fredag, maj 13, 2005

Ett belysande citat

Från folkpartiets ekonomiska vårmotion:
Eftersom stress och vantrivsel med livssituationen tycks ligga bakom mycket av ökningen av sjukskrivningarna vill vi ge folk större inflytande över sin tid. Vi vill ge möjligheter att köpa subventionerade hushållstjänster, som en avlastning i en tung vardag”.
Egentligen behöver kanske det här fantastiska citatet ingen kommentar. Smaka på världsbilden bara.

I verkligen ligger det bland annat till så här: Av alla förvärvsarbetande uppgav 42,8% av männen och 61,4% av kvinnorna att de högst halva tiden kunde ta kortare pauser i arbetet för att prata. Värk i händer, armbågar, ben eller knän har sedan slutet av 1980-talet ökat, särskilt bland äldre kvinnor. Den psykosociala arbetsmiljön har försämrats, på grund av personalnedskärningar. Stressen är svårast bland LO-medlemmar. Viktiga skäl till stress är uppsägningar och omorganisationer på arbetsplatsen. Drygt hälften av de arbetande anger att de gått till jobbet trots att de varit sjuka.

Den borgerliga alliansen är överens om att göra livet jobbigare för arbetslösa och för dem som måste sjukskriva sig. Men folkpartiet vill ge ”folk” större inflytande över sin tid. Inte genom arbetstidsförkortning, inte genom stärkt arbetarinflytande på jobbet, inte genom stärkt arbetsrätt så att man lättare kan ställa krav. Nej då. Genom att man får köpa städhjälp billigare! Lågavlönade småbarnsmammor som blir av med massor av inkomst på grund av lägre sjukpenning och fler karensdagar, ska få ”avlastning i en tung vardag” genom att anställa andra lågavlönade småbarnsmammor som ska diska lite hemma. Eller så är de helt enkelt inte ”folk”. Gissa själva.

30 kommentarer:

Anonym sa...

Och vänsterns lösning är att förstatliga alla företag, och se till så att högste chefen heter GP och sitter i Rosenbad? Hur mycket lättare blir det då för anställda att påverka sin arbetssituation då?

för du har helt rätt i att det är det som behövs. Svaret är decentralisering och federalism, en tydlig maktfördelning och maktförflyttning från Rosenbad ut till kommunerna och vidare till medborgarna...

Peter Björkman sa...

Förstärk klassamhället, kunde Lars L. skriva på sitt plakat. Problemet är att han säkert skulle vara stolt över plakatet. Öka lönespridningen, försvaga arbetsrätten, skattebefriade pigjobb. Nu talar särintresset öppnare än nånsin!

Fredric Kjellberg sa...

Det är självfallet så att situationen på arbetsplatsen kan vara en anledning, men det är också så hur situationen ser ut i hemmet som är en annan avgörande faktor.

Jag säger inte att det är så i alla fall, men i många fall är min övertygelse att hemsituationen är en betydligt större faktor när det gäller den här frågan, än vi kanske riktigt vill tro och där är det inte bara stress och oro över den privatekonomiska situationen som avgör.

I dagens överlag så stressade samhälle finns så många fler stressande faktorer runt omkring oss som påverkar.

Anonym sa...

ja varför är vi bäst i världen på sjukskrivningar? kanske för att vi har (haft) världens bästa arbetsmiljö och därmed vet att vi alla är värda mycket. om man känner sig utbränd och utsliten kan man i sverige tack och lov bli sjukskriven.

men istället för att sjukskriva oss (det kostar skattepengar) ska vi göra hemarbetet lättare; billigare. pigor slits inte ut, de är tacksamma att de överhuvudtaget får arbeta. dessutom är de lägre ställda och måste jobba sig upp. en dag kan de också kanske få sig en piga, bara de slipper betala skatt och istället får chansen att spara sin lilla lön månad efter månad. när dom blir äldre kanske det är ännu billigare att anställa pigor, och finns ännu lägre ställda.

Anonym sa...

Jag känner till att de som sitter med bloggar med ibland 200+ comments modererar bort könsord och rena förolämpningar, men att redigera bort åsikter på själva artikeln är, måste jag säga, nytt för mig.

Anonym sa...

Bobbo,

Det låter nästan som om du appelerar till rim och reson, konsekvens, artighet, intellektuell heder samt tolerans hos Ali E.

Är det korrekt uppfattat, är det sånt du väntar dig av honom?

Peter Björkman sa...

Att arbetsmiljön i kommunen blivit sämre råder det inget tvivel om. Men det beror ju på en kontraproduktiv åtstramningspolitik som varat i 15 år. Inte på att för mycket resurser satsats i offentlig sektor.

