Det var en debatt som började bra men blev lite tjatig och enkelspårig. Vem vann? Oavgjort, kanske med visst övertag för Reinfeldt, säger Sifo. Men det är att läsa siffrorna platt. Utgångsläget i samhällsdebatten har varit sådant att oavsett vad Reinfeldt & co. rört vid har det presenteras som nydanande (!) och lyckat, medan varje rörelse från socialdemokraterna har stämplats som skandalöst, meningslöst eller maktfullkomligt. Därför är det verkligen ett överraskande bra, snudd på imponerande, resultat för Göran Persson.
Tittar man närmare ser man dessutom något helt avgörande, som kommit bort i sifferanalyserna. Av dem som svarat att de sett hela eller delar av debatten fördelar sig svaren på vilket parti man skulle ha röstat på om det var val idag så här: Borgerliga blocket 154; s+v+mp 113; inget parti 76. (Vägt bastal 161, 104 resp. 73). Det indikerar att en helt annan tolkning är rimligare – att Persson vann debatten på poäng. Intressant är att Persson gick hem hos LO-medlemmar. Det blir avgörande att få ett politiskt klimat där arbetarväljarna uppfattar det som viktigt att rösta och inte vänder sig bort från hela valdebatten.
Debattmässigt är Göran Persson oerhört skicklig, men Reinfeldt är en värdig motståndare. Persson måste nog börja släppa några av sina käpphästar. OK att man vill berätta om hur det var 1991, men man kan inte göra det tre-fyra gånger i en entimmesdebatt. Och Reinfeldt kommer nog att vara ännu skickligare på att spela på sina egna kort nästa gång – det innehållslösa upprepandet av ord som ”förnyelse”, ”bidragsfusk” och ”trött socialdemokrati”.
Politiskt var det intressantaste ändå att Reinfeldt inte sa någonting om det som är kärnpunkten i hela borgerlighetens politik: tanken att det skapas fler jobb och mer välfärd om arbetslösa och sjukskrivna får mindre pengar. Persson var väl kanske inte heller någon hejare på att säga de mest politiskt substantiella sakerna, men det framgick ändå mycket tydligt att klyftan är innehållslig. Jag blev överraskad av att Persson var så tydlig med att han inte vill ha mer betygshets i skolan. Den viktigaste politiska insikt som förmedlades är att moderaternas A-kasseförslag framför allt handlar om att sänka lönerna på arbetsmarknaden. Det var bra att det nämndes, och det är viktigt att den argumentationen fortsätter fram till valrörelsen.
När frågor ställdes om kvinnoförtryck och feminism var både uppenbart obekväma, även om Persson i sak gav bättre svar än Reinfeldts genuint insiktslösa högersnömos. Men detta är en allvarlig frågeställning både innehållsligt och valtaktiskt. Tydliga socialdemokratiska feminister kommer att behövas i valdebatten, på högsta nivå, inte bara som insläng i specifika debatter.
För övrigt vill jag meddela att jag tyckte Lars Adaktusson skötte sig utmärkt, mina farhågor till trots (även om det kanske mest beror på att han sa väldigt lite och verkade tagen av stundens allvar). Noterar också att morgonnyheterna fortfarande hade svårt att komma ur sin förutbestämda dramaturgi. Analyserna av själva debatten – som gick åt lite olika håll – varvades med ett inslag där en gammal dam fick säga att Persson ”säger samma saker som alltid”, medan Reinfeldt verkar ”ung och fräsch”.
Men ändå. Socialdemokratin och vänstern vinner på att tala politik och på att debattera, konfronteras. Rätt skött är gårdagens debatt en bra utgångspunkt för att mödosamt börja vända opinionen.
onsdag, maj 25, 2005
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
11 kommentarer:
Ganska träffande sammanfattning, även om jag inte håller med om alla tolkningar (i 1:a stycket tex)
Jag tyckte också att Reinfeldt var defensiv på frågan hur sänkta nivåer skall skapa nya jobb. Perssons svar på samma fråga verkade ju vara 'om moderaterna tror att sänkta bidrag/skatter skall ge jobb behöver vi själva bara sitta med armarna i kors'. Men motfrågan 'vad har ni gjort under alla år' kom aldrig. Bara konsekvensen 'ni tycks vara nöjda'. I sanning har inte Reinfeldt så mycket att komma med, han kan inte skapa några jobb, men han kan hoppas lite, dels på att några finner det för gott att faktiskt ta en anställning och försöka behålla den, och ffa att det leder till att företag startas och att anställer folk.
