onsdag, mars 31, 2010

Popvänstern: Vänstern och muslimerna

Imorgon, Skärtorsdagen 1:a april, ska jag tillsammans med Åsa Linderborg och Andreas Malm delta i månadens upplaga av Popvänstern - ett schysst debatt- och klubbkoncept under Uje Brandelius' (Doktor Kosmos) chefskap. Facebook-eventet ligger uppe här. Jag klipper in texten nedan (själva pratet drar nog igång runt åttatiden):

Vänstern och muslimerna
Så var det det dags igen, ”muslimerna” har hotat konstnären Lars Vilks till livet och vänstern står kluven. Ska vi dissa religiösa virrpannor eller påminna om islamofobi? Och vad hände med den gamla fina vänstersporten att propagera för ateism? Har liberalerna kidnappat religionskritiken medan vänstern håller käften i rädsla för att bli anklagade för muslimhat? Varför tycker vänstern att det är okej att provocera påven, men inte muslimerna?

Popvänsterpanelen:
Åsa Linderborg
Ali Esbati
Andreas Malm

Åsa Linderborg – Hennes aldrig sinande vänsterskruvar på Aftonbladets kultursidor kvalificerar henne med råge till en plats i Popvänsterpanelen.

Ali Esbati – Kombinationen blatte, handelshögskoleutbildad och socialist gör honom närmast unik det svenska politiska landskapet. Efter tiden som Ung Vänsters ordförande har han ägnat sig åt att blogga och jobba på den norska tidningen med det fränaste namnet: Klassekampen. Numera smider han tankar på tankesmedjan Manifest.

Andreas Malm – Den som till äventyrs funderat på vem som ska efterträda Göran Greider som den svenska vänsterns kärnkraftverk har fått svar. Han heter Andreas Malm och skriver lika tjocka böcker som han tänker smarta tankar. Mellanöstern, klimatfrågan och europeisk islamofobi är alla frågor som hamnat under Malms obarmhärtiga lupp.

Stormötesordförande:
Uje Brandelius

Kvällens DJ:s:
Sara Wilson (First Floor Power, Jenny Wilson mfl)
Niklas Korsell (Tutankamon mfl mfl mfl)

VAD: Popvänstern
VAR: Pet Sounds Bar, Skånegatan 80, Sthlm
NÄR: Skärtorsdagen 18-01
INTRÄDE: Gratis!

28 kommentarer:

Ia sa...

Åh, där skulle man ju ha varit...

Micke sa...

Popvänstern som begrepp låter lite mögligt.

Tänkte säga det förra gången också och jag kan inte låta bli nu.

Att svara på ett så sanslöst sinnesförvirrat propagandagrepp som "pophögern" med "popvänstern" är lamt.
Dessutom innebär det ett erkännande att det skulle finnas en högerkulturell intelligentia som har en relevans vilket inte är fallet.

Bättre att inte kalla det nånting alls i så fall.

R sa...

Micke: Det är alltså en klubb startad av Uje, popartist och Vänsterpartist. Svårt att hitta ett bättre namn. Du vet att det är en bok också va?
http://www.timbro.se/bokhandel/books.asp?isbn=9175665514

Överlag, ganska typisk icke konstruktiv vänster-pessimistisk kritik du framför, innehålls- och meningslös. Du borde låtit bli.

Ali Esbati sa...

Av misstag råkade jag radera ett antal kommentarer här istället för att publicera dem. Ber om ursäkt för det.

sd killer sa...

Min kombination som outbildad blatte gör mig tyvärr inte lika unik, glad påsk!

Blatte borde för övrigt övergetts när gringo gick i graven å de blattarna gick över till näringslivet.

För övrigt en utmärkt blogg, mer humor dock.

Micke sa...

Synd.
Jag som hade skrivit att jag hade rätt och att jag är snäll och inte deprimerad samt att Timbros version av ordet "Pop" beskriver något som inte finns i sinnevärlden och därmed inte behöver bemötas med en vänsterhänt version av samma sak.

Uje Brandelius kan dessutom omöjligen vara popartist.

Det har inte funnits några såna sedan 1965 oavsett vad Andres Lokko säger om saken.

Det blir säkert en bra tillställning ändå!!!!

Anonym sa...

"Av misstag råkade jag radera ett antal kommentarer här istället för att publicera dem. Ber om ursäkt för det."

