onsdag, oktober 08, 2008

En ny fas

Socialdemokraterna och miljöpartiet lanserar i dag ett ”fördjupat” samarbete. Eftersom den politiska rapporteringen i princip är oförmögen att fästa fokus på något annat än det yttre parlamentariska spelet, har den mediala diskussionen kretsat kring regeringspusslande, och kring vänsterpartiets utanförskap.

Utan tvekan kommer detta att få stor betydelse för vänsterpartiet. Vad, beror i ganska stor utsträckning på hur partiet själv lyckas handskas med det uppkomna läget – förmågan till intern omorganisering och politikproduktion. Det kommer säkert att finnas anledning att återkomma till detta.

Men den stora dramatik som är förbunden med dagens utspel rör inte vänsterpartiet. Den rör socialdemokratin.

Det är en ny fas i svensk politik” sade Mona Sahlin tydligen vid presskonferensen idag. Det är troligen det mest analytiskt riktiga uttalande hon har producerat på länge. Genom utspelet aviseras nämligen ett strukturerat projekt att göra om det socialdemokratiska partiet från ett arbetarrörelseparti till ett renodlat socialliberalt ”värderingsparti”.

Många på vänsterkanten (och inom socialdemokratin, för all del) menar säkert att det där redan har skett för länge sedan. Och naturligtvis har såväl kanslihushögerns härjningar som blairismens locktoner påverkat det socialdemokratiska partiet i Sverige. Men rötterna har funnits där – och det har spelat en konkret roll. De svenska socialdemokraterna har inte självstympat sig på samma sätt som många andra europeiska socialdemokratiska partier.

En helt avgörande nyckelfaktor är förhållningssättet till fackföreningsrörelsen. Göran Persson må ha varit en buffel med kamrersmentalitet. Men han förhöll sig till det som rörde sig i fackföreningsrörelsens (och partiets) led. Det gällde att övertyga, manövrera och kanske bryta ned. Men inte ignorera. Mona Sahlin representerar en annan strömning. Det är en skillnad.

Miljöpartiet är ett borgerligt parti. Inte ett högerparti, men ett rakt igenom borgerligt parti. Detta ger utslag i att partiet kan förefalla progressivt och tjohoigt i många frågor. Men när det kommer till de avgörande frågorna om arbetsmarknad, socialförsäkringar och fördelningspolitik – det som är den framgångsrika svenska välfärdsmodellen; den som inte hade sett likadan ut utan arbetarrörelsens tunga inflytande – befinner sig miljöpartiet på en annan planhalva. Klassintressen trumfar utspelsbedömningar. Detta är ett planerat strukturellt skifte. Ett som betyder mest för socialdemokratin.

Det viktigaste arv som Tony Blair lämnade efter sig för Labour var inte några catchy slogans och glada bilder med Anthony Giddens. Det var kapade band med fackföreningsrörelsen. Och därmed ett i grunden nytt politiskt landskap i Storbritannien.

Mona Sahlin kommer inte att vidkännas några sådana planer. Och LO-ledningen kommer att vissla partilojalt. Men för de socialdemokrater som valt parti utifrån ett ärligt önskemål om att reformera dagens samhälle till något annorlunda och bättre – och de är många – betyder dagens utspel mycket.
”En framtida regering som jag leder kan aldrig kompromissa i de ekonomiska frågorna”
Säger Mona Sahlin. En kompromisslös borgerlig politik alltså. På en annan planhalva än fackets.

Ja, då är det en ny fas i svensk politik.(Lars Ohlys kommentar)

27 kommentarer:

Anonym sa...

Lars Ohly:
"Vi är ingen dörrmatta."

:)

Lars Ohly:
"Vi ställer inte upp några ultimatum. Vi är beredda att diskutera allt."

:(

Daniel sa...

Ditt inlägg är lika sorgligt som det är sant. Det var precis det här jag var rädd för skulle hända med Sahlin vid rodret. Skall mitt parti någonsin lära sig? Jag skakar av vrede.

Anonym sa...

Sahlin, Sahlin. Obehagligare maktmänniska utan ideologisk agenda baserad på en analys av samhället har vi nog inte haft i Sverige på länge. Det tycks mig som att allt hon vill är att själv sitta vid makten, beredd att ge upp hela kärnan av sitt partis politik bara för att komma närmare det målet. Jag tror dock det är fel sätt att vinna stöd.

Vad Sverige behöver är någon som kan ingjuta hopp om att en ANNAN politik - vänsterpolitik - är möjlig. Annars riskerar vi att missnöjespartier med SD i spetsen fyller ut den rollen.

Anonym sa...

Du ser Ali, Sverige behöver dig mer än någonsin...=P

Anonym sa...

Vad lägger du i ordet borgerligt?

Anonym sa...