Jag skulle gärna se en del sosse-feminister i valdebatten. Frontfigurerna där har mer avskräckande än lockande egenskaper, och de står för mer pekpinne- och styr/reglerpolitik än de flesta kvinnor finner smakligt. Jag tror att borgerligheten vinner på det. Kvoterad föräldrarförsäkring är ingen valvinnare.
Att moderaternas syfte skulle vara att sänka folks löner tror jag att Reinfeldt inte var förberedd på. Snyggt tjyvnyp från GP. Att skatter är just en sänkning av folks disponibla löner är ju det uppenbara motdraget.
Men jag utgår från att sossarna skärper sig och kommer med bättre (fulare) knep när det drar ihop sig. Det var väldigt mycket gammal skåpmat igår. Och Reinfeldt drar sig inte för att ge igen med samma mynt och spela på samma planhalva, samtidigt som han ser ut som en ledsen skolpojke/hund. För om GP skall spela fult och samtidigt hålla patron/godsägare/landsfader illusionen vid liv så är han mycket mer sårbar.
Faktiskt hoppas jag på det, lika oblyga fulknep mot GP som sossarna alltid har kört med, och det parat med snäll uppsyn och välvilligt prat om/för/till dem med måttliga inkomster (uppriktigt menar tror jag). För en uppblåst balong är både räddare för nålen och smäller högre när sticket träffar
Lite smått lustigt att höra GP snömosa på om att man ska kramas och att ingen ska lämnas utanför.
EFTER att Reinfeldt sagt typ 18 ggr att under GP:s tid har över 500,000 blivit just utanför. Förtidspensionärer.
F.ö. Skapar höjda bidrag fler jobb?
Den viktigaste politiska insikt som förmedlades är att moderaternas A-kasseförslag framför allt handlar om att sänka lönerna på arbetsmarknaden.
Som liberal är det smått beklämmande att Reinfeldt inte vågar säga som det är. Lägre a-kassa gör att arbetslösa är villiga att arbeta för lägre löner vilket ökar den efterfrågade kvantiteten på arbete vilket i sin tur leder till lägre arbetslöshet. Fler som arbetar leder till större produktion vilket pressar ner priserna, alltså reallöneökningar. Hur stora de två effekterna är, är omöjligt att säga på förhand och i praktiken ruggigt svårt att kontrollera i efterhand.
Det tråkiga är att Persson, LO & resten av vänstern tror att det går att lura verkligheten. Om ICA-handlaren har 10000 burkar kattmat som inte blir sålda måste han/hon sänka priset, det finns INGEN annan väg. Att människor och kattmat inte är samma sak förändrar inte ekonomiska lagar.
Reinfeldt borde fråga Persson hur hög lön en arbetslös har. Rätt svar: 0 kr. Det är kärnan i problemet, 10000 kr/månad är 10000 kr mer i lön än vad Perssons politik ger.
Jag misstänker att det inte spelar nån roll vem som vann debatten. Jag tror inte det är moderaternas politik som lockar väljare, utan Reinfeldts stora rådjursögon och milda framtoning. Tyvärr.
En bra analys, Ali!
Ja.... jag tror jag höll med Ali om typ 7 av 10 punkter och det är rekord.
Vid ett tillfälle sa Lars Adaktusson (kd?) att Persson brukade "raljera" (ganska laddat ord) över den borgerliga alliansens olikheter samt att han själv stödde sig på partier "vars partiprogram man inte vill ta i med tång" (knappast ett opartiskt modererande). Det reagerade jag på, men annars tyckte jag han skötte sig bra. En moderators uppgift är ju främst att fördela tiden och då var det bra att han avbröt Persson vid ett par tillfällen.
