söndag, februari 08, 2009

Hotet kommer från Rosenbad

Följde en länk i besöksstatistikprogrammet och hamnade i en diskussionstråd om den regeringsbeställda Rosengårdsrapporten, på ”Forum för vetenskap och folkbildning”. Hittade där följande briljanta analys, signerad Mats Einarsson:
Sabuni:
Hmmm. Det ryktas att det i Malmö finns en massa galna islamister som tvingar kvinnor att bära slöja och gillar terrorism. Låt oss sätta den där terroristexperten på att kolla om det stämmer.

Ranstorp:
Vi har undersökt saken och kommit fram till att det ryktas att det i Malmö finns en massa galna islamister som tvingar kvinnor att bära slöja och gillar terrorism.

Slarviga journalister:
Regeringsrapport visar att det i Malmö finns en massa galna islamister som tvingar kvinnor att bära slöja och gillar terrorism.

Kritiker:
Det säger rapporten inte alls. Den är dåligt underbyggd.

Sabuni:
Ni vågar inte diskutera problemet med att det finns en massa galna islamister som tvingar kvinnor att bära slöja och gillar terrorism.

Etc
- Läs också Masoud Kamali i Aftonbladet: Hotet finns i Rosenbad, inte i Rosengård.

- I Aftonbladet kan man också läsa Federico Rodriguez Moreno, Jeanette Thuresson och Andreas Lovén från Gringo, om Dansk Apartheid. Artikeln är skriven efter ett reportage från Danmark där man bland annat intervjuar en rektor som infört apartheid på sin skola – muslimska barn hålls åtskilda från andra danskar, med motiveringen att muslimer i allmänhet ”är våldsamma och stjäl mer”. Artikelförfattarna skriver:
Som svenskar kan vi bara hoppas att Fredrik Reinfeldt och utrikesminister Carl Bildt tar ställning mot den rasistiska politik som vårt grannlands regering för.
Det är en fin och rimlig förhoppning. Tyvärr är den mycket naiv. Rasismens grepp om danskt samhällsliv har stärkt gradvis. Den danska statsministerns parti Venstre – folkpartiets systerparti – med politiker som Bertel Haarder, den förra ”integrationsministern” som understrukit att flyktingar måste ha de sämsta jobben, och att muslimer gärna bör arbeta som svinskötare, har haft en ledande roll i den utvecklingen.

Venstre har varit en förebild för svenska folkpartiet ganska länge – inte minst tack vare den tidigare pr-chefen och partisekreteraren Johan Jakobsson. Vi behöver bara tänka på Nyamko Sabuni för att konstatera att det inflytandet inte försvann med Jakobsson.

Men framför allt är det nu moderaterna som följer danska Venstre i spåren. Utspelen har kommit slag i slag, och den ”lojalitetsförklaring” med olika ”värden”, som nämns i artikeln har ju redan föreslagits av en arbetsgrupp från Reinfeldts och Bildts parti. I kampen mot rasismen kommer den moderatledda svenska regeringen tyvärr inte att bli en del av lösningen – den är allt tydligare en del av problemet.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Några andra härliga lirare som också ställer lojalitetskrav är det israeliska partiet "Israel Beitneyu" ("israel, vårt hem").

Anonym sa...

Jag tror Nyamko vet bättre än att inspireras av rasister. Hon, som många andra liberaler har ju ett humanistiskt perspektiv (då tar man ju faktist lika stark avstånd från alla religioner). Är det inte bättre att skilja på rasism och...vad man nu ska kalla det - "oro för religiöst förtryck i Sverige kanske"?

Anonym sa...

Emelie, om man tar den här rapporten tillsammans med tex förslaget att Arabisktalande barn inte ska få matteundervisning på sitt modersmål så är det svårt att tro annat än att Svenskt Folkeparti vill överta SDs väljare. Det är möjligt att de inte alls är rasister utan bara vill ha rasisternas röster men slutresultatet blir ju ungefär detsamma.

Anonym sa...

emelie,

kanske nazisterna inte inspirerades av rasism, utan av... vad man nu ska kalla det - 'oro för judiskt herravälde i det tyska livsrummet' kanske? eller så var det rasism ändå.

/j

Anonym sa...

Mer om det extrema högerpartiet Yisrael Beiteinu finns här: http://tidenstecken.wordpress.com/

Anonym sa...

Jag menade inte oro för att "Svenskar" skulle bli det utan att man tänkte på andra muslimer. det är väl ändå skillnad, Hitler värnade väl inte om judarna