Privatiseringarna är ett led i nedskärningarna och rationaliseringarna. Har svårt att se det på annat sätt!

Om borgarna körde sossepolitik på 70-talet så har sossarna kört borgarpolitik de senaste åren. Nu vill borgarna vrida åt ytterligare några varv.

Man kan få skoskav för mindre...

Anonym sa...

Jonas N,

Jag är den obotlige optimisten.. :-)

Peter B,

Jag tror att det beror/berott en del på organisationskulturen inom kommunernas vårdsväng oxå. Humankapital, eh ??

Anonym sa...

Jaha, tänk om man skulle lägga in denna för femte gången:

Snälla Ali,

Om du tar bort mina kommentarer borde du ju även ta bort de kommentarer som besvarar mina synpunkter. T ex: Varför har Sverige, landet med världens bästa arbetsmiljö även världsrekord i sjukskrivning och förtidspensionering?
Jag nämnde även något om att vänsterns kärntrupper bl a består av de som av kommunen blivit utsatta för rovdrift arbetsmiljömässigt för att sedan se sina pengar skattas bort av skattepolitik a la vänsterm. Sådär. Varsågod och deleta.

Anonym sa...

"'Vi vill ge möjligheter att köpa subventionerade hushållstjänster, som en avlastning i en tung vardag.'

Egentligen behöver kanske det här fantastiska citatet ingen kommentar. Smaka på världsbilden bara."

Kan bara instämma. Hur kan det vara en subvention att få behålla de pengar som man själv frivilligt har bestämt sig för att arbeta ihop?! Man kunde ju avstått och sluppit skatt helt. Det enda sättet att få ihop logiken är om man anser att staten äger medborgarna likt slavar! Detta citat kommer från ett parti som kallar sig liberalt! Suck.

Snart kommer det ses som en subvention om man har sex med sin egen fru. Först tillfredställer hon mig (för säg ett marknadsvärde på 1000:-) och sen tillfredställer jag henne för 1000:-. Här missar staten kanske 1300:- i skatt(moms, arbetsgivaravgifter, inkomstaktt mm) på transaktionerna. Snacka om "subvention".

När ska vänstern gör ngt åt detta svartarbete?

Peter Björkman sa...

OK
Om skatt är stöld så är jag med dig, men det är en rätt extrem ståndpunkt. Ungefär som "all egendom är stöld".

Menar du att all skatt är stöld, på allvarligaste allvar?!

Anonym sa...

Peter, all skatt är visst inte stöld.

Men skatt som går till att flyga hem Bosse Ringholm sent från en EM-fotbollsmatch är definitift stöld.

Skatt som delas ut till SSU pga av fejkade medlemmar och aktiviteter är definitivt stöld.

När politiker som åker på sk studieresor till exotiska platser runt om i världen, äter flott. festar, åker taxi med skattemedel osv kan de betalande nog kalla det stöld.

Skatt som går till att dölja arbetslösheten hos industri- och byggnadsarbetare i Norrlands inland mha AMS-utbildningar i dramapedagogik mm kan med gott fog kallas organsiserad stöld.

Listan är oändlig, och precis som du sa finns det gradskillnader, från det värsta till sånt som måste(!) vara skattefinansierat. Men att den sista skattekronan är ren stöld, dvs går till rakt upp och ner olaglig verksamhet, det råder det inget tvivel om!

Anonym sa...

Ja, skatt är stöld. Att ta egendom mot ägarens vilja är stöld. Det spelar ingen roll om 1 person stjäl av dig, om det är 3-4 st, en folksamling eller om det är en hel nation. Stöld är stöld.

De enda legitima statliga utgifterna är för att skydda individens grundläggande rättigheter, dvs rätt till liv, frihet och egendom. Förhoppningsvis kan skyddet finansieras på frivillig väg men om det inte går så får man tillåta viss stöld, ungefär som man får tillåta frihetsberövande för att skydda folk från mördare, våldtäktmän etc.

Anonym sa...

Varför måste vissa personer, som i detta inlägget, vrida över inlägget till en egen liten debatt om något helt annat. Håll er till utgångspunkten och vill ni diskutera helt andra sakfrågor, så gör det nån annanstans. Det vore intressant att kunna gå in och läsa kommentarer om aktuellt ämne...

Tobias Lindberg sa...

Det verkar som neoliberal agenda helt har förlorat förståndet! Det skall väl i ärlighetens namn nämnas att neoliberal agenda inte är ensam om denna åsikt bland de extremhögermänniskor som häckar här på Esbatis blogg, dock var detta uttalande ovanligt rakt och ärligt. Med detta uttalande visas ytterst tydligt hur ute i det blå många i extremhögern verkligen är och hur okunniga de är om vad för slags samhälle ett system som det de förespråkar skulle frambringa.

