måndag, april 30, 2007

Inte bara statyer som förflyttas

Den estländska högerregeringens tvångsflytt av ett antinazistiskt minnesmärke och kvarlevorna av soldater som dött i kriget mot Hitlers trupper, är omdömeslöst och oroväckande. Rapporterna och särskilt ledarkommentarerna om flytten och reaktionerna i dess efterföljd, är i Sverige är märkbart ensidiga. Också det säger något om vår tid. Röda Raketer skrev ett inlägg om händelserna häromdagen:
DN anklagar Putin för att förebåda ett nytt kallt krig när han varnar för USA:s otyglade användning av våld, för att underblåsa kapprustningen och för att skapa osäkerhet på världsscenen.

Är inte detta just det som all världens folk – inklusive USA:s folk – oroas över? Men när Rysslands president påtalar detta, då är det för DN:s ledare Ryssland som är problemet.

Den estniska regeringens aktion handlar om demonstrationspolitik. Man vill provocera alla dem som tycker att kampen mot nazismen var hedervärd och bör bli ihågkommen i framtiden. En sådan inriktning bör Sverige absolut inte stödja.
Svensk rapportering missar att nämna tidigare försök att skriva om historien längs samma linjer i Estland. Det skulle kunna vara på sin plats att detta antinazistiska monument avlägsnas i samma land där man 1999 genomförde en officiell hedersbegravning av Alfons Rebane. Rebane var bland annat ledande i de frivilliga Waffen SS-trupper som deltog i andra världskriget på Nazitysklands sida. SS-Standartenführer (överste) Rebane är en av mycket få icke-tyskar som dekorerades med Riddarkorset med eklöv – den högsta militära hederbetygelsen i Hitlers Tyskland. Han var officerare redan på 1930-talet, under den fascistiska eran, då förföljelserna av judar, kommunister, kristna humanister och andra grupper började, alltså långt innan det andra världskriget bröt ut. (Rebane enrollerades, som många andra prominenta nazister till västländernas organisering av antikommunistisk verksamhet – jag har skrivit om andra exempel här – och dog i England 1976).

2002 restes ett monument i staden Pärnu till minne av andra estniska soldater som deltagit i de nazistiska frivilligkårerna, ”för befrielsen av fosterlandet och för ett fritt Europa 1940-1945”. Vi det tillfället ingrep regeringen, efter många protester i och utanför landet, efter flera turer anges här att monumentet invigdes på ett privatägt museum i Lagedi.

Det är i denna kontext av fascistisk nytändning och kamp om historien som det provocerande i monumentflyttandet bör förstås.

Men detta handlar inte bara om historia. Den stora ryska befolkningsgruppen i Estland är en politiskt diskriminerad och ekonomiskt förfördelad minoritet. Många är berövade rösträtt och andra medborgerliga rättigheter i sitt eget hemland, efter införandet av språktest i estniska. De sociala klyftorna korrelerar ganska starkt med de etniska. (En artikel i Stockholms Fria: Främling i sitt eget land).

I en sådan situation är det lätt att en symbolisk händelse leder till en reell reaktion. Det finns oerhört beklämmande element av rysk chauvinism i protesterna, och särskilt är det uppenbart att sådana krafter finns i Ryssland och försöker slå mynt av strömningarna. För sådant finns det en grogrund, i ett läge då den organiserade vänstern i Ryssland är erbarmligt svag. Att fulla ungdomar vandaliserar i centrala Tallin, är en tragisk del, men inte en uttömmande beskrivning av denna reaktion. Röda Raketer skriver i ett annat inlägg, att en opinionsundersökning i tidningen Eesti Päevaleht i förra veckan visade att 49 procent av alla estländare var negativa till en flytt, mot 37 procent för. Den estländska regeringens agerande och det brutala bemötandet av protesterna, är en förolämpning mot dem som vill ha ökad förståelse och jämlika villkor för alla som lever i Estland. (Ulf Bjereld ger balanserade kommentarer kring detta i DN).

På ett övergripande plan måste det som nu sker i Estland skrivas in i en mer allmän reaktionär utveckling i Europa.

34 kommentarer:

Skribenten sa...

Tack för en välskriven redogörelse. Det behövs i dessa tider.

Anonym sa...

