onsdag, augusti 29, 2007

Linderborg om brännmärkning

Den nya arbetarregeringen har som bekant gett en statlig historieskrivningsmyndighet i uppdrag att bedriva skolkampanj med syfte att vaccinera ungdomen mot villfarelser om att strävan mot en rättvis fördelning av ägandet och makten i samhället är möjlig, genom att uppifrån slå fast att sådant med nödvändighet måste leda till ogreppbar och utomhistorisk ondska, skattehöjningar samt massmord.

Två bibliotekarier i Brännkyrka vågade göra det som varenda demokratiskt sinnad medborgare borde, men färre lär mäkta med: de sade ifrån mot detta statspropagandistiska historiekampanjande. De ville inte osett beställa kampanjböcker under falsk flagg till skolbiblioteket. I den allt mörkare tid vi lever i, har de för detta angripits och brännmärkts av självtillräckligt bullrande reaktionärer.

Åsa Linderborg skriver knivskarpt och avklädande om det som sker. Läs det!

Notera särskilt det hon påpekar om att idén till kampanjen väcktes av Lars Leijonborg 1999, som en reaktion på vänsterpartiets valframgångar, särskilt bland ungdomar, i valet 1998. I valet 2002 gick vänsterpartiet tillbaka, men bland ungdomarna var ställningen mycket stark. Fredrik Reinfeldt kommenterade detta i en intervju 2003 i Norrköpings Tidningar: ”Bland förstagångsväljarna är vänsterpartiet med mycket liten marginal nästan Sveriges största parti, med ett stöd på 20,6%. Förutom att väcka frågor kring vad som lärs ut på svenska skolor finns anledning att fråga sig vad det stödet ska tolkas som ett stöd för”, sade Reinfeldt, som för övrigt också lovade att ”under det första kvartalet 2004 besöka ett stort antal orter runt om i Sverige för att inleda en dialog med unga väljare. Jag vill berätta om det vi står för, och som är motsatsen till kommunism”.

Linderborg skriver också om hur pajasreaktionärer som UOK bereds utrymme att jämställa Röda armén med nazisterna och därmed omtolka hela andra världskriget:
När detta blivit den gängse borgerliga ståndpunkten måste liberalernas hållning under kriget omprövas. En enhetsfront med nazismen, mot kommunismen, framstår ju då som en tänkbar möjlighet. Vad säger den judiska opinionen om det? Vad har dagens borgerlighet att säga om förintelsen: Är det bara lögn och kommunistpropaganda att Röda armén befriade Auschwitz – och hela Västeuropa?
Jag har skrivit om detta tidigare. Till exempel: Inte bara statyer som förflyttas; Två snabba år och slutet på efterkrigstiden.

För att vara ett demokratiskt land med yttrande- och pressfrihet har Sverige en extremt ensidigt medielandskap. Dagordningssättandet ankommer på ett mycket litet antal borgerliga potentater. Klimatomslag kan därmed, om inte motkrafterna ser vad som är på väg och anstränger sig att sätta emot, gå mycket snabbt, bli obehagligt hämningslösa. Brännmärkningen av bibliotekarierna i Brännkyrka är en indikation av många på det erbarmliga tillståndet i ett land där ”liberalerna” gått och blivit lika föraktliga som under tiden mellan tjugotalskrisen och Stalingrad.


[Påminner också om Erik Bergs lustmord på UOK:s ”opinionsundersökning” om svenska ungdomars historiekunskaper]

21 kommentarer:

Anonym sa...

[...]genom att uppifrån slå fast att sådant med nödvändighet måste leda till ogreppbar och utomhistorisk ondska, skattehöjningar samt massmord.[...]

Uppifrån endast? Du glömde att det slagits fast nedifrån, från sidan, på diagonalen och från samtliga väderstreck.

Anonym sa...

Staten ska inte hålla på "undervisa" folket. Kommunister ska lika stor rätt som nazister till sina knäppa åsikter utan att bli motarbetade av staten.

