måndag, januari 12, 2009

(Mellanösterns enda) demokrati-bonanza

Israel förbjuder två arabiska partier från att delta i de israeliska valen och tar därmed ytterligare steg i formaliseringen av den reella rasistiska diskrimineringen av de araber som bor innanför Israels 1967-gränser.

• Israel har enligt Haaretz hittills arresterat 700 personer som demonstrerat mot övergreppen i Gaza – 237 av dem minderåriga

Israelisk parlamentsledamot försvarar öppet det rasistiska grundelementet i Israels angreppsdoktrin. Frågan om proportionalitet är enligt Yohanan Plesner ”irrelevant”, och ”motståndaren ska alltid tillfogas mycket högre förluster än vad deras attacker mot Israel åstadkommit”. Att Israels agerande – med användande av förbjudna vapen, prickskytte mot ambulanser, vägran att ge hjälp till skadade och nödställda, kollektiv bestraffning av civilbefolkningen genom att stänga el- och vattenförsörjning, med mera med mera – bryter mot alla internationella konventioner (oavsett vilka fantasifulla saker man hittar på om Hamas), föranleder parlamentsledamoten att slå fast, att ”internationella normer nu måste ändras”. Israel utvecklar med andra ord Bush-doktrinen – big time. För varje dag som går blir det tydligare varför Israels angrepp på Gaza rör hela världen.

2 kommentarer:

Anonym sa...

I denna konflikt ser jag bara resultatet av ett ruttet ledarskap som för länge sedan uppört att bry sig om de människor de säger sig representera. Kanske hade de rätt de som efter 6-dagarskriget 1967 sa att Israel var en omöjlighet, att en statsbildning som från första stund växer i krig mot omgivande folk - och i strid med gällande fördrag - aldrig kan skapa annat än hämndlystnad och revanschism. Detta är detta vi ser. Generation efter generation av grupper som förlorat allt hopp och som bara finner mening genom att ägna sig åt terror.
Nej, man kan inte återgå till läget före 1967, Israel är en realitet, men om undret skulle inträffa och det militaristiska ledarskiktet i Israel skulle erkänna 1966 år gränser då skulle utsikterna till fred öka dramatiskt. En sådan politik skulle vara rationell, dvs den skulle åstadkomma den fred och den trygghet man säger sig eftersträva. Om den dessutom byggde på medkänsla med alla de människor som drabbas av krigsvansinnet då fanns också utsikter till varaktig fred. Jag finner det märkligt att dessa djupt troende judar och palestinier låter sig ledas av slaktare. Om Gud fanns och jag var Gud skulle jag kasta dem i helvetet.

Tom

Anonym sa...

Anonym skrev "Om Gud fanns och jag var Gud skulle jag kasta dem i helvetet."

Det sjuka med många religioner är att de legitimerar ovanstående sätt att tänka. Det finns många orsaker till att människor är grymma men det finns ingen anledning att ge människor fler.

Evighetslång tortyr och förnedring är faktiskt det VÄRSTA du kan göra mot någon varelse.

Cosmoskitten