Att detta är ett utslag av fascism/nyliberalism är uppenbart. Men det visar också på hur intoleranta denna ideologis trotjänare är. Jfr med Kuba t.ex. där man har behållit rester av den pre-revolutionära kulturen i parker o.s.v. Man har inte försökt skriva om historien eller rensa bort de koloniala historiska elementen som Estland m.fl. USA-satelliter gör på motsvarande sätt. Till skillnad mot Kuba tål dessa länder inga utmaningar mot den egna ihåliga, och kanske fattiga, borgerliga kulturen. Det är tecknet på ett svagt land. Man klarar inte av mångfald - inte ens i historien. Konflikt och repression blir lösningen.

Andrey sa...

Tack Ali, jag har varit riktigt trött och besviken på svensk media i denna fråga. Skönt att någon även tar det faktum att Estlands regering för en rasistisk politik.

Jag vill dock lyfta fram en viktig aspekt. Den estniska högerregeringens politik är i första hand inte grundad på ett etniskt tänkande utan på ett politiskt-taktiskt. Genom att förvägra en stor del av den ryska minoriteten rösträtt i parlamentsvalen kan man behålla makten, ryssarna röstar nämligen mer vänster.

Janne sa...

Det är klart att den estniska regeringens behandling av den här frågan inte skötts bra. Men jag tycker också man kan respektera det faktum att det estniska folket upplevde statyerna snarare som en symbol för det sovjetiska förtrycket än segern över nazismen.

Sen är Putins språkbruk helt oacceptabelt, den snubben brukar ju vara snabb att avfärda kritik i tjetjenienfrågan med att andra länder inte ska lägga sig i rysk inrikespolitik.

Anonym sa...

Ali,

"Man vill provocera alla dem som tycker att kampen mot nazismen var hedervärd och bör bli ihågkommen i framtiden".

Enda anledningen Stalin slogs mot Hitler var att tyskarna anföll Sovjet. Dessförinnan hade Molotv och Ribbentropp delat upp Europa mellan Tyskland och Sovjet.

De flesta med hjärtat till vänster glömmer att när Hitler anföll Polen den 1:a september 1939 gjorde Stalin detsamma österifrån.

Mvh Tommy

Anonym sa...

Btw, jag antar att Estland skall vara tacksamt mot bolsjevikerna som ockuperade dom i över 40 år?

Dom allierade borde ha gjort processen kort med Stalin 1945 när de hade trupperna på plats. Då hade man sluppit mycket av det elände som östra Europa drabbades av efter kriget.

Tommy

TOMMY RYDFELDT sa...

Tänk om världen vore så enkel som du ser den. Svart eller vit.

Jag håller med dig om att den ryska minoriteten är diskriminerad. Problemet med alla statslösa måste också lösas.

Men det är också ett stort problem att dagens Ryssland inte erkänner att det kommunistiska Sovjetunionen ockuperade Estland 1940 och från 1944-1991.

Att dagens Ryssland inte heller erkänner att ”anslutningen” av Estland till Sovjetunionen både var olaglig och manipulerad, är också ett problem.

Tyskarna lämnade Estland 1944 och den 18 september bildades en regering som sedan störtades av röda arméns trupper den 22 september. Esterna kallar detta för ockupation och ryssarna för befrielse.

Man måste förstå vilket sår den sovjetkommunistiska ockupationen är bland ester. Monumentet är ju uppfört som minne av den befrielse ester kallar för återockupation.

Notera att jag aldrig skriver att Ryssland ockuperade Estland utan det var den kommunistiska diktaturen Sovjetunionen. Man kan inte skuldbelägga de som ofrivilligt tvingades leva och verka under denna diktatur.

Lika lite som man kan skuldbelägga ester för att några av deras landsmän beslutade sig för att slåss på Hitlers sida.

Du skriver ” Den estniska regeringens aktion handlar om demonstrationspolitik. Man vill provocera alla dem som tycker att kampen mot nazismen var hedervärd och bör bli ihågkommen i framtiden. En sådan inriktning bör Sverige absolut inte stödja”

Om du tror att det handlar om att just provocera dem som tycker kampen mot nazismen var hedervärd så är du tyvärr totalt okunnig om Estlands historia och de 50 år av ockupation man fick genomlida.

