måndag, april 05, 2010

«Collateral murder»

Den här filmen från Wikileaks måste ses och spridas. Den visar hur amerikanska soldater massakrerar irakier från luften. Två av de dödade var Reuters-medarbetare. USA har hela tiden hävdat att alla dödades i stridshandlingar, "combat operations". Men det material som alltså läckt ut från militären, visar att det är lögn. Ingen skjuter mot amerikanerna. När människorna på marken massakrerats från luften, kommer en bil förbi och två civila försöker hjälpa en överlevande som sårats, en av Reuters-fotograferna. Soldaterna i helikoptern, som kretsat över den krypande kroppen och högljutt gett uttryck för sin önskan att skjuta sönder mannen, får nu ok för att slakta alla tre. I den civila bilen finns två barn som skadas. De upptäcks när marktrupper senare anländer. "Well it's their fault for bringing their kids into a battle", blir kommentaren. Sådana är frukterna av lång tids avhumanisering. Soldaterna som mördar kallblodigt ser inga människor genom sina kameror. De spelar ett hatiskt spel där reglerna är nedkletade med oljebegär och andra "västerländska världen" i nykolonialismens tidevarv. Se klippet! Sprid det! Och stöd Wikileaks!På en okommenterad långversion kan man dessutom se hur de efter händelsen skjuter sönder en byggnad med missiler, bara för att det gått in sex personer där.

Uppdatering: Se Aljazeera-intervju med redaktören för Wikileaks.

[NRK][Aftenposten][Dagbladet][Expressen][DN]

39 kommentarer:

Anonym sa...

En kommentar.

Se den långa versionen utan kommentarer från wikileaks (helikopterpiloten hade ingen pil som visade "Reutersfotograf").

Ali Esbati sa...

Har gjort. Visar precis samma sak: ett ohyggligt massmord, lekfullt genomfört, därefter förljuget beskrivet av militären.

Blood for oil sa...

De patetiske demagog og propagandist Ali Esbati resirkulerer møkk fra 2007 .

Hvordan er FSB-Ali forhold til Vladimir og Hugo etter den siste aksjone mot Metroen i Moskva ?


De to lederne diskuterte også forsvarsleveranser og atomkraftsamarbeid, men oljesamarbeid sto likevel i sentrum under besøket i Caracas.

Russiske selskap har inngått nye kontrakter til en verdi av nærmere 120 milliarder kroner med det statlige venezuelanske oljeselskapet PDVSA og skal pumpe opp hele 450.000 fat olje om dagen fra det rike Orinoco-feltet utenfor kysten av Venezuela.

mohammed sa...

Den motbydelige selvhøytidelige Goebbels-klone Ali Esbati tror resirkulering av 3 år gammel dritt kan tjene jihad .


Du er en motbydelig drittsekk Ali Esbati

Claudio Skubla sa...

Bra inlägg, Ali. Självklart sprids inte dylik information. Makten och kontrollen över informationsgivningen är sedan länge en viktig del av ett krig och de militära myndigheterna håller ett järngrepp om den. Om du inte redan har läst Phillip Knightleys bok Krigets första offer är sanningen, rekommenderar jag att du läser den.

Anonym sa...

Det hela såg ut som ett TV-spel för de som pepparade ner dessa människor från helikoptern var det nog mest som ett TV-spel.

Micke sa...

Men om trycket blir stort för att han ska rädda nationen från politisk anarki och förfall, då kan en person som Petraeus inte dra sig undan.Dick Erixon har börjat plädera för inbördeskrig i Usa.Frågan är om det är dags för honom att gå till doktorn?

Nils sa...

Första anonyma kommentaren. Människorna de besköt stod i en grupp och diskuterade. Hade de verkligen gjort de om de var fientligt inställda till den amerikanska helikoptern? Verkade de fientliga någonstans?

För övrigt bland det mest upprörande jag sett på länge.

Bahlool sa...

Det här tog 3 år att komma fram, tänk er hur många massmord som inte kom oss till känna? Tänk er hur många familjer som förlorade söner, döttrar och föräldrar och som nu står i terrorismens tjänst för att de såg sina släktingar förblöda på det här sjuka sättet?
Talade nyss med en vän i USA han har sett filmen och undrar hur det kommer sig att Fox och andra tevekanaler inte visar dessa massmord.

Hugo sa...

Allt dödande i krig är beklagligt. I detta klipp har onekligen USA gjort ett misstag, men vill jag betona, inte med uppsåt. De skjuter aldrig sina egna på detta sätt medvetet.

