onsdag, juli 04, 2012

Avkommersialisera välfärden!

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt och Ulla Andersson har skrivit en väldigt, väldigt bra och viktig debattartikel i DN idag. Där konkretiserar de hur man kan få bort de kommersiella intressena från välfärdssektorn (och därigenom, bland annat, verkställer LO-kongressens beslut).

Det handlar i korthet om:

  • Lagstiftning om att skattepengar inte ska gå till vinstsyftande eller vinstutdelande aktörer inom vård, skola, förskola och äldreomsorg. Överskott ska stanna i verksamheten och sparas eller återinvesteras. Ingen vinstudelning, men också stopp för dolda vinstuttag, som oskäligt höga styrelsearvoden, intern prissättning, lån inom koncern eller liknande.
  •  Befintliga företag som vill vara med och utveckla välfärden kan välja att omvandlas till en särskild form av aktiebolag med vinstutdelningsbegränsning.
  • Beslut från kommunen, landstinget eller staten ska vara en förutsättning när skattemedel tilldelas välfärdsverksamheter. LOV ("Lagen om valfrihet", som alltså är en tvångslagstiftning om konkurrensutsättnin) upphävs. 
Frågan om välfärdens organisering – om det ska vara behoven eller plånboken som styr – och om överföringen av gemensamma medel till att göda riskkapitalbolag på jakt efter säker avkastning, är ett av de absolut viktigaste i hela Västvärlden. Det har pågått och pågår en tillbakrullning och annektering av den sektor som byggdes upp just för att inte vara marknadsstyrd. 

Sverige ligger i frontlinjen: en relativt stor offentlig sektor och välutbyggda välfärdstjänster gör att det finns mycket att ta av, och Sverige har också varit ett av de länder där kommersialiseringen har gått allra snabbast. Det får stora effekter. Om de drygt 8 miljarder skattekronor som 2009 blev till privata vinster i "vård, skola, omsorg" hade använts till förbättrad kvalitet, hade runt 20.000 nya välfärdsarbetare kunnat anställas. 

Vi har många bekräftelser på att de ideologiskt-teoretiskt framdrömda löftena om "effektivitet" i privat välfärd inte kan hållas. Vi vet också att en stabil majoritet önskar en politik som sätter stopp för vinstutdelningar från skattepengar, och för övrigt vill ha välfärd före skattesänkningar. Behoven är skriande. Resurserna finns. Också de konkreta förslagen. Det är hög tid att ta striden.


PS. En bokessä från 2010 som är relevant i sammanhanget: "I rovstatens garn". Läs gärna. 

2 kommentarer:

Anonym sa...

tycker det är så självklart att det inte ska gå att göra vinst av våra skattepengar. mer obegripligt är att det är bara v som driver stopp!

Petter sa...

Är det inte väldigt i underkant att räkna på att 8 miljarder räcker till 20.000 nya välfärdsjobb? Har sett beräkningar på att 10 miljarder räcker till 200.000 nya offentliga jobb om dessa människor varit tidigare arbetslösa med de kostnader och ej inbetalda skatter och arbetsgivar avg. som följer med. Och går dom från andra arbeten torde dessa bli lediga för arbetssökande så kostnaden bör bli betydligt lägre eller pengarna räcka till betydligt fler arbeten eller?