onsdag, februari 09, 2005

Folkpartiet följer upp

Kunde nästan ha satt ett lillfinger på det. Folkpartiet följer upp gårdagens hets mot invandrare (Uppdrag Granskning med efterdebatt) med en artikel på DN Debatt, och presenterar samma omtugg på politiskt program: försämra livet för invandrare och asylsökande – passa samtidigt på att använda dem för att underminera kollektivavtalen och därmed förstöra för samtliga löntagare i Sverige. Ett skolboksexempel på hur det kan fungera när man har mediehegemoni. En frågeställning som överhuvudtaget inte är reell (”det fuskas extremt mycket – särskilt bland invandrare”) och under inga omständigheter någon nyhet (”nu har folk börjat fuska”) blir det stora debattämnet.

Nyckelmeningen i artikeln som Mauricio Rojas och Lars Leijonborg skrivit är denna:

”Jobbgarantin ska ge en ersättning som är högre än socialbidraget. Denna ersättning bör överstiga socialbidragsnormen för en vuxen person men understiga nivån för de lägsta avtalsenliga lönerna på arbetsmarknaden”.


Detta är klassisk antifacklig politik vars förlorare är hela arbetstagarkollektivet – särskilt invandrare. Läs Steinbecks Vredens Druvor!

Samtidigt spelar Folkpartiet det rejäla rasismkortet inför stundande valrörelse. Folkpartiet är ju som bekant det etablerade parti som gjort mest för att legitimera och introducera rasistiska och främlingsfientliga krafters dagordning i den allmänna debatten (minns bl.a. ”språktesten”). Det har gett utdelning. Nu är mer att vänta.

Priset betalas av de invandrare som redan utstår daglig rasism i svenska samhället, och som är hårt pressade av arbetslöshet, tunga arbeten och fattigdom. Mauricio Rojas själv – som liksom en handfull andra invandrare nu kommer att ges fullt spelutrymme att angripa välfärdssystemen – behöver inte vara så orolig. Han tjänade 2003 cirka 650.000 kronor utöver riksdagsarvodet. Pengarna kom från tankesmedjan Timbro, där han arbetade som vice vd.

1 kommentar:

Tobias Lindberg sa...

Håller helt med dig i din kritik av artikeln på DN Debatt i synnerhet och Folkpartiet och Rojas i allmänhet. Detta är så uppenbart en fortsättning i de ständiga försöken att underminera fackföreningsrörelsen, sänka de svenska lönenivåerna och försämra de allmänna skyddsnäten. Förutom ett plikskyldigt stycke där de skriver att socialbidraget behövs för de allra sämst lottade så ägnar de hela artikeln åt hur man kan försämra deras skydd på bästa sätt. Hur kan man tala om de arbetslösas ansvar för sin situation då det inte finns jobb till alla? Som det ser ut idag då man prioriterar låg inflation före låg arbetslöshet och alltså låter de arbetslösa ta smällen istället för att det skall vara hela samhället ansvar så kommer alltid en stor grupp vara arbetslösa och dem beskyller man för bristande vilja att ta sig ur arbetslösheten. Skamligt är vad det är! Vidare så är det ryggradslöst av Lejonborg och Rojas att hela tiden säga att man måste reformera bidragssystemen när man alltid menar försämra. Slutligen för de även fram idéer på hur allmänna medel kan överförasd till företagen (antagligen främst privata) när de säger att de arbetslösa skall få lönebidrag under ett halvår och sedan skall det fasas ut under ytterligare ett år. Bidrag till människor är tydligen inte okej men bidrag till företag verkar vara det!?