måndag, mars 12, 2007

Syrén-doftande framtid

Som jag skrev om häromdagenkallade vår mångförslagne försvarsminister, Mikael Odenberg, tanken att Sverige skulle vara på väg in i Nato, bara för att vi deltar i Nato-ledda attackoperationer i Afghanistan och nu ska åka över till Medelhavet och bedriva Nato-ledd flyktingjakt, så vist för ”en grundlös tanke”.

Idag säger den oberoende försvarsdebattören, Sveriges överbefälhavare Håkan Syrén, att försvaret även vill deltaga i Nato:s så kallade snabbinsatsstyrka, som erbjuder möjligheter för såväl Jas-plan som stridsbåtar att sättas in var som helst i världen, där den kärnvapenbestyckade freds- och dialogorganisationen Nato önskar. Dagens utspel understryker förstås ytterligare hur genuint robust vårt förtroende för försvarsminister Odenbergs försäkringar i detta – och givetvis också andra – avseenden kan fortsätta vara. Det framstår till exempel som tydligt, att farhågan att statens möjligheter att läsa medborgarnas e-post och avlyssna deras telefonsamtal skulle vara ett ingrepp i den personliga integriteten, utgör en minst lika ”grundlös tanke”.

I övrigt har Mikael Odenberg ju som sagt redan slagit fast de bedömningskriterier som bör gälla när staten gör sina bedömningar. Det kan uppenbarligen gälla utkommendering av svensk trupp till rytmigare breddgrader för att där nedkämpa mer eller mindre skäggprydda typer, och säkerligen också avlyssning och annat integritetsstärkande:
- Frågan är vad vi kan bidra med och vad vi kan lära oss.
Detta är en sund och internationellt väl beprövad inställning. I vårt vänaste grannland Danmark, har vi till exempel sett hur deltagandet i Nato-operationer i bland annat Irak har gett lärdomar för det mer dagliga polisarbetet. Idag får vi till exempel veta att den danska polisen infört lokala undantagstillstånd och genomför visitationer utan konkret brottsmisstanke på några platser. (Om någon har en länk i svenska medier, så skicka gärna i kommentarerna). Med lite tur kommer svenskt militärt deltagande runt om i världen att kunna föra tillbaka kunskaper och kompetens, eller kanske ska vi säga know-how och savoir-vivre, till vårt lite stela och byråkratiska land. Varför inte börja med att låta inrätta fler etablissemang som det anrika Bagrambasen för att där inskärpa vikten av ordning och reda samt att det ska löna sig att arbeta?

4 kommentarer:

Anonym sa...

Angående Bagrambasen. Två män döda av våld. Våld mot vilken del av kroppen? Mot benen! Det säger lite om vilka kval de måste utstått, och inte minst om vilka kval som andra just nu utstår i dessa frihetsbastioner i de ockuperade länderna.

Anonym sa...

OT, men kanske intressant ändå:

http://video.google.com/videoplay?docid=9005566792811497638&hl=en

"Global warming" är en uppfinning som massa vita vetenskapsmän kokat ihop för att berika sig själva och bromsa utvecklingen i tredje världen?

Anonym sa...

Nu är Syrén & övriga mördarockupanter i Afghanistan också delaktiga i krigsförbrytelser och överlagda mord, på uppdrag:
Svenskar polisanmäls för krigsförbrytelser

Av webredaktören

Mot människornaÖverste Bengt Sandström, överbefälhavare Håkan Syrén, och dåvarande försvarsminister Leni Björklund polisanmäls för krigsförbrytelse, ett brott mot Genevekonventionen. Den svenska Afghanistanstyrkan uppsökte av allt att döma medvetet byn Boka på ett sådant sätt att man visste att det skulle bli skottlossning. Det skulle ge carte blanche enligt då gällande "rules of engagement" att mörda "måltavlan" Nematullah.

Så här är polisanmälan formulerad:

_________
Till Polismyndigheten i Stockholm
Polisanmälan ang. krigsförbrytelse

TV4:s dokumentär om den svenska militära insatsen i Afghanistan visar hur svenska trupper mördar vad som påstås vara en "talibanledare" eller "lokal klanledare", Matou Nematullah.
46 svenska soldater, ett finskt team, en mindre amerikansk styrka och medlemmar från afghanska armén åkte i ett tjugotal fordon till byn Boka med 400 invånare.
Enligt handlingar som TV4:s Kalla Fakta tagit del av beskriver militären händelsen som en "anfallsoperation".
Svenskarna hade med sig ett foto av honom. En eldstrid uppstod och Matou Nematullah sköts till döds. "Main target down" (huvudmålet oskadliggjort) rapporterade dåvarande insatschefen överste Bengt Sandström till Stockholm, vilket visar att operationen var planerad.
Den svenska styrkan uppsökte av allt att döma medvetet Boka på ett sådant sätt att man visste att det skulle bli skottlossning, vilket i sin tur skulle ge carte blanche enligt då gällande "rules of engagement" att mörda "måltavlan" Nematullah.
Genom att bryta mot de pashtunska stamlagarnas regler för gästfrihet (melmasthia) provocerade man fram en beskjutning.
Försöken att rättfärdiga detta mord - som påståendet att man utförde det på beställning av krigsförbrytaren Dostum - gör egentligen saken bara värre.
Detta överlagda mord på en afghan är med all sannolikhet en krigsförbrytelse.
Svensk personal är skyldig att efterleva Genèvekonventionens bestämmelser.
Av hittills kända fakta framstår insatschefen Överste Bengt Sandström, som ledde operationen, överbefälhavare Håkan Syrén som uppenbarligen haft kännedom om/godkänt operationen och dåvarande försvarsminister Leni Björklund som huvudansvariga.
Genom att ge instruktioner om mordet eller undlåta att ge instruktioner som förebyggt händelsen är de alla delaktiga i krigsförbrytelse.
I flera brev till Leni Björklund och Överbefälhavaren 2004-05 påtalade vi risken för brott mot Genèvekonventionen och protesterade även mot dödsskjutningen så snart den blev känd. Dessa brev ignorerades.
Genom att begå ett mord på en pashtunsk ledare har ansvarigt svenskt befäl dessutom utsatt hela den svenska insatsstyrkan för kraftigt förhöjda risker. Enligt de pashtunska stamlagarna, pashtunwali, ska mord som dessa hämnas (badal).
Att ta hämnd kan rentav beskrivas som en grundpelare i pashtunsk moral och ett viktigt skäl till att afghanerna mot alla odds besegrade de sovjetiska ockupanterna.

Styrelsen i Föreningen Afghanistansolidaritet Lördag 10 mars 2007
genom Stefan Lindgren

********************************

Hoppas att mördaran ställs inför rätta för dessa förbrytelser, för ockupationsmedlöperi brott mot alliansfriheten då Sverige som bekant inte är medlemar i aggressions & ockupationspakten NATO.

Anonym sa...

Annars är det ju mycket förvånande att höra på radion att militären har svårigheter att få fram tillräckligt med frivilliga till den nya svenska (nato-)styrkan i Medelhavet. Med tanke på alla krigshetsande unga bloggare borde det ju inte vara något problem tycker man, och Federley? Är inte han intresserad av att äntligen få ställa upp och göra en verklig insats - menar, lite modigare än att bara skänka pengar till krigande.