Det hade varit passande om vänstern visade samma bombastiska indignation när självmordsbombare och terrorister spränger tusentals i slamsor, varav minst 85% är muslimer, kvinnor, barn m m. Men då är det av någon anledning en frihetskamp. Rätta mig om fel.

Ser för övrigt att Micke fått ett nytt utbrott utan sans och balans. Din slutledningsförmåga är som vanligt lysande och nu pläderar Erixon för inbördeskrig. Hur står det till däruppe? Kan du inte ens läsa innantill?

Anonym sa...

Upprorsmännen i Irak använder sig av civila sköldar. Så även i detta fall. Man kan se på filmen att flera av dem går med vapen. Alltså är det kombatanter som skall bekämpas. Att det finns barn bland dem skall beaktas men gör det inte automatiskt att man inte får skjuta. (Annars hade det enbart varit för upprorsmän att springa bakom ett barn och skjuta utan att riskera nått själv)

Nej fördöm upprorsmännen som använder mänskliga sköldar, men det är väl inte enligt agendan.

Det som fascinerar mig mest i att så många missar att det faktiskt går beväpnande människor på marken, utan man tror blint på att det är enbart civila på marken.

Nils sa...

@ Anonym 9:57

Du är sjuk i hela huvudet.

Ano nym sa...

Av vissa kommentarer här kan man bli uppgiven och tappa tron på mänskligheten om man inte påminner sig själv om att det faktiskt finns människor med kemisk obalans i hjärnan och som är oförmögna att känna empati och att dom inte är medvetet vidrigt onda. Det är en tröst.

Igelkotten Sonic sa...

Hugo, vilka inom vänstern har kallat det frihetskamp med självmordsbombare som spränger civila muslimer, kvinnor, barn? Kan du ge några namn? Källor? Eller hittar du bara på som vanligt?

Annars är poängen att sådant här sker i krig. Stödjer man krig stödjer man också dödandet av civila.

Bea sa...

Bra att Ali släpper fram alla kommentarer.

Jag blev naturligtvis äcklad av filmen - men tiodubbelt äcklad av de kommenterande fascister som försvarar mördarna.

Nehej, var det inte uppsåtligt? I så fall är väl inga mord alls uppsåtliga...

Anonym sa...

USA, massmördare.
http://www.iraqbodycount.org/

mohammed sa...

Det at du i det hele tatt kan skrive det du skriver skyldes at du lever i et land styrt etter "vestlige" verdier som du så enkelt ønsker å hive på historiens skraphaug.

Og at du lever beskyttet og uten frykt i livet fører åpenbart til uttalelser som at "korstogene" i Irak og Afghanistan var "bygd på en løgn".

I det hele tatt minner du meg om kommunistene i 1940... Uten vilje til å støtte "korstoget" mot nazistene. Fordi "Stalin og kammeraten våre støtter jo Hitler".. Øynene kom raskt opp i 1941. Som de vil for deg når verdiene du tar som en selvfølge i Norge kommer under angrep.

Respekt får du heller ikke før du setter deg inn i Sudettyskernes sak. Les om dem og se om du ser noen paralleller med Araberne på Vestbredden og Gaza.

Trolig finner du (om du tør være ærlig) at Araberne har sløst vekk sine muligheter til å bygge seg en fremtid mens sudettyskerne (i god Europeisk tradisjon) brukte tiden etter andre verdenskrig til å bygge Tyskland opp til en flott nasjon å bo i.

Kan det være sånn at det er du som bygger livet/holdningene dine på en løgn ???

Hugo sa...

Igelkotten.....Notera jag skrev...rätta mig om fel. Hur som helst ser man från extremt vänsterhåll sällan bitska kommentarer när en galen bombare medvetet och med uppsåt går eller kör in i en folkmassa och spränger ibland 100 personer i luften. Barn, kvinnor och gamla och en absolut majoritet, sitt eget folk. Men det är väl i vanlig ordning USAs fel. Dra där ifrån och låt dom slå ihjäl varandra bäst de orkar. Nationalstatens rättighet går före de mänskliga rättigheterna, speciellt inom kollektivistiska ideologier på vänsterkanten. Det är också detta synsätt som gjort kommunismens terror möjlig i ett antal länder jag knappast behöver räkna upp.

Bea,....,du kan ju fundera på vad jag skrivit ovan. Du kan inte avfärda mig som fascist om du åsyftar mig? Det är i så tillfälle att göra det enkelt för sig och ett tecken på enkelspårig fanatism som endast bottnar i ett hat du är oförmögen att sätta pränt sakligt.

mohammed sa...