Grundproblemet är hur esterna skall hantera det som ockupationsmakten ställde till med och lämnade efter sig. Bland annat en minoritetsbefolkning.

En bra början är att skapa lagar som skyddar minoriteten och ger statslösa medborgarskap samtidigt som Ryssland erkände de brott som begicks i Estland mot folkrätten och att det var en ockupation samt att en ursäkt lämnades till det estniska folket.

Ali och andra kan gärna läsa min analys som är ett försök, om jag lyckas får andra bedöma, att se konflikten från båda sidor.

http://rydfeldt.blogspot.com/2007/04/demonstrationerna-i-tallinn-estland-en.html

Anonym sa...

Rydfeldt, till att börja med vill jag tacka för ditt inlägg. Ett av de vettigaste i detta ämne på bloggarna.

Den sovjetiska ockupationen av Estland, Lettland och Litauen 1940-1941 var mycket brutal. Detta skedde under Stalintiden, några få år efter de stora utrensningarna. När tyskarna marscherade in i Ukraina och Baltikum sommaren 1941 välkomnades de av människor som befriare, inte för att dessa nödvändigtvis sympatiserade med Hitler utan för att de lidit så svårt under Stalin. Många i Ukraina och Baltikum trodde också att Tyskland skulle återge dem deras självständighet. De hade fel.

Alltför många ester samarbetade med med den tyska ockupationsmakten 1941-1944. En del trodde att Tyskland skulle hjälpa Estland tillbaka till självständighet, andra sympatiserade med den nazistiska ideologin. Ester deltog i mördandet av Estlands judar och romer (ska tilläggas att den judiska befolkningen i Estland var mycket liten, men ändå). Estniska SS-soldater deltog i mördandet av judar och slaver österut.
Detta är förfärligt och jag blir mycket upprörd när ester idag försvarar detta. Samtidigt är det fel att döma ett helt folk för vad en del gjorde. De flesta ester hade det mycket svårt under den tyska ockupationen, de var ständigt hungriga och illa klädda - Tyskland plundrade Estland. Samtidigt ska påpekas att tyskarna behandlade esterna bättre än de behandlade t.ex ryssar, ukrainare och slaver. Orsaken var att den snedvridna nazistiska rasideologin stämplade slaver som undermänniskor (i längden dömda till utrotning) medan synen på esterna var mer vacklande.

Vidare: soldater i Röda armén gjorde sig skyldiga till mord, våldtäkter och plundringar när de gick mot Berlin 1944-1945. Det har forskats en del om detta på senare år. Det är sannerligen ingen rolig läsning. Jag har själv släktingar som stupade när de slogs i Röda armén, ester som tvångsmobiliserades när Tyskland anföll Sovjetunionen. Jag kan bara hoppas att de inte gjorde sig skyldiga till krigsförbrytelser innan de dog. Ska tilläggas att hälften av soldaterna i Röda armén INTE var ryssar.

Slutligen: hade Sovjetunionen återgett Estland dess självständighet när Röda armén intagit landet hösten 1944 hade dessa soldater med rätta kunnat ses som befriare av Estland. Men detta skedde inte. Istället återockuperade Sovjetunionen Estland.

Heiti Ernits sa...

”Man vill provocera alla dem som tycker att kampen mot nazismen var hedervärd och bör bli ihågkommen i framtiden. En sådan inriktning bör Sverige absolut inte stödja.”

För det första måste du även väga in Esternas syn på statyn. För esterna (Mig inräknad) symboliserar inte statyn kampen mot Nazismen, utan är en symbol för den Ryska ockupationen av Estland.
Man måste ta hänsyn till det lidandet nationen har genomlidit under den kommunistiska sovjettiden.
När mer än 10 procent av den Estniska befolkningen tvångsdeporterades till Sibirien, varvid 300.000 ryssar flyttades in i Estland, och en lång era av övergrepp och kränkningar började. (Tro mig, jag har levt i Estland under sovjettiden, och det finns inte en enda människa som inte har varit drabbat på ett eller annat sätt)
Det finns mycket att ösa ur, men jag lämnar det för tillfället…

Statyn har varit ganska länge oomtvistad, men har på sista tiden blivit mer symboliskt laddad för många ryssar, då främst unga män.
Vilket har utmynnat i flera mer eller mindre lyckade manifestationer, vilket har provocerat många Estländare, och jag kan förstå dem, såren sitter djupt.
Därför togs beslutet att flytta statyn och de kvarlevor som finns i graven, inte förstöra den!
Den flyttas den till en lämpligare plats (Mitt i centrala Tallinn kanske det trots allt inte är så lämpligt), där ryssarna kan fira minnesdagen, utan att för den skull skapa provokationer. Win win?”Det är i denna kontext av fascistisk nytändning och kamp om historien som det provocerande i monumentflyttandet bör förstås.”

