onsdag, februari 09, 2005

Uppdrag: Jaga de sämst ställda

Först sänder Uppdrag Granskning ett ohyggligt tendensiöst och fullständigt icke-underbyggt program med rasistiska undertoner. Sedan hänger nyhetsprogrammen på. Debatt ägnar hela programmet åt något som framstår som en nationell kris. ”Systemet är i gungning” säger man i programmet, utan tillstymmelse till statistik eller sansad bedömning. Och så får Fredrik Reinfeldt sitta och le och tala om ”folklig ilska”.

Såhär har det sett ut ett tag. Men det här passerade ändå några gränser.

Låt oss konstatera vad kvällens Uppdrag Granskning visade. Tre (3) familjer har uppenbarligen ägnat sig åt kriminella handlingar. I det här fallet bedrägeri och urkundsförfalskning. Säkerligen finns det fler människor som gjort likadant. Men hur många? Det kan man naturligtvis inte veta. Det hör till sakens natur. Men de stickprovsundersökningar som Försäkringskassan – till skillnad från Uppdrag Granskning – gjort, visar att ca 2-3% kan ägna sig åt fusk. Det är förstås inte bra. Men det är 2-3%. Det skulle kunna vara ännu många fler, utan att det skulle göra ett system med ökad repression och minskade bidrag att föredra. Det finns ingenting som tyder på att det skulle vara fler som fuskar med bidrag i Sverige än i länder med hårdare straff eller mer kränkande kontroller. Snarare tvärtom.

Men det är så här dagordningssättande fungerar. Om man ska undersöka vad svenskar tycker politiskt och gör djupgående intervjuer med tre bibeltroende kristdemokrater skulle man troligen ha gjort ett mer representativt program än det som nu visades på Uppdrag Granskning. Men det är inte det som diskussionen handlar om.

Diskussionen utgår istället från Janne Josefssons aggressiva ego-tripp. Han inleder programmet med att i smaskigaste Ny Demokrati-ton tala om att nu har man gjort ett program om det ”känsligaste man kan tänka sig”. Om sånt som man ”inte får prata om”. Retoriken är lika klassisk som unken. Det har aldrig varit tabu att hoppa på de sämst ställda i samhället. Tvärtom. Det är ju ett normaltillstånd! Josefsson stampar fram en hel krisbeskrivning från ingenting. Och i bakgrunden spelas exotisk Balkanmusik.

Återigen. Det finns inga – upprepar: inga – bevis i programmet för att fusket med bidrag skulle ha ökat. I själva verket skulle det mycket väl kunna vara så att fusk med bidrag faktiskt har minskat. Om detta vet vi alltså ingenting.

Däremot vet vi några andra saker. Som Josefsson inte berättar om. Vi vet att invandrare diskrimineras kraftigt på arbetsmarknaden. Vi vet att klyftorna mellan hög- och låginkomsttagare i Sverige har ökat. Vi vet att fler sliter ut sig på jobbet och tar slut i kroppen i förtid. 1,7 miljoner svenskar har värk i skuldror, nacke och axlar varav 440.000 svår värk. Andelen har ökat främst bland kvinnor. 600.000 människor lider av värk överallt. I åldern 45-64 är det elva gånger vanligare bland kvinnliga arbetare än manliga högre tjänstemän. På bara fem år har den genomsnittliga förväntade pensionsåldern sjunkit med ett helt år. Invandrare – särskilt invandrarkvinnor – har enligt utredning efter utredning de tyngsta och sämst betalda jobben, drabbas hårdast av ökad arbetslöshet och har i många områden sjunkande levnadsstandard.

Fredrik Reinfeldt och hans vänner har ingen kontakt med den verkligheten. Deras linje är att detta beror på slapphet. Och Janne Josefsson hjälper dem slå ännu hårdare mot dem som redan har det svårast.

I sammanhanget bör man också komma ihåg att ett ärligt uppträdande gentemot bidragssystem förutom graden av faktisk utsatthet främst beror på förtroendet för systemet och känslan av samhörighet med samhället. När nu SVT lyckas skapa total hysteri kring frågan, utan att egentligen ha några fakta, så gör man en viktig sak: uppmuntrar till ökat utnyttjande.

Så kan de som aldrig har behövt förnedra sig inför socialen eller leva på de marginaler som bidragstagande innebär fortsätta att klaga på att de också ”har hört” om lata bidragstagare (Moderaterna beställde för övrigt till och med en undersökning hos Temo som byggde på att man frågade folk om de just ”kände någon” som fuskade [här]) – ty deras rofferi betecknas som lagligt, ja till och med uppmuntras av det ekonomiska systemet.

Och vi invandrare får åter börja stålsätta oss för samma nyfascistiska tendenser som Ny Demokrati på sin tid var den tydligaste exponenten för.

Janne Josefsson har kommit med sitt bidrag till nedmonteringen av den svenska välfärden och arbetarrörelsens landvinningar. Det är säkerligen positivt för hans karriär. Nu får istället vi andra som begriper värdet av solidaritet kliva in på banan och kräva våra rättigheter. Man kan inte lämna återbud när striden pågår i ens vardagsrum.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Som vanligt föregår du med gott exempel Ali. Det du skriver stämmer lika bra dig. Exempel:

Diskussionen utgår istället från Ali Esbatis aggressiva ego-tripp. Retoriken är lika klassisk som unken.

Återigen. Det finns inga – upprepar: inga – bevis i inlägget för att fusket med bidrag skulle ha minskat. I själva verket skulle det mycket väl kunna vara så att fusk med bidrag faktiskt har ökat. Om detta vet vi alltså ingenting.

Patrick sa...

Däremot vet vi några andra saker. Som Josefsson inte berättar om. Vi vet att invandrare diskrimineras kraftigt på arbetsmarknaden. Vi vet att klyftorna mellan hög- och låginkomsttagare i Sverige har ökat. Vi vet att fler sliter ut sig på jobbet och tar slut i kroppen i förtid. 1,7 miljoner svenskar har värk i skuldror, nacke och axlar varav 440.000 svår värk. Andelen har ökat främst bland kvinnor. 600.000 människor lider av värk överallt. I åldern 45-64 är det elva gånger vanligare bland kvinnliga arbetare än manliga högre tjänstemän. På bara fem år har den genomsnittliga förväntade pensionsåldern sjunkit med ett helt år. Invandrare – särskilt invandrarkvinnor – har enligt utredning efter utredning de tyngsta och sämst betalda jobben, drabbas hårdast av ökad arbetslöshet och har i många områden sjunkande levnadsstandard.Jag vet en sak till; Socialdemokraterna har med stöd av vänstern byggt det samhälle som du beskriver.
Att många människor tvingas leva på marginalen och beroende av bidrag kan förklaras med att staten tar en allt för stor del av deras inkomster.

Men visst, höj skatten, blunda och låtsas att problemen försvinner. Vem är det som inte har kontakt med verkligheten egentligen?

/Patrick

Anonym sa...

Du skriver att 1-2% fuskar.Det är 1-2% som är så infernaliskt korkade att de sjukskriver sig och arbetar samtidigt eller nåt annat lika dumt.De är ju lika dumt som att tullarna skulle fråga folk om dom smugglar och sedan släppa igenom dom som svarar nej.Det skulle säkert finnas dom som svarade ja på den frågan också.Fusket är enormt mycket större än ett par procent.Jag skulle tro att det snarare rör sig om 30%.