tisdag, februari 10, 2009

Palestinaplock

Anna Wester skriver om den sydafrikanska fackföreningsrörelsen COSATU som i ett pressmeddelande berättar att hamnarbetare vägrar lasta ett israeliskt fartyg som ankom till Durban häromdagen. I pressmeddelandet nämns hur svenska och danska hamnarbetare på samma sätt vägrade lossa sydafrikanska skepp 1963 i kampen mot dåtidens Apartheid. Det är samma antirasistiska solidaritet som visas av de sydafrikanska hamnarbetarna idag.

• Arbeiderpartiet (socialdemokraterna) i Trondheim har tagit ställning för en bojkott av Israel. Man vill att den norska regeringen ska arbeta för bojkott internationell samt att den norska oljefonden ska avveckla sina investeringar i Israel. (Det finns idag etiska riktningslinjer som gör att fonden dragit sig ur enskilda företag, men inga som rör bojkott av länder)

Gaza; Peace n’ Freedom skriver mer om nya uppgifter som kommit fram om den vedervärdiga attacken på en synagoga i Caracas, Venezuela, 30:e januari. President Chavez, som varit befriande skarp i sin kritik av det israeliska massmordet i Gaza, fördömde skändningen tydligt. Nu tyder mycket på dådet genomförts av Chavezfientliga polis- och vaktgrupper. Den latinamerikanska överklassen och ultrahögern har som liknande grupperingar runt om i världen visserligen en viss tradition av antisemitism – men om uppgifterna stämmer, är det mer troligt att attacken varit en ren provokation för att misskreditera Venezuelas regering. Den venezolanska högern har upparbetat en viss expertis på det området vid det här laget. Och notera hur DN lyckas hitta en twist på historien, som gör att den ändå vänds till misstänkliggörande av Chavez. [+ Dagbladet]

1 kommentar:

Anonym sa...

Jo, där vet de ju vad det handlar om!