Fascistiskt nytändning? Du skräder i alla fall inte orden. Det är nog väldigt få Ester som tycker att fascismen var något bra. Snarare får du sätta situationen i ett historiskt kontext, Stalin med sin röda armé och kommunism vid ena gränsen, och Hitler i den andra. Pest eller kolera?
Estland har alltid varit en slagpåse för stormakterna, lite väl strategiskt placerad för sitt eget bästa.Sen har du rätt i att integrationsproblematiken är ett stort problem idag, och är egentligen en förlängning av samhällsstrukturerna under sovjettiden. Där det existerade parallella samhällen, där den ryska delen av befolkningen hade egna skolor och institutioner, vilka inte på några villkor beblandade sig med de estniska.
De ryska befolkningen var ett herrefolk, och åtnjöt sina egna privilegier.
Myndighetsspråket under sovjettiden var ryska, därmed var alla Ester tvungna att kunna ryska.

Med sen tycker jag att den estniska regeringen har misskött integrationspolitiken fatalt.
Språket är ofs. Nyckeln till integration och samhällsengagemang, men man är helt fel ute om man har krav på språkfärdigheter för att kunna åtnjuta medborgarskap.
Snarare behövs skolning, t.ex. som SFI (vilket även jag som ung invandrare fick genomgå här i Sverige).

Ränderna sitter djupt, men vi måste också förlåta. Vi kommer att vara grannar för all framtid, ömsesidig respekt är av högsta vikt.Du eftersöker balanserade kommentarer, men tyvärr tycker jag inte att ditt inlägg kan klassas som ett av dessa.
Tack för ett förövrigt intressant blogg!

Mvh Heiti Ernits

Em. sa...

vad märkligt.

för mig var alis inlägg ett försök att bryta svart/vitheten.

men problemet med oproblematiserade
nyhetsrapporteringar är ju iofs inget nytt. självklart sätter ockupation ofantligt djupa spår i folk (ali är väl inte den som normalt förnekar detta?), men allt som görs i inlägget är ett ifrågasättande av om det är det estniska folkets sår efter sovjet-ockupationen som verkligen är den estniska regeringens grund för flytten av monumentet.

ifrågasätta makthavares intressegrunder, är inte det vad journalistik/politisk granskning alltid bör handla om?

Sixten Andréasson sa...

Hänger inte vissa saker ihop? Presidenten i Estland var ju mot flytten, som väl beslöts med mycket liten majoritet? Att det ändå ägde rum, kan det ha att göra med USA:s smutsiga fingrar? 30 mil från oss i Skåne planeras ett missilförsvar, som också måste uppfattas som en provokation mot ryssarna. Hoten mot Iran har för tillfället lagt sig - flyttar USA nu intresset till våra trakter?
En liten stat som Estland (liksom Sverige)bör väl vara mån om fred inom landet och fred med sina grannar. Inte låta sig utnyttjas av andra makter?

Estofil sa...

En gammal mossig prosovietisk staty flyttas och plötsligt förvandlas Estland till pronazister? Och det hela är en amerikansk konspiration?

Jo, tjena.

Anonym sa...

Alltså, esterna flyttade statyn för att USA utövade påtryckningar? Men snälla någon, lite måtta får det vara på konpirationsteorierna.

Anonym sa...

Många givande kommentarer faktiskt. Jag är förvånad.

Nej, statyn flyttades inte därför att Vita huset beordrade det, men massmedias nyhetsrapporteringen kring dessa händelser, estniska makthavares beslut och olika grupperingars aktioner (exempelvis de s.k. "putinisterna", som ju demonstrerade utanför Estlands ambassad i Moskva) ska ses i ljuset av ryska självständighets- och stormaktssträvanden och västs försök att flytta fram positionerna i Östeuropa.

