända samt betala kompensation. Den enda anledningen till att Israel vägrar uppfylla FN-resolutionen är att flyktingarna inte är judar och detta rasistiska beteende bör bekämpas.

Anonym sa...

Att det finns ett ultrarasistiskt minoritetsparti i Israel är ett faktum du ivrigt upplyser oss om.

Vad du däremot aldrig talar om är att det finns ett ultrarasistiskt majoritetsparti i Palestina.

Vad skiljer egentligen i retoriken mellan Israel Beitneu och Hamas?

Dags att vara lite principfast. Om Israel Beitenu är ett vidrigt parti som propagerar för mord på araber, då är Hamas minst lika vidrigt som propagerar för mord på judar.

Har dock en stark känsla av att du vägrar insistera. Vad beror det på? Tror mig veta svaret...

Anonym sa...

"Landet finns alltså kvar precis som sydafrika ligger där det ligger men det rasistiska kolonialväldet byts ut mot en demokratisk konstitution för alla etniciteter."

Vilken värld lever du i Mika? Skulle Ahmenijad skapa ett drömrike i Palestina när han själv plågar sin egen befolkning? Om Israel skulle förintas av Iran så skulle ett islamistiskt rike upprättas där på bekostnad av hundratusentals människors liv.

Anonym sa...

Så tyst det blev.

Ling sa...

Jepp det blev tyst. Och förresten så sa han inte att man skulle avrätta alla alla arabiska Knesset-medlemmar, bara de som haft kontakt med terroristorganisationer.
Inte för att jag håller med om att man borde göra det utan just att du skriver såna här fel så ofta. Är det medvetna fel för att vinkla informationen eller? Svårt att tro något annat...

Micke sa...

Inte för att jag håller med om att man borde göra det utan just att du skriver såna här fel så ofta. Är det medvetna fel för att vinkla informationen eller? Svårt att tro något annat...
---------------------------------

Menar du att det finns nån sådan organisation som han inte betraktar som terrorister?

Vilken då i så fall?

Anonym sa...

...han syftade på Hamas...

Anonym sa...

Palestinier är araber och hör hemma i Syrien, Jordanien etc.

De kan med fördel ta sig dit eller behålla nuvarande områden såvida de sköter sig ochinte sysslar med terrorismen. De har tyvärr sumpar sina chanser flera fånger om och när den mjuka Israeliska linjen gällde då Israels närvaro fasades ut så vet vi vad som hände. Terrorn ökade och raleter flög in som aldrig förr. Hamas vars ansvar är tt förhindra sådana attacker tog inte sitt arbete på allvar så därför är det upp tll Israeliska staten att skydda sin befolkning.

Dravlet om att skapa ett nytt Israel med palestinier och tillåta en massiv invandring av araber till Israel är omöjlig. Vi vet vad som hände i Medina på Muhammeds tid, vi vet vad som hände i Jemen, när ni sammarbetade med Hitler och så vidare. Att göra Israel till en muslimsk stat vore undergången för judarna i Israel på fler än ett sätt.
Dels på grund av förföljelser men även på att araber har visat sig vara ogyggligt dåliga på att sköta länder och ekonomi trots att de ofta förfogar över olja. Om dessa skall sköta ett land som Israel utan dessa massiva naturtillgångar leder det till fattigdom och massvält.

Varfär Ali med flera inte kan inse att vi vill ha så lite med perser och araber att göra, förstår jag inte. Vi vill inte bomba er, vi vill inte ha er som slavar och vi vill inte ha bråk med era länder. Vi vill bli lämnade ifred och lämnas utanför denna religiösa konflikt. Vi vill inte heller bilda en stat med er och absolut inte leva som en minoritet under er.

Benji sa...

Trist att så många av er galningar ägnar tid åt att spy galla över lagen om rätten till återvändande. Det är denna lag som möjliggjort för hundratusentals etiopiska judar att undgå att bli offer för ett massmord. Det är denna lag som gjort att hundratusentals östeuropeiska judar tagit sig fräckheten att slippa dagliga trakasserier på grund av sitt judiska ursprung. Men det är klart, enligt er så ska väl vi judar hålla oss tysta, lugna och acceptera att bli slaktade. Jag har lite svårt att be om ursäkt för att jag kräver rätten att leva.