Nu till några frågor. Låt oss för diskussionens skull säga att det är som du säger, all skatt är stöld, varför skall man då godta skatt ens för skydd av grundläggande rättigheter? Är inte detta stöld från de människor som inte ens vill betala skatt till skydd av grundläggande rättigheter?

Anonym sa...

Tobias, jag skulle kunna skriva en uppsats om nattväktarstatens legitimitet men det har inget med den ursprungliga inlägget att göra(som rippe mkt riktigt har påpekat). Jag hoppas dock kunna få ge ett par länkar.

Liberalism eller anarki? - Ett försvar för nattväktarstaten
http://www.marknadskraften.com/artiklar/anarki.shtml

Har en nattväktarstat rätt till sitt våldsmonopol?
http://www.nattvakt.com/nnv/021013valdsmonopol.htm

Vill du diskutera mer så besök något nyliberalt diskusionsforum.

Anonym sa...

Sympatiska ord från från Tobias (som brukar vara nog med andras språkbruk:-)

Det verkar som om tolkningen 'skatter borde vara lägre' klassificerar som 'extremhöger'.
Det ger en bra indikation på positionen från vilken hans ståndpunkter kommer.

Men sen pratar Tobias om:

1) Det alternativsamhälle som skulle frambringas med lägre skatter (Här kan varenda demokrati i hela världen utgöra exempel på sådana).

2) Därefter målar han först ut detta som hemskt varefter han

3 implicerar att de som förordar lägre skatt vill ha det hemskt (på det viset han föreställer sig) och

4) slutligen stämplar han dem (vars illvilja han målat upp för sig själv) som 'ute i det blå', som har 'helt förlorat förståndet' baserat på sina föreställningar.

Jag vet inte om Tobias själv ser sekvensen av alla logiska krumsprång han måste göra för att genomföra detta resonemang. Heller inte om inte om alla de sakligt resonerande framförda invändningarna mot den komplementära synen (Av typen: 'Högre skatt, eller iaf inte lägre skatt'
'Skatt är aldrig stöld', 'Dom rika skall minsan betala' osv) förbigår honom med fullständigt oförstående. Jag vet inte.

Men skulle jag gissa tror jag nog att Tobias är precis så klok som hans resonemang, och hans bemötande av argument antyder.

Tobias Lindberg sa...

Svar till annonym!

Jag ville inte diskutera på ett nyliberalt forum utan jag ville bara ha svar på min fråga till neoliberal agenda.

Tack för länkarna, jag skall läsa texterna imorgon!

Tobias Lindberg sa...

Jonas N!

Som extremhöger räknar jag sådana som är extrema i sin vilja till att i strid med internationell rätt ockupera och förändra andra länder efter eget godfinnande. Till extremhöger räknar jag dessutom även de som vill dra liberalismen till dess extrem, dvs helt otyglad kapitalism.

Gissa en som platsar i denna definition av extremhöger? Jo, just det ja, det gör ju du Jonas N!

Sedan finns ju dessutom fler åsikter och agendor som hamnar under definitionen extremhöger!

Tobias Lindberg sa...

Svar till annonym!

Nu har jag läst textrena som beskriver nattväktarstaten. Min direkta reaktion är hur illa det skulle vara att vara fattig/icke fråmgångsrik i ett sådant samhälle där inga sociala skyddsnät skulle finnas annat än försäkringslösningar som man inte har råd att köpa.

Anonym sa...

Till Tobias.

Kul att du tog dig tid att läsa texterna. Sådant uppskattas.

Jag tror inte de skulle vara ngt problem att ha råd med privata försäkringar. De flesta av dagens statliga försäkringar är ju redan relaterade till den inkomst man har. Man får 80% av inkomsten om man arbetslös, sjuk etc. Pensionen sätts efter den inkomst man har haft tidigare i livet. Den mesta omfördelning via staten sker mellan olika delar av sitt eget liv. En heltidarbetande industriarbetare har ca 350 000:-/år före alla skatter. Här finns stora möjligheter för försäkringar eller privat sparande.

Nattväktarstaten utesluter inte heller frivilliga oragnisationer som tex. släkt, familj, arbetarföreningar, folkrörelser eller församlingar där man kan gå samman och hjälpa varandra ekonomiskt eller ge annat stöd. Man skulle få ett helt annat civilt samhälle.

