torsdag, april 16, 2009

Makt på springnota

Veckans kolumn i Flamman:
Den spekulationsekonomi som fört oss in i ekonomisk kris, har varit svaret på en fråga de flesta av oss inte har fått vara med och formulera. De senaste 25-30 åren har vinsterna ökat på lönernas bekostnad, klyftorna i inkomster och förmögenheter vuxit, och offentlig sektor svultits ut. Det har lett till att de rikaste i de rika länderna haft en massa pengar som måste ta vägen någonstans. När detta pyramidspel, som beskyddats av de politiska makthavarna och besjungits av ideologiska hovnarrar nu rämnar, vill samma aktörer inte vidkännas notan.
Läs gärna hela.

11 kommentarer:

Hellström sa...

Och detta baserar du på...vadå?

Whatever.

Hugo sa...

Betänk vad enkelt allt är i socialisternas värld. Den historiskt dokumenterade ryggsäcken av eviga misslyckanden för planekonomi bekymrar inte ett dugg, än mindre till reflektion, analys och minst av allt eftertanke.

Anonym sa...

Betänk vad enkelt allt är i Hugos värld.
Det spelar ingen roll vad ämnet är eller vilka argument hans motpart kommer med, för Hugo går det alltid att utan reflektion återanvända samma generaliserande spyor.

(Ja, Hugo, jag har följt dina alster här. Prova att variera dig)

Neoliberal Agenda sa...

Statliga centralbanker har med konstlat låga räntor pumpat ut krediter. Klart det blir en bubbla med efterföljande kollaps.

Om vi hade haft en marknad med en uppbackad valuta(baserad på guld eller liknande) så skulle krediter prissättas efter utbud och efterfrågan, dvs spar- och lånevilja i ekonomin. Om många vill låna så går räntorna upp och om många vill spara så går de ner. Skulle inte FED kört ner räntan till 1% i flera år så skulle vi sluppit husbubblan i USA och den efterföljande kraschen.

Nu vill finansdepartement egentligen ha -3% och i mitten av 90-talet var det 500% ränta som gällde.

Suck, alltid någon byråkrat som tror sig veta. När ska vi lära oss att planekonomi och centralplaneringen inte fungerar.

Anonym sa...

Flamman var bättre på den tid då man hette "Norrskensflamman" och då tidningens chefredaktör var den färgstarke Noskvakommunisten Alf Löwenborg.
Då var det en tidning för riktiga kommunister och inte en massa ängsliga rödvins- och salongsproletärer.
http://www.nsd.se/nyheter/artikel.aspx?ArticleID=3510997
Lars J

Hugo sa...

OK då anonym, variation var det. Sveriges kris kommer att bli djup denna gång p g a vår ekonomi har för starka inslag av planekonomi inom offentlig sektorn och det vi allmänt kallar välfärd. Dessutom kommer våra traditionella exportnäringar som verkstad, papper, gruv och stål inte dra oss ur krisen denna gången som förr med en försvagad krona. Efterfrågan är för svag för vårt exportberoende land under lång tid framöver.

Det offentliga måste skäras ned och effektiviseras kraftfullt och välfärdstänket läggas om. Ytterst är det den enskilde som bär ansvar för sin egen välfärd, inte staten (annat än för de som faller igenom). Sjukvården inom Västra Götaland har idag 47000 anställda varav 25000 är byråkrater (53%). Det är ett sinnessjukt slöseri med skattemedel och landstingen borde läggas ned per omgående.
Ingen kan få mig att tro det är nödvändigt med en byråkrat per vårdpersonal, läkare etc.
Frågan är för het för samtliga partier, arbetslösheten kommer ju att öka ytterligare. På detta sätt gömdes arbetslösheten i forna öst, med så gick det åt skogen också som bekant. Alltså det är inte fråga om mer pengar till vård utan effektivare organisation. En gång i tiden gick det 60 personal på en byråkrat.

För Sveriges del ligger framtiden i småföretagande, vi kan inte längre förlita oss på storföretagen. LAS skall slopas helt, 3:12 regelverket förändras radikalt. Det måste löna sig att satsa och riskera. Idag gynnas passivt kapitalägande med 30% skatt på avkastningen jämfört med småskuttarna som får spikklubban i huvudet om de vill göra aktieutdelning istället för lön för sitt slit.
Att anställa idag som småskutt är ett stort risktagande med nuvarande regelverk och de flesta tvekar. Det är de små företagen som är Sveriges framtid, inte de stora. De spelar alltmer ut sin roll. Men höger som vänster vågar inte ta i denna heta potatis och det finns flera skäl som jag lämnar därhän nu.

