lördag, juli 23, 2011

Utøya

Jag var på Utøya när den fruktansvärda massakern på AUF:s (norska SSU:s) sommarläger ägde rum. Orken räcker inte till att skriva om saken här. Men här finns en längre intervju med Ekot och här i TV4 Nyhetsmorgon.

Mina tankar går till alla de fina ungdomarna som hjälpte varandra, alla skadade och de anhöriga till de drabbade.

UPPDATERING. Denna redogörelse från Prableen Kaur, ordförande i Oslo AUF, är så fruktansvärt stark.

39 kommentarer:

Kåre sa...

Det måste ha varit fruktansvärt att uppleva det här.
Det är bara förskräckligt att en enda man var så inställd på att döda oskyldiga ungdomars liv.

Anonym sa...

Alltihop är så fasansfullt hemskt. Man orkar knappt ta in att detta har hänt. Ett direkt angrepp på demokratin. Skjuta ungdomar på ett socialdemokratiskt läger..vill bara gråta då jag läser tidningsrubrikerna. Ofattbart./Karin

Tove sa...

Så svårt att förstå och greppa. Skönt att du är välbehållen i alla fall. Sinnesstört!

Anonym sa...

Ett slag mot hela vänsterrörelsen. Heja Esbati

Fredrik sa...

Personligt. Och nu även privat. Du har allt mitt stöd. Jag vet fan inte vad jag kan göra annars?

Fröken Finemang sa...

såg intervju nyss. stark historia.
glad att du lever.

mina tankar finns hos er som var med, alla anhöriga och hela det norska folket.

Anonym sa...

Men, V gillar ju utomparlamentariska metoder (Ohly efter valförlusten)
Så, här har vi en galning som använder sig av utomparlamentariska metoder...Metoder som gillas av vänsterpartiet.... Nu kanske du vet hur det känns att bli utsatt för vänsterns attacker när du själv har blivit attackerad av samma metoder...

Anonym sa...

Ta hand om dig, Ali. Jag är väldigt glad att du klarade dig.
/Gustaf

Gustaf Segerström sa...

Oavsett partitillhörighet, religiös livsåskådningen eller egentligen vad som helst, så ska ingen behöva uppleva något sådant här.

En oerhörd tragedi.

Anonym sa...

@ Anonym #3

Tack för att du visar din sidas totala avsaknad av medmänsklighet.

/ Bengt H

Anonym sa...

Hörde dig på nyheterna tidigare idag. Blev illa berörd av din historia och allt som hänt. Styrka till dig, Ali. Jag är också glad att du klarat dig.

Emil sa...

Jag är så glad att du klarade dig. Ta hand om dig! Jag ska följa Jonas Gardell (och säkert många andra) och bli stödmedlem i AUF nu.

Nisse Hult sa...

Högertrollets spya ovan får påminna oss alla i sorgen att kampen mot fascismen, nazismen och rasismen går vidare.
De fega små kräken kan sprida sitt hat på nätet eller talarstolen - det kommer likt förbannat aldrig vara annat än lögner och hat spritt av fega små kräk.
Och även om det kan förvrida huvudet på några enstaka stackars dårar, har vi alltid sanningen, rättvisa och folket på vår sida - för demokrati och medmänsklighet.

Anonym sa...

Esbati, du är ju inte S, du är ju V. Hur kommer det sig att V-partister fanns med?

Var det många från Sverige som fanns där, fanns svenskar bland de som dog?

Vet du något? Tacksam för info.

/Lottis

admin sa...

Hørte intervjuet nå. Godt at du overlevde. Tenker på alle dere som var på øya, ønsker dere alt godt.

Ingrid

Wonder Warthog sa...

Anonym 7:14 är beviset för att det finns en i varje folksamling. En råidiot alltså..

Ta vara på dig Ali!

Anonym sa...

Vi tänker på dig. Ta hand om dig.
Martina och Henrik, Malmö

Anonym sa...

Godt at du kom uskadd!

Jeg håper morderen / drapsmennene blir dømt til 21 år, og blir
løslatt fra fengsel om 14 år.

/Anders

Hampus Eckerman sa...

Jag vill bara säga att jag är så glad, så glad över att du klarat dig. Ta hand om dig nu och se till att du har folk du kan tala med kring dig.

Jan Schmidt sa...

Anonym 7:14, det är en jävla skillnad på att ockupera ett hus och att spränga det i bitar...

Lars sa...

Skönt att Du klarade Dig. Ta hand om Dig.

Spiring sa...

Nu är det ingen större mening med att försöka resonera med såna som Anonym 7.14. Men ändå:

"Utomparlamentariska aktioner" går alldeles utmärkt att utöva inom lagens råmärken. Det är både normalt och sunt i en parlamentarisk demokrati. Ett exempel är Vietnamrörelsen som på fullt lagligt vis blev så framgångsrik att den påverkade även den "inomparlamentariska" politiken. Eller för den delen våra klassiska folkrörelser när de drog igång. Tror du Ohly räknar in massmord på värnlösa människor under "utomparlamentariska aktioner" är du dum i huvudet.

Men det tror du naturligtvis inte, du tyckte bara du fick in en billig poäng. Vilket du inte fick. Istället påminns man om en scen i filmen "I huvet på en gammal gubbe": huvudpersonen drabbas av kraftiga väderspänningar i en söt flickas sällskap. Han får den ljusa idén att sparka till ett föremål på marken, en boll, burk eller nåt liknande, för att samtidigt passa på att lätta på trycket och kanske impa lite i samma veva. Dock missar han sparken och faller till marken samtidigt som brakfisen ljuder över nejden.

Spiring sa...

[Jag menade "utomparlamentariska metoder" på två ställen i mitt förra inlägg, inte "utomparlamentariska aktioner." Inte för att det gör nån större skillnad, men det var så det stod i den kommentar jag kommenterade. Ändra gärna i min första kommentar och bortse från denna.]

Anonym sa...

Kära Ali,
Jag är normalt en främling för dig, men idag vill jag vara din medmänniska. För det gör så ont i mig också när jag ser och läser om och om igen om det som skett. Jag har också sett en annan människas dödsångest, någon jag älskade som jag försökte men inte kunde rädda. När jag hör dig berätta om den där flickan så förstår jag att det minnet etsar sig fast. Det är outhärdligt, men precis som allt man är med om så blir det en del av en, vare sig man vill eller inte. Vill säga till dig att: va med dem du älskar och gör det du älskar. Känn ingen skuld för att just du lever och ”kom undan” med skrapsår utan ta vara på insikten om hur mycket ett liv, DITT liv är värt och lev det väl!
Kram Maria

Micke sa...

Innerligt glad att du klarade dig.
Hoppas nån som kan tar på sig uppgiften att ge dom döda ett ansikte.

Det är den sista chansen att få fascisterna att fatta för det gör dom inte nu.

T. sa...

Anonym 7:14 framstår som en mycket empatilös människa. Jag antar att du varken har släkt eller vänner eftersom du verkar ha svårt att sätta dig in i hur fruktansvärt det skulle vara att mista en anhörig eller kamrat på det här sättet.

Alla tankar och stöd till de människor som miste någon i attackerna eller som skadades fysiskt eller psykiskt. Även om vi andra aldrig till fullo kan förstå vad ni har varit med om så finns vårt stöd. Ni är inte ensamma.

Anonym sa...

För de döda - inte en tyst minut utan en livstid av kamp!

No pasaran!

Anonym sa...

Medierna värnar om blomsterhögar och tysta minuter. Vännerna klistrar en norsk flagga på sina profilbilder på facebook och joggar vidare i tillvaron. Våra sympatier går dit medierna pekar, följer lydigt löpsedlarna och jag är rädd.

De passiva sympatierna har blivit folkets nya opium och vi inbillar oss att vi gör skillnad.

Det är som att det fundamentalt medmänskliga, empati, i sig har förvandlats till att vara den handling vi mäktar med.

Du har all min sympati Ali, liksom de andra drabbade och deras anhöriga och jag kan inte respektera mig själv om jag inte aktivt börjar arbeta bort den samhällsrädsla som föder galningar. Sympatier, medlidande, empati och sorg är inte nog i ett samhälle som gödslar högerextrema med rädsla. Jag måste göra mer.

Lisa H

Anonym sa...

Du och jag är politiska motståndare, men jag är otroligt glad att du klarade dig. Jag är också otroligt ledsen över alla dina förlorade kamrater.

Som marknadsliberal känner jag ändå att våra konflikter är relativt futtiga, och jag hoppas verkligen att detta leder till att både Sverige och Norge öppnar sina gränser än mer, för såväl flykting- som arbetskraftsinvandring. Låt inte tokstollen vinna.

Inga Likes sa...

Vi står med dig som kamrater Ali!

Anonym sa...

Kommer du fortsätta att hylla och stödja terroristorganisationer efter att du nu själv har fått erfara terrorism?

Anonym sa...

Prata Ali. Var nära dina kära och berätta. Tills alla ord är uttömda. Inte för att bära vittnesbörd. Det har du gjort med den äran. Utan för att minnena inte ska hemsöka dig. Om det nu är möjligt.

Jag skickar dig kraft från Stockholm!

/Claudia

Anonym sa...

Kära Ali,

Jag saknar ord. Denna händelse har inte gått någon obemärkt förbi.

Ta hand om dig.

Kärlek.

Paolo Pissoffi sa...

Att de inte skulle vara anti-semiter är inte nödvändigtvis sant bara för att de nu hatar muslimer mer. Breivik är idag Israel-vän men menar att det Hitler skulle ha gjort var att ha tvångsdeporterat judarna till Israel. Han gör likt många andra en åtskillnad mellan goda och dåliga judar, och menade att dåtidens judar var illojala mot europa.

Kristna sionister är ofta anti-semiter. Nästan av nödvändighet.

Jag vill också tillägga att i och med att det visade sig vara en norrman verkar sorgen kunna bearbetas utan hatet. Hade det varit en muslim, hade hatet riskerat att på sina håll ta över.
Stoltenbergs reaktion och sätt att agera har varit beundrandsvärt hela vägen. Även AUF:s reaktion.

Ta hand om dig Ali och känn efter så att du inte drabbas av någon form av efterchock.

Susanne WL sa...

Känner med dig!

Anonym sa...

Det är så hemskt att man, inte ens en och en halv vecka efteråt, kan begripa att det är sant.

Jag kan bara hoppas att det på längre sikt kan komma någonting gott ur detta så att inte alla dessa ungdomar har dött förgäves.

Självklart är även jag glad över att du kom levande därifrån.

Sköt om dig.

Anonym sa...

Det som hänt är ofattbart! Det är en tragedi för alla som har förlorat nära och kära, men också för er som blev vittne till det fruktansvärda dådet. Varje människas liv är ovärderligt. Hoppas att du och alla andra får hjälp och stöd att hantera chocken och sorgen. Det måste vara otroligt svårt att hantera och det är bara att beklaga att det finns människor utan empati som försvårar sorgearbetet med sina elaka kommentarer.

S sa...

Hej Ali. Jag har ju ingen aning egentligen men jag minns att du berättat om en tjej som blev skjuten genom kinden och att du inte visste hur det gått för henne sen, här (http://rodeo.net/niotillfem/2011/08/beratta/ kommentar #70) berättas det om en tjej som blev skjuten genom kjeven och överlevde. Det behöver ju inte betyda något, jag tänkte bara berätta.

Synd, men förståeligt, att du inte kandiderar, du hade blivit en fin partiledare.

Ali Esbati sa...

Hej S,

Tack för omtanken. Det är säkert den tjejen som du beskriver. Som tur är fick jag reda på att hon levde, i samband med att vi fick besöka Utøya igen i augusti.

Jag har nämnt det i det här inlägget:
http://esbati.blogspot.com/2011/08/utya-att-ga-vidare.html