söndag, februari 06, 2005

Skatt - nu som hjärnspöke

Rubrik i SVT text: ”S har hjärntvättat folket”. Sveriges mest desperate partiledare, tillika en av norra Europas tråkigaste politiker, Göran Hägglund menar att människor ser ett samband mellan skatter och välfärd på grund av ”hjärntvätt”. Den borgerliga alliansen noterar ständigt nya rekord i låg debattnivå. Jag vill tipsa kristdemokraterna om några andra hjärntvättsamband: Sambandet mellan offentliga sektorns storlek och kvinnors deltagande i arbetslivet. Sambandet mellan urholkad arbetsrätt och exploatering på arbetsmarknaden. Sambandet mellan militär ockupation i ett land och den ockuperade befolkningens missnöje med ockupationsmakten. Sambandet mellan kristen nymoralism och kvinnoförtryck. Sambandet mellan ägarkoncentration i media och möjligheten att sprida högerdynga i allmänna debatten. …

Följande Hägglundcitat förtjänar för övrigt att återges: ”Det måste också finnas ett utrymme för människor att klara sig själva”. De förtidspensionärer, småbarnsmammor och arbetslösa som får mindre pengar att röra sig med tycker naturligtvis att det är bra om detta utrymme vidgas. Det måste också finnas ett utrymme för kristdemokraterna att bedriva utomparlamentariskt arbete.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Så hur hög anser du att den totala skatten på en arbetsinkomst ska vara?

Med "total skatt på arbetsinkomst" menar jag inklusive det löneutrymme som LO förhandlat bort och som nu (felaktigt) kallas arbetsgivaravgift***. I själva verket är denna avgift ytterligare 33 procents skatt på löntagarnas arbete. Utöver de drygt 30 procent som dras i kommunalskatt.

Löntagaren gör ju faktiskt hela jobbet och det är därmed löntagarens insats som beskattas. Arbetsgivaren har att formellt betala in en del av lönen som inte redovisas för den som gjorde jobbet.

Du säger att skatterna måste upp. Det som avses brukar då vara skatten på arbete. Hur mycket mer ska tas från låginkomsttagarna?

Och om socialdemokraterna är ett arbetarparti och har haft regeringsmakten i 70-talet år - Hur kommer det sig att den totala skatten på en KAPITALinkomst i miljardklassen är procentuellt mycket lägre än skatt på låginkomsttagares ARBETSinkomster?
--------------------------------------------------
***Se Wanjas brevlåda på LO.se om du inte tror mig.

Mats Reimbertsson sa...

Det är inte en naturlag att socialdemokraterna ständigt förblir det parti som hjälper de så kallade "svagaste". Men det är nog rätt uppenbart för oss båda iaf att socialdemokraterna gullar mest med medelklassen medan arbetarväljarna via "hjärntvätt" fortfarande tror på att det sk arbetarepartiet håller sina löften till dessa väljargrupper. KD förstår att ha en vision för framtiden som omfattar fler än medelklassen. Välkommen att göra oss sällskap Ali.

Anonym sa...

Ali har ännu inte svarat på den direkta frågan om hur hög den totala skatten ska vara på en löntagares arbete.

Det är troligen för pinsamt att erkänna att låginkomsttagares arbete redan idag beskattas till 65 procent (progressivt). Samtidigt som kapitalinkomster beskattas till 30 procent (platt skatt) och samtidigt som supermiljardärer (som BARA deklarerar kapitalinkomster) är helt skattebefriade.

Detta i ett land där partier som kallar sig arbetarpartier suttit vid makten i 70 år, och där Alis eget parti i dag och sedan ett decennium tillbaka - är stödparti till regeringen.

Anonym sa...

Nej, inget svar idag heller. ALLT får man göra själv i kommunistsamhället... till och med svara själv.

Han menar att skatten ska vara 100 procent, d.v.s. att slaveri ska införas, och att han själv ska sitta högst upp i nomenklaturan och dela ut kuponger åt de som tycker precis som han.