tisdag, mars 08, 2005

Ny övergreppsvideo från Irak

Idag har så svenska medier rapporterat om en ny skandal med en inspelad amerikansk soldatvideo, som bland annat visar hur en bunden fånge (som senare dog) sparkas i huvudet och hur amerikanska soldater "vinkar" med döda irakier. Videosnuttarna kan ses här.

Pentagon, som först gjorde allt för att hindra spridningen av videon, kallar uppträdandet för "olämpligt". Upprepar: olämpligt. Det var den PR-ansvarige (!) för Florida National Guard som rapporterade om videon. Han betcknar agerandet som "disturbing" och menar att soldaterna "looked unprofessional and displayed a lack of discipline".

En smått bisarr detalj är att Palm Beach News, som lagt upp materialet, förutom de mest blodiga scenerna också censurerat bort ljudet. Anledningen är förekomsten av "profane language"!

Vem som helst borde kunna begripa, att om det som kommer ut ibland är vad amerikanska militärer själva filmat och sedan råkat sprida till fel person, så är själva agerandet inte något undantag, utan norm. Det koloniala förakt som amerikanska soldater visar, är nödvändigt i upprätthållandet av ockupationen. Och användandet av förskönande omskrivningar för tortyr och massmord är en närmast obligatorisk "feature" hos totalitära förtryckare.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Jinge!! (om nu den anonyme heter så)
Den brutala ockupationsmakten gullar med en kissemiss i en av övergreppsvideosarna! Ahhhrg! USA ut NU! Återinsätt den demokratiskt valda mysfarbrorn Saddam Hussein, som fick 100% av folkets röster.

Anonym sa...

Saddams terror eller USAs terror är väl ändå rätt hugget som stucket? Eller blir man mindre död av snälla, demokratiska kulor?

Anonym sa...

jag håller med pasqalito. om usa bara kunde packa sig iväg från irak så skulle irakierna få göra va dom vill me sitt land och så skulle allt bli frid och fröjd. usa är bara där och sabbar!!!