måndag, december 29, 2008

Att läsa i tidningen om Teheran

Klassekampen har i julhelgen haft en reportageserie från Iran, signerad journalisten Åse Brandvold. Hon har berättat om livet i Iran på ett annat sätt än den gängse, genom ett i västerländska mediesammanhang radikalt grepp: att vara på plats, tala med folk och försöka förmedla en del av verklighetens komplexitet. I serien har hon intervjuat Nobelpristagare Shirin Ebadi om hennes kamp för mänskliga rättigheter, hon har träffat kvinnor som brinner för sitt fotbollsspel och därigenom också öppnar upp samhället, hon har varit utanför en familjedomstol och träffat djupt frustrerade kvinnor som kört fast i den patriarkala familjerätten men som vägrar vara tysta, och i den kanske mest spännade artitkeln i serien möter hon folkrörelseaktivister som arbetar för sexualupplysning och kämpar mot stigmatiserng av och för en dräglig tillvaro för hiv-smittade, bland annat bland prostituerade kvinnor.

(En viktig del av det iranska samhällslivet som inte fått plats i serien gäller arbetsmarknadsrelationer. Iran är ett land med stora ekonomiska problem, de sociala klyftorna har vuxit kraftigt det senaste decenniet, och dynamiken mellan den ekonomiska eliten och olika delar av den politiska är mycket viktig att analysera om man vill förstå mer av Iran. Facklig aktivism hör för övrigt till de verksamheter som den iranska regimen slår ned allra hårdast på. Därför är den bok som Shora Esmailian och Andreas Malm skrev år 2005 om arbetarkamp i Iran, fortfarande av stort värde. Jag recenserade den i Flamman här. Observera att det inte är jag som satt den beklagligt felaktiga titeln)

Tyvärr ligger inte Klassekampens artikelserie på nätet. Men Åse Brandvold skrev själv en ledarkrönika om serien, och den texten ligger uppe. Läs den.
«Fortell nyheter fra Iran akkurat som de er, verken lysere eller mørkere enn i virkeligheten» formante Ebadi meg. Det har også vært mitt formål med serien fra Iran, som Klassekampen trykker denne jula. Det vi får av nyheter fra Iran er begrenset, og inngår som regel som en del av vestlig propaganda mot regimet. Det er mye å utsette på Iran når det gjelder menneskerettigheter. Likevel må man ha i bakhodet at det er et av de mest utviklede demokratiene i Midtøsten. Ikke minst som følge av et aktiv sivilsamfunn og en høyt utdannet befolkning. Det er disse menneskene jeg har forsøkt å portrettere
Kolla in hela.

Inga kommentarer: