måndag, mars 12, 2007

En stilla undran

Är det någon som förstår vad Merit Wager menar/vill med sin ledarkrönika idag?

Särskilt vore det bra att veta
1) Om det är bra, dåligt eller något annat, att finländarna som vanligt ”har att se fram emot” en konsensusregering, vilket gör att möjligheterna att påverka politikens inriktning små.
2) Om det är bra, dåligt eller något annat, att detta förhållande har grundlagt ett omfattande personvalskampanjande och effektivt omvandlat stora delar av den politiska debatten till jippo.
3) Om det är bra, dåligt eller något annat, att en av de krafter som ägnat sig åt en politisk kampanj i valet, finska LO, fått dra tillbaka kampanjen från TV.

Är detta månne Det nya SvD?

8 kommentarer:

Anonym sa...

Och vad menar hon med följande:

"Valet tippas bli jämnt. Det blir troligen målfoto mellan centern och socialdemokraterna. Strax efter kommer samlingspartiet. Eller också kan samlingspartiet komma in som tvåa efter centern, som tros ta hem flest röster."

Målfoto mellan c och s med samlingspartiet (som kommer straxt efter) emellan. Glasklart.

Anonym sa...

Jag tolkar hennes krönika som en beskrivning hur det också kan gå till, dvs. att blockpolitiken inte är evig och huggen i sten. Därför ger jag följande svar på dina frågor:
1) Något annat. I Finland är t.ex. en kombination Saml.+S (dvs. motsv. M+S) i regeringsställning möjlig. Det som inte framgår av krönikan är att Finland nästan alltid har majoritetsregeringar, vilket också är något annat.
2) Något annat. Förekomsten av konsensusregeringar i sig har inte med personval att göra. Däremot blir det mer jippo med personval. Det som är bra med personval är att man får rösta på den man vill, inte den partiet vill - det finns ingen "icke valbar plats", och de med flest röster har större möjligheter att forma politikens innehåll i kraft av sina mandat från väljarna.
3) Något annat. Jag har svårt att tänka mig att LO skulle bli tvunget att dra tillbaka reklam som häcklar kapitalister.

Anonym sa...

Merit Wager kanske inte vet så mycket om Finland. Det är inte 100 år sedan kvinnorna fick rösträtt i Finland. Det är 90 år sedan, alltså samtidigt med att landet förklarade sig självständigt från Ryssland. Någon som minns ryska revolutionen 1917?

Anonym sa...

Kvinnorna i Finland fick rösträtt 1906, inte 1917. Merit kommer från Finland, så hon vet nog.

Anonym sa...

"troligen målfoto mellan centern och socialdemokraterna"

Låter som en slutstrid som legendaren Juha Mieto bör vara iblandad i??

Anonym sa...

På Marits blogg får man svar på din oförmåga att tolka personer som inte kan placeras in i vänsters alla mallar för vad som skall/får/inte får tyckas. Ali väx upp och börja tänka själv för en gångs skull.

Anonym sa...

Jag skriver på tesen att samlingregeringarna i Finland varit katastrof för demokratin. M+S+C har styrt tillsammans i 30-40år utan nån större nyans skillnad.

Grunden i detta är det vanliga. De som borde röste de fattiga arbetslösa låginkomstagare gör inte detta. Plus Centerns ställning på landsbyggden där röstandet går i arv.

För övrigt gällande valfläsk så är det riktigt pinsamt vad det lovas före valet. Nästan som man skäms å vissa politikers vägnar.

Anonym sa...

Mena och mena... hon hade väl lovat en text till morgonen efter och hade redan tagit ett glas vin och hade förresten inga bra idéer eller åsikter så det fick bli lite spridda iakttagelser hopsamlade från .fi på nätet...