Om det är din sedvanliga svans av sionistgalningar & liberalmuppar ur dårhushögern du syftar på så får du gärna göra fler sådana "misstag" (spamborttagning), så slipper vi vanliga hederliga vada genom skiten....

Stefan sa...

Kulturchefen Karin Olsson har en träffande sammanställning av evenemanget.

Ali Esbati sa...

Svårt att veta vad som avses med "träffande". "Citatet" är inte verkligt, och texten förmedlar knappast heller i övrigt det som sades. Men den är ett gott exempel på "liberal" debattmetodik, det kan jag hålla med om.

NoBlog sa...

Programblad


Så var det det dags igen, ”muslimerna” har hotat konstnären Lars Vilks till livet och vänstern står kluven. Ska vi dissa religiösa virrpannor eller påminna om islamofobi?


Recension

Men debattörerna klarade inte att skilja på islam och muslimer. De kollektiviserade dessutom friskt, genom att tala om ”muslimerna” som en grupp av offer.


Tror inte att det är metodik det handlar om utan oförmåga att förstå text.

vitkor sa...

Jag tyckte det var intressant det som debattpanelen hade att säga. Sen att högermupparna som var där fick allt för mycket uppmärksamhet gjorde att panelen lackade och det spårade ur lite. Tror det var många som stod längre bak som inte såg att det var Dilsa och Rayman och dom som satt där, och inte fattade varför panelen blev så sur.

Kontentan var väl att skilja på religionskritik med "kritik" av muslimer som grupp, och att se varför det är just islam som måste kritiseras just nu. Och att ateismen inte kan drivas som ett politiskt projekt.

Anonym sa...

@vitkor: Jag inte att det var någon som inte fattade att det var högermuppar där. Bla Andreas Malm nämnde ett flertal gånger att det var Dilsa som satt där.

Jag tyckte att debatten var den bästa jag sett på väldigt länge. Min okunskap botades pga genierna i panelen. Jag tyckte bara att det var synd att de liberala tokarna fick så mycket utrymme och att Uje (som för övrigt verkar vara en idiot) inte fattade varför alla i panelen tyckte samma sak (alla i panelen är ju antirasister) och som Ali sa: Detta (att inte stödja islamofobi) är grundläggande antirasism. Några av de viktigaste poängerna som nämndes var: jämförelsen med hur antisemitismen började med kritik mot judendomen, att religion absolut inte är statiskt, det förändras hela tiden beroende på de materiella förhållanden som råder, att ateism inte ska drivas som ett politiskt projekt pga att det skulle vara väldigt auktoritärt som ex stalinismen gjorde. Och att religion kan användas för progressivitet och motstånd mot förtryck och orättvisor.

Christer Eriksson sa...

Civilisationernas sammanstötning och alla dess offerlamm.

"Av misstag råkade jag radera ett antal kommentarer här istället för att publicera dem. Ber om ursäkt för det."

Om det är din sedvanliga svans av jihadistgalningar & komunistmuppar ur dårhusvenstern du syftar på så får du gärna göra fler sådana "misstag" (spamborttagning), så slipper vi vanliga hederliga vada genom skiten....

Hugo sa...

En som skriver tänkvärt utan att för den sakens skull vara islamofob är Erixon. Det ligger mycket sanning i dessa kloka ord. Det är muslimerna själva som kan sparka undan benen för extremisterna vilka orsakar de flesta rasistiska uttrycken i väst.

http://erixon.com/blogg/2010/04/att-respektera-religios-konservatism/

NoBlog sa...

Dick Erixon har hävdat att hälften av Sveriges befolkning bokstavligen vill utplåna Israel.

Varför länkar du till någon som hatar så mycket som han gör i en fråga som redan innehåller för mycket hat?

Dick Erixon respekt för religös fundamentalism (som han för dagen väljer att kalla konservatism efter som det snuddar hans egna intressen ) är helt och hållet grundad i egenintresse och och för tillfället har han råd att dekorera det egenintresset med stänk av tolerans.

Dick Erixon hatar islam.

Det har han klart och tydligt visat många gånger.

Hannes sa...

Micke, skulle det vara något fel att hata islam? Eller liberalism? Eller kommunism?

Exakt vad är problemet, menar du?

