Enligt Valu 2002 röstade 80% av de utanför Europa födda på s (46%) eller v (33%). Av dem uppvuxna i Sverige var siffran hela 74%. Man skulle kunna tänka sig att de borgerliga partierna, som nu alla talar mycket om ”integration”, nu senast i DN Debatt igår, ville plocka lite röster där. Men så är det förstås inte. Det är inte invandrarna själva som utspelen riktar sig till. Tvärtom. Det är ”majoritetsbefolkningen” som man söker vinna, genom att återskapa en bild av invandrare som problem vilka måste hanteras. Det är ”playing the race card”. Och det får effekter.
Det har funnits och finns inre gränser i de politiska strukturerna som hållit tillbaka frestelsen. Men de bryts ned. Ny Demokrati var banbrytande 1991. Folkpartiet gjorde en mycket stark insats i att legitimera de rasistiska strömningarnas frågeställningar i valet 2002. Nu kommer en samlad borgerlig satsning på att göra samma sak.
Vad den går ut på är att i varje läge diskutera, inte invandrarnas problem, utan invandrarna som problem. Man talar till en opinion, men man (åter)skapar också och fördjupar de strukturer som föder den rasistiskt anstrukna opinionen. Och det är detta problem är helt centralt för oss som är ”den andre” – invandraren, utlänningen – i dagens samhälle. Det är bland annat så här som de vardagsrasistiska strukturerna reproduceras och möter oss på samhällslivets alla områden – legitimering av makthavare är viktigt.
När folkpartiet går ut och säger att man måste vara ”tuff” och utvisa utlänningar som begår grova brott är det som är viktigaste inte själva utfallet, utan vad det spelar på för strängar. Det var ju också vad TV-programmet Faktum förtjänstfullt påvisade. Det var i praktiken mycket få personer – de flesta nordbor – som skulle komma ifråga. Och inga för hedersmord och annat som folkpartiet så förtjänstfullt ville förknippa med utlänningar och framställa som ständigt förekommande kulturell sedvänja. Men alla på stan reagerade med att få sina fördomar om svartmuskiga brottslingar bekräftade. Samma resonemang gällde ju förslaget om språktest. Det viktiga var knappast innehållet, utan att man gjorde en hel valrörelse baserad på det implicita utbasunerandet av lögnen att invandrare är lata och ointresserade av att lära sig svenska.
Centralt är att invandrare används som slagträn – för att slå på allmänna rättigheter som högern aldrig gillat; för att genomföra ändringar som man vill genomföra, men svårligen kan finna stöd för på annat sätt.
Redan tidigare har vi sett förslag om arbetskraftsimport för att sänka löner och samtidigt nagla fast den utländska arbetskraften vid en specifikt underordnad position i arbetslivet. (En längre analys här). Folkpartiet har varit ute och försökt hävda att arbetsrätten diskriminerar invandrare och därmed velat uppfylla arbetsgivarnas eviga våta dröm att luckra upp den. När det förekom bråk på Hjulstaskolan var borgarna snabba att uppförstora händelsen enormt och samtidigt passa på att kräva vakter och övervakning – återigen med resultatet att bilden av invandrare som bråkiga och ociviliserade jävlar reproduceras.
DN-artikeln är inget undantag. Man vill ”öka valfriheten” genom att ersätta Svenska för invandrare (SFI) med en utbildningspeng – alltså fortsatt privatisering av utbildningssektorn, en utveckling som redan pågått ett tag med kvalitetsfall som resultat. (Jag minns förresten en gammal vän från Lettland som för några år sedan deltog i sin första frivilliga demonstration – hon var allergisk sedan Sovjettiden – mot just outsourcing av SFI för några år sedan). Man kan för övrigt notera att det kanske enda bra förslaget – anonymiserade jobbansökningar – givetvis bara ska gälla inom offentlig sektor.
Förslag om ”avdrag för hushållsnära tjänster” – alltså statligt ingripande för att återgå till pigjobb – upprepas. Men det blir ännu mer vidrig när det görs i samband med ”integrationspolitiken”. Vilka borgerligheten tänker sig ska städa hos den helvita överklassen blir än mer uppenbart. Mest absurt blir det när man använder ”integration av invandrare för att ”uppmuntra till konkurrens och nyetablering inom den sociala och arbetsmarknadsrelaterade servicesektorn” – alltså privatisera välfärden. Arbetslösa invandrare ska låglönekonkurrera sig in i privata tjänsteföretag som tar hand om gamla, städar osv., med sämre rättigheter och sämre löner.
