tisdag, juli 15, 2008

Frihet och sånt

Ahmad Batebi ikoniserades i samband med studentprotesterna i Iran 1999 när han hamnade på The Economists framsida på en bild där han höll upp en annan students blodiga t-shirt. En artikel i måndagens International Herald Tribune berättar att Batebi nu har kunnat fly Iran efter nästan åtta år i fängelse varav sammanlagt 17 månader i isolering. Han utsattes i fängelset för tortyr och två skenavrättningar, och drabbades av allvarliga problem med bland annat hjärta och njurar. Batebi kunde enligt artikeln fly i mars, i samband med en permission som han fått av hälsoskäl. Han ska ha smugglats in till Irak och har nu kunnat fly till USA.

Så här slutar artikeln:
He recoils when asked about the possibility of U.S. military action against Iran, saying that if the United States attacked, “I might go back and fight for my country myself”
Ännu en besvärlig typ som får ombes att hålla sig undan alltså, om Fredrik Malm och amerikanska marinkåren ska föra demokrati och marknadsekonomi till Iran.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Han tog sig till USA via Kurdistan. Det är kurdiska regerignen som kontrollerar detta området. Hoppas att Iranska regimen inte bombar Kurdistan mer än vanligt som hämnd....
Tack för en bra blogg.
Mvh
Anders

Kurt sa...

Det är ju verkligen konstigt att det finns så många otacksamma personer iden delen av världen.

Anonym sa...

Fria KURDISTAN! Malm står upp för dom som ingen annan vågar/orkar eller vill göra.

Esbati, du som avskyr orättvisor, varför tar du inte upp kampen mot de orättvisor som det kurdiska folket i Mellan Östern ständigt utsätts för? Är det för att en del kurder är amerikavänliga?