onsdag, oktober 01, 2008

Utanför förståelseramen

Jag satt i Oslo och tittade på Aktuellts förlängda sändning om finanskrisen igår. Det är faktiskt otroligt att Public Service – som är bättre än mycket annat i mainstream-medievärlden – ändå lyckas ägna sig huvudsakligen åt spekulationer och desinformation. Det beror nu inte på illvilja. Det beror på att man slentrianmässigt förlitar sig på mainstreamekonomer – och börfolk! – för att förklara vad som händer i ekonomin och på börsen, vilket givetvis inte kan ge annat än katastrofala resultat.

Anyway, som kontrast till det hjärndödande går-det-upp-eller-går-det-ner-sluddret rekommenderar jag läsning av Daniel Ankarloos utmärkta artikel i ETC: När marknadsmyterna faller.
Således blir en f.d. bankminister Bo Lundgrens moment av klarsynthet i Rapports morgonsoffa - när han kallt hävdar att socialism är när staten tar över väl fungerande företag och driver dem, men att staten nu tar över och räddar bankers kreditförluster, är inga problem - ett farsartat uttryck för de nyliberala marknadsmyternas sönderfall. Så mycket för de ”fria marknadskrafterna”.
Ankarloo diskuterar också den till synes märkliga situation som uppstått med ”renläriga” nyliberaler som studsar runt i offentligheten med utomvärldsliga ståndpunkter som verkar prinicpiella, men som – precis som vanligt – förutsätter en från det samhälle den finns i – och formar – avskild kapitalism, som inte finns och inte kan finnas. Läs.

Läs också Petter Nilssons intressanta och ganska pedagogiska genomgång, som pekar på kapitalistiska fundamenta istället för den typ av hur-känns-det-nu-yada-yada som Aktuellt presenterade i sin specialsändning.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Japp, den fria markanden är en bluff, har aldrig existerat och kommer aldrig att existera. Chomsky har en del att säga om det.
Free market fantasies

Anonym sa...

Intressant freudianslip på "börfolk". Dessa vänsterns börfolk brukar bli gladeligen mycket våldsamma när det gäller att upprätthålla sin repression och makt om de blir "skallfolk". Vad var det nu igen ni ansåg om kontrarevolutionärer?

Anonym sa...

Petter Nilsson har också skrivit en ännu bättre artikel till SVT Opinion:
http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=35188&a=1264852

Missa inte heller Ehrenberg i Aftonbladet, väldigt lättförståerlig sammanfattning: http://www.aftonbladet.se/debatt/article3435484.ab

Anonym sa...

Jag håller med. SVT har tappat greppet helt, skandal!