Den Rasistiske ,feige og late sensur-propagandist Nazi ALI har tatt påskeferie .
Under Popvänster-kvällen tänkte jag att det kanske var så här det var -68. Överhettad vänster, inte så sugen på dialog. Dessutom med två män som malde och malde, medan kvinnan i panelen knappt fick en syl i vädret. Malms och Esbatis svada fick till och med Åsa Linderborg att gäspa, klaga på att hon var trött efter en hel dag på jobbet och lägga huvudet i armarna på bordet. Så fick herrarna gå på ostört. Mot slutet försökte Linderborg försiktigt att ta upp frågan om det ändå inte var ett litet, litet problem att det är så känsligt att satirisera islam? Den diskussionen var tyvärr Malm och Esbati inte så intresserade av.

Igelkotten Sonic sa...

Ja, Hugo, det är faktiskt USA:s fel. Innan invasionen av Irak fanns det inte en enda självmordsbombare. För jag antar att det är Irak du syftar på?

Och inte kan du väl se dagens Irak som ett föredöme för mänskliga rättigheter? Eller att dödandet av en miljon irakier och drivandet av fyra miljoner på flykt var bra för deras rättigheter?

Hugo sa...

Sonic,....du kan knappast vara ovetande om allt mördande som skedde av shiamuslimer och kurder under Saddams tid, giftgas mot civilbefolkning bl a, eller har du glömt?
I siffror kan vi knappast mer än ana alla som blev mördade under denne despot, det var långt fler än de som stryker med nu.
För första gången i landet finns det i vart fall en öppning till ett demokratiskt styrelseskick.
Alltid något, men det förbigås med tystnad från vänsterfolket som hatar att se USA o allierade kanske till sist får ordning på landet och att det blir mellanösterns andra demokrati vid sidan av Israel. Surt sa räven!!!!!

Afganistan blir däremot mycket värre, ett klansamhälle med tokstollar stammande direkt ur medeltiden. Riktiga idioter m a o, som våra gamla Korsriddare ungefär. Ingen lätt uppgift.
Vänsterns infantila uppfattning att endast civila insatser skall göras är så genomkorkad och dum att den inte ens behöver besvaras. Vart tror du den hjälpen går? Till folket heller?

Anonym sa...

Dick Erixon vill ju se Petreus som presidentkandidat, och har en hypotes att han uppenbarligen inte kommer att ställa upp förrän läget är riktigt prekärt.

Man kan tolka det som att Dick Erixson vill se ett USA ännu mer tudelat än idag för att få den militära överbefälhavaren han önskar.

Ergo, på gränsen till inbördeskrig.

Muslimska Nyhetsbyrån sa...

Ett förskräckligt krigsbrott. Har uppfattningen att det här är en större nyhet i Arabvärlden och Europa än i USA.

Nu kommer vi snart också få se gosskören som kommer försvara dådet. Först ut är Stefan Hagberg på Newsmill:

http://www.newsmill.se/artikel/2010/04/06/krig-inget-annat

Hugo sa...

Skitsnack Ano 6:47. Diskrepansen finns där redan nu och Obama dalar rakt ned med alla sina tomma ord, oförmögen till något som helst. Historien kommer att döma honom och han blir sannolikt den sämsta presidenten sedan Jimmy Carter.

Osvuret är bäst, men märk mina ord, det mesta han gjort är inte mycket att komma med. Traskar på i Bush fotspår fast han inte vill och vet annat val är omöjligt i Amerika. Snacka om hyckleri.

Damien Thorn sa...

Ok, dear, so why you care more for your Iraqi “brothers”, but whenwe are discussing the fate of hundreds thousand of Chechens or Daghestanis you’re like “”who cares about the Caucasus?”. Lots of people care actually, including Muslims, Jews, Christians, atheists… Because they are people too and their sufferings aren’t any less significant than the ones of Iraqis.
And you seem to care not for those Iraqi civilians but for “the demise of the Great Satan!”
Btw, dude, you are using the language of Khomeini, so if you’re his follower you have to be Shi’ite and don’t you appreciate that the Great Satan you hate so much liberated Iraqi Shi’ites from Saddam who tortured and killed thousands of them?
So what you don’t care about your fellow-believers. You are focused just on your hatred of America. So if Russians kill and opperess Muslims you are like who cares, without maybe having a slightest idea what’s been going on in the Caucasus for years: executions, mass murders, rapes of Muslim women and men by brutal Russian soldiers, concentration camps, wives, sisters and children taken as hostages. But you are ready to turn a blind eye on whatever your precious Russians are doing as long as they back Ahmadinejad and his rabid clique

Ali Esbati sa...

Skojigt. Det har uppenbarligen gått något slags proisraeliskt e-larm här.

