tisdag, september 18, 2007

Fatwa om yttrandefrihet

Okej, om vi skulle köra ut ur rondellen lite. Det är ju inte direkt så att det saknas hot mot yttrandefriheten, för den som önskar protestera mot och varna för dessa.

En EU-driven process pågår för tillfället för att helt ta bort den detaljrika och kraftfulla svenska Tryckfrihetsförordningen (TF) och Yttrandefrihetsgrundlagen (YGL). Att ersätta dem med en allmän skrivning i grundlagen vore ett ytterst allvarligt principiellt ingrepp. Samfällda brösttoner på de liberala ledarsidorna?

EU-topp vill förbjuda ”terrorord”. Det ska bli omöjligt att googla på sådant som ”bomb” och ”folkmord” tycker en EU-kommissionär, som tänkt att det är det man gör först, om man tänker sig att genomföra ett folkmord – googlar på nätet. Inga horder av liberaler som sliter upp sina skjortor och utropar sig beredda att dö för någon annans rätt att googla fram manualer i massmördarterrorism? Nähä. Inte idag.

Sveriges regering vill kunna beröva frihetsberövade människor också rätten att emotta information som staten bedömer vara ”extrem”. Porr anförs som exempel. Tillämpningsmöjligheterna tycks outtömliga. En och annan lam varningslampa – men krav på nationell samling för att försvara Våra Värderingar? Icke.

Sveriges regering har vidare presenterat förslag som ska ge myndigheterna rätt att lagra information om medborgarnas telefonsamtal och internettrafik hipp som happ, samt förbereder ytterligare möjligheter och skyldigheter för internetleverantörer att inskränka yttrande- och informationsfrihet i syfte att göra medie- och underhållningsföretagen mätta och belåtna. Principiella invändningar från imposanta liberaaaler? Njae, inte många.

På ett mer praktiskt plan då. För knappt två år sedan gjordes en Temo-undersökning där 43 procent av de tillfrågade underströk att de anställdas möjligheter att framför kritik mot sin arbetsgivare minskat. Psykologen och organisationskonsulten Barbro Curman uttryckte det enligt facktidningen ST Press så här på ett seminarium: ”Det har hänt något stort de senaste femton åren – folk vågar inte öppna munnen längre. Det liknar trettiotalet”. Forskarna Gunnar Aronsson och Klas Gustafsson noterade 1999 i en omfattande analys att man kunde se påtagliga skillnader i anställdas möjligheter att framföra kritiska synpunkter på arbetsmiljö och arbetsvillkor, beroende på anställningsform, arbetslivssektor och hot om nedskärningar i verksamheten. Det är en bild som kunde bekräftas i den nämnda Temo-undersökningen, och av andra undersökningar. Visstidsanställda är de som har minst tilltro till möjligheterna att yttra sig. Den ökade tystnaden har även ett samband med att problematiska arbetsförhållanden kan fortgå tills de leder till sjukdomar.

Sveriges nya arbetarregering vill aktivt vidga ”möjligheterna” till osäkra anställningar, samt ytterligare skära i exempelvis den statliga verksamheten och tvinga fram nedbantning i de offentliga finanserna.

Vidare har regeringen – liksom den förra, som i och för sig uttryckte sina ambitioner annorlunda men drog frågan i långbänk så att det aldrig hann bli något – avvisat de förslag som presenterats om stärkt lagstöd för yttrandefrihet på arbetsplatsen.

Liberala kampanjer för människors rätt att inneha medborgerliga rättigheter även under den det-ska-löna-sig-att-arbeta-tid de befinner sig på sin arbetsplats? Never heard of.

Men att kraftfullt rusa genom vidöppna dörrar och gå till storms mot halmgubbar och mystiskt hotfulla bandinspelningar på internet – det är modig liberalism för dagen.

