söndag, juni 28, 2009

Apropå det borgerliga fempartisamarbetet om arbetskraftsimport

Det är inte särskilt överraskande att det förekommer ett fortsatt samarbete mellan de fem borgerliga partierna i riksdagen – alltså de som ingår i nuvarande högerregering samt miljöpartiet – trots det närmare rödgröna samarbetet inför en kommande regeringsbildning. Miljöpartiets beslut att låta sig blir frontfigurer för högerns och arbetsgivarnas beställningsverk med syfte att försvaga asylinstitutionen och underlätta lönedumpning på kapitalets villkor, understryker bara arbetarrörelsens utmaningar i arbetet med ett rödgrönt regeringsalternativ. Om man inte bara vill byta regering, utan också politik, blir det viktigt för arbetarrörelsens organisationer att agera för att begränsa miljöpartiets inflytande i en sådan konstellation.

4 kommentarer:

Neoliberal Agenda sa...

S och V får väl hoppas på draghjälp av Sverigedemokraterna efter 2010. De har ju också den där konstiga uppfattningen att det skulle finnas speciella regler som hindrar tex. en asiat att komma och jobba i Stockholm, men inte säg en norrlänning.

Jag konstaterar också att 68% av 15-24-åringarna tycker att arbetsgivaren ska avgöra vem som gör mest nytta och vem som ska få behålla i jobbet - i stället för anställningstiden som idag.

Sådan är svensk vänster. Talet om solidaritet är bara tomt snack. Vad det handlar om är att sjäviskt försvara den egna gruppens privilegier på andra och mer utsatta individers bekostnad.

Gustaf Wiklund sa...

Du Esbati, det vore väl mer konstruktivt om vänstern arbetade för att försvara lönedumpningen genom att delta istället för att ställa sig vid sidan av och proklamera för att hålla gränserna stängda.

Anonym sa...

vad gör Esbati i Norge om inte att bidra till lönedumpning ?

//J

pelle sa...

Oj, här var det ansamling av djupt okunniga och ohistoriska kommentatorer. Den där norrmannen kan vara jobbig ibland men de här tre skojarna tar priset. Tror man att v står för stängda gränser bör man gå om grundskolan - eller är det omöjligt sen Björklund drog ner på Komvux?