Anonym sa...

Guillous kommentar efter alla krokodiltårarna den 11/9 2001 är fortfarande lika riktig:

"USA är den store massmördaren i vår tid!"

Räknar man ihop direkt dödande + indirekt (diverse skurkregimer som man stöttat med vapen och pengar) under efterkrigstiden så är det ingen som helst tvekan om den objektiva riktigheten i Guillous uttalande...

Dick Erixon, ja, den karln är nog i behov av psykiatrisk vård, det behöver man bara läsa hans blogg i 5 min för att inse...

mohammed sa...

Den rød-brune berme og deres lakejer .

Hvordan kan undermålere få eksamen ved handelshøyskolen ?

Skojigt. Det har uppenbarligen gått något slags proiransk , Hisbollah Hamas e-larm här.

Ali Esbatis psykopater bruker den senile KGB-agenten Guillou som sannhetsvitne.

Autoritære og totalitære regimer avlivet omlag 130 000 000 millioner uskyldige ubevænede egne innbyggere på 1900-tallet,langt de fleste i andre halvdelen. (Human Devolpment Report,
2002, og Rudolph J. Rummel, Death by Govornment, 1994)
Regimer i en rekke land tilsluttet FN finnes blant de skyldige. Overgrepene kunne skje vel vitende om avtaler som hindret ytre makter i å gripe inn i andre lands «indre anliggender».
Hvorfor reagerte ikke FN?
Diktaturer har aldri arbeidet for demokrati innenfor eller
utenfor grensene sine. I 1989 utåndet Sovjetunionen mot den demokratiske mur i vest. Kommunist-Kina ble etter hvert til
Kina på vei inn i kapitalisme og nyimperialisme. Atommakter, de sterkeste verstingene i masseutryddelse av egne borgere sto ikke lenger i veien. Utviklingen har ført til at FN omsider gir grønt lys for å gripe inn med makt mot slike som Saddam Hussein. Samtidig erkjenner organisajonen at man ikke har nødvendige midler til å intervenere slike tilfeller.

Maktesløsheten vises i Sudan, der det etter manges oppfatning lenge har pågått folkemord. Afghanistan er et annet eksempel (hvor SV, for å ramme USA og NATO-samarbeidet,
ikke vil sende tre jagerfly). Nylig feiret FN seg som verdens samvittighet. Skal 1900-tallets democide få fortsette inn i vårt århundre? Eller må vi akseptere at USA og andre stormakter kommer undertrykte til unnsetning med FN som moralsk støttespiller og samfunnsbygger i etterkant?
130 000 000 millioner uskyldig drepte tatt i betraktning kan svaret ikke bli annet enn JA.

Hugo sa...

Får nog revidera min ståndpunkt enligt ovan. Vid närmare granskning ser man att flertalet av männen är beväpnade och folktomt runt omkring. Undrar varför de springer runt med bössor och vad som hänt innan helikoptern får dem i sikte? Om detta kan vi bara spekulera men sannolikt eldstrid av något slag. En person kryper ned runt hörnet med sitt vapen strax innan helikoptern pangar på. Civilister var det i vart fall inte.
Otur med gubbarna från Reuter förstås. Var de med frivilligt eller tagna som gisslan? Det vet vi inte.

Bea sa...

"Vid närmare granskning ser man att flertalet av männen är beväpnade och folktomt runt omkring".

Låter ungefär som en ideologiskt förblindad ögonvittnesskildring från rensningen av Warszawas ghetto.

Hugo sa...

Menar du med denna illa valda jämförelse att amerikanerna har på sin agenda att utrota alla muslimer?

urban sa...

enligt huffington post idag kan amerikanska militären inte hitta sin kopia av filmen... enligt kommentarer är det självklart att hunden ätit upp den. däremot hade den inte aptit på uppgiften om irakiska massförstörelsevapen.

Sven Svensson sa...

Ta och läs den här vettja : http://cornubot.blogspot.com/2010/04/nej-det-dar-ar-ingen-kamera.html

Anonym sa...

Vad finns det att säga mer än "Ty sådan är kapitalismen..." Handlar om profit överallt hela tiden, vedervärdigt och inte försvarsbart - såvida man inte är borgare såklart. Vad gör era argument bättre än Stalins, ni är lika äckliga som han ju! USA mördar oskyldiga människor och militärerna njuter dessutom av det! Det är priset för att rika människor ska kunna lägga sina flottiga fingrar på fler naturresurser världen över. En dag ska pyramiden bli er grav era jävla kräk!

Martin Gustavsson sa...