Rent inrikespolitiskt i Estland har dessa händelser mera karaktären av en av etablissemanget marginaliserad, estnisk-rysks minoritets uppdämda frustration och fulla ungdomars fyllebravader.

Oldtimern sa...

Det som känntecknar västerländska demokratier är att dessa aldrig gjort eller kommer att göra något som helst fel.

Om det inte vore för dom andra onda så skulle det ju vara så skönt och fridfullt.

Egendom är stöld sa...

Bra inlägg Ali, alltför många, även delar av vänstern, sväljer okritiskt propagandan om Ryssland och östeuropa-och den är MASSIV just nu.

Estlands agerande visar hur långt man är tillåten att gå även i ett s.k demokratiskt land, bara man bekänner sig till rätt herre. Den ryska minoriteten har ingenstans att vända sig annat än till Ryssland. Europa skiter i dem trots löften om det motsatta.

Ni som pratar om gamla oförätter begångna av Sovjetunionen och som tydligen tycker att "man måste förstå" att dagens ryska minoritet blir utsatta för arpartheid p. g. a dessa, borde fundera på om det är rättfärdigt att villkora medborgarskapet för en stor del av DEN EGNA befolkningen tills Ryssland har "bett om ursäkt" eller gjort ditten och datten. Det är Estlands befolkning, inte Rysslands! Estland är inte moget att kallas demokratiskt på långa vägar och bör ges ultimatum kopplat till deras medlemskap i EU.

Detta handlar om så mycket mer än statyn (det är f. ö också en grav, vilket gör det hela betydligt känsligare), det handlar framförallt om att en stor del av befolkningen gjorts till ickemedborgare (BOKSTAVLIGEN). Flyttningen av graven är bara ytterligare ett sätt för den estniska regeringen att visa hur mycket den föraktar sina egna medborgare och har blivit en symbol för förtrycket.

Anonym sa...

Förutom detta stöveltramp på 30 miljoner ryssars död för ett fascistfritt Europa marscheras det flitigt under SS-flaggor i Baltikum (och andra öststater knutna till den globaliserade marknadsmaffians axelmakter)och eurokraterna i det Brysselska politbyråpalatser låter sina Quislingar hållas.

Ta tex den Ryska enklaven Kaliningrad. €U vägrar via sina lokala klienter att låta ryssar transitera till Ryssland utan ett pappers tillstånds och förnedrande visumkrångel som liknar Israels vid apartheimuren. Istället bygger man nya murar lika höga som dem USA nu bygger i Irak. Inte ens en välbevakad motorväg de få mil fram till Ryska gränsen som den genom östtyskland tillåter den nyliberala politbyrån i Bryssel.

Anonym sa...

Grabbar, googla "general chernyakhovsky" och läs vikipedia... Samma situation -- an helt annan lösning... Apropos Kaliningrad: det är en exklav, inte enklav... Ett freudianskt fel ?

Anonym sa...

Kaliningrad är en enklav, går inte att Googla bort om du ens försöker

Anonym sa...

eller känn på den här

Anonym sa...

se "exklav" i vikipedia på svenska... eller läser du vikipedia på rysska ?

Anonym sa...

Vad är rysska för något? Ta och googla på det när du ändå håller på och försöker utöka ditt ordförråd.

Anonym sa...

Varför skall Ryssland be Estland om ursäkt för den s.k. ockupationen om Stalin var från Georgien och de flesta som satt i den ryska regeringen vid den tiden inte var etniska ryssar?

Anonym sa...

"rysska" skriver den som är van att skriva "pycckuu". Får man föreslå att googla "shibboleth" ?

Katja sa...

Nej men sluta bråka om språket. Har ingenting med artikeln att göra... Väldigt bra kommentar, Esbati, och även om jag inte stödjer din "palestinakamp" (av rätt många anledning) så stödjer jag ändå din blogg som är en välkommen oas i den annars så propagandaberoende politikvärlden.

Sixten Andréasson sa...