Jakop, nu kan ju inte jag tala för Ali, men jag har också alltid refererat till er som borgerliga, och jag menar att er totala frånvaro av klassanalys till arbetarklassens förmån (diskuterar ni ens i termer av klass?) och ert stadiga köpslående med högern mer än väl kvalificerar er som borgerliga.

Vilka var det nu som röstade med högern om att försämra arbetsrätten..?

Jinge sa...

Mycket bra kommentar Ali!

Anonym sa...

Ja alltså, om det ni enbart menar är att de Gröna inte är ett socialistiskt parti eller att det inte är en del av arbetarrörelsen så stämmer ju det.

Men vi köper ju inte riktigt den svart/vita bilden av det politiska landskapet där det skulle innebära att vi blev kapitalism-älskande borgare för det.

Borgare för mig är att aktivt företräda de som tjänar pengar genom sitt ägande och med alla medel sträva för att underlätta det, och se det som lösningen på alla problem.

Jag har lite svårt att förstå hur man kan mena att det är vår agenda?

Lottie sa...

Lyssna på "anonym", snälla, om inte vi i V skärper till oss kommer SD att ta över alla missnöjda sossar! :-S

Anonym sa...

Nu du Ali. Nu kommer ni att få smaka och tugga på begrepet 'marginaliserade' på riktigt allvar. Forever. Hoppas jag innerligt. Vad ska ni göra nu utan husse?

Anonym sa...

Varför skulle sossarna vilja klippa banden till fackföreningsrörelsen? Självklart är det mycket lättare att hålla facket lugna om det står under partiets kontroll än om det blir fristående.

Anton Andersson sa...

Gör samma analys som du. Partiet överger nu helt sin själ. Håller med om att det har synts länge men som medlem i Partiet är jag ändå ledsen besviken och arg denna dag.

Anton Andersson sa...

Håller med om att partiet övergett sin själ. Visst har det gått i denna riktning länge men för oss som är medlemmar i Partiet och tror på det är detta är ändå en dag av sorg, vrede och förbittring.

Anonym sa...

Apropå fackföreningar. Kanske lite off-topic men jag tycker det är fint tal och bra sätt att tackla rasism på, ångvält rakt på. Lite sådan här retorik skulle behövas för att gå emot sd.

http://www.youtube.com/watch?v=7QIGJTHdH50

Lars Hultman sa...

Så länge Komunisterna hålls utanför ett ev. regeringssamarbete är det svenska folket att gratulera. Vi får hoppas att Ohly verkligen markerar sitt revir ordentligt så att folket förstår vad kommunisterna står för och inte lägger sin röst på V.

Anonym sa...

Jag noterar att du fått tillbaka din sedvanliga drös av havererade liberalmuppar, den ena värre än den andre....

”Det är en ny fas i svensk politik”

Jag hoppas verkligen att det är det och att Socialliberalerna med Sahlin & Co i spetsen sjunker med den globaliserade marknadsdiktaturen (NWO) och förvinner som ett annat Estonia ner i havets botten.

För det går inte att bygga vidare på något som är unket och inavlat med pissliberaler som kallar sig sossar, friskt blod väl förankrat i verkligheten och verkstadsgolvet behövs.

Om V nu äntligen rensar ut de sista "vägval höger"-spökena och står på egna ben, fria från den nyliberala sossetvångströjan och från fascistunionen €U, kommer det äntligen finnas ett alternativ till nästa val. Som karismatisk ledare väljer jag kamrat Ali med rak rygg och oslagbar mimik i debatter...

MJV sa...

att sossarna är ett maktparti utan ideologi visste vi ju redan. jag tror dock s förlorar på detta: det kommer peta mp och s-väljare åt vänster.

Stefan Hagberg sa...

Snacka om att det svider mellan skinkorna på Ohly. Men han vill ha mer! Samma dag som Sahlin bildar storfamilj med Äuhm-Peter och Helt-Utan-Personlighet-Maria så vädjar Ohly direkt i rutan. Mona Sahlin sa till mig idag...man ska inte stänga några dörrar. Vad faen är Lasse Werner när man behöver honom. Han sprättade upp en starkis i roddbåten och så gick V upp 2 procent. Jag tror att det är alldeles utmärkt för fjamsV att stå utanför. Då kanske dom kan komma på en politik så att de får flere väljare. För en sak ska ni ha helt klart för er. Sossarna jobbar inte med konstgjord andning. De är enbart ute efter att suga livsgnistan ur Mp och för den delen V.

Anonym sa...

Stefan Hagberg är en hjälte!

Anonym sa...

"Borgare för mig är att aktivt företräda de som tjänar pengar genom sitt ägande och med alla medel sträva för att underlätta det, och se det som lösningen på alla problem."