En ung man som på ett bra sätt resonerar utifrån sitt hat mot islam är den iranfödde svenske journalisten Nima Dervish. Läs honom!

Peter sa...

Jag hatar också Islam,fast jag hatar inte muslimer. Jag hatar även kristendomen men inte kristna.
Jag hatar alltså religionen som förmörkar folks förmåga att tänka själva än att bara hänvisa till att "gud" har sagt så.
Jag anser att alla totalitära icke demokratiska tankesätt ska bekämpas(med fredliga medel),och i bland dessa har Islam en självklar plats.
Att säga att Islam eller kristendomen eller vilken framtrollad saga som helst är skit ska inte vara värre än att tycka att Harry potter är skräp. Och det är definitivt inte rasism att tycka så,utan det kalla yttrandefrihet!!!

Micke sa...

Exakt vad är problemet, menar du?


Det är definitivt ett problem för honom och hans intellektuella trovärdighet när man illusterar religös tolerans med Vatikanen och ställer det mot generellt utövande av all islamsk tro.

Att han dessutom hänvisar till en artikel i Axess som "inspiration för artikeln " där ordet halalhippie frekvent förekommer som är norm bland svenska fascister för att beskriva människor som inte aktivt hatar muslimer och vidare uttrycker förvåning över att svensk vänster inte deltog i den extremkonservativa högerns sorg över den förlorade diktaturen under Shahen gör det inte lättare.

Att han slutligen efter ett år fortfarande inte bett halva svenska befolkningen om ursäkt för det påstående han gjorde när han som försvar för Israels agerande i Gaza hävdade att halva svenska befolkningen vill utplåna israel (underförstått utrota judarna) diskvalificerar tills vidare allt han skriver inklusive när han postar propagandabilder på amerikanska hangarfartyg.

Johnny sa...

Det är fantastiskt att Vänstern och Islam har funnit varandra i sitt gemensamma hat av USA och Israel, kapitalism, frihet och demokrati.

Varken vänsterradikaler eller islamister har någonting vettigt att erbjuda Sverige, bara stenkastning och hat av framgångsrika personer.

Vänstern och islam är kass.

Christer Eriksson sa...

Jag kan ändå inte låta bli att tänka på Bonnie och Clyde när jag ser Ali Esbati, Åsa Linderborg och Andreas Malm. Och att de som lever för svärdet kommer att dö för svärdet. Eftersom pennan ändå är mäktigast borde Solsjenitsyn vara ett föredöme framför meningslösa terrordåd som endast drabbar oskyldiga civila.

Men inte ens han kunde antagligen trovärdiggöra att ett islamiststyrt land vore att föredra framför dagens neofascistiska Ryssland varpå jag snarare ser konflikten som en diktatorernas kamp om territorialt herravälde.

Hugo sa...

Micke, nu får du ge dig om en diskussion skall bli balanserad. Erixon har ALDRIG uttryckt hat mot muslimer. Läs inlägget en gång till och sök förstå vad han menar istället. Det är inte så svårt och mycket sanning ligger i hans påpekande.
Alltför många av de s k muslimska länderna är diktaturer och klan samhällen ungefär som vi hade det i väst under 15-17-talet. Upplysningen och åtskiljandet av kyrka o stat ledde fram till det första groende fröet som sedan blev det vi idag kallar demokrati. Även om jag tycker den nuvarande formen är undermålig med EU o all byråkrati, politisk adel m m.

Det är de moderata muslimerna som kan sparka undan benen på talibaner och andra fraktioner, inga andra.

Anonym sa...

Kan det vara så att tok-Hugo och bomb-Dick egentligen är samma person?

NoBlog sa...

Alltför många av de s k muslimska länderna är diktaturer och klan samhällen ungefär som vi hade det i väst under 15-17-talet.Varför var inte det ett problem för er så länge det var ni som kontrollerade dessa länders diktaturer?

Fråga oraklet om det.

Micke sa...

Hugo.

Varför har tror du att Dick Erixon valt att rubricera sitt senaste alster

Näthatet symptom på maktens arrogansdär det bland annat står:

Sverige saknar varje uns av uppfostran och disciplin, såväl i skolorna som överallt annars. Det anses tufft att bryta mot reglerna, även om det går ut över andra. Här lever vänsterns 1968-anarkism kvar.