En så fantastisk dag - pjervoje maja - ska man inte vara kitslig. Konspiration? Nej, flytten var på tapeten flera månader, men man fick intrycket att förnuftet (det estniska) hade segrat. Att det makabra ändå skedde precis före 9 maj kan det bero på uppmuntrande signaler från USA? Som enda supermakt agerar de överallt. I hur många länder har de baser? 150 eller 170?
Sen en tid pågår provokationer mot Ryssland. Antimissilbas i pommerska Polen 30 mil från Skåne hotar också oss i Sverige. Syftet påstås vara att stoppa kärnvapenraketer från Nordkorea eller Iran. I Munchen påvisade Putin det orimliga i att Nordkorea skulle skicka raketer den långa vägen över Sibirien o Ryssland för att träffa jänkarna. Deras generaler blev viss högröda i ansiktet men försökte skämta bort det efteråt!

estofil sa...

Den ryska minoritetn utgör ett enormt problem.

Å en sidan dikriminerar esterna dem aktivt opch släpper inte in dem på arbetsmarknaden.

Å andra sidan önskar ryssarna på intet sätt integrera sig. De anser att de i stort sett bor "hemma i Ryssland" (vilket de nästan gör rent geografiskt) och har inga planer på att anpassa sig. De vägrar lära sig det svåra estniska språket och förstår uppenbarligen inte hur provocerande firandet av "segern mot nazismen" är.

Ulla sa...

alla Ryssar har samma tillgång till arbetsmarknaden som Ester. Jag har många Ryska kollegor här i Tallinn och de har aldrig sagt att de har haft problem. Att det är svårare att få jobb när man inte pratar Estniska, det är väl inte diskriminering? Om jag ville ha ett jobb i Sverige utan att prata eller förstå ett enda ord på Svenska, kunde jag säga att jag är "aktivt diskriminerad"?

Erik sa...

Esbati verkar inte förstå att andra världskriget för esterna inte handlade om kampen mot nazisterna utom om kampen för att överleva som nation.

Den estniska uppfattningen är att andra världskriget började med Molotov-Ribbentrop pakten, när Sovjet och Tyskland delade upp östeuropa i intressesfärer och slutade 1991 när Estland återick sin självständighet. Både Sovjet och Tyskland är altså fienden, men mest Sovjet eftersom man led längst under sovjetisk ockupation.

Det estniska folket led både under sovjetisk ockupation, av tysk ockupation och sedan av sovjetisk ockupation igen. Massor av ester slogs och stupade i både Röda armén och i Wehrmacht. Det är väldigt vanligt att den älsta sonen i en familj tvinagdes in i röda armén och den yngre sonen i Wehrmacht. Ryssarna tog först alla över 18, och tyskarna tog alla över 16 något år senare. Som alla säkert förstår är detta djupt traumatiskt för alla inblandade. Vi Svenskar ska vara tacksamma att vi sluppit detta lidande.

Kaos sa...

Tack för ett bäst inlägg!
Ses om två veckor...på vänsterhelgen! Det ser vi fram emot :)
Socialistiska kramar!- Kaos

Anonym sa...

In a city that has been divided by the Berlin Wall and for a few decades bore economical, political and social consequences associated with this artificial division, preservation of the memory about the Soviet liberators is not a threat to German self-identity, as it is the case for the post-Soviet Estonia.

Mycket viktig artikel: The Myth-makers of Estonia

http://www.counterpunch.org/rea05022007.html

Furor Aesticus sa...

Esbati, du har nog inte koll på Estlands historia.
" Han var officerare redan på 1930-talet, under den fascistiska eran, då förföljelserna av judar, kommunister, kristna humanister och andra grupper började, alltså långt innan det andra världskriget bröt ut."
Vilka förföljelser av judar skedde i Estland på 30-talet?

