onsdag, april 07, 2010

Ett långt slutinlägg om Popvänsterngate

Expressens Karin Olsson, som skrev ett märkligt referat av debatten om "Vänstern och muslimerna" på ”Popvänstern”, där hon bland annat tillskrev mig ett oriktigt citat, har nu skrivit ett nytt inlägg. Det är ungefär lika obegripligt som det förra. Olsson skriver att hon inte felciterat, när hon, inom citattecken, citerade mig på uttalandet ”Religionskritiken är den form i vilken västerländsk rasism fortsätter i dag”, vilket alltså inte var vad jag sade.

Men så skriver hon nu: ”Och varför vill inte Esbati kännas vid analysen att religionskritiken i dag ofta är täckmantel för västerländsk rasism? SD-retoriken går ju till exempel ut på att det inte är invandrarna i sig det är fel på, det är deras ’kultur’, i meningen religion och tradition.” Va? När har jag inte velat kännas vid den analysen? Visst är det så att rasism ibland, ja kanske oftare än ibland, bortförklaras och ursäktas med ”religionskritik”, och för all del också ”försvar för yttrandefrihet”, ”västerländsk humanism”, ” demokrati”, ”värn av förnuftet”, ”jämställdhetssträvanden”, ”feminism”, och en hel del annat potentiellt jättefint! Det innebär inte jag därmed har sagt eller skulle säga att ”jämställdhet är den form i vilken västerländsk rasism fortsätter i dag”. Uppenbarligen skulle man dock kunna tänka sig att Karin Olsson skrev det ändå, och att andra plockade upp och spred det.

Det Karin Olsson därefter kallar ”SD-retoriken” är ju inte heller bara SD-retorik, utan en fundamental nyrasistisk vändning (läs gärna det här Balibar-citatet som jag lade upp för några månader sedan), och inte minst en allt vanligare allmänborgerlig argumentation, som också spiller ut vidare över resten av det politiska fältet. Att påpeka och analysera denna politiska utveckling tyckte dock Karin Olsson var att angripa ”klassiska liberala ståndpunkter”, något som i sin tur är ”vulgärt och obehagligt”.

Resten av inlägget är också jättekonstigt. ”Ateismen ansåg de vara ett reaktionärt projekt”, skriver till exempel Olsson. Vi påpekade alla tre i panelen att vi själva är ateister. Däremot underströk till exempel jag att den missionerande ateismen kan anta djupt auktoritära drag. Andreas Malm påminde om den forcerade ateismen under Stalin. De flesta förstår att det inte betyder att all ateism är stalinism, eller att det är ett reaktionärt projekt att inte tro på gud. Men i Karin Olssons texter kan vad som helst hända.

Resonemanget om de kollektiviserade muslimerna återkommer, fortfarande lika dimmigt. Olsson tycks (kanske) mena att om man identifierar ett strukturellt förtryck, så är man på något sätt medskyldig till detta förtryck. Det korrekta liberala förhållningssättet är alltså istället att låtsas som det regnar. Alternativt menar Olsson att det inte kan finnas hets, diskriminering och förtryck som riktas mot människor som har muslimsk tro, eller bara ett muslimskt namn, eftersom det även kan uppträda fascistiska åsikter bland muslimer. Jag vet inte riktigt. Man kan utläsa både det ena och det andra från det Olsson skriver, och det är ju kanske liberalt, men särskilt bra är det inte.

På en punkt är jag hur som helst oreserverat enig med Karin Olsson. Självklart var Åsa Linderborg den klokaste av oss paneldeltagare. Jag (och Andreas Malm) borde också ha låtit bli att reagera på provokationerna, eller försöka reda ut vissa frågeställares mer eller mindre bisarra vanföreställningar om vad vi egentligen tyckte.

Åsa Linderborg skrev i sin kommentar att Karin Olssons referat från mötet fick henne att ”tvivla på om ett hederligt offentligt samtal längre är möjligt”. När det gäller rasismen och när det är ”liberaler” av Karin Olssons eller Dilsa Demirbag-Stens snitt som är tänkta samtalspartners, tror jag att svaret är mycket nära ett rungande nej.


PS. Här är ett litet urval av saker som jag faktiskt tycker och har skrivit i frågan:
* EUroptanken och islamofobin
* Vägra tåla rasism
* 00-talet var en tid av islamofobi, tortyr och högerpopulism

37 kommentarer:

mohammed sa...

Når Islamofobi-Ali og hizbollah
-Malm skal arrangere propaganda-happening må regien være mye strammere.

Om den jøde-kontrollerte presse fortsetter den ondsinnede bakvaskingskampanje må dere vel kunne holde lukkede seminar m ed streng siling av deltagerne .

Hizbollah eller Qardawi ville aldri vært så slappe og likegyldige som dere .

Hizballah er en fortropp for Tanibal, Al Qaida og Irans fanatiske prestestyre. Denne terrorgruppens agenda er ikke annet enn å terrorisere og om mulig ødelegge hele Israel - samt at den støtter annen terror mot såkalte "vantro" hvor de enn er på kloden. >>

Og Yehuda beviser her for oss alle at han ikke eier begreper om konfliktene i den muslimske verden.

Hizbollah er en shiamuslimsk gruppe -- og med dette ideologisk knyttet både til alawittene i Syria (Assad er alawitt) og til shia-styret i Iran. Alawittene er en sufi-retning innen shia-islam.

Taliban (talib = koranstudent, totall på arabisk taliban, flertall talibi -- flertall på pashtu taliban) er en sunnimuslimsk gruppe, med rot konservative pashtunmiljøer i Pakistan og Afghanistan, og med sterke bånd til al-Qaida, som er grunnlagt av wahabitter fra Arabia.Wahabismen ble grunnlagt av Muhammad ibn 'Abd al-Wahhab, født i 1703 -- ved en pakt mellom Ibn 'Abd al-Wahhab og herskeren i oasen al-Dir'iyya, Muhammad ibn Saud, i 1744.

Det absolutt viktigste innen wahabbismen er "Guds enhet". Det finnes bare EN gud! Spesielt motbydelig for Ibn al-Wahhab, og for dagens wahabitter og talibanere, er dyrkingen av helgener, som de klassifiserer som flerguderi, og mystisismen som bedrives innen sufi-retninger.

Wahhabittenes og Saudiernes første store "korstog" mot avguderiet var mot shiaenes hellige sted Kerbala (i Irak) i 1802, byen hvor imam Husayn ibn 'Ali - barnebarn av Profeten, ble drept av ummayade-kalifen i 680. Og de raserte byen, drepte de fleste av befolknngen, plyndret helligdommene og raserte helligdommen over imamens grav.

Og slik har wahabittene fortsatt: Shiaer og sufier er ikke bare vantro, men polyteister, og skal DREPES. Og slik er det idag også: De ekstreme wahabittene i al Qaida, og deres feller i Taliban, har som hovedmål å rense Islam for kjetterne - shiaer og sufier.

Og så greier du, Yehuda, å påstå at Taliban og Al Qaida har shiaene i Hizbollah som fortropp, og samarbeider med shiaene i Teheran.

Hvilken verden er det du lever i? Dette er like idiotisk og på jordet som disse Illuminati-fantastene som påstår at Stalin, Hitler, Churchill og Roosevelt alle var lydige redskaper, gjennom Illuminati, for verdensjødedommen. Fullstendig pling i bollen!

Tankesmedjan Det sovande folket och Den konspiratoriske lille mannnen sa...

Det är bra Ali! Fortsätt stå upp mot den alltmer obildade och fördummade högerretoriken!

Helena Duroj sa...

olsson gav mig förnyad insikt i din karaktär, ali. jag har helt missat ditt religionsvurmande under alla dessa år!
lev väl!

Ali Esbati sa...

Det är smygislamisering Helena. Men nu är jag avslöjad och ska därför börja odla skägg helt öppet.

mohammed ali sa...

Ali Esbati er så snik -sekularisert at han glemt at han egentlig er Immam.

Ha-ha , den stor-svenske fascist Ali Esbati har flyttet til Norge for å fortsette sitt moderniseringsprosjekt

Den nya rasismen är en rasism från ”avkoloniseringens” epok. Då befolkningsrörelserna mellan de gamla kolonierna och de gamla moderländerna kastas om och mänskligheten i det enda politiska rummet klyvs .

Censur och neo-Stalinisme .

Det mentalt retarderte hode til den totalitære tenker med civilekonomutbildning tillater kun neo-Stalinstisk slagg fra sine åndlig avstumpede venner .

Den Pakistanske skuespiller Rooshanie Ejaz kaller det ignoransens frykt .

I have now begun to fear waiting for the light to turn green at the very crowded traffic signals of Lahore. Because; who knows when someone decides that now is the time to punish those who need punishment, and this “someone” does it through his own form of ‘freedom of opinion’?

