torsdag, maj 26, 2005

Världskatastrof på söndag?

”En katastrof för, inte bara för Europa, utan hela världen”, säger Luxemburgs finans- och premiärminister, tillika nuvarande EU-ordföranden Jean-Claude Juncker om effekterna av ett franskt nej i folkomröstningen på söndag. Eliternas nervositet på gränsen till desperation är påtaglig. Varför skulle det då vara en katastrof för ”hela världen” om det franska folket skadeskjuter ett nyliberalt och antidemokratiskt grundlagsförslag? Jo, för att ”omvärlden skulle inte veta åt vilket håll Europa är på väg”, säger Juncker. Det är ett fantastiskt uttalande. Det ligger helt utanför Junckers tankevärld, att det kanske är precis detta som det franska folket, liksom miljoner andra européer vill visa: att de vill att Europa ska vara på väg åt ett annat håll. Att anledningen till att de förvandlas till ”nej-sägare”, är att de – vi! – aldrig får ställa frågorna.

Typiskt är att man nu från den välbärgade elitens sida riktar in sig på att vinna vänsterväljarna med flumargument om ett ”socialt Europa”, och inslängande av en och annan glad intellektuell radskrivare åt makten. Men även om trycket är hårt går det förhoppningsvis inte vägen. DN rapporterar från ett möte i sydfranska Martigues, med 5000 deltagare och med talare från kommunistpartiet och trotskistiska LCR men också från lokala fackföreningar och protestgrupper.
- Det franska folket har äntligen funnit ett sätt att säga "dra åt helvete" åt liberalismen, sade LCR-ledaren Olivier Besancenot till jublande åhörare medan de röda fanorna vajade och "Internationalen" steg mot taket.

11 kommentarer:

Anonym sa...

Det finns inget nyliberalt i det huvudsakligen franska utkastet till något som kallas konstitution men inte är något annat än en katalog med floskler.

Såtillvida är den ju ett vänsterprojekt. Och jag hoppas innerligt att den faller på söndag, vilket jag är tämligne förvissad om.

Anonym sa...

Ja. När Chirac kritiserar de som röstar mot konstitutionen hotar han med att folket utsätts för den "ultraliberala" anglosaxiska modellen istället för den snälla EU-modellen (läs: franska modellen).

Det blir ingen katastrof om det blir ett nej, och det kommer det att bli -- om inte i Frankrike så i Storbritannien. Ett utvidgat EU med Nice-fördraget kommer att vara handlingsförlamat, och då kommer EG-domstolen liksom på 70-talet att vara vägledande i politiska frågor. Det kan vara ganska positivt.

Men det tycker kanske inte Ali?

Peter Björkman sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Peter Björkman sa...

Nja, nån demokratisk socialism ligger inte i botten på denhär konstitutionen.

Naturligtvis är den inte frihetligt liberal à la nattväktarstat heller.

Men det är förmodligen inte frihetliga liberaler som är de mest tongivande på nejsidan!

Anonym sa...

Nej. Enligt Le Monde ser det istället ut så här bland olika partiers väljare:

PC (kommunistpartiet): 89% nej, 11% ja

FN + MNR (Le Pen och Bruno Megrets nationalistpartier): 87% nej, 13% ja

Ej partibundna: 63% nej, 37% ja

PS (socialistpartiet): 54% nej, 46% ja

Les Verts (de gröna): 49% nej, 51% ja

UMP (Chiracs borgare): 72% ja, 28% nej

UDF (Bayrous borgare): 75% ja, 25% nej

Det vill säga, extremvänster och nationalister är mot, medan mer mainstreampartier är för. Ungefär som hemma i Sverige, förutom att miljöpartiet är mot här, men varken-eller i Frankrike i just denna fråga.

Peter Björkman sa...

Bra fakta. Tack. En invändning på din analys bara. PS är ju i mittfältet och har en majoritet mot. "Extremvänster" är väl hur som helst att ta i?!

Anonym sa...

Peter Björkman är en rolig prick :) Varenda gång han ska skriva en kommentar så verkar det bli fel. Han måste alltid sudda den första och göra om :)

Får mig alltid att småle... :)

Anonym sa...

Vi får hoppas på ett Nej. Mina invändingar är:

1) Konstitutionen är dåligt gjord. Man kommer ändå behöver göra om den inom 5-10 år även om den skulle antas .

2) Innehållet är inte liberalt. Det kryllar av skräp som "allas rätt till arbetsförmeling". "föräldrapenning" etc.

EU är till mesta del ett lager socialism ovanpå det vi redan har. Det jag inte förstå är varför vänstern är så EU-negativa. Kapitalet idag är globalt, och det enda sättet att stoppa det är ju genom att ha en global stat.

Kanske är det så att vänstern vill vara mot Moderaterna. De ser ju en klasskamp i allt och om de rika vil något så kan de inte vara bra för de fattiga.

Att Moderaterna omfamnar EU så okritiskt tror jag beror på att europasamarbetet innan Maastricht inte var så socialistiskt.
M hänger kvar av tradition och de inom M som har kritiserat EU har rensats ut genom åren.

Peter Björkman sa...

Jo, fort men fel...
Och rättningsiver till det. Gammel svenskaläraret, ni vet.
Här "removas" det "hver gang"!

Peter Björkman sa...

Jo, fort men fel...
Och rättningsiver till det. Gammel svenskaläraret, ni vet.
Här "removas" det "hver gang"!

Peter Björkman sa...

Jo, fort men fel...
Och rättningsiver till det. Gammel svenskaläraret, ni vet.
Här "removas" det "hver gang"!