Jag vill därmed passa på att utnyttja min yttrandefrihet så länge den varar och – vid sidan av avsky mot och avståndstagande från varje dödshot mot varje konstnär samt varje försök att inskränka den grundlagsskyddade rätten att skända religiösa symboler eller framhärda med såväl dålig smak som uselt omdöme – ge uttryck för följande bestämda uppfattning vad beträffar det liberaaala etablissemanget i det här landet: ni kan dra åt helvete, era principlösa hycklare. I kampen för yttrandefriheten är ni inte mycket att räkna med.

30 kommentarer:

Anonym sa...

Här hemma är det säkert de statliga historierevisionisterna "forum för levande historia" som kommer att pröva och godkänna vad som kan Googlas på, allt annat är ju antisemitism.

Det är inte bara politbyrån i bryssel som har långa tentakler, vi lever i en djävligt mörk tid, jag menar om ett tag kanske hela samhällsdebatten styrs av samma nyliberala galningar som skitar ner bloggar som denna.

Anonym sa...

tur att detta kan ges ut ännu :)

http://www.svd.se/dynamiskt/noje/did_17104659.asp

Anonym sa...

Det är inte som om att det saknas anledningar att vilja flytta långt bort någonstans. Kan det vara en medveten strategi inför koloniseringen av Mars?

Anonym sa...

Right on brother!

Anonym sa...

Jag förstår inte hur de som vill idka bokbränning tänker.

//steelneck

Anonym sa...

Mitt i prick, som vanligt! Jag njuter av varje ord Ali och gläds åt att det finns fler som ser och vågar rusa genom stängda dörrar.

Anonym sa...

Ja, det är ju hemskt om tonåringar söker efter artiklar med det söta bombnedlsaget till skådespelare, eller hur många bomber spom fällts i Irak. Han vill nog inte heller att folk skall läsa om retorik, tex. hur man dödar en diskussion. Folkmorden i Darfur eller Östtimor skall vi inte heller läsa om. Det vi minst av allt skall läsa är sidor som visar hur smutsiga politiker nyttjar terrorism för att döda opinion mot den agenda de egentligen driver.

//steelneck

Anonym sa...

"Men att kraftfullt rusa genom vidöppna dörrar och gå till storms mot halmgubbar och mystiskt hotfulla bandinspelningar på internet – det är modig liberalism för dagen."

Haha, precis så är det!
Med gymtränade överkroppar armbågar dom sig bestämt fram i tomma folkmassor för att få proffstycka om Timbros nya broschyrer. Yttrandefrihetens blå riddare med hemliga bruna skjortor bakom den blå legeringen. Upprörda! Arga!

Anonym sa...

Jaaa! Jättebra skrivet.

Anonym sa...

Det mesta av det där känns som gammal skåpmat från HAX...

Anonym sa...

Mycket bra Ali:
Har för mig att jag skrev något om liberalism som förstadium till fascism (och blev utskälld av en massa liberaler :-) för något drygt år sedan - och det går snabbare än jag tänkte mig när jag skrev det och var mer sant än jag ens trodde själv.

Anonym sa...

Word, Ali. Helt enkelt word.
Detta var dagens bästa.

Glöm inte heller alla hot som strömmar in mot skribenter som skriver positivt om feminism, invandring eller muslimer.

Om detta må liberalerna berätta, men de har fullt upp med annat. Ty det är de själva som trycker på send-knappen och skickar iväg just de där hoten.

Anonym sa...

Vad tröttsamma ni är på vänsterkanten vad gäller yttrandefrihet! Vilka har vårdat den sämre än ni gjort genom historien.

T. Segerstedt stod ensam i sin publisistiska kamp mot en förlamad socialdemokrati, lamslagen liberalism och toppstyrd och totalförvirrad kommunism efter Riphentroff/Molotov pakten och hade svårt att se klar skillnad på socialism och nationalsocialism. Ni var alla nyvakna dumma kycklingar i den evigt kacklande kollektiva hönsgården.

Så förhäv er inte över ett fjäderfä och stolliga religiösa galningar. Historien dömmer oss alla och till slut om inte annat upprepas densamma.

Mr. JB

Anonym sa...