Det stora problemet är dock att man kallar Sovjet kommunistiskt. Det var ett socialistiskt land. Samma socialistiska gift som många här vill ha i en utspädd form.

Anonym sa...

"Uppifrån endast? Du glömde att det slagits fast nedifrån, från sidan, på diagonalen och från samtliga väderstreck."

Nej, bara uppifrån. Från statligt och näringslivshåll.

Anonym sa...

"För att vara ett demokratiskt land med yttrande- och pressfrihet har Sverige en extremt ensidigt medielandskap."

Det här är fan i mig så sorgligt sant att jag nästan gråter. Snackade med en polare som bor i London i fredags och en fem minuters jämförelse mellan det tillgängliga nyhetsflödet i Sverige och New Labour-land gör en verkligt illa till mods. Och då ska man komma ihåg att det senare är ett land I KRIG. Vi har alltså en mer likriktad, mindre mångfacetterad och mer styrd mediesituation än ett land som utkämpar ett smutsigt ockupationskrig. Gränsen mellan demorkati och diktatur känns inte så relevant längre i det läget.

Anonym sa...

Det var en bra artikel av Åsa Linderborg, som vanligt. Den enda trösten är väl att i Sovjet, och övriga Öststater, trodde nästan inte en själ på vad som sades i massmedia och från statens sida.

Jag träffade under 80-talet flyktingar från öst som var övertygade om att Hitler var en hyvens till karl, bara för att de alla fått lära sig i skolan att han var en gangster. Så låt borgarna gå på bara :-).

Men sedan undrar jag sååååå varför alliansen inte anser att det också är väsentligt att lära ungar vad fascism är och vad sådan har ställt till med - vi anar förstås orsaken.

Anonym sa...

Linderborg skriver:

"Det illa dolda syftet är att giftstämpla all vänster. Idén om alla människors lika värde och att medborgarna ska dela lika på arbetet, makten och ägandet ska – om UOK får tolkningsföreträde – göras synonymt med diktatur och blodbad."

>>> Boken hade visst inte publicerats än. Hur kan hon då veta vad den handlar om?

Hon skriver vidare:

"Ansvariga för kampanjen är Forum för levande historia, en myndighet som till sitt uppdrag liknar de propagandacentraler som finns i just de samhällen man varnar för."

>>> Samma "propagandacentral" har även informerat om nazisternas brott, om islamofobi i vårt samhälle och om homofobi. Konspiratoner bakom detta också?

Linderborg skriver också:

"Neudin anser att skolans rektor måste ta bibliotekarierna i örat och högerbloggarna reser kravet att bibliotekarierna ska få sparken. Kanske är det de franska fascisterna som inspirerat dem till detta; när Nationella fronten tog över i södra Frankrike gav de sig genast på skolbiblioteken med listor på vilken litteratur barnen fick och inte fick läsa."

>>> Att jämföra en borgerlig ledarskribent med Stalin, eller med ett fascistiskt parti, är på sandlådenivå. Och det är ingen annan än Lindrborg själv som stöder ett förbud av en viss titel på biblioteket. Låt tusen boktitlar blomma!

Anonym sa...

Esbati o Lindeborg snackar skit. Oavsett det blåa lagets bakomliggande motiv så är det en välgärning att undervisa om kommunismens brott. Jag känner inte till nåt land i världen där kommunister har haft maktenn där det inte thar trampats på människornas rättigheter.

Och ja - Röda Armén är en samling löss som kan jämföras med nassarna. De våldtog och härjade bland Tysklands civilbefolkning i krigets slutskede och de ockuperade halva Europa i över 40 år.

Eisenhower, Patton & Co borde ha sparkat dom tillbaka till Asien 1945 när de hade trupper och utrustning på plats. Då hade Baltikum varit ockuperat och vi hade sluppit svin som Honecker och Ciaucescu (eller hur det nu stavas)

Anonym sa...

wow, nazimöte i kommentarfältet hos esbati. så oväntat.

