onsdag, juli 20, 2005

Björklund batongar till det

I morse debatterade folkpartiets Jan Björklund, ännu en folkpartist som bygger sin politiska karriär på att göra livet surt för människor som har svårt att värja sig (skolbarn, invandrare, brottsmisstänkta m.fl.) med förre ordföranden för s-studenterna, Eric Sundström. Han var som väntat allmänt obehaglig och målade bland annat upp ett bisarrt scenario med att svenska soldater i Afghanistan skulle råka fånga Usama bin Ladin imorgon och att Sverige därmed skulle bli föremål för olika terrorangrepp. Detta användes som argument för att ge polisen större möjligheter att avlyssna människor, särskilt muslimer som åkt till Pakistan.

Mitt i allt detta, talade Björklund också om att man behöver föra integrationspolitik, vilket skulle ha varit en sympatisk tanke, om det inte kom från företrädaren för ett parti som på senare tid med önskvärd tydlighet visat vad man menar med integrationspolitik: att spela på rasistiska strömningar för att vinna poänger på invandrares utsatthet. Björklund exemplifierade bland annat sin politik för att undvika att folk blir terrorister med att vi ska ha ”en skolpolitik som ser till att alla invandrarbarn lär sig svenska i skolan”. Det antyder att invandrarbarn idag inte lär sig svenska i skolan, och att det är det som skapar utanförskap och diskriminering, vilket naturligtvis är falskt.

De problem som ändå finns i skolor i invandrartäta områden beror på bostads- och social segregation, och på minskade kommunala resurser. De problemen skulle alldeles uppenbart förvärras rejält med folkpartistisk politik. Men det är förstås inte vad Björklund är ute efter att problematisera. Som i förra valrörelsen målar han upp en bild av mystiska förorter där allsköns osvenska värderingar dväljs.

Det ringer en gäll varningsklocka: att folkpartiet ska köra en till valrörelse med rasistiska flörtar, men denna gång än värre, med ”terrorism” som krydda i sin allt brunare retorik.

7 kommentarer:

Wille sa...

Något som garanterat understryker och förstärker segregationen i samhället är att flyktingar direkt sätts på flyktingförläggningar och _förbjuds_ arbeta fram tills dess att de får uppehållstillstånd (eller avvisning), vilket i vissa fall kan ta år.

Rimligtvis borde det vara bättre för integrationen om flyktingar som kunde hitta jobb _fick_ jobba, skaffa sig bostad osv.

Integration skapas inte genom att bunta ihop folk och tvinga dem sitta tillsammans inaktiva på en förläggning klart utanför svenska samhället.

Neoliberal Agenda sa...

De iranier som flyttat till Sverige har jobb i mindre utsträckning än sina landmän i USA. De som har jobb i USA tjänar dessutom i genomsnitt mer än iranier som jobbar i Sverige.

Somalier bosatta i Sverige hör till de invandrargrupper som har lägst sysselsättningsgrad. I Storbritannien, däremot, jobbar nästan alla somalier.

Hur kan det komma sig och vem bär ansvar för politiken?

Anonym sa...

En kvinnlig kristdemokrat rasade i dagens GP mot Björklund som alliansens företrädare i skolpolitiska frågor. Han är tydligen inhuman och elitistisk, enligt henne.

Staffan W sa...

"Hur kan det komma sig och vem bär ansvar för politiken?"

Rasistiska attityder i arbetslivet kanske?

Wille sa...

"De iranier som flyttat till Sverige har jobb i mindre utsträckning än sina landmän i USA. De som har jobb i USA tjänar dessutom i genomsnitt mer än iranier som jobbar i Sverige."

Ehm, de flesta i USA tjänar mer i genomsnitt än i Sverige.

T o m en grupp som afroamerikanerna som räknas som etnisk grupp till fattiga och utsatta har i genomsnitt större disponibel inkomst än Svensson i Sverige.
Tål att tänkas på när folk blir indignerade över "klyftorna" i USA..

Anonym sa...

Det är idioti att jämnföra USA och Sverige rakt av. Det går inte av uppenbara skäl som våra kära liberaler försöker ignorera för att vinna propagandapoänger.

Bobbo sa...

Kan gå med på att det finns stråk av strukturell rasism (nu är jag med i klubben Ali!!!) i Sverige men det är Sveriges myndigheter och främst vänsterkrafter som "satt ribban" för detta genom att från start placera invandrare och flyktingar i lång tids utanförskap. Sen spelar det som vanligt mindre roll med de fina orden. Det är utfallet som räknas.