Och vad var er lilla uppgörelse med moderaterna om att försämra en redan skadskjuten arbetsrätt..?

Snälla Jakop, det här vinner du inte.

Du representerar ett parti fullt av brackor från mellanskiktet med lite dåligt samvete över att deras livsstil inte är hållbar. Vare sig de eller ditt parti är något annat än borgerliga.

Anonym sa...

Jag skulle mycket hellre samarbeta med er. Jag hoppas att ni stoppar en eventuell S+Mp regering om möjlighet ges. Det finns massor av socialdemokrater som definitivt inte ställer sig bakom detta, det lär bara leda till en tydligare högerinriktning av S. Jag ser er som en garanti både mot högerinriktningen och mot en överdrivet EU-positiv politik. Men nu har ju MP anpassat sig för ett samarbete med S.

Anonym sa...

"Från och med nu är socialdemokratin ett ruttnande lik"

Rosa Luxemburg 1914

Sossarna svek arbetarklassen genom att skicka ut dem att dö i skyttegravarna i första världskriget.

Det finns inget att svika 2008.

Vänsterpartiet borde ta chansen att bli ett verklig opposition mot borgarna och skita i de maktkåta mupparna i s-mp. Låt dom samarbeta med nåt borgarparti om de vill det oxo.

Rösta för s-mp regeringen och rösta sedan absolut nej till alla nedskärningar, privatiseringar, attacker på välfärden, arbetsrätten och invandrare som s-mp kommer vilja genomföra.

Bättre ensam och ha rätt en bli ett svin i dåligt sällskap.
Bygg upp arbetarrörelsen utanför parlamenten och maktens korridorer.

Anonym sa...

Det är ett steg som inte hade förankring i partiet. Det är min förhoppning att det arbete som många partikamrater framförallt här i skåne nu driver ger resultat, och att monas bunkergäng får backa.

Men Monas politiska analysförmåga är tyvär lika med noll, vilket hon uppvisar gång på gång.
Det enda ljuset i tunneln äv att hon hanterar denna kris på samma trångsynta sätt som hennes ogentligheter i kontokortsäffären. och att det leder till hennes avgång.

//E

Ann-Sofie sa...

Ann-Sofie Jakobsson: (S)agerande är en bekräftelse på att Vänsterpartiet är självständigt. Tack för bekräftelsen (s) och fortsätt i den riktningen (vp) så får Sverige en radikal vänsterpolitik. Först när alternativet blivit tydligt kan förändring komma. Tack för utspelet (s) och gå på offensiv i förhandlingarna (vp), nu finns inga bojor att förlora.

Micke sa...

Det enda ljuset i tunneln äv att hon hanterar denna kris på samma trångsynta sätt som hennes ogentligheter i kontokortsäffären. och att det leder till hennes avgång.


Kan nån ropa på Pagrotsky i så fall?

Ann-Sofie sa...

Vänsterpartiet kan inte gå med på utpressning. Nu är det avgörande att stå upp för sin politik! Hur ska (v) annars avskilja sig politiskt inför EUvalet och parlamentsvalet? Passa på! Var offensiva!

Anonym sa...

"Genom utspelet aviseras nämligen ett strukturerat projekt att göra om det socialdemokratiska partiet från ett arbetarörelseparti till ett renodlat socialliberalt 'värderingsparti'."

Jasså!? En ny fas? Det hade jag ingen aning om.

Tack, men detta är ingen nyhet. Detta projekt har pågått, tja alltsedan 10-20 tal med varierande omfattning. "Upplysningen" känns överflödig även som dagsaktuell nyhet är det yesterday. SAP klargjorde senast detta i sin programförklaring att det inte bara var löntagarnas parti utan också företagarnas. Vilket jag förutsatt att du känt till ett tag.
Inga konstigheter alls för ett parti som för det mesta valt klassöverskridande konsenuspolitik framför klasspolemik.

I ett sådant läge tror jag att vänsterpartiet enbart återupprepar gamla misstag om det likt en sårad kamrat gråtmilt vädjar till sossarna för gamla tiders skull.
Vad som däremot är uppseendeväckande för mig är hur vänsterpartiet trots allt ligger och skvalpar vid 5%, för det är inte så att vänsterpolitik inte går hem i dessa nyreaktionära dagar, vill jag hoppas. Snarare är det partipolitiken som är om inte stendöd så i alla fall halvdöd, trög och unken. Vänsterpartiet bör vända blicken ytterligare vänsterut mot andra organiseringsformer; en fackföreningsrörelse utan LO-koppel, mot globala sociala rättvise -och miljörörelser .

För mig är det nedslående att ett parti som bekänner sig till någon form av historiematerialism inte kan stanna upp och se sig om i sin samtid. Omformulera sig och realisera sig.
Göra en Marx helt enkelt.