/j

Uncle Sammy sa...

Låt se "j",

Den som beskriver nazister som löss..... är nazist?
Är det korrekt uppfattat?

Anonym sa...

låt se "uncle sammy",

den som inte förstår någonting... är en idiot!

sätt dig ner nu och försök uppfatta det korrekt.

/j

Anonym sa...

Senare forskning oberoende och oinfekterade från anglo-amerikansk historierevisionism klär fullständigt av västmakternas mytbildning av Röda armen som "våldtäktsmän". Istället har det visat sig att huvudparten av sådana illdåd och övergrepp gjordes av samma länder som deltog i bla terrorbombningen av Dresden -England & USA, förståeligt nog inte lika omtalat i historieböcker och Hollywood.


Västmakternas del i kriget var i det närmaste ovidkommande, kriget hade redan vunnits av samma folk som förlorade 30 miljoner liv i kampen mot fascismen och deras Röda arme.

Det är en märklig blandning av nyliberaler och anhängare till folkmördaretnokratin i mellanöstern som gör gemensam sak med nazisterna i den här saken både de dåtida och nutidens skändare av gravar och krigsmonument i Baltikum..

Anonym sa...

Tur att intelligensreserven inte finns på vänsterkanten. Då hade vi varit riktigt illa ute.

Anonym sa...

Tur att intelligensreserven inte finns på vänsterkanten. Då hade vi varit riktigt illa ute.

Anonym sa...

Ang. ano. 3:26s inlägg. Jag har läst att bl.a. könssjukdomarna var frekventa bland de av USA´s soldater som var placerade i Europa. Det torde dock inte i första hand bero på våldtäkterna utan det flitiga besökandet av Europas bordeller.
Nice. När kommer filmen? Upplysningskampanjen? ...inte?

Anonym sa...

"...vaccinera ungdomen mot villfarelser om att strävan mot en rättvis fördelning av ägandet och makten i samhället är möjlig".

Är en upplysningskampanj om kommunismens brott detsamma som att sträva mot en rättvis fördelning av ägandet och makten i samhället?
Var fördelningen av ägande och makt i Sovjetunionen något att eftersträva?
De som UOK skriver är ju att ett diktatoriskt system ersattes med ett annat.
Stämmer inte det?
Visst befriade ryssarna Auschwitz men de befriade knappast folken i Östeuropa. Eller hur?

Casparus Due sa...

Var snäll e-posta mig om det kommer en intelligent kommentar från någon socialist på denna bloggen.

Det hade varit kul att läsa som omväxling.

Uncle Sammy sa...

Wow j,

Du kan återge andras formuleringar i lite varierad form! Det är stort. Det är starkt. Bra "j".

Du har inte lust att svara på frågan?
Den som kallar nazister löss är nazist?

blablabla.... jag är idiot?

NoBlog sa...

?
De som UOK skriver är ju att ett diktatoriskt system ersattes med ett annat.
Stämmer inte det?


Jo det stämmer.

Det stod också i både min historiebok,min samhällvetenskapsbok samt i min filosofibok.
Faktum är att det ända sedan 40 talet varit ett utbrett och allmänt accepterat faktum i Sverige att Sovjet utgjorde en diktatur.

Det var dessutom så att i princip alla svenskar levde under en konstant trummad hotbild som utgjordes av möjligheten av en Sovjetisk invasion.

Att Företagarföreningen nu går ut och påstår att ingen visste något samt att ingen vet något (därför att "dumma dumma dumma sossarna" ägnade sig åt hjärntvätt) är naturligvis inget annat än fabricerat skitsvammel.

Det Svenskt näringsliv vill(det är ju dom som vill att det ska stå saker i skolböcker och dom som betalar andra för att skriva petitioner om det)är att knasliberalismen ska framhävas som den enda demokratiska lösningen vilket ju är rätt märkligt med tanke på att knasliberalismen inte är demokratisk utan ett styresätt där man ger kapitalet fria händer och där demokratin består i att du får göra vad du vill så länge du inte gör det med nån annan så att det påverkar vad kapitalet ägnar sig åt.