När man säger ta bort skatten är det lätt att man tänker sig dagens samhälle minus det staten gör idag utan att lägga till det som kommer istället.

Tobias Lindberg sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Tobias Lindberg sa...

Svar till annonym!

Självklart inser jag att det skulle dyka upp alternativ till det staten gör idag men jag är ändå tveksamt om ersättningsalternativen i nattväktarstaten skulle kunna täcka upp för det staten gör idag.

Du tar upp ett exempel där en industriarbetare tjänar 350 000 kr brutto: Visst skulle kanske en sådan person kunna klara sig med försäkringslösningar men hur går det för de som inte får något jobb alternativt får extremt lågt betalda jobb, hur går det för sjuka som aldrig jobbat, psykiskt sjuka, utvecklingstörda, alkolister osv osv?

Du nämner alternativ där anhöriga, släktingar, vänner och frivilliga skall gå in och hjälpa till, kanske direkt eller kanske via försäkringslösningar. Igen är problemen att de fattigare grupperna kommer ha svårare att hjälpa till i tillräcklig utsträckning. Dessutom blir summorna vid frivilliga hjälpinsatser generellt sett lägre än om de finansieras via skatten (just nu kan jag ej komma ihåg var jag läste detta).

Saken är den att även om alla får samma möjligheter så kommer ändå alla inte lyckas lika bra, detta beror på många orsaker och ofta är det nog slumpen som inverkar om man lyckas eller inte. Av denna anledning har jag svårt att förstå borgare som ofta resonerar som att det alltid är lathet som gör att vissa inte lyckas.

Slutligen, alla kan omöjligt nå toppen i samhället, alla kan inte vara chefer, alla kan inte bli rika, det är fysiskt omöjligt. Det behövs arbetare för att driva ett företag, cheferna kan ej göra allt själva, det måste finnas människor som gör skitjobben. Detta att jobben långt ner är en förutsättning för cheferna och aktieägarna skall lyckas är anledningar till att fördela den rikedom som finns hos en liten minoritet så att alla får ta del av den. Alla behövs för att ett företag skall fungera och därför borde alla få vara med och bestämma och få del av vinsten.

Peter Björkman sa...

Rent konkret ökar arbetslösheten. Sedan samma tid 2004 har 22000 jobb försvunnit i offentlig sektor. Detta vägs inte upp av de tillkomna i privat.

Både offentlig och privat sektor behöver växa om vi skall få bukt med arbetslösheten!

Att lägga ner offentliga sektorn eller den privata på kort sikt (typ nästa mandatperiod) leder bara till kaos och ekonomisk kris!

Tobias Lindberg sa...

Peter Björkman!

Var detta riktat till mig, till Esbati eller någon annan?

Anonym sa...

Tobias ... är det verkligen så svårt för dig som det verkar när man läser dig?

Definitionen av 'Extremhöger' är enligt dig

" .... sådana som är extrema i sin vilja till att i strid med internationell rätt ockupera och förändra andra länder efter eget godfinnande."

Det är ju fullkomligt sanslöst. Den enskilt största extremhögern under de gånga 100 åren kommer alltså från Sovjet?

Helt 'otyglad kapitalism' pratar du om. Man hör ofta sånt från vänstern, gärna tillsammans med 'den råa marknaden'.

Det är ju lite gulligt, men det belyser också nivån av insikt lite grand (faktiskt ganska mycket anser jag).

'Tyglandet', som du utrycker det, består i en sund lagstiftning, som upprätthålls och genomdrivs. För detta ansvarar politiken/politikerna (eller så borde det vara). Centrala begrepp är äganderätt och avtalsfrihet samt domstolar att hantera tvistemål.

Medan affärsverksamhet överlåts åt det civila samhället. Det är innebörden av kapitalsim. Människor/enskilda gör affärer, och gör det frivilligt.

I 'dum-tolkningen' som jag refererade ovan tros/antyds hela tiden att kapitalism skulle innbära avsaknad av lagar. Vart kommer sådana stolligheter ifrån?

I Sverige (och i många länder där vänsterförsunkningen har fått pågå ett tag) försvagas och urvattnas denna skiljelinje (mellan politiken som upprätthåller sunda lagar som gäller alla, och civila samhället som innefattar alla enskildas handlingar, under dessa lagar).

I Sverige (även på annat håll) kan vi se att staten mer och mer ägnar sig åt det som är civil- och också näringsverksamhet, emedan den samtidigt mer och mer försummar dess primära ansvarsområden: sunda transparanta lagar, upprätthållandet av dem och hela rättsamhället, yttre och inre skydd.