Anonym sa...

Ali, kan inte du radera de här tokiga kommentarerna på norska som kommer efter varje inlägg? Långa rättshaveristiska inlägg om att du är fascist/muslim/neostalinist osv gör det svårare att läsa här. Man känner sig nästan tvungen att ta sig igenom gojan, för att efteråt inse att man ändå inte förstått vad galningen menar.

Ali Esbati sa...

Alltså, för varje inlägg av den typen som publiceras har jag oftast refuserat tre, fyra liknande. Jag vill helst släppa igenom det mesta som kommer, när det ändå är kört att få till en meningsfull debatt för det mesta. Det är en avvägning liksom. Det finns en poäng med att folk ser vad det är för kommentarer som faktiskt kommer in. Så här har det varit sedan jag startade bloggen, även om han norrmannen är en lite nyare galning.

Kristoffer sa...

Jag tycker fortfarande att du borde sålla hårdare. Jag tror att många vettiga människor avhåller sig från att kommentera då detta meningslösa härj får utrymme, jag vill själv helst inte synas tillsammans med sånt trams.
Att refusera kommentarer som inte tillför något till debatten tycker jag är det enda rimliga förhållningssättet. Jag tror inte alls att det är kört att få till en meningsfull diskussion om man tar sig tid att moderera sina kommentarer.n

Olof sa...

Jag tycker också att det inte fyller någon nämnvärd funktion, när det kommer in galna kommentarer. Speciellt om de är väldigt långa. Jag läser dom inte, och de skymmer de relevanta kommentarerna.

Anonym sa...

Skitsnack att Ali tar in det mesta som kommer. Jag skrev en saklig kommentar idag som fortfarande inte lagts in. Han sållar efter åsikter (alternativt för att skapa intrycket att alla som refuseras skulle vara av samma typ som norrmannen).

Anonym sa...

Anonym, kan det vara så att det du tycker är en "saklig kommentar", i själva verket inte är det?

ano nym sa...

Går det inte att ha två sektioner för kommentarerna? En där du sorterat ut de seriösa, icke-psykotiska kommentarerna samt en där du samlar ihop vettvillingarnas? Då skulle man fortfarande kunna läsa dårarnas inlägg utan att dom ligger tillsammans med dom övriga, sansade kommentarerna. Jag förstår din poäng med att släppa fram även de mest förvirrade inläggen men håller med om att de skymmer relevanta kommentarer..

Anonym sa...

Jag förstår tidigare kommentatorer men det finns gränser för servicen som man kan kräva som läsare - att sortera och bedöma och göra en aktiv handling för varje kommentar är ett rätt högt krav (Ja det tar tid, och gillar man inte den ordningen får man starta en egen blogg eller häcka på andra bloggar.) Själv tycker jag tvärtom att Ali borde lägga så mycket tid som möjligt på fler inlägg och så litet tid som möjligt på själva kommentatorsfunktionen. Om det innebär färre publicerade kommentarer - so be it, utmärkt.

/Pelle

mohammed sa...

Bevares Jihadist- Kommunist Ali Esbati følg mitt forslag lag en lukket politisk sekt .

Den Anonyme rød-brune berme av sympatisører kan da registrere seg og logge seg på med et offisielt brukernavn .

Din psykiske tilstand vil da kunne ivaretas som sektens dr Mengele .


I Sovjetunionen ble psykiatriske institusjoner brukt for å straffe motstandere av kommunistregimet. Politiske fanger ble sperret inne i mentalsykehus for å isolere dem fra omverdenen, diskreditere dem og ødelegge dem fysisk og psykisk. Bruken av psykiatrien som straff mot friske mennesker regnes som tortur

Fangene ble utsatt for frihetsberøvelse, elektrosjokk, elektromagnetisk tortur, strålingstortur, provokasjoner, slaveri, vold og ødeleggende medikamenter, som narkotika, antipsykotika og insulin.

mohammed sa...

Den feige flokken av anonyme puddel-hvalper skal ha hjelp av komunist-jihadist Ali Esbati til å sortere feilaktige meninger .

En kollone med korrekte meninger som slikker Ali Esbati i ræva .

Kategori 2 meninger som serveres med (fobi) varedeklarasjon foran .

Fy faen for en ynkelig gjeng med totalitære medløpere .

Ali Esbati sa...

Ja, ni fattar...

Wonder Warthog sa...

Vi fattar men "mohammed" verkar rätt borta.... en galning med för mycket fritid helt enkelt!

mohammed sa...

Skitsnack att Ali tar in det mesta som kommer. Jag skrev en saklig kommentar idag som fortfarande inte lagts in. Han sållar efter åsikter (alternativt för att skapa intrycket att alla som refuseras skulle vara av samma typ som norrmannen).


dr Ali Mengele Esbati er en falsk demagog , det vet alle som har prøvd å sende inn saklige argumenter som imøtegår den falske psykiaters islamofobisvada .


Du trenger ikke søndagskole i markedsføring og propaganda for å forstå offerstrategien bak dr Ali Mengele Esbatis censurinngrep.

Anonym sa...

Är inte risken att norrmannen känner bekräftelse varje gång hans poesi släpps igenom? Radera allt så tröttnar trollet till slut.

Blogger/Blogspot verkar tyvärr inte ha något enkelt sätt att filtrera bort vissa ip-nummer. Om du byter till Wordpress så finns det nog bättre verktyg där. Han kan försöka kringgå det med proxies men det är krångligare och då tröttnar han snabbare.

Hampus Eckerman sa...

Jag tog bort några kommentarer av den norska stollen och sen gav han upp. Svårare än så är det inte.

mohammed sa...

Hvorfor kommenterer mesteparten av den rød-brune berme under anonym profil på Komunist-jihadist Alis blog ?

De konspiratorisk paranoide galninger vet at FRA-lagen plukker opp en profil hvor sympatin for islamistiske mordere vil avsløres ?

Takke meg til ærlige galninger som står frem i full offentlighet .

http://www.nrk.no/nyheter/verden/1.7070147

Mohyeldeen Mohammad mener de ikke-muslimske landene må sees på som krigssoner. NRK har møtt ham på universitetet i Saudi-Arabia.

Feige anonyme puddel-hvalper vil aldri kunne erobre MAKTENS PALASS.


http://www.kavkazcenter.com/eng/content/2010/04/07/11800.shtml

En god gammeldags STALIN/PUTIN finansiert lynsjemobbe er det som trengs.

mohammed sa...

Radera allt så tröttnar trollet till slut.

En total missforståelse, jeg regner ikke med en eneste publisering .

Mine fordommer om Ali Esbati bli derimot bekreftet hver gang han publiserer noe som kan skaffe ham med-ynk .

http://no.thefreedictionary.com/ynkelig


Jeg vet utmerket hva som skal til for dette kriteriet skal oppfylles .

Anonym sa...

apropå nåt annat:
http://www.dn.se/nyheter/varlden/olycksgruvan-stamd-over-1-000-ganger-1.1073593

Anonym sa...

är det ingen som greppat att norrmannen är ingen mindre än liberalen DDS?

:-)

mohammed sa...

Putin-mafians rød-brune anonyme hvalper
har mye å glede seg over .
Anarkiet og revolusjonen vil sørge for et regimeskifte som er gunstig for de rasistiske muslim-mordere i Dagestan

But whether or not the Kremlin urged the Kyrgyz opposition to call its supporters into the streets, Moscow has a lot to gain and Washington a lot to lose from the bloody upheaval that has ensued.

For several years, Kyrgyzstan has been stuck in a tug-of-war between the two Cold War enemies, frequently making the landlocked state the center of geopolitical strategizing.

Anonym sa...

är det ngn som vill uppge ungefär vad som fick DDS att lämna popvänstermötet? dvs vad var det ungefär malm sa som resulterade i denna reaktion?

Hampus Eckerman sa...

Rättelse: Några i det här fallet ska nog räknas som 1000-2000 i sträck.

Hugo sa...

Mohammed är nog inte så korkad ändå. De flesta som bemöter verkar vara snorvalpar under Anonym.
Det är kanske enklast så, d v s gapa och skrika i det anonyma kollektivet de älskar.
I övrigt delar jag inte Mohammeds alla åsikter, men han har en poäng med hur vänstern lierats sig med totalitära religiösa fraktioner som Hizbolla m fl. Det är fan ta mig sinnessjukt.

Kommunistisk klassretorik i Libanon? Hur jävla korkad kan man bli?

Igelkotten Sonic sa...

Ja, Hizbollah är nästan lika totalitära som folkpartiet. Fan i mig sinnesjukt!

Wonder Warthog sa...

Hugo: Då kan väl du starta en blogg och utbyta åsikter med norrmannen där! Då slipper vi andra en del förtret här. För övrigt kan man ju undra var du står och gapar i anonymiteten...

Lorena sa...

Säger inte detta allt om hur fåning den innersta kretsen av privligerad champagnevänstern är? Inklusive de liberala skribenterna som alla har gråtit ut över vem sa, vad, och inte. Förmodligen är det inte så allvarligt. Förmodligen finns det fortfarande plats "för ett hederligt offentligt samtal". Förmodligen utgjorde inte det här grälet gränsen för det demokratiska samtalet överhuvudtaget. Jo. Jag kan förstå att man vill reda ut felaktiga citat. Och jag anklagar er inte ens för att göra det. Men tja. Ta detta snarare som en sociologisk betraktelse.

Feline Flodin sa...

den innersta kretsen av chmpangevänstern????

Alltså... Är det ens argument?

Skulle man inte kunna föra diskussioner i mellanöstern om klassretorik?

Jag ställer mig frågande till iqnivån på de som skriver i denna kommentatorplatts. ett fåtal undatagna.

Håll er till sakfrågan. Men det är väl för mycket begärt.

Högern ljuger för att de inte kan argumentera. Eller snarare, de inser att deras version är så hopplöst misantropisk och socialdarwinistisk att ingen skulle lyssna på dem om de talade sanning.

Anonym sa...

ingen som vet vad som fick Dilsa att göra en dramatisk sorti?

Lorena sa...

Vilka ingår inte annars i den välmående Champagnevänstern i Sverige? Kalla dem den mest privilegierade Rödvinsvänstern i Sverige då, eller Övre mellanskikt. Universitetsvänster. Vad som helst. Champagnevänstern var mer en ordlek (med tanke på "partyt"), som passade i sammanhanget.

Detta som nu utspelat sig, är så beskrivande för medelklassen vältrande i sin egen egocentrism. Den lite fåniga inställningen att vad som tog plats bland medieeliten, i ett begränsat, intellektuellt sällskap i innersta Stockholmskretsen får sådana lite smått överdramatiska konsekvenser.


Jag tror att du missade min poäng. Jag argumenterade inte, utan tolkade en situation.

Jag är socialist - vad får dig att tro något annat?

Jo, men när jag ändå är på gång. Esbatis Gramsci citat är ju ytterligare en sådan poäng. Ingen som vet att likgiltigheten kommer från hårt, fysiskt arbete - likt ett boskap, skulle någonsin ställa sig bakom ett sådant smått hånfullt citat - riktat mot arbetarklassen (som då underförstått är den tysta, uttröttade massan).

Anonym sa...

lorena, att vara socialist är inget skydd mot att vara en idiot, vilket du är ett exempel på.

/j

Magnus Rui-Hu sa...

Ali jag tycker du är väl hård mot dej själv. Dilsas inlägg var ungefär lika obegripligt, provocerande och intellektuellt ohederligt som Karin Olssons Expressen-artikel.

För mig var den stora tankeställaren med ´"Dilsa-incidenten" hur pass svaga, för att inte säga obefintliga argument hon (inte) hade. Som jag tolkar det är både Demirbag-Stens svammel och Olssons lögn-citering tecken på att vänsterns analys är så pass stark att de behöver ta till lögner och bombastiskt svammel för att vara med i diskussionen. Liberalernas intellektuella ohederlighet är ett tecken på vår intellektuella styrka helt enkelt.

Visst kan man säga att det vore mer taktiskt att kallt och lugnt bemöta Dilsas och andras surealistiska svammel, och det kan tänkas på till nästa gång. Men min poäng är att resultatet av denna debatt och dess efterspel
inte får bli att vänstern blir demoraliserat från att fortsätta belysa denna extremt viktiga fråga i offentliga debattforum utan tvärtom, här blottas liberalernas hyckleri och dubbelmoral på ett sätt som ger vänstern ännu mer trovärdighet som de mest genuina försvararna av grundläggande mänskliga rättigheter.
/Magnus Rei-Ho

Magnus Rui-Hu sa...

Som Linderborg skriver var även Andreas Malm inte mer än människa när han reagerade på Dilsas provokation. Jag har alltid stört mig grovt på Dilsas nedlåtande tonfall när hon debatterar, som om hon snackar till en 2-åring, klassisk härskarteknik egentligen.

Jag hörde några som också tyckte att Uje kunde varit mer aktiv och auktoritär som debattledare i att skära av osakliga och långdragna inlägg och jag är nog beredd att hålla med, det är främst debattledarens uppgift att leda debatten i konstruktiv riktning.