tisdag, november 10, 2009

Läs också Jonas Sjöstedts kommentar

Sjöstedt skriver om 80-talsvänstern och "realsocialismen", och om Åsa Linderborg artikel: "Ärligt om muren".

5 kommentarer:

lasse sa...

Jag tycker att Esbati och Sjöstedt skulle gå ihop och anlita en duktig porträttfotograf så ni kunde få till lite trevligare "by line" bilder. Ni har mördande dystra och tråkiga bilder som inte gör nån människa glad, nu menar jag inte photoshop-vidunder som på Mona och Marita i EU-valet och sen Monas officerare partibilder. Lite verklighetsförankring bör trots alt vänstern visa upp. ;-)

Fråga Jinge, han klara säkert biffen.

Anonym sa...

Lindeborg är bra. Riktigt bra.

Jag skulle vilja säga att det inte finns någon i den EUROPEISKA offentligheten som idag kommer i närheten av henne när det gäller att skriva meningsfullt (Zizek går här bort), tankeväckande och innovativt om samhällsfrågor. Möjligen Lex-kolumnisterna på Financial Times (inte lika innovativa men desto mer initierade)

Det är synd Ali att du inte har mod att själv skriva liknande texter där självkritik och insikt om felsteg OFFENTLIGT bearbetas och integreras i arbetet med att forma en ständigt uppdaterad och trovärdig politik/världsbild. Du hade nämligen kunnat vara bättre än Lindeborg. Mkt bättre. För Lindeborg är en borgerlig kulturpersonlighet som i bästa fall arbetar upp kultstatus à la Guillou eller Meinhof (sic!). Av det händer det dock inte så mycket på gatan. Du är ett politiskt väsen. Du har inte bara viljan men även potentialen att organisera förändring.
Därför : i rörelsens intresse, kompromissa med ditt ego.

Och sluta länka till Zizek - han är ett varumärke :-)
Kamratligen

Lars J sa...

Vi som växte upp i Norrbotten och läste Flamman redan på 1970 och 1980 talet har svårt att tänka sig att bästa förklaringen kan återfinnas just där.
Orsaken att ni fortfarande får höra att ni är diktaturernas medlöpare beror på de misstag som ni gjort efter murens fall.
När SVT kom med sina avslöjanden 2004 om er partiledares tveksamma demokratisyn och era kontakter med diktaturstater så gjorde ni två misstag.

http://svt.se/2.15777/1.264856/lars_ohly_och_sanningen_041005

http://svt.se/2.15777/1.261666/vansterns_historieforfalskning_040928

Det första misstaget var att ni tillsatte en slags ”sanningskommission”. Vilket ur krishanteringsperspektiv är en katastrof för resultatet av denna kan ju egentligen bara bli att den gräver fram ännu mer skit än Janne Josefsson redan gjort (som om det inte räckte, han fyllde ju två program i Uppdrag Granskning).
Det misstaget insåg ni och då gjorde ni nästa misstag för då lät ni sanningssökandet upphöra och sen gjorde ni ingenting av värde för att göra upp med ert förflutna. .
http://svt.se/2.26542/1.343164/vansterns_analysgrupp_050301

Jag ska inte fördjupa mig i hur ni borde ha gjort för det tar för lång tid att utveckla det. Men exempel på bra proffsig krishantering är tex när det kom fram att Ingvar Kamprad varit nazist vilket kunde blivit förödande för IKEA i länder som var ockuperade av Tyskarna men då agerade Kamprad och IKEA föredömligt.
Vad ni skulle ha gjort är kort och gott att ni borde städat ut skiten en gång för alla. Men det kanske inte er partiledare ville för han var (är?) ju precis som Lindeborg en harliner.

Ni kunde ha varit ett modernt vänsterparti men för många av oss är ni bara dom som höll på Sovjetunionen.

Micke sa...

Att övriga borgerliga partier ens skulle ha tänkt tanken är osannolikt

Sosialisten sa...

Ali Esbati var 12 år da muren falt. Han har derfor ingen grunn til å skrive liknende selvkritiske tekster.