Kommentaren ovan om bokbränning är ingen dum idé. Allvarligt talat.
Kanske skulle vi starta med att elda upp det vi håller kärast vare sig det är bibeln, koranen, Mein Kampf, Karl Marx, Hegel m fl och alla andra "totalitära" virrläror och istället starta på ruta ett för en gångs skull. Jag tror det skulle spara mycken möda och besvär för alla i en fortsatt diskussion. Stuart Mill och Voltair kan också dra röven i koks.

I första hand är vi alla människor på gott och ont. Det är vi som skall lägga grunden för framtiden viket är ett stort ansvar.

Mr. JB

Anonym sa...

Liberal galning,

... men det gör inget, för det tål att upprepas hur många gånger som helst!

Anonym sa...

Och Mr JB ska förstås ställa sig på tvären, och åter kokettera med sina fördomar - nu om WW2.

"T Segerstedt stod ensam i sin publisistiska (sic!) kamp"... "dumma kycklingar"

VAD I HELVETE?

Hört talas om transportförbudet? Attentatet mot Flamman? Interneringslägren? Läst några vänster- eller fackförbundstidningar från den tiden?
Överhuvudtaget bryr sig om att källkontrollera och källange sina idiotier?

Eller med andra ord: hur i helvete understår du dig att spotta på tusentals vänster- mitten- och högermänniskor som hade miljoner gånger mer moralisk resning än sina nutida motsvarigheter, och som försökte göra något under långt svårare förhållanden än idag?

Mr JB rekommenderas ett låååååångt besök hos Arbetarrörelsens arkiv. Det är gratis.

Anonym sa...

Mr JB,

... vi slänger väl böckerna av Milton Friedman, Francis Fukyama, Friedrich Hayek, Adam Smith och Ayn Rand på bålet också, eller hur?

(Allvarligt talat, bokbål är ingen bra idé. Alla åsikter har rätt att få finnas och framföras, och - som någon klok person sa en gång - "där man bränner böcker bränner man så småningom människor"...)

Anonym sa...

Bra inlägg, är också trött på blåsta "oberoende liberala" ledarskribenter som sitter som små hertigar och tror att hot mot ytrrandefrihet och tryckfrihet uteslutande kommer från araber någonstans långt borta och ibland från vänstern på hemmaplan. Därmed inte sagt att det är fel på liberalismens tilltro till förnuftet, det som är snett är den kidnappade, nybrackigt försvarslösa liberalism vi ser runt oss.

Fredriksson sa...

Som vanligt försöker Ali Esbati blanda bort korten.

Mig veterligen har mordhot och prispengar på otrogna inte varit en del av debatten i de exempel som han drar fram.

Islamisterna däremot backar inte för såna metoder och det händer att de verkställer sina hot.

Det är väl inte så konstigt att ljudnivån skruvas upp?

Den gode Esbati verkar ju inte vara i balans själv....

Anonym sa...

Bra inlägg Ali. Du är bäst.

Anonym sa...

Det var länge sedan liberalismen var progressiv . Det har gåt många år sedan franska revolutionen och den andra amerikanska revolutionen.

Anonym sa...

Brrap brrap!!
Big up Ali!

Anonym sa...

Grymt bra text. Yttrandefriheten försvaras av liberaler endast när det passar deras annars reaktionära åsikter. När det är som du säger Ali, att försvara dessa rättigheter för arbetarklassen lyser de med sin frånvaro. Härlig avslut på din text!

Anonym sa...

"där man bränner böcker bränner man så småningom människor""

I en kristallnatt mot oliktänkande är det säkerligen pissliberalismens stormtrupper med "JB" och "alexander" i spetsen som håller i facklan.

Låt oss tillsammans se till att deras vansinne inte drivs så långt dra fram de i ljuset och dra ner byxorna på dem...

Anonym sa...

Yttrandefrihet i USA

Anna sa...

Esbati påstår att liberaler skiter i yttrandefriheten, t.ex. hoten mot våra lagar om yttrande- och tryckfrihet. Jag tänkte att jag skulle kolla upp påståendet.
Till artikeln i SvD finns det 29 länkar till bloggar med kommentarer. Av de 29 bloggarna är 11 liberala, 10 angav inte politisk färg, 4 var konservativa och 4 var vänsterbloggar. Några av de 10 kan vara vänsterbloggar, men de kan även vara liberala bloggar. Så var det med det.

