tisdag, december 08, 2009

Historieomskrivning om remisser

Socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson gav ett antal obegripliga ”svar” i programmet Agenda på de frågor som ställdes runt den pågående, planenligt framdrivna kollapsen i sjukförsäkringssystemet. Regeringen har nu gått med på att se över en del av reglerna, men den som lyssnade noga med viss träning i byråkratiskt nyspråk, kunde höra att den grundläggande inriktningen inte kommer att ses över. Arbetsförmågan ska såvitt det framgick fortfarande prövas mot hela arbetsmarknaden vid bestämda tidpunkter – det vill säga att den anställdes skydd mot uppsägning på grund av sjukdom försvinner. (Jag bloggade om det 2007). Och det ges inga garantier för att en långsiktig rehabilitering – till exempel en flerårig väg tillbaka för cancerpatienter, och då kanske inte till full kapacitet – ska vara möjlig med samhällets stöd. Och de kvinnor som var med i programmet igår fick inte något besked om huruvida den planerade översynen av reglerna kommer att påverka deras situation, som delas av tiotusentals andra.

Mitt i alltihopa sa ministern också något extremt uppseendeväckande, nämligen att ingen av remissinstanserna hade pekat på att regeländringarna skulle kunna få de konsekvenser som nu blivit allt mer uppenbara. Om det inte var frågan om ett mycket märkligt misstag, ja närmast hjärnsläpp, så var det en lögn av stora mått som Husmark Pehrsson levererade i TV. För som TCO:s Kjell Rautio påpekar, var det tvärtom många remissinstanser – däribland för övrigt Försäkringskassan – som varnade för effekterna. (För övrigt avgick ordföranden i Försäkringskassan i protest mot regeringens olika beslut om "hårdare tag").

Läs inlägget! Det är viktig information som inte bör gå förlorad.


[Expr][Expr][Expr][AB]

4 kommentarer:

Yousef Assidiq sa...

Er du redd for terror i Norge? (les her, og slutt med det!)

I det siste har det vært mye opp i media om terror, og de fleste husker sikkert fra valgkampen, det ble dratt frem Radikal Islam i Norge – Som et tema, og det ble hauset ganske kraftig frem.

Anonym sa...

Allra mest fantastiskt, är väl de samlade hånfulla kommentarerna från den borgerliga bloggosfären, som omgärdar SVD-artikeln om Efraimssons avgång 2007. Även dessa borde ramas in.

Minns också att när LO uppvaktade riksdagsledamöterna inför beslutet, blev det tjafs om upplys-grannarna-metoden men inte ett dj-a ord om sakfrågan.

Anonym sa...

de hör vad de vill höra. det finns tyvärr ingen plats för vetenskap eller "sanning" i många samhälleliga instanser idag, när politik är inblandat. det är redan styrt och bestämt från början.

det fanns nog folk som opponerade sig, men de fick kanske gå eller gick självmant. fördelen med flexibel arbetskraft.. maskineriet kan rulla på. /anna

NoBlog sa...

Är man sjuk så blir det inte så mycket bråka.

Då sitter man lugnt med facket arbetsgivaren, försäkringskassan och kollegorna på möten och raderar bort sig själv ur verkligheten och är tacksam över att man överhuvudtaget får leva trots att man inte levererar.

Det är så det fungerar och dom gör det på det viset för att spara sina egna samveten.
Det är det som är innebörden i begreppet samverkan och regeringen tar nu detta till nya oanade höjder när sjuka samverkar sig själva till socialen.

Förr i tiden var det ärligare.

Arbetsgivaren hade det fulla ansvaret att göra vad som ändå görs idag med nån slags fejkat samförstånd som passerar över huvet med mycket större kraft på den anställde.

Förr fanns det nån att bli förbannad på.

Idag är man själv den ende som bär ansvar.

Tack för förtroendet men jag vill ha tillbaka "Vi och dom" jag vill ha tillbaka "konfrontationen" Hälsa facket att dom gör arbetsgivarnas jobb och att dom inte kommer att få tillbaka sina medlemmar igen förrän dom slutar med det.

När dom slutar med det kommer ingen att be om att få dra av avgiften på nån jävla skatt.