måndag, januari 12, 2009

Minns detta!

Öppen rasism, och, ännu mer så, kallblodigt massmord står numera lågt i kurs hos de flesta här i världen. Öppet, kallblodigt rasistiskt massmord är en riktig utmaning att försvara, och ska man hylla det måste man spela i propagandismens allra högsta divisioner.

Den israeliska regimens företrädare har alltså haft tydliga motiv, och också förmått bli cutting edge i den här verksamheten – med benäget stöd från den stora, numera enda supermakten, ska man tillägga.

Vi som har skrivit om Israels ockupation då och då, till exempel på bloggar, har fått exponeras för en liten del av det systematiska arbete som dagligen genomförs för att etablera en dagordning där det israeliska apartheidsystemet presenteras som ”Mellanösterns enda demokrati” och den oförsvarbara israeliska ockupationen aldrig blir en huvudfråga. Tekniken är genomarbetad och effektiv, men kan vara svår att sätta fingret på för den som är ovan, eller som inte tänkt så noga igenom saken. I samband med det senaste angreppet mot Gazas befolkningen har denna propagandakrigföring nått helt nya höjder, och inriktats särskilt mot nätet: bloggar, tidningarnas kommentarfält och nätomröstningar, Facebook, Youtube…

Dödstalen för Israels mordkampanj i Gaza överstiger nu 900 och med det enorma antalet svårt skadade kommer de att stiga ytterligare. Det redan utfattiga, underutvecklade Gaza är sönderbombat. De överlevande kommer att möta en desperat, traumatiserad tillvaro. Vad Israel angrepp kommer att ge för resultat utöver detta är svårt att säga just nu. Brotten är för stora för att helt täcka över, och de påstådda militära målen måste ständigt modifieras – dels för att de är fundamentalt lögnaktigt presenterade, dels för att de inte kan uppnås mot ett motstånd som är så djupt förankrat i det palestinska folket.

Men, om en del av den israeliska propagandan kan avtäckas för fler, kan Israels massiva propagandasatsning sluta ett steg framåt men två bakåt.

Därför uppmanar jag starkt till läsning av Richard Silversteins artikel ”Hasbara spam alert” i Guardian, som Motbilder tipsar om. Inte minst intressant för bloggare som fått påhälsning av Israelpropagandister sprider en diffus men omisskännligt obehaglig stämning.
By the way, I've even noticed the hasbaraniks in my own blog. You can see them a mile away because they've never published a comment before yet write something like: "I've enjoyed your blog for a long time, but anyone with a brain in their head knows that Hamas is out to destroy Israel blah, blah blah." Pretty formulaic stuff. Also, you can Google a few phrases of the comment and if you find it appears elsewhere on the web you know you either have a hasbaranik or someone who has repetition compulsion.
Men jag vill slå ett ännu starkare slag för själva inlägget på Motbilder, som lägger till andra viktiga poänger. Notera särskilt genomgången av propagandamanualen ”Hasbara Handbook”.

Att staten Israels försvarare finslipar sina metoder att lägga rökridåer runt verkligheten när de fosforbombar barn är som sagt inte överraskande. Men det borde finnas en större medvetenhet om detta runt om i världen – att låta sig luras, är att blunda för systematiska brott.


[DN1][DN2][DN3][DN4][SvD][Sydsvenskan][AB1][AB2][Dagbladet]

1 kommentar:

Anonym sa...

Att omvärlden kommer att inse att Israel är ett rasistiskt land är knappast tydligt. Vi har ju trots allt militärt samarbete med dem och det är det få politiker som vill missa.