torsdag, februari 08, 2007

Let's go bombin' now

Folkpartiets Fredrik Malm:
I Sverige säger människor: USA ut ur Irak. Jag skulle hellre säga: USA in i Iran.
Malm är otålig. De goda erfarenheterna från Irak måste få komma också iranierna till del. Att en svensk riksdagsledamot önskar sig ett blodigt bombkrig är förstås något oerhört. Att det är en profilerad folkpartist är samtidigt inte särskilt överraskande längre. Folkpartiets förhållningssätt till dödande och repression riktat mot människor i och från kapitalismens periferiländer har blivit allt mer otvunget, ja, entusiastiskt.

Malm diskuterar – lite överraskad över problematiserandet – sitt uttalande i ett inslag i Studio Ett. (Vet inte hur länge det ligger kvar - här är ett Ekot-inslag om samma händelse)

Det är intressant. Särskilt när Malm ungefär åtta minuter in i sändningen helt kliver in i en slags fantasivärld där det inte bor många andra än han och Per Ahlmark. Men det som slår mig allra mest är att Studio Ett valt ett upplägg där den som bjudits in som kritiker är Urban Ahlin (s) – en man vars utrikespolitiska grundhållning endast marginellt, företrädesvis verbalt, skiljer sig från Malms. Ahlin har i praktiken försvarat allt som USA sysslat med i världen på senare år, åtminstone i efterhand. Och han har också varit aktiv i omläggningen av svensk utrikespolitik i pro-amerikansk och pro-israelisk riktning.

Inslaget lämnar därför en fadd eftersmak. Lite munhugg kring Malms formuleringsglädje och tidsplanering, men i processen bakas konsensus om att rätten att bestämma över utvecklingen i Mellanöstern med självklarhet tillfaller Västvärlden.


Läs också gärna,
Pelaseyed:
- Krigshetsare
- Hands off Iran
tidigare inlägg på den här bloggen:
- Från Irak till Iran
- Fortsatta förberedelser

18 kommentarer:

Christian BK Aasvestad sa...

Vissa har tydligen inte lärt någon av "successen" i Irak!

Anonym sa...

Fullständigt vansinne.

Undrar om Malm planerar att följa med USA-trupperna till Iran?

Eller ska han bekvämt sitta hemma?

Anonym sa...

När fåtöljgeneraler tänker står blixten stilla (gammalt liberalt ordspråk)

Anonym sa...

Kan Malm inte bara gömma sig i sin frus bagagelucka resten av sitt liv?

Anonym sa...

Att efter tre´s uppgift var att släta över och dribbla bort bombhögerns fadäs var uppenbar.

Folmordsapologeterna ursäktar sig å sin väns vägnar, inte för att de tycker att han har fel,alla tycker de likadant dvs att rätten till självförsvar och regionalt maktmonopol endast tillfaller Israel i vars intresse dessa krig förs, utan att han SÄGER det öppet.

Vissas intelligens är ingen "sucsess" direkt...

Anonym sa...

ännu en populistisk folkpartist som lyckats få uppmärksamhet. grejen med att göra såna här till synes "oskyldiga" uttalanden är att, när reaktionerna blir många och aggressiva, kommer även sympatierna i stor skala.
folkpartiet sätter agendan med förslag och uttalanden som delar in folk i "för" eller "emot". en utmärkt strategi för ett litet populistiskt parti som inte räds att få många motståndare om det innebär att även anhängarna blir fler.
även en utmärkt mediestrategi eftersom de flesta medier är så avtrubbade att ingenting annat än det svartvita duger för en nyhet eller en debatt.

gm sa...

Mika, varför ens låtsas? Vill du hoppa på Chrille, så stå för det. Ha lite ryggrad åtminstone.

Oldtimern sa...

Man tycker ju att mainstream media borde haka på ett sånt här drastiskt synsätt? Borde få mediautrymme?

Det kan dock vara så att "troschocken" går före i rapporteringen...
Marknaden styr och i slutändan vi människor vad som står i tidningnarna heter det väl.

Dock är det ju märkligt att media eller "vänsterpressen" som den kallas av många. Inte tar upp ett såmt här spår.

Anonym sa...

"De goda erfarenheterna från Irak måste få komma också iranierna till del"

LOLz0rz!

Christian BK Aasvestad sa...

"Mika",

vågar du kalla mig "folkmordsapologet" och stå för det med fullt namn?

mika sa...

En vanlig åkomma bland folk som lider av ett patoligiskt hat mot icke-judar av främst arabiskt ursprung är Paranoia. Detta tycks inte helt oväntat ha drabbat vår "vän" Christian eller GM som han ibland kallar sig ovan.