Så byggs en politisk retorik som återskapar de rasistiska strukturerna. Andra hänger på, faller in i tankemönstren. Det allvarligaste problemet med Ny demokrati var att de förvred hela den politiska debattens utgångspunkter, inte minst påverkades socialdemokraternas politik. Nu är det bredare, värre. Och hur presenteras den här utvecklingen i våra medier? TT: ”Den borgerliga alliansen går ihop om förslag som ska underlätta för invandrare att få jobb”. Yeah, right.
torsdag, maj 12, 2005
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
26 kommentarer:
'Play the race card' betyder något annat än det du här vill få det till, Ali!
Nästan motsatsen faktiskt :-)
http://news.bbc.co.uk/1/hi/special_report/1999/02/99/e-cyclopedia/1292973.stm
"det som är viktigaste inte själva utfallet, utan vad det spelar på för strängar"
Men det är ju inlägg som ditt hör ovan som GÖR att debatten går över gränsen och börjar "spela på" olika strängar. Det är ju du som utnyttjar detta i din retorik. Varför inte visa mognad istället, och själv STYRA IN debatten (eller snarare behålla debatten) på rätt spår istället?
Din inställning att det är fel att dra upp en invandringspolitik, för att det skulle befästa en massa fördomar eller för att det skulle vara "rasistiskt" att göra det är helt odemokratisk.
Självklart ska vi inte uppmuntra rasism. Den ska bekämpas. Men för att göra det behöver vi en politik som både är rättvis mot de som invandrar, mot de som ska integreras i samhället och mot resten av samhället.
Att försöka förbjuda demokratisk debatt i denna fråga är antidemokratiskt och eldar på rasismen. Rasism är hat. Hat baseras på okunskap eller upplevd orättvisa. Detta kan bekämpas med en tydlig och rättvis politik.
Sa "playing the race card" kan alltsa bade betyda att man taktiskt for en politik som appellerar till rasistiska stromningar eller att man anklagar sina politiska motstandare for att de ar "playing the race card"!
Underbart urvattnat!
Välskriven analys, Ali.
Dethär "AynRanderiet" (Ayn Rand - författare som i nazismens och kommunismens skugga skrev böcker för fri marknad och mot staten/ kollektivet) som borgerligheten hänger sig åt numera (se t.ex. CUF:s Federley) - hade väl varit nåtsånär förståeligt om vi verkligen levde i en totalitär diktatur. Förtåeligt, rent psykologiskt.
Men att köra Ayn Rands politik (som leder till låglönekonkurrens på sociala tjänster) i Sverige idag kan jag inte se på något annat sätt än att man vill öka klyftorna i samhället, att man vill återinföra ett låglöneproletariat. Att utmåla ivandrarna som "de andra" passar som hand i handske i detta skapande av ett "B-lag".
Visst, invandrare kan få några ytterligt lågbetalda tjänstejobb, som pigor hos de välbeställda. En del av välståndet kan de rika därmed av välvilja (välgörenhet nästan) ge till de obemedlade och på samma gång gotta sig åt att vara närande arbetsgivare.
Naturligtvis är detta en våt dröm, som ideologiskt kan motiveras med en massa frihets-mumbo-jumbo. Att det är en politik i de bättre bemedlades intresse är det likafullt inget snack om. Särintresset alltså....
Är det inte så? Någon som kan argumetera emot? Jag är idel öra!
"Rasism är hat. Hat baseras på okunskap eller upplevd orättvisa. Detta kan bekämpas med en tydlig och rättvis politik."
Å så originellt.
Att rasism beror på okunskap eller "upplevd orättvisa" är en klyscha som just legitimerar rasismen genom skuldavskrivning, det är en analys som i sig tyder på en avgrundsdjup okunskap rasismens historia och dess mekanismer. Du har tittat alldeles för mycket på TV4-dokumentärer. Rasism är så mycket mer än Hitler och skinnskallar.
Rasismen ÄR en sorts vetande, en kunskap och kunskapsproduktion som förmedlats och återförmedlats i århundraden. Hume, Kant, Hegel, Mill, osv, osv, till dagens "mångkulturalister". Att negrer är mindre värda, att svartskallar är problem etc, skulle det vara uppfattningar som uppstår av sig själva till följd av okunskap? Är det inte snarare så att dessa begrepp (vit/svart; svensk/invandrare) med tillhörande konnotationer måste LÄRAS IN? Vi socialiseras dagligen in i detta tänkande.
Hatet är bara rasismens ENA ansikte - det andra kommer till uttryck i "välmenande" exotism av typen "svarta är så varma, de har rytmen i blodet", "invandrare är så spännande med sina kulturer" osv. Rasism är en ideologi & ett begreppsschema som legitimerar sociala och ekonomiska privilegier - och som sådan är den inte ett tecken på okunskap, tvärtom, det är och har varit en av den vita borgerlighetens mest intelligenta kort.