Jag uppmanar andra att kolla de drygt 30 länkarna som finns till DN-artikeln om galningen Frattinis förslag om att förbjuda vissa ord på nätet.

Esbati tar (som vanligt) till brösttonerna och avslutar med att liberaler: ” …kan dra åt helvete, era principlösa hycklare. I kampen för yttrandefriheten är ni inte mycket att räkna med.”
Jag håller med om att hoten mot våra friheter är större än de varit på många decennier och dessutom sprids en förkvävande nymoralism (framförallt från vänsterhåll), men att skylla det på liberaler saknar helt verklighetsförankring.

Thomas Tvivlaren sa...

Mycket bra skrivet frånsett vinklingen som jag inte kan hålla med om (trots att mitt hjärta tickar till vänster). De i etablissemanget som påstår sig vara liberala numera är oftast allt annat än liberala i ordets rätta bemärkelse. Ta bara (fp) som exempel som är den politiska identitetslösheten personifierad med tanke på sitt ursprung i liberalismen men som nu offrats på extrempopulismens altare.

Om man dock lämnar etablissemanget och letar sig ut på nätet så finns det rätt mycket bra representanter för liberalism värd namnet.

Vad gäller övervakningsivern så är det allt annat än en typisk vänster/högerfråga numera. Betänk att det var Thomas "Maradona" Bodstürm som initierade mycket av det vi nu ser. Alliansen har i princip "bara" fortsatt på den inslagna banan även om Ask och major Odenberg onekligen briljerat i de Orwellska samhällsplanerandet.

Med Bodström, Ask och Odenberg vid rodret så har eventuella terrorister mött sina övermän...

Anonym sa...

Jojo. Så fort man beklagar sig över dagens liberaler (=de mer etablerade röster som själv presenterar sig under liberal flagg) så kommer det någon som Ulla Marianne och förklarar att näää, "riktiga" liberaler fortfarande är jättesnälla.

Med riktiga liberaler förstås då ett antal maktlösa bloggare som fortfarande har ett uns av moral kvar. Tack för det!

Men... för en utomstående blir det här lite förvirrande.

Gör uppror då, ni "riktiga" liberaler! Ta tillbaka begreppet från Björklund, Odenberg och de andra tomtarna. Stäm dem för begreppsintrång, eller nåt.
Eller finn er i att förolämpas tillsammans med dem.

(För övrigt har vi svenska vänster/socialister/kommunister, inte minst Ali, sedan länge vant oss vid liknande pådyvlingar. Bland annat just från dagens "liberaler" som inte tvekar att plocka fram Sovjetkortet för minsta lilla...)

Anna sa...

Jag håller med anonym 4:12, det påminner om det dilemma som folk som kallar sig kommunister har - utan några jämförelser i övrigt.
Du anar inte hur frustrerande det är att se hur ett parti som kallar sig för Folkpartiet liberalerna agerar som som folkuppfostrare och ägnar sig åt social ingenjörskonst. De vill peta och rumstera om i människors privatliv och styra deras val.
Nästan alla nya lagar och förordningar går ut på att styra hur vi lever och till och med vad vi tänker.
Det är synd om oss :-)

David sa...

Beträffande huruvida det ska vara konsekvensfritt att säga vad man vill om sin arbetsgivare så tycker vi olika. Vi liberaler anser inte att man har rätt till arbete, och således inte att arbetsgivaren ska behöva tåla vad som helst. Sen kan man förstås alltid hitta exempel som är horribla eller bara löjliga - om det inte vore för att det är människor inblandade.

Men den riktiga yttrandefriheten, den där det är statens plikt att skydda invånarna från hot mot den personliga friheten när de säger vad de vill - den står vi upp för.

Att det sedan är mindre spännande att diskutera icke framlagda förslag från en italiensk f.d. socialst/numera semi-fascist i EG-kommissionen än direkta hot mot individer, det får du finna dig i.