onsdag, juli 27, 2011

Efter Utøya

Det är mycket man inte kan göra efter tragedin. Framför allt att få de kamrater som mördats av fascistiskt våld tillbaka till livet. Då får man försöka göra mer av det man kan, orkar. Jag har ställt upp på massor av intervjuer, för att berätta vad jag upplevde, när jag vet att många som drabbats mycket hårdare inte förmår. Och för att säga något mer om den sociala och politiska kontext i vilken detta terrorattentat har genomförts.

Här pratar jag lite med AlJazeera, här är intervju i Aktuellt (ca 6:20 in), och här video på Aftonbladets hemsida.

En av de intervjuer som kändes viktigast att göra är denna i danska Politiken. Den blev kanske också den mest personliga.

I samtal med Democracy Now (video och transkription) försöker jag utveckla den politiska dimensionen lite mer.

UPPDATERING: Den mest fylliga intervjun finns på tyska, gjord av österrikiska Der Standard.


Det jag inte har funnit tid och ork till, det är skriva längre texter. Men jag vill gärna tipsa om flera mycket goda analyser:

Petter Larsson skriver i Aftonbladet om ”Högern, hotet och hatet”, där han betonar att mördaren Breviks idéer är långt ifrån unika.
Politiska brott utförs aldrig i ett ideologiskt tomrum. Det finns alltid ett ramverk av idéer som riktar och göder hatet, föder fiendebilderna och motiverar våldet.
Samma tråd spinner Andreas Malm på i en utmärkt artikel i norska Dagbladet:
For det som slår den som leser Breiviks verk, er først og fremst hvor fryktelig normalt det er. De første 650 sidene, før det dveles ved militærtaktikk og logistikk for massedeportasjon, likner til forveksling innholdet i blogger, bøker og borgerlige tidsskrifter med stor utbredelse i Europa.

[...]

Derfor bør massakrene fredag 22. juli være en vekker ikke bare for Norge. Faktisk er synspunktene og tekstuniverset i Behring Breiviks traktat langt fra særnorske, noe som peker mot en urovekkende konklusjon: Dette kunne ha skjedd hvor som helst i Europa, i Sverige like gjerne som i Spania.
Bloggern Enmansutredningen reder också ut ett och annat om ”Terrorn och den europeiska nyfascismen
I Västeuropa växer en ny fascistisk rörelse fram, en rörelse som inte bara är en försupen nostalgiförening för beundrare av den tyska hitlerismen. Den är sällan antisemitisk, ofta Israelvänlig och alltid islamofob. Dess företrädare identifierar sig snarare som konservativa, liberaler eller traditionalister än som fascister. Den har sin politiska gren i delar av de högerpopulistiska partierna som Sverigedemokraterna, Fremskrittspartiet eller Dansk Folkeparti och sin militanta gatugren i till exempel English Defence League, en grupp som den gripne norrmannen varit i kontakt med. Den saknar vattentäta skott mot den etablerade högern.
Detta utreds också i den analytiska artikeln ”Kommentarfältens bödel” av Mathias Wåg.
Terrordådet kom ur den etablerade högerpopulismen, den extremhöger som idag räknas som rumsren, som förskönande kallas ”invandringskritiker”, ”islamkritiska”, ”främlingsfientliga”. Den har betydligt närmare kopplingar till Sverigedemokraterna än till Svenska motståndsrörelsen eller Fria nationalister, ”vitmaktmiljöns” arvtagare. Researchgruppen har i flera artiklar försökt beskriva hur denna nya strömning tagit form, en extremhöger som agerar på ett europeiskt plan snarare än nationellt, är pro-israelisk och pro-sionistisk snarare än antisemitisk, är islamofob och kulturrasistisk i högre grad än rasideologisk, som ser kulturkampen som en betydande arena och hellre förklär sin retorik i förment ”antirasistisk” språkdräkt snarare än en betungande och stigmatiserad extremhögerretorik.
Läs dessa artiklar. Vi måste lära oss saker av det här terrordådet, inte lämna den bakom oss som ett utslag av obegriplig ondska.

16 kommentarer:

Anonym sa...

Du har gjort en stor insats som ställt upp i media och beskrivit din syn, med många viktiga reflektioner. Tack och Lev väl.
/My

Johan Tilli sa...

<3

isabella sa...

i read ur article in derStandard today, and i have to thank you for ur wellthought and reflected view!

Senhal sa...

Ser at Malms kommentar er oversatt fra engelsk - noen som vet om den engelske originalen ligger ute noe sted? Har ikke hatt mye hell med Google, og litt tåpelig å oversette tilbake igjen for engelske bekjente;)

Anonym sa...

vill också ha malms artikel på svenska eller engelska

Jon sa...

Du är bäst Ali.

Anonym sa...

68 dead x 3 bullets + 97 wounded x 1 bullet = 300 rounds (at ca. 5:1 targeting efficiency for a beginner) means 42 kg (80 magazines of 20) for Remington 0.223 (for Ruger Mini-14). DID HE have such a heavy backpack ?... Also, with such load, HOW did he pass security ?... HOW did he run after his victims ?... he could NOT have shot so many !... UNLESS HELPED BY A PRO !... who brought the ammunition and the explosives that were detonated.

Anonym sa...

TELEPHONES: SMS's and telephone calls (Elise) were made DURING the shooting. HOW COME the Police was notified only 50 minutes after ?...
The "SPECIAL FORCES" did not have a helicopter, in fact the boat they had took water ... in the end a volunteer brough one from home ... ARE WE TALKING OF NAMIBIA ????... or WAS THERE STEALTH _HELP_ FOR BREIVIK !

Anonym sa...

Malms artikel finns i senaste numret av New Statesman, dock ännu inte online såvitt jag kan se.

AW i Skottland

Anonym sa...

Det Anonym 11:30 em skriver är relevant. Polisen har så klart samma information. Vi andra kan bara spekulera men det bör vi inte göra med hänsyn till alla drabbade och polisens fortsatta arbete.

Anonym 11.33 em är samma person som 11:30 em men där spekulerar han hämningslöst.

Ibrahim sa...

Det är starkt av dig att ta diskussionen med media. Som alltid kommer du med kloka reflektioner. Ta hand om dig Ali!

Unknown sa...

Du uttalar Dig I Svd/TT idag att polisens insats måste granskas eftersom Du anser att det tog för lång tid. Jag menar att detta är mer en politisk fråga där politikerna måste se till att ge polisen tillräckliga resurser. De hade inte ens en motorbåt som fungerade ordentligt. Har Norge överhuvudtaget en nationell insatsstyrka av samma klass som den i Sverige?

Samtidigt säger Du att den norska regeringen är mycket bättre än den svenska. Det rimmar illa med Dina åsikter om polisen.

Anonym sa...

Först och främst tackar jag gud att du överlevt massakern och ber för de unga själar som så fruktansvärt gick till spillo.

När det i media kom fram att Breivik är "kristen" sionist, rasstaten israel sympatisör och Frimurare, så var allt tal om medbrottslingar eller rentav uppdragsgivare som bortblåsta och nu talas det enbart om "Lone wolf", alltså att Breivik på något mirakulöst sätt kunnat undgå upptäckt i 9 år och skött den mycket komplicerade logistiken alldeles själv.

Vad gäller detta och den stora summan pengar som plötsligt dök upp på hans konto så har Justin Raimondo på Antiwar gjort en del grundläggande efterforskningar:
http://original.antiwar.com/justin/2011/07/28/anders-behring-breivik-mystery-man/

Anonym sa...

Man kan behöva lite humor i sorgen, Mantiq reder ut begreppen i den sionistiska föreställningsvärlden, läs bara om FBI´s handbok om muslimer (tillhandahållen av osjälviska israeler givetvis)och vilket djävla hallå det skulle bli om de bytte ut "araber" mot "judar"...

http://mantiqaltayr.wordpress.com/

Kerstin sa...

Ali:
Det var förfärligt. Jag finner fortfarande inte ord. Men mitt i eländet gläder jag mig att du klarade dig.
Kram
/Kerstin

Anonym sa...

AlJaziras reporter påstår att du är norsk. Men har du inte svenskt medborgarskap? undrar Kjell Martinsson, Göteborgare.