måndag, augusti 04, 2008

Vad skyddar oss mot Jan Björklund?

Ser att folkpartiets Jan Björklund skrider till försvar för FRA:s massavlyssning av svenskar, med det oslagbara argumentet att det skyddar oss mot bin Ladin.

Argumentet bygger på en slags semierotisk fantasi som Jan Björklund tycks ha utvecklat, om att den svenska truppen, som hänger runt i Afghanistan som juniorpartner till USA:s ockupation av landet, slumpmässigt ska snubbla över och gripa Usama bin Ladin. Skulle så ske, är det tydligen bra att FRA har avlyssnat svenskarnas e-posttrafik på bred front innan dess. Det ökar vår säkerhet.

Förutom att argumentationens logik torde vara svårsåld till de allra flesta äldre än 5-6 år, (exklusive den skara bombliberaler som själva redan befinner sig i en inre värld av strukturerade vanföreställningar kring skäggiga män som ofta figurerar på nyhetssändningar) bör vi kanske också påminna oss om att Björklund här ägnar sig åt politiskt klimatsmart återvinning.

Jag ser att jag bloggade den 20 juli 2005 om en tv-debatt där Björklund deltog. Han argumenterade då för ökade övervakningsbefogenheter för polisen, med exakt samma, sagolika resonemang om den försvunne Usama och de letande svenskarna i Afghanistan. Detta var för övrigt i samma veva som folkpartiet i Stockholm – företrädd av Jan Björklund – föreslog att lärare skulle engageras som angivare till Säpo.

Vi minns att en annan folkpartist, Allan Widman, argumenterade för FRA-lagen med terrorangrepp ju föregås av ”någon form av kommunikation”. Denna typ av breda preemptiva anslag seglar alltså upp som en folkpartistisk specialitet. På samma sätt som Widmans argumentation öppnar upp för en hyfsat omfattande verksamhet – det är rätt mycket här i världen som föregås av ”någon form av kommunikation” – så är Jan Björklunds Usama-letning förbluffande flexibel.

Vi kan alltså se framför oss att så länge Usama bin Ladin är borta – ett tillstånd som likt goda viner blir bättre med åren – kan hans frånvaro användas som argumentation för att motivera behovet av att övervaka kommunikation, skärpa kontroller, bygga upp vapenarsenaler, konfiskera skolbarns mobiltelefoner (”någon form av kommunikation”, remember), och kanske också sänka skatterna.

Och så kan vi ju skicka fler soldater till Afghanistan, så att de kan leta (passivt) i ännu högre utsträckning.

Men vad om Usama inte är Afghanistan? Också här måste vi berömma Jan Björklund, som redan 2002 var så förutseende, att han ville skicka svensk trupp till Irak. Om vi hade lyssnat på Björklund då, hade svenskarna kunnat öva sig i konsten att leta efter försvunna objekt – som massförstörelsevapen – och samtidigt hade Sverige kunnat vara med och ta åt sig lite av äran för den formidabla säkerhetsmässiga, humanitära och demokratiska succé som utvecklade sig de efterföljande åren i Irak.

Jan Björklund varnade i sitt tal för den ragnarökliknande situation som skulle kunna uppstå efter nästa val, om vänsterpartiet fick ”vetorätt … om utformningen av svensk underrättelsetjänst”. Det är bara att hålla med. Det verkar oerhört viktigt att det istället är Jan Björklund som får möjlighet att utforma svensk underrättelseinhämtning och säkerhetspolitik. Det gör oss alla så mycket tryggare, att vi knappt kan fatta det själva.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Jo, det gör oss alla så trygga att vi väl snart inte vågar prata med varandra ens. Kan vi inte avlyssnas kanske vi buggas och buggas vi inte kanske vi pratar med en angivare.

Anonym sa...

Jo, en svårt njursjuk Bin-Laden har ju överlevt bombanfall och strider i 7 år nu och inte dykt upp en enda gång offentligt och allt som finns är ett fåtal band där CIA är "säkra på" att det är Bin-Laden som pratar.

Måste vara de afghanska bergens världskända dialysvård...

Anonym sa...