När det gäller A.Rebane var han ju helt klart en duktig och framgångsrik officer! Som så många andra valde han FRIVILLIGT att delta i kriget på den Nazityska sidan! Helt rätt, enligt mej, då den röda terrorn som drabbade Estland 1940 i och med den sovjetiska maktövertagandet, får nog de flesta att reagera på det sättet.
A.Rebane, Harald Nugiseks, H. Riipalu mfl som utmärktes med sk Järnkorset gjorde helt osannolika strategiska manövrar med sina trupper, tog ofta strid med antalsmässigt överlägsna fiender och bröt ur egna trupper ur mer än 30 st okringnings försök.
Värt att notera: Det finns inte nåt som påpekar att någon som stred för 20 -Estniska waffen ss Divisionen, gjort sig skyldiga till krigsbrott eller brott mot mänskligheten.
När det gäller den sk facsistiska eran i Estland, så förstår jag inte riktigt vad du menar. Det närmaste organisationen som kan kallas för auktoritär i 30-talets Estland var sk VAPS-rörelsen. Den bestod av veteraner från estniska frihetskriget. Enligt historiska källor tog dom kraftigt avstånd från antisemitismen och kan inte liknas vid någon av de andra fascistiska organisationerna i Europa.
Estlands lagstiftning och autonomi för minoriteter var helt unik i världen, där varje minoritet hade egna representanter i Riigipäev och kunde utöva egen religion på eget språk!!!
Att kommunismen var förbjuden finns det ju faktiskt en anledning till detta! 1924 års kuppförsök av estniska och ryska kommunister.
Socialdemokraterna var ju faktiskt representerade i riigipäev och även andra vänsterradikala grupper.

mohammed ali sa...

Det er logisk at Putin-mafians servile skjødehund Ali Esbati går i strupen på de demokratiske Baltiske ex-sovjetrepublikker.

Du må prøve å holde tungen rett i munnen Ali.
Dine neo-stalinistiske venner George Galloway og ALEXANDER COCKBURN biter ikke hånden som gir dere mat .

Hvordan var det med reisegodtgjørelsene til strategimøte med dine venner i FSB ?

Husk det Ali Esbati at selskaper registrert i Norge kan bli avregistrert om regnskapene ikke er i orden ?

http://www.dagsavisen.no/utenriks/article429705.ece

Som Russisk talende medløper for det kriminelle regimet i Iran vet vi hvor vi har deg.

Unlike the Baltic States and other European states that were clamoring for independence from the Soviet Union, the rulers of the Central Asian states (Uzbekistan, Tajikstan, Kyrgyzstan, Kazakhstan, Turkmenistan) of the USSR were reluctant to shed their Soviet skin, and even since "independence" have stayed closely tied to the Kremlin. Like all totalitarian regimes — Russia, China, Cuba, Iran, North Korea, Syria — they remain, essentially, black boxes, largely impervious to outside investigation. Their geographic isolation greatly enhances the efficiency of their security services in controlling what information (or disinformation) gets out, which outsiders get in, and what they will be allowed to see and hear.

Zelimkhan Yandarbiyev sa...

The Security Police of Estonia considers historian Johan Bäckman who in the end of September presented in Tallinn his book about the Red Army soldiers monument in Tallinn and accuses Estonia in psychological terror, a Russian propagandist, daily newspaper SL Õhtuleht writes. Bäckman arranged presentation of his book in Tallinn in two places, directly at the Military cemetery, near the monument, and in the Meriton Grand Hotel. «Estonia does not have constructive policy. Its reputation in the world is bad,» Bäckman underlined. He considers that Estonia intentionally irritates Russia and local Russians. Bäckman claims that apartheid reigns in Estonia and the attitude of the country’s leadership is behind all hatred there. Estonians wish to present their history only unilaterally. The author alleges that psychological terror also reigns in Estonia. He does not promise Estonia a long life: in 10 years it will become a part of Russia. Bäckman’s book was published by Tarbeinfo publishing house; its director, Vladimir Ilyjashevich, in due time was connected with the Soviet KGB.
Member of parliament Trivimi Velliste says that Bäckman’s book is a part of information war against Estonia. He added that the author tries to bring the charges against Estonia to the point of irrationality. The former political prisoner, director of the Museum of Occupation, Heikki Ahonen, calls Bäckman’s book and the opinions stated in it «production of a niche», therefore does not consider as serious the threat of the end of independence of the Estonian Republic. Commissioner of the Security Police, Andres Kahar, says that Johan Bäckman is simply a Russian propagandist. «Before starting to emotionally represent to the public those ideas of a little-known Finnish thinker, it would be quite good to find the answer to question, why Bäckman’s ideas one to one coincide with official Russian propaganda? Why his book was let out by a publishing house headed by a former employee of the KGB, Ilyashevich, who, by the way, worked for some years in Finland? Why Mr Bäckman holds his book’s presentation near the Bronze soldier monument? »Kahar asks.