Anonym sa...

Det vore trevligt om den svenska skolan undervisar i historia, istället för att genomföra borgerliga propagandakampanjer om kommunismens brott.

Problemet är att borgarna inte bara är helt ointresserade och okunniga om historia och historieämnet, utan de vill ju aktivt försöka radera och revidera historien, just genom "kampanjer mot kommunismens brott".

Målet är som Ali skriver att stämpla alla strävanden efter ett verkligt demokratiskt och jämlikt samhälle, både vad gäller makten över besluten, ägandet och ekonomin, som brottsliga.

Ingen socialist har naturligtvis något emot att man undervisar om den s k "kommmunismens" brott, det gör man ju redan.

Och det är väl tur för borgarna om nu svenska ungdomar trots det säger sig inte känna till Gulag, för då skulle de kunna få för sig att se parallellerna till den borgerliga arbetsmarknadspolitiken.

Anonym sa...

"Är en upplysningskampanj om kommunismens brott detsamma som att sträva mot en rättvis fördelning av ägandet och makten i samhället?"

Nej. Däremot är denna propagandakampanj om den sk kommunismens" brott en propagandakampanj mot alla strävanden mot en rättvis fördelning av ägandet och makten i samhället. Den har egentligen inte så mycket med Stalins våldsamma reformer, utrensningar och moskvarättegångar,
Gulag eller sådant, vilket framgår av UOC "enkät" och av de hjärndöda borgarbrackornas kommentarer.

"Var fördelningen av ägande och makt i Sovjetunionen något att eftersträva?"

Delvis, ja, delvis nej. Man hade väl gratis sjukvård, kollektivtrafik, ingen arbetslöshet, strävade mot goda arbetsvillkor, och relativt jämlika löner. Ungefär som Sverige, fast Ryssland var mycket mer efterblivet 1917.
Men sen hade man ett skikt, den sk nomenklaturan av politiker och höga militärer som åtnjöt informella privilegier och det är givetvis inget att eftersträva. Den alltmer korrumperade byråkratin, den paranoida kulturen hos makthavarna,
bristen på interndemokrati inom boljevikpartiet osv var inget att eftersträva.
(Lenins) paroll "all makt år sovjeterna" var tyvärr bara en påtaglighet ett litet tag mellan ca 1917-21.

"De som UOK skriver är ju att ett diktatoriskt system ersattes med ett annat.
Stämmer inte det?"

Tja, på sätt och vis. Men det går ändå inte att likna det ena vid det andra. Nazismen var en bisarr kapitalistisk försvarsmekanism som borgarklassen använde för att bekämpa hotet från en potentiellt revolutionär arbetklass i Europa.
Sovjetiunionen var ett fragment av denna revolutionära arbetarklass, dess degenererade byråkratiska koloss.

"Visst befriade ryssarna Auschwitz men de befriade knappast folken i Östeuropa. Eller hur?"

Röda armén befriade östeuropa från nazismen. Frihet är inget absolut begrepp. Östeuropa befriades från Sovjetunionens makt 1991, men hur bra har arbetarklassen det i Ryssland idag? Knappast bättre än under Sovjettiden. Kan man snacka om befrielse när man läser det här:
http://www.sr.se/ekot/artikel.asp?artikel=1122661

Anonym sa...

Åsa Linderborg är spot on som vanligt, och att denna "upplysning om kommunismen" ligger i fas med medietugget från Timbro och diverse tidningar (eller med den tidiga 90-talsdiskussionen om "vänsterns skuld" gör inte saken mindre enögd. Boken har visserligen inte getts ut än, men UOK-folkets uttalanden ger inte plats för någon tvekan om vad de är ute efter.

F ö är ju öststats- och Sovjetforskning en gren som är notorisk för sina överdrifter och sina halvt dolda politiska agendor (Richard Pipes, Kristian Gerner, Stefan Hedlund...)