Finns det en grund för hans påstående att Sverige saknar varje uns av uppfostran och diciplin överallt och på alla plan?
Varför säger han det?

Här har vi en paradox att bryta upp: vänstern älskar att lagstifta om fler och fler regler, samtidigt hejar vänstern på dem som bryter mot reglerna, som vandaliserar och förstör.

Här hävdar han att "vänstern" (vänstern är tydligen en person) uppmanar folk att vandalisera och förstöra.
Hans påstående är en bokstavlig lögn.

Varför ljuger han tror du?


Massmedierna har delat vänsterns och kriminologernas uppfattning att det är gärningsmännen det är synd om, samtidigt som man arrogant avvisat brottsoffer som gnällspikar som hatar och därför ska hålla käften.

Här har personen "vänstern" varit framme igen tillsammans med medierna (jag antar att dom är samma person) och kriminologerna och samfällt hävdat att brottlingarna utgör offer och att brottsoffren är förörvare.

Varför säger han det?


Men polisen har ju varit nedlusad med chefer som ingenting alls kan om lag och rätt.

Känns tryggt att veta att Dick har koll på det och att han därmed i förlängningen underkänner svensk demokratis legitimiet.


Undrar också mot bakgrund av vad han själv skriver om personen "vänstern" vad han menar med det här?

Därför har vi fått laglöst land i många avseenden. Ett är att människor inte kan behärska sina känslor på nätet.

Är inte konsekvens ett minimikrav man kan ställa på en person som yttrar ovanstående?

Johnny sa...

Dick Erixon är en normal liberalkonservativ person och ingen stenkastande och våldsfixerad vänsterextremist som vill göra revolution och införa kommunistisk diktatur och krossa kapitalet.

Det är bara naturligt att islamister och vänsterradikaler funnit varandra, nu kan de bilda en ny terroristgrupp "Röda Islam" och skrika ut sitt hat mot Israel och USA tillsammans.

Hugo sa...

Micke.....

"Sverige saknar varje uns av uppfostran och disciplin, såväl i skolorna som överallt annars. Det anses tufft att bryta mot reglerna, även om det går ut över andra. Här lever vänsterns 1968-anarkism kvar".

Det är min uppfattning att han har rätt. Skolan är inte som förr d v s före 68 då skolan var mycket hårdare och ställde stenhårda krav på kunskap exempelvis inom gymnasium och universiteten. Där gäller numera kvantitet framför kvalite i jämnlikhetens namn. Ej heller brändes skolor ned i parti och minut som nu.

"Här har vi en paradox att bryta upp: vänstern älskar att lagstifta om fler och fler regler, samtidigt hejar vänstern på dem som bryter mot reglerna, som vandaliserar och förstör."

Tillspetsat ja, men vad som avses är vänsterns allmänna syn på förövaren som ett stackars offer med taskig bakgrund m m som måste vårdas ihjäl istället för ta sitt straff.

"Massmedierna har delat vänsterns och kriminologernas uppfattning att det är gärningsmännen det är synd om, samtidigt som man arrogant avvisat brottsoffer som gnällspikar som hatar och därför ska hålla käften."

Se kommentar ovan.

"Men polisen har ju varit nedlusad med chefer som ingenting alls kan om lag och rätt."

Det är väl knappast en nyhet att våld i alla dess former ökat markant sedan 68. Det händer inget om du ringer 112. Jag har själv gjort det senast förra året, inget hände.

"Därför har vi fått laglöst land i många avseenden. Ett är att människor inte kan behärska sina känslor på nätet."

Här är du själv ett bra exempel med alla dina vanvettiga kommentarer i bloggosfären utan anknytning till sakfrågorna. Jag vet inte vad det är som driver dig.

Micke sa...

Tack för svar svar Hugo.


Det som driver mig är grundläggnade liberala värderingar och ett bottenlöst förakt för fascism.

Hugo sa...

Lägg av Micke,... någon gång måste du i din totala enfald begripa att du diskuterar med någon som delar mycket av det du tänker. Kritik mot EU,...ja, byråkrati o politisk adel,...ja. Imperialism,...nej, existerar bara i ditt eget huvud. Kommunism,...nej. Misslyckat och med en bedrövlig historia. Tvinga mig inte att ge exempel, snälla......... Annars är du genomkorkad.