Christian är i sin iver förmodligen omedveten om att majoriteten av besökarna här till skillnad från honom inte stöder den etniska rensningen av icke-judar i Palestina och den rena judiska statens apartheidmurar mot omvärlden. Jag har som bekant inte monopol på ordet "folkmordsapologet" som personen som utlöste Christians paranoida läggning ovan använde sig av men det är glädjande att även andra benämner smygfascister vid deras rätta namn.

Sionisten Christian som förmodligen är väldigt bekant med den judiska formen av "självironi" kastar då och då och säkert med ett gapflabb in ett "riv muren nu!" samtidigt som han hyllar densamma och utrotningen av icke-judar på sin egen blogg. Uppenbarligen helt nöjd med att Ali (som egentligen verka hysa någon slags fascination av den här sortens personlighetsstörningar)tycks gå på det varje gång.

Skillnaden mellan mig och folkmordsapologeter som Christian är för att använda ett slitet uttryck, klockren. Christian VET att hans åsikter om rasåtskillnad etniskt rena stater och hat mot icke-judar inte är rumsrena och absolut inte i den här bloggen, varför han måste tämja sina aggressioner i andra ordval än de han brukar på sin egen blogg (eller under andra pseudonymer). Detta är inte trovärdigt vilka fler tycks ha insett.

Jag hyser inga aggressioner mot eller har aldrig talat illa om vare sig judar eller något annat folkslag men däremot dess fascistiska yttringar, i judarnas fall den parasitära sionismen.

glenn sa...

när man tror att man hört det dummaste som finns att säga, lurar det numer alltid en folkpartist bakom hörnet. wow. världsklass. var hittar de alla stjärnor?

Jonas Ryberg sa...

Det gäller våra liv, det gäller våra barn! Sovjet in i Afghanistan!

Anonym sa...

"De goda erfarenheterna från Irak måste få komma också iranierna till del"

Att bli av med sitt diktatoriska och fascistiska prästerskap? Ja, varför inte?

Efterkrigsvåldet i Irak har ingenting med USA att göra, och allt med religiösa strider mellan sunni och shia, något som aktivt underblåses av....just det, Iran.

Anonym sa...

Men Ali, du ljuger ju:

Malm skriver:"Detta handlar inte om att förespråka krig. Det gör jag inte, och det har jag klargjort vid flera tillfällen"

Malm har tillräckligt radikala åsikter för att du ska kunna möta honom med rationella argument; inte med lögnaktiga beskyllningar.

Lite högre nivå, om jag får be!

Christian BK Aasvestad sa...

*ASGARVAR*

Anonym sa...

"Att bli av med sitt diktatoriska och fascistiska prästerskap? Ja, varför inte?"

Och få tillbaka shahen?

Irak blev av med sin USA-stödde diktator efter en amerikansk-brittisk invasion. Iran blev av med sin demokratiska regering på 50-talet efter en amerikansk-brittisk statskupp.

"Efterkrigsvåldet i Irak har ingenting med USA att göra, och allt med religiösa strider mellan sunni och shia, något som aktivt underblåses av....just det, Iran."

Den totalt överlägsna militära makten i Irak är USA:s. Alla politiska beslut av betydelse i Irak måste godkännas av ockupationsmakten, USA.

Den militära och politiska makten i Irak är enligt dig inte ansvarig, har ingenting med "efterkrigsvåldet" (kriget pågår fortfarande) att göra? Om man säger som så, om du bodde i Irak skulle du behöva högst ohälsosamma mängder av lugnande preparat för att kunna inbilla dig det där. Vilken osis att det inte längre finns sådant att få tag i, alla apotekshyllor gapar tomma, men vilken tur att du trots allt inte bor i Irak utan i Sverige och kan fortsätta leva obekymrat med dina liberala vanföreställningar.

Mats sa...

Till Anonym:

"Och få tillbaka shahen?"

Vem har sagt det?

Sedan en annan grej: du verkar leva i vanföreställningen att ett land som hotar sin omgivning ska kunna räkna med någon slags daddaroll av samma omgivning.

Om ett land bedriver aggression mot ett annat (exempelvis Irans fjärrstyrda terrorism mot Israel via Hizballah och Hamas, eller dess terrorism mot irakier och amerikanska styrkor i Irak) så kan det räkna med att dess regim neutraliseras i en väpnad konflikt. Den hotade omgivningen har självförsvarsrätt.

Det är liksom inte denna omgivnings ansvar att dadda fram ett nytt fungeande styre efter en sådan konflikt. I självförsvaret ingår endast att oskadliggöra det aggressiva hotet.