/A
"Visst, invandrare kan få några ytterligt lågbetalda tjänstejobb, som pigor hos de välbeställda. En del av välståndet kan de rika därmed av välvilja (välgörenhet nästan) ge till de obemedlade och på samma gång gotta sig åt att vara närande arbetsgivare."
Det finns inte en tillstymmelse till dessa utfall eller mål i nagon av Ayn Rands bocker. I liberalers vard sa hade invandrare fatt lika bra jobb som vilken svensk som helst om de bara ar kompetenta tillrackligt. De som resolut vagrar att utbilda sig skulle, som motsvarande svenskar, fa "pigjobb" istallet for att leva pa andras anstrangning via bidrag. Vilket jag misstankar att du (Peter) anser ar mycket mer värdigt.
Ayn Rand är en helt bra författare. Läser nu hennes Hymn i en usel svengelsk översättning.
Ingen rasism hos henne. Inte alls. Jag menar, hon hade inte haft en så stor idealistisk following - om hon var rasist!
Förlåt Ayn. Uttryckte mig oklart.
Men avreglering var hon för och egoism - hon var en av de mest brinnande statshatarna jag vet. OK, med hennes erfarenhet av Sovjet (hon föddes ju i St.Petersburg men drog från Sovjet 1926) så är hennes författarskap helt adekvat.
Däremot tycker jag inte att man kan applicera hennes teorier i dagens Sverige. Det är mer än nyansskillnader mellan Stalin och Persson.
Jag vill inte öppna upp för låglönejobb. Låt de företag som inte orkar med att betala bra löner slås ut istället.
Då får vi både strukturrationaliseringar och hygglig jäämlikhet.
Bra Peter B, alltså att du förtydligade.
Men inte är väl Stalin den som skall läsas in i hennes verk, hon jämförde väl med efterkrigstidens USA som fö uppvisade en hel del Sverige-fasoner.
Eller?
Visst. Jag förstår tanken om att låglönejobb öppnar möjlighet för "unskilled labour" att få in en fot på arbetsmarknaden.
Jag vill dock inte öppna upp för låglönejobb. Låt de företag som inte orkar med att betala bra löner slås ut istället.
Då får vi både strukturrationaliseringar och hygglig jämlikhet. Gillar inte ett samhälle med rikemans- och fattigmanghetton!
Peter, detta var den förment rationella motiveringen för att höja löner och skatter i Sverige under det 'galna 70-talet'.
Jag tror inte att det var huvudsyftet, och jag är lite förvånad att du idag både tror att detta är/var skälet till att öka produktionskostnaderna högt över konurrerande länders och att du tycker att det är bra.
F.ö. anser jag att USA på ett alldeles föredömligt sätt ger invandrare möjligheter att skaffa sig en bra tillvaro. Hela USA är ju som ett enda Rosengård. Vilket välfärdsmått vill nu/någon använda för jämförelser?
I Hymn handlar det om en totalitär stat - sedan handlar det om annat också. Men utan hennes upplevelser av bolsjevikernas förtryck hade hon inte blivit en sån statshatare. Hade hon växt upp i Vingåker eller Vadstena hade inte revolten mot staten blivit så total...
Jag menar, efter bolsjevikregimens förtryck hade jag troligen blivit en marknadsliberal, jag med...
Nu lever jag under ett betydligt mildare "förtryck".
OK; Peter, my mistake. Tänkte på 'Atlas shrugged'
Men du beksriver lite alternativ historia.
Hade hon växt upp i Vingåker så ...
Det är klart att en mer erfaren människa är visare, klokare (jfrt avsaknaden av dessa erfarenheter). Jag vet inte riktigt vad det skulle vara ett argument för (eller emot)? Ungefär som:
Skulle svenska barn lära sig mer i skolan, sluppit kollektivismens våta filt i dagis, TV etc under sin uppväxt skulle vi inte ha lika många sossar (vare sig väljare eller politiker)
Men är det verkligen det som är 'beviset' att sossarna är lite 'over the top'?
Nej! Men jag gillar din avrundning, fast du verkar ta det med jämnmod!
:-)
Ali, flytta till Nordkorea så slipper du plågas i Sverige!
Ska man förmoda att Ali är nazist(-lakej) eftersom de var dessa som tjatade om s.k. "raser"?
De lite mer upplysta brukar tala istället om det vedertagna begreppet etnicitet.
Ali Esbati
Jag tänkte bara påpeka att Ny Demokrati tappade rejält när de började deras antiislamism (ska man vara petig är det inte rasism). Skattesänkningar vann framgångarna. En kufig tant vid namn Viviane Fransen skappade motgångarna.