Många jag har pratat med kände sig främmande inför debattens amerikanska stuk, att den framhävdes som en "duell", "sammandrabbning" m.m. Jag tror folk hellre vill se fler debatter, med större panel och mer tid. Det får inte bli som i Kalifornien, där Arnold Schwarzenegger typ ställde upp på en debatt och sa en och en halv mening.
Jag tycker debatten svassade kring gröten om arbetsfrågor. Persson är en naiv retoriker som inte vågar angripa större frågor, t.ex. vilka det är som står bakom moderaterna och vad de vill:
http://www.svensktnaringsliv.se/frameset_wa.asp?NewsId=1507180&CatId=19242&LangId=1
http://sn.svensktnaringsliv.se/SN/Press.nsf/wdall/786900A689A30583C1256FEF00348AD2
Det är dags att föra fram intressekonflikten i debatten, för den finns där.
Pelle:
Skillnaden kan vara att Socialdemokratin till stor del finansieras av LO (och av sossarna helägda A-lotterierna...). SN finansierar såvitt jag vet inte moderaterna.
Angående SN:s krav på minskat inflytande för facket så är det en gammal klassisk fråga -- det vore konstigt om det inte lyftes fram, på samma sätt som om det vore konstigt om inte LO klagade på arbetsgivarna. Hur LO:s blockader mot oorganiserade kan stämma överens med EG-rätten kan bli ganska intressant att följa -- facket är inte intresserade av att parter som inte är med i facket ska få göra vad de vill, eller att upphandlare ska få välja ett något billigare alternativ än företag med kollektivavtal.
Annars var debatten lite tråkig. Jag upplevde Persson som vinnaren, eftersom hans budskap går hem på ett bättre sätt (kortsiktiga lösningar brukar gå bättre hem än långsiktiga). Dessutom, som Ali pekar på, blev knappast de som röstar på S+V+MP idag mer positivt inställda till M, snarare tvärtom.
Joakim Persson:
Nja, det där stämmer inte riktigt. Skillnaden är att (s) och LO redovisar sitt ekonomiska samarbete, som väl är ungefär 3 kr per LO-medlem och år, medan (m) och SN vägrar offentliggöra sina siffror. Den debatten minns du nog om du följde förra valet. Men det var inte alls det mitt inlägg handlade om.
SN väljer väg med tiden (som kapitalet ju tenderar att göra..) och den nya linjen med krav på statliga förbud och reglering av arbetsmarknaden är något vi inte har sett i Sverige sedan 1800-talet. Den nya linjen står också i skarp kontrast till den nyliberala ideologin där staten uppmanas att inte blanda sig i de fria viljornas kamp på marknaden. Ändå har det hamnat i skymundan för debatten, vilket är anmärkningsvärt både med tanke på att Perssons parti de facto grundar sig på stark organisering bland löntagarna och att det inom de nyliberala leden finns de som kallar sig "ideologiska vakthundar", men som nu är märkligt tysta.
LO har 250 000 förtroendevalda runtom i landet och 4000 anställda som måste föra partibok och är tvingade att delta i valrörelserna.
Om man jämför hur mkt stöd som LO ger till Socialdemokraterna med de resurser som alla andra partier förfogar över tillsammans så ser man:
C, fp, kd, m, mp, v
Centrala valkostnader Ca 70 milj
Anställda i organisationen Ca 800
Fotfolk 230 000 medlemmar
LO
Centrala valkostnader Över 100 milj kr
Anställda i organisationen Ca 4000
Fotfolk 250 000 medlemmar
Bara drygt 50% av LO:s medlemma röstar på sossarna.
Erol ... de du räknar upp har företrädesvis borgerliga idéer. men de skänker inga pengar till borgerliga partier.
Vart har du fått den världsbilden ifrån?
Det staliga monopolet Apoteket (ensamt) har en avdelning för samhällskontakter med fler medarbetare än hela Timbro. För en enda fråga, bevara monopolet.
Skicka en kommentar