Anonym, utveckla nu dina egna generaliserade tankar om staten, reglering och planekonomins överlägsenhet i nuvarande skarpa läge. Det skall bli kul att läsa.

Röde Condoren sa...

Det är alltid lika kul att liberalernas misslyckande alltid kan lösas genom att göra samma sak, i större omfattning.

De är fångar i sin egna världsbild och sin egna ideologi. Som islamister.

Anonym sa...

"Vi kan sluta oja oss över segregation och bostadsbrist och sätta igång ett stort, modernt bostadsprogram för upprustning och nybyggande"

Här har vi någonting. Jag tror att folk skulle gilla om man faktiskt tog bostadsproblemen på allvar, speciellt med tanke på det antal kommuner som har brist på byggande! Det är ju rena stolligheterna att poltikerna slutat att bry sig om bostadsbristen de senaste åren. Själv står jag i en bostadskö, och har det relativt bra, men får ändå räkna med 30 års väntetid för stan. Det är sjukt. Som tur för mig, mår jag "bra" av att leva tillsammans med vanliga människor, istället för medeklassen i staden.. verkligheten är ju bra för en medeklassunge.

Vill rekommendera ETC, senaste artikel som Ehrenberg har skrivit om nyliberalern; där han konstaterar att ett grundproblem är att många inom S har köpt bilden på att det är ett måste med mycket stor ekonomisk ojämliket- för tillväxtens skull! Feldt och hela biten..

Det riktigt läskiga i alltihopa är att regeringen kanske vinner valet inte för att de har någon politik- utan för att oppositionen suger.
Eller för att vara ärlig, S suger..

Det är också symptomatiskt att tex. Hugo framställer det som att offentlig sektor är ett under av slösaktighet; när det själva verket är så att offentlig sektor på många håll går på knäna! Sverige är ju ett bergfast liberalt land, om nu inte tex. Hugo visste det. Vi har till exempel en "valfri" skola som högern ute i världen är avis på.

Inkomstklyftorna har ju vad jag kommer ihåg alldrig varit större i Sverige, så nyliberaler borde jubla. Och jubla än mer med tanke på att media vägrar att disskutera de motkrafter som finns, eftersom att kapitalismen ses som naturgiven.

Fy, fan. Vilka galna tider.

( Det jävligaste är att folk går och köper "skor" som vanligt och tror att det finns en "sanning". Det är som ett *** Orwelskt 1984 med en stänk av verklighetsfrämmande kollektiv masspsykos. Allting är som vanligt...och mina kursare, lärarstudenter i historia suger in den liberala historiebeskrivningen med hull och hår. Om man disikerar samhällslärare och historialärare, så tror jag man kan förstå varför det finns en sanning- för de lär sig inte att vrida på verkligheten. De har blivit malda och utspottade genom en censurkvarn som de utövar på sig själva, på Foucault bio politik = slutsats, lärare behöver en dos filosofi!)

www.radikalsocialdemokrati.nu

Hugo sa...

Anonym, om jag väljer att arbeta dubbelt så mycket som dig och tjäna det dubbla, vad ger dig då rätten att stjäla mina surt förvärvade pengar för mitt MERarbete? Jag vill ha ett sakligt svar denna gång.

Neoliberal Agenda sa...

Det är alltid lika kul att liberalernas misslyckande alltid kan lösas genom att göra samma sak, i större omfattningDu menar väl socialisternas misslyckande? Att ge oss liberaler skulden för sedelmonopol och en prisreglerad ränta är fullkomligt absurt. Tycker du vi ska ta ansvar för brödköerna i Sovjet också?

Sen undrar jag hur ni ser på den tes som vänsterns gulleunge Naomi Klein drev i Chockdoktrinen? Vi har en kris nu, men inte är det någon liberal chock-terapi vi ser.

Tvärtom, Borg satsar på ett gigantisk arbetsmarknadspolitiskt program, det förstatligas i finanssektorn, det snackas om att bygga statlig infrastruktur och man vill ha ännu mer regleringar.

Hugo sa...

Ja, Borg satsar på ett gigantisk program som kommer att ge noll och intet. Fölsters kommentar är väl känd vid detta laget,...bäste s-ministern och det är sant.
Sedan anonym visst går sjukvården på knäna. Men skälet är som jag pekat på en gigantisk byråkrati. Det går väl knappt att ta sig fram i korridorerna p g a alla dessa pärmbärare. Ett slopande av landstingen skulle spara minst 60 miljarder.
Ytterligare skattesäkningar blir möjligt på sikt och alla onödiga administratörer får väl administrera någon annan stans. De har ju kompetens som det heter.