/B
John
Tyvärr är Nordkorea kört. Staten har lagt ner alla leveranser av mat, kläder osv. Den nya politiken Songun sätter militären i centrum och inte arbetsarklassen!
Nu är det dessutom marknadslöner som gäller, men investerarna lyser med sin frånvaro!
Nordkorea är alltså en liberal militärdiktatur, utan liberala rättigheter.
Inte så kul. Nordkorea behöver demokratisk socialism!
Nu har jag hittat ännu en s-förklaring till fastighetsskatten och vad det är som egentligen orsakar dess avigsidor, det är förståss marknaden:
"Många anser att det är fastighetsskatten som är orsaken
[till att folk måste flytta], men i själva verket är det
marknadspriset som drivs upp till orimliga nivåer och
det är detta som speglas i taxeringsvärdena. De åtgärder
som måste vidtas är därför i första hand inte skatte-
mässiga utan marknadsmässiga."
- Alf Eriksson (s).
Det erbjuder ju dessutom (s) ett en metod att få ner den som ligger helt i deras linje:
'Om man bara ser till att folk inte köper hus så jädra dyrt, så går ju taxeringsvärden ner igen. Alltså, om man bara ser till att folk inte hade så jäkla mycket pengar att röra sig med, skulle ju dels en del tvingas sälja, och de som fortf kan tänka sig köpa skulle vara färre och snålare. Dessutom framtvingar ju försäljningar skatter av de olika slag, så det skulle ju påskynda processen ytterligare. Och sist men inte minst, de 'rika' de så sitter på de dyraste kåkarna skulle få värdet på sina oförtjänta rikedomar sänklt mest av alla, rätt åt dem, det gilalr vi, de köpte förresten säkert på ren spekulation!'
Se där ..... sossarna vinner igen!
:-)
Ajajaj, jag la in inlägget ovan i fel sträng. Ali, snälla snälla, du kan väl censurera det inlägget, och kanske detta också då ....
;-)
Det finns lite krut i (s) fortfarande. Trevligt Jonas, trevligt!
man kan ogilla mauricio rojas nyliberala tendenser, men en sak har han gjort som jag tror esbati inte ägnat sig åt: att försöka förstå det svenska "majoritetssamhällets" identitet och självbild, och hur den uppkommit utifrån Sveriges historia.
Rojas skriver i en text att Sverige präglas av en bymentalitet än i dag. Med det är han inte raljerande eller fördömmande, utan konstaterar vad de flesta historiker är överens om: att sverige genomgått stora samhällsförändringar de senaste två hundra åren, och att man lyckats genomföra dessa utan allvarliga politiska eller strukturella spänningar genom att medvetet bygga på och använda sig av äldre strukturer. bymentaliteten vävdes in i nationalismen under 1800- och 1900-talet, och användes för att integerera borgarklassen och arbtarklassen i samhället. den användes också för att få borgarklassen att acceptera socialdemokratins välfärdssamhälle.
bymentalitetens grundprinciper är hård social kontroll,hårt arbete, ett starkt rättsystem och förhandlingskultur i stället för öppen konflikt för att lösa sociala och ekonomiska spännigar mellan olika maktgrupper. resultatet är en känsla av trygghet och förutsägbarhet mitt i alla dynamiska förändringar. ett skydsnät som gjort att svenskar varit mer förändringsbenägna än många andra länder, historiskt sett.
det här har format "majoritetens" bild av vad sverige är och vad det innebär att vara svensk.
kanske kan vi i dag inte i samma utsträckning använda oss av samma principer för att hantera samhällsförändringar, men att helt förkasta de gamla principerna skapar bara ångrest, maktlöshet och oro hos "majoriteten".
moderaternas rörelse mot mitten, FP:s integrationsprogram och frånvaron av EU i den borgerliga alliansens utspel tyder på en insikt om vilken tyngd denna gamla och djupt förankrade diskurs har.
att som esbati dömma ut deras politik som ett propagandisktiskt utspel upifrån som enbart handlar om rasism och fördomar är aningslöst och vittnar om en bristande insikt i hur historien formar värderingar, identitet och inte minst känslan av egenmakt.
och för att förtydliga:
historien och de historiska erfarenheterna har inte bara format sverige och dess samhälle, utan alla andra samhällen.
man kan ogilla den betydelse som detta har på samhällena i vår värld, men det går inte att ignorera eller ensidigt fördöma.
ska esbati lyckas med sin politiska vision måste han förhålla sig till den. det är precis vad de borgerliga partierna gör, och det är därför de i nuläget har ett sådant övertag i opinionen
Skicka en kommentar