Sen kan man ju undra varför det känns sunkigare på så många områden. Men svaret är ganska självklart tycker jag:

För lite kapitalism i de områden där den skall verka, och dålig politik i politikens ansvarsområden, alldeles för luddig/obefintlig skiljelinje mellan dessa ansvarsområden/sektorer av samhället.

Så luddig att den generationen som blivit vuxen nyligen är helt och hållet omedveten om både innebörd och funktion hos alla de olika delar som ingår i ett samhälle.

Jo, åter till din definition. Att du vill klämma in allt du ogillar och är emot i definitionen av 'extremhöger' är ju inte så konstigt. Men din önskan är just det, en önskan, ett önsketänkande. Det är raka motsatsen till definition.

En definition utgörs inte av någons känsloliv, inte ens om flera känner så.

Anonym sa...

Peter B, ja den privata sektorn har minskat hela tiden sedan decennier. Den offentliga sektorn kan bara fungera genom att den finansieras av den sunda näringsverksamheten, dvs till största delen den privata. Om den senare minskar måste även den offentliga minska. I antal, och även i ambitionsnivå (ersättningar, väntetider osv)

Minsningen av både privata och offentliga arbetsplatser försöker man politiskt dölja i förtidspensioner, AMS-program och andra 'åtgärder', även en hel del studenter/studier utgör inget annat än ett döljande av att där inte finns riktiga jobb.

Jag håller helt med dig att det inte går att göra drastiska förändringar under en mandatperiod. Vad ja gvet har vi sju partier som alla vill ha en offentlig sektor av dagens snitt eller större. De mer stolliga bland de sju, menar att ökningar av det offentliga inte förutsätter att den framgångsrika näringsverksamheten ökar samtidigt, de menar (på fullt allvar) att den ena kan ersätta den andra.

Anonym sa...

Tobias, ett litet tillägg:

Det är lite rart av dig att du ger mig så stort utrymme i ditt känsloliv, men tycker du inte att det blir lite överdrivet när du förklarar för mig vad jag egentligen är och vad jag vill ...

... bla att jag vill ockupera andra länder och styra där efter eget gottfinnande?

Jag tycker iaf det.

Anonym sa...

Lågavlönade småbarnsmammor som blir av med massor av inkomst på grund av lägre sjukpenning och fler karensdagar, ska få ”avlastning i en tung vardag” genom att anställa andra lågavlönade småbarnsmammor som ska diska lite hemma. Eller så är de helt enkelt inte ”folk”. Gissa själva.

Naturligtvis är de inte folk. De är ointelligenta varelser som läser aftonbladet och röstar nej till EMU.

(På tal om EMU så sa just Lars Leijonborg efter valförlusten att "det är väldigt paradoxalt det här svenska folket". Och det hade han ju rätt i.)

Billigare städhjälp är naturligtvis till för de som förtjänar det. Det avgörs enklast genom att studera vederbörandes släktträd, men man kan också göra en bedömning av antalet incestlockar i nacken

Anonym sa...

Everyone has days when they are down, worn out, chronic anxiety and just not feeling all that happy.

That's OK, you need to have days like this, otherwise how would you know when you are happy. You need to have something to contrast your happiness with. What is black without white?

Even though you know that sadness (chronic anxiety) is a part of life, let's try to make it a small part of life.

With that said, here are a few tips to help you feel better when you are feeling down in the dumps. They are easy to do, easy to practice every day and they work!

1. Stand up straight, sit up straight. When your body is in alignment your energy can flow and when your energy is flowing freely, you can flow.

2. Smile! Yes, just smile. Easy to do and effective.

3. Repeat positive affirmations. Things like "I feel good", "Positive energy flows through my body", "I see the good in all".

4. Listen to some music that you like. It doesn't have to be anything specific, just something you enjoy. Certain types of music work better than others, but experiment and see what works for you. Studies have shown that Classical music and new age music work best.

5. Take some time out for yourself, relax and read a book, do something for yourself.

6. Meditate. Meditation is an excellent habit to develop. It will serve you in all that you do. If you are one who has a hard time sitting still, then try some special meditation CDs that coax your brain into the meditative state. Just search for "Meditation music" on Google or Yahoo and explore.

Our outside work is simply a reflection of our inside world. Remember there is no reality just your perception of it. Use this truth to your advantage. Whenever you are sad, realize that it is all in your mind and you do have the power to change your perception.

These tips will lift you up when you are down, but don't just use them when you are sad or chronic anxiety . Try and practice them everyday, make them a habit. You will be surprised at how these simple exercises will keep the rainy days away.

On a final note, if you are in a deep depression that you can't seem to shake, please go see a doctor. This is your life and don't take any chances. chronic anxiety