Det som är riktigt skrämmande är att en partiledare som sitter i Riksdagen kan häva ur sig den här typen av uttalanden. Han förolämpar hela Svenska folkets intelligens. Han måste tro att svenskarna är totalt blåsta och det är kanske därför han vill satsa så mycket pengar på utbildning.

Anonym sa...

Härligt Esbati, nu kom du tillbaka i gammal god form. Det är förståss svårt att inte gå igång närhelst Björklund visar sig, men det gjorde du bra. Håller kroppen för OS i Peking? ;-)

Två bra saker med Rottingmajoren är att han dels verkar mer benägen att säga saker själv än via ombud som sin företrädare. En annan att han inte verkar gilla antimuslim-köret i partiet lika mycket. Han ogillar nog alla lika mycket som det brukar heta.

Anonym sa...

Ja, ryssland är ju ett hot biokemiskt - militärmässigt - pågår ju en massa i olika regioner och provinser. Man la bla ner ett ufo-projekt (gå på vatten).
Militären är väl delvis i upplösning (en del bögsex=hahha).
Befäl som våldtar och torterar och förnedrar.
Och dess gas - och naturgas och industriella projekt.
Nu norska ambassaden = börjat övertalighet (40-60) med spioneri och man såg på "russia today" om "Norway without crime" precis som sovjettiden och "vi ska hitta sätt att ta er på".
Putin = falsk skitstövel "jag har inte varit otrogen" och lägenhet och rysk balettina el vad det var (idrottsgymast). Den skitidioten har säkert haft flera.
Och Medvededed är säkert samma bombade pucko som samtliga Rysslands presidenter och befälhavare Strogavoff som alltid.
Man skulle spränga gasledningarna i luften och även vapenlager (man "hittade" ju ett i Murmansk regionen).
Det ryska murmerdjuet och den falske björnen är alltid en fara - och ingen demokrati eller rationell-utvecklingsbar nation som avtalsrätt och förhandlingsiver råder i (jfr hur dom behandlat Iran= inte gett dom kärnvapen trots utfästelser och klara behov).
Jag hejar ju annars på Iran i stort.
Hahahah
Religionen i kristendomen är annars boven i dramat (samtliga i rys är ju "kristna" och man ser vad det gett för effekter).
Exilen har ju svikit sitt land (och ägnat sig åt en del extravagant). Men å andra sidan = ta den lilla i röven (ingen riktig respekt för flickor och kvinnor och falskhet och pedofili är mkt utbrett).
Rykten om stalin och småflickor(men det var nog lite). Däremot drack sprit med djävulen själv, den onde.

Anonym sa...

Ali tillbaka i gammal god form var det ja, tyvärr också den sista russofobiska och välkända kommentaren (förvånar mig att du tog in den)från det ständigt "signalspanande" israel und Halakha-uber-alles-lägret.

Att Rysslands försvar "är väl delvis i upplösning" motbevisas av det faktum att rysk raket och stridsflygsteknologi ligger 30 år före allt vad västmakterna (inkl.världsparian "israel") kan tänkas åstadkomma på den fronten och att man nu planerar att återinföra baser på Kuba och i Venezulea (bombflyg Tu-160) som svar på västmakternas (USAs) aggressioner runt landets gränser.

Lika sent som det bankrupta (och därmed också bankrupta israel) USA vaknat upp till det faktumet lär väl också rottingmajoren vakna upp när han inser att man inte lyckats oskadliggöra "den lede fi" (Ryssland) i öst, dags att satsa på försvaret igen...

mishka sa...

Björklund är en fara för samhället och borde låsas in :)

Ärligt talat så är Bin Laden/al-Qaida/taliban/terrorism-argumentet ganska efterblivet. ÖB Håkan Syrén kör också tydligen med samma kort. För det första så skjuter inte talibanerna eller al-Qaida mot "svenska Herkulesplan" efter en bestämd planering. Om fiender syns till så beskjuts dem. Sedan sitter inte al-Qaida/talibanerna och mejlar fram och tillbaka till varandra. Om e-post används så sker det med kryptering och på säkra servrar. Och om Överste Björklund vill reducera hotbilden mot Sverige så gäller det att helt enkelt sluta delta och stödja imperialistiska krig. Folkpartiet liberalern? Jag tror inte det.