Ju mer krig desto mer pengar i fickorna paa de som tjaenar pengar paa krig:

http://en.wikipedia.org/wiki/Military-industrial_complex

Hur motiverar denna krigsindustri-maffia krig till befolkningen?

http://www.youtube.com/watch?v=nY2NXPl625A

http://aktivdemokrati.wordpress.com/2010/04/05/problemet-med-bistand-och-samtida-militar-invasion/

Om man som militaer ska goera en insats foer fred ska man nog peppra de ansvariga, tror jag. Vad tror du?

Anonym sa...

Krig är alltid tragiskt, och det blir mer obehagligt när man får se det såhär. Men som allt annat har krig också lagar. Är man inte beredd att följa dessa lagar skall man undvika att vistas med de stridande parterna. Men som Sven Svensson sa, titta på den analysen av filmen. Den är gjord på den oredigerade videon. Man ser tydligt på filmen att flertalet av männen är beväpnade, även med tunga vapen så som raketgevär. Är man beväpnad i en krigszon kan jag inte annat än anta att man räknas som kombattant. Detta borde journalisterna veta om och uppträder på så sätt vårdslöst genom att vistas i närheten av dessa kombattanter.

Martin Gustavsson sa...

Tur att man har lagar i krig och att USA och Israel aldrig bryter dessa lagar.

Och hade olika laender undvikit att vistas i sina laender foer att foersvara dem mot alla invasioner av USA hade de ju sluppit kriget. Tada.

Jo. Man ser tydligt på filmen att flertalet av männen är beväpnade, Vilket satans hyckel. Haer vill USA ha fred och slut paa skjutandet, saa kommer de och vill spraenga USAs invasionstrupper i bitar. Satans rebeller! Foersvara sitt land paa det daer viset.

Hoppas verkligen inte att svenskar skulle goera paa det daer viset om Sverige invaderades.

Ja, saa tunga vapen så som raketgevär aer ju verkligen brottsligt, verkligen aennu mer brottsligt aen att skjuta ihjael oskyldiga barn med automatkanon fraan helikopter.

Ja visst. Är man beväpnad i en krigszon kan jag inte annat än anta att man räknas som kombattant aeven om det skulle vara en kamera eller barn i en bil, det kan ju faktiskt vara raketgevaeret Carl-Gustav foerklaett till snorunge!

Jo. Detta borde journalisterna veta om och inte så vårdslöst vistas i närheten av dessa s.k. livvakter utklaedda till Afghaner med vapen paa axeln. Puckon!

Filippa af Gyllenbrax

Anonym sa...

Detta är inga nyheter precis - det finns många fristående journalister som inte har några kopplingar till wikileaks och som har gjort massor av hårt arbete utan wikileaks. Amnesty International har flera gånger uppmanat wikileaks att hålla på anonymiteten när det gäller krigsdrabbade - ändå har de uppgett namn i sina dokument.
Har du funderat på konsekvenserna av detta?

Anonym sa...

Skojigt att läsa att merparten av dessa idioter som kommenterar inte varit i närheten av ett riktigt krig.

Jag har varit ett antal vändor i affe och en sak kan man säga om usa, the land of the brave (som skjuter först och frågar sen...VÅGAT )

De soldater som är där just nu saknar allt vad fredsmäkleri heter, usa är där av en anledning..HAT, det är det som är...ni sprängde våra hus, vi ska döda er alla.
Jag tar ett stort avstånd från de handlingar som gjordes mot "twin towers" mm, det fanns en mängd oskyldiga människor där....kanske alla.
Jag förstår att man tar upp en jakt på skaparen till det hela, men detta är ingen jakt på den skyldiga, detta är rent hat.

När man träffar soldater från usa i affe-land så är dessa så jäkla taggade på att döda, att kick ass....take em down mm...varför, jo rädsla är nr 1..rädsla för vad.
Jag åker dit, går runt i byar, pratar med folk, vanliga människor som har livsöden..jag lyssnar mm...min ak5 hänger i en rem på bröstet, min hand är inte i närheten av avtryckaren , den är i en annan hand, hälsandes på dem jag möter...det är att skapa fred, att skapa något nytt med bra start, rätt möjlighet mm.

Att skapa fred genom att avrätta alla, barn som kvinnor har aldrig funkat, ALDRIG.

Vill ni se något bra, om hur det ska gå till kolla då upp filmen om svenska soldater i strids-situation i affe...inte ett ända skott står sverige för..inte ett ända.
Det är därför vi svenskar fortfarande har en mkt hög status i att just mäkla fred, vi är omtyckta och vill så förbli.

En rädd hund hugger....det är fakta.

kpt Nilsson fs20