onsdag, november 11, 2009

Rök ut överklassen!

I en intervju jag gjorde med tidningen Flamman våren 2001, strax innan den Ung Vänster-kongress då jag valdes till förbundsordförande, diskuterade jag vikten av en social bostadspolitik och vikten av att man även skulle våga aktivt utmana de mest segregerade områdena: överklassgetton som Danderyd, Askim, Vellinge. Jag nämnde till exempel att om man slår upp en flygtingmottagning i närheten, så kan det säkert hända att några oroar sig för sina villapriser, men att man måste köra på ändå. Metaforen var att röka ut överklassen.

Det blev en del uppmärksamhet kring det. Så sent som i förra veckan refererade Muf:s mångförslagne ordförande Niklas Wykman – utan att ange det explicit eller för den delen förstå vad han pratade om – till detta uttryck.

Idag rapporteras det om att det tungt moderatdominerade Vellinge kommun vill stoppa en flyktingmottagning, som ska inrymma ensamkommande flyktingbarn – eller som kommunalrådet kallar det, ”denna strida ström av tonårspojkar från oroshärdar i Asien och Afrika”. Han önskar ”stoppa denna cirkus”. Det handlar alltså inte om en förläggning som Vellinge kommun ska ha ansvar för. Det handlar om att flyktingbarnen ska vistas inom kommunens gränser. Man ordnade igår ett möte där ortsborna luftade sin ultimata oro: att förekomsten av unga utlänningar i närheten av villorna på indirekta vägar skulle kunna leda till högre skatter.

En av de boende är också orolig för att ”någon” skulle få för sig att bränna ner flyktingbarnens bostäder. Men, han tillägger generöst att han inte önskar detta kukluxklanska händelseförlopp, ty det skulle kunna påverka områdets rykte (och därmed taxeringsvärdet, måste vi tillägga).

Den sistnämnda metoden att röka ut överklassen – som uppenbarligen figurerar i en del Vellingebors fantasier – är förstås direkt olämplig. Och över huvudtaget är det för jävligt att flyktingbarn som redan fått utstå flyktens vedermödor ska behöva vara i närheten av folk vars reaktionära hat har jäst i en social monokultur bakom villamurar.

Men det är likafullt viktigt för hela samhället, att också den vita överklassen utmanas – och integreras. Om det leder till sjunkande villapriser och till viss boenderotation i områden som Vellinge är det förstås positivt ur såväl integrations- som samhällsekonomiskt perspektiv. Det jag menade i intervjun 2001 är mer aktuell än på länge. I den meningen alltså: Rök ut överklassen! Det hjälper även mot rasism.


[Sydsvenskan][SkD][SvD][AB]

15 kommentarer:

Gotiska Klubben sa...

Man kan gilla Vellingeborna för deras trotsighet. Man kan ogilla dem för deras förakt mot både Sverigedemokrater, invandrare och Malmös panikartade situation.

Vellingeborna är så att säga sig själva nog. Klassiskt högborgligt osolidariska med andra ord. Precis som Östermalm eller Lidingö struntar i vad som händer med de etniska svenskarna i Södertälje och 08:as förorter, på samma sätt struntar Vellinge i den utveckling som skett i Malmö.

Vänsterpartierna har redan globaliserat sin solidaritet. Dom har sagt sitt: in med alla.
Nyliberalerna likaså: in med alla.

I grunden handlar denna fråga dock om ett nationellt politiskt vansinne som drabbar vissa svenska samhällen mkt hårt. Och att Malmö stad på ett odemokratiskt vis försöker köra över
enskilda kommuner.

Gotiska Klubben har inget emot mångkultur, däremot påtvingad och mångkultur i för stora doser, vilket har varit fallet i Sverige de sista 30 åren.

Anonym sa...

Det här visar så tydligt hur högerpolitik med utförsäljning av allmännyttan och mer och mer privatisering skapar incitament för rasism. Om man tvingas leva i kapitalismens allas krig mot alla blir barn som "kostar" ens fiender.

Simsalablunder sa...

"Malmö stad på ett odemokratiskt vis försöker köra över
enskilda kommuner."

Knappast. Det odemokratiska står Vellinge för då de vägrar ta emot en enda flykting, inkluderat ensamkommande barn. Vellinge som fortfarande är en del av av övriga Sverige (havserosionen går inte nog fort i vissa fall) har likt alla andra kommuner ett ansvar för gemensamma svenska beslut såsom flyktingmottagande.

Anonym sa...

@ Gotiska Klubben:

http://www.youtube.com/watch?v=3lw7oEeozc8

Unknown sa...

http://www.youtube.com/watch?v=jS-5OhQQOQA

Ett kul exempel hur överklassen reagerar på planer för integration.

Anonym sa...

Man kan gilla Vellingeborna för deras trotsighet. Man kan ogilla dem för deras förakt mot både Sverigedemokrater, invandrare och Malmös panikartade situation.

Förakt mot Sverigedemokrater? Med moderater som de i Vellinge behövs inga Sverigedemokrater - moderaterna gör redan jobbet åt dem.

Det är ingen slump att Vellinge kommun var den enda kommun i Skåne där Sverigedemokraterna inte fick några mandat i kommunfullmäktigevalet 2006.

Anonym sa...

Gotiska klubben har rätt, påtvingad mångkultur i syfte att skapa klassklyftor driva ner löner och ödelägga åratal av arbetarkamp, är av ondo.

Att ta hit alla offer för IMF & USA/israels utrotningskrig mot icke-judar i lag syd är heller ingen lösning på sikt. Sverige deltar med mördarsoldater i aggressionspakten NATOs dödsskvadroner i Afghanistan. Vad leder det till förutom hemvändande likssäckar?

Anonym sa...

Om jag skulle få ett transitboende, alkoholistvård, boendeträning, fängelse, psykiatrisk mottagning etc. som granne så hade jag gärna velat få reda på det lite innan så man kan förlika sig med tanken..

Anonym sa...

Att Velinge inte vill ha samma dåliga situation som i Malmö kan man väl inte lasta dem för?

Var Göran Johansson rasist när han i slutet av 90-talet ville stoppa invandringen till Göteborg?

Simsalablunder sa...

"Att Velinge inte vill ha samma dåliga situation som i Malmö kan man väl inte lasta dem för?"

Nu är det ju ingen dålig situation i Malmö. Malmö är en kanonstad!


"Var Göran Johansson rasist när han i slutet av 90-talet ville stoppa invandringen till Göteborg?"

Hade Göteborg tagit emot 0 (noll) invandrare när han uttalade sig? Minns inte heller att Göran Johansson babblade om cykelstölder, spridande av sjukdomar och om att nedbrända flyktingbostäder.

Hampus Eckerman sa...

"Det är inte de utslagna som ska in i samhället. Det är de inslagna som ska ut i det."

Svensk man sa...

Låt vellingeborna bestämma över sin egen kommun.
Vad har ni för ont av det?

Marxinho sa...

Tyvärr måste man nog erkänna att i det här fallet har privatiseringen av offentlig verksamhet haft positiva effekter eftersom det tydligen är Attendo Care som har hyrt huset i Vellinge kommun efter att ha fått i uppdrag av Malmö kommun att fixa boende.
Så det är också ett svar till Gotiska klubben ovan, som påstår att det är Malmö kommun som har kört över Vellinge. Nej, det är marknaden som har kört över Vellinge!

Marxinho sa...

Ett marknadsekonomisk tillägg till min förra kommentar: Vandrarhemmet hyrs dessutom ut av en i Vellinge kommun verksam företagare, som på så sätt utnyttjar sin äganderätt helt enligt moderat ideologi.

lasse sa...

Marknaden, huva denna marknad som oförväget tar för sig av skattebetalarna. Jo Den gode Ilmar har ju erfarenheter av marknaden och entreprenörer. Han visste säkert vad han välde för proselyter.


Attendo Care Individ och Familj AB
Orgnr: 5564778958
Vendevägen 85b
182 91 Danderyd

Endast 28 Lex Maria anmälningar för vanvård.

"Attendo Care ägs av Augustus International SARL i Luxemburg, som i sin tur ägs av riskkapitalbolaget Industri Kapitals fonder på Skatteparadisön Jersey. Ägandekonstruktionen möjliggör att Attendo Cares vinster kan förflyttas obeskattade från Sverige till Jersey."

"Tomas Algotsson, enhetschef på Skatteverkets rättsavdelning:
- I princip kan hela vinsten flyttas utan beskattning med hjälp av ränteavdrag, så kallade räntesnurror, enligt en dom i regeringsrätten från i höstas."

"Hur stor del av Attendo Cares vinst som hamnar obeskattad på Jersey är oklart och företaget vill inte kommentera uppgiften."

Vd för detta oförvägna entreprenörföretag i den lukrativa vårdsvängen är ett bekant namn, Henrik Borelius, vars syster en kort tid var minsterstjärna hos Reinfeldt. Presschef för denna vårdcirkus är en sosse vid namn Jonas Morian som är gift med dottern till en annan skojare i den lukrativa politikersvängen Marit Pålsson.

Tänk vad världen är liten.

Hans Dahlgren sossen som länge frenetiskt lobbat på Newsmill för privat vård under byline som sossedebatör om hur angeläget det är med vinst på uppdragen från skattebetalarna, KO Feldt är ordförande för friskolorna och nu den glade laxen Bodström som gett sig in i detta lukrativa geschäft.

V och Ohly kastar i rask takt all socialistisk barlast över bord ju tydligare doften från köttgrytorna blir.

Vilket spektakel dessa solidariska vänsternissar är.