torsdag, juni 21, 2012

Otillräknelig?

Idag har jag varit i rättssalen igen. Nu inne i samma rum som Anders Behring Breivik. För trött för att skriva om det, men här är en kort intervju jag gjorde med VG:s web-tv efter dagens förhandlingar.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Stor respekt för det sätt som du orkat stå upp och ge röst för alla de som var på Utoya innan och under rättegången! Dels har du bidragit med skarpa politiska analyser och kommentarer. Men framförallt gör det att alla vi som inte är direkt drabbade kommer närmare det som hände och i någon mån kan känna av den gränslösa tragedi som drabbat så många. Stort tack!

M. E. sa...

Jeg har stor sympati for det du sier i VG:s web-tv, men mindre sympati for måten media håndterer 22. juli på. Jeg tror noe av det som trengs for å vende trenden som ledet til 22. juli er en mer nøktern politisk dekning. Dessverre virker mye av reaksjonen å være som etter at Olof Palme ble drept: Drapsmannen karakteriseres som skrullete (noe du skal ha heder for å prøve å motvirke), før man sier "men det var nok ikke uten grunn". I Sverige har jeg inntrykk av at man reagerte på mordet på Palme med å si at den politiske debatten var altfor voldsom og at Palme hadde bidratt til det, og nå er den politiske debatten i Sverige redusert til noe hvor det er vanskelig å se de store skillelinjene. MEN samtidig har det svenske samfunnet blitt mer voldsomt og urettferdig - i valget mellom en skarpladet politisk debatt og et voldsomt samfunn har man altså valgt det sistnevnte kan det virke som.

I Norge virker det også nå som man prøver å "dempe"/utvanne den politiske debatten ytterligere (den var allerede ganske utvannet) og Frp kommer overraskende lett unna. Så kanskje blir det som i Sverige etter mordet på Olof Palme, at istedenfor å intensifiere den politiske debatten, gjør man mer show av den, med et mer voldsomt samfunn som resultat? Slik jeg ser det hadde det riktige vært at man nå tok bort showet fra politikken som lett skaper fordommer og forakt for det representative demokratiet og erstattet det med mere dyp, mer direkte konfrontasjon og en bred politisk debatt. For eksempel kan nok Rødt og Miljøpartiet De Grønne bidra til å gi mer liv og dybde i debattene, nå som SV sitter i regjering sammen med Sp og Ap og de politiske debattene i stor grad reduseres til to blokker som stilles mot hverandre uten de helt store skillelinjene.

Men selvfølgelig kommer ikke media som styres av en kommersiell logikk til å bidra til det. Dagens media vil jo ha minst mulig forandring og mest mulig show, følelser, privat osv. – noe som bidrar